| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: УКВ радиоприемник в кутия от радиоточка Тонмайстор  (Прочетена 12623 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Тези дни се роди поредния ми радиоприемник на базата на интегралната схема TDA7088T. Този път кутията „жертва“ е тази от ВА Тонмайстор, една добре позната на всички българи радиоточка. Кутията беше използвана преди това като компютърна колонка, като вътре беше вграден някакъв нискочестотен усилвател, и кутията беше надупчена смело тук и там с разни цели ясни и неясни, което за съжаление малко разваля вида на крайният продукт, но все пак с усилено мислене измислих по нещичко което да влезе във всяка дупка, и да не разваля много дизайна. Това е и извинението ми защо някои от контролите не се намират на най-подходящото и най-рационалното място. Основен казус беше как да се направи така че да се запази изгледа на врътката за регулиране на силата на звука. Първата ми мисъл беше да запазя галетата, като да запоя резистори и регулирането на силата на звука да се осъществява по класическия начин на 6 степени. Този вариант обаче прецених че е твърде нерационален, защото с НЧУ което съм проектирал с изходна неизкривена мощност около 3 вата, максималната сила на звука е доста над нормалната за един Тонмайстор, и по този начин стъпките на регулиране щяха да станат твърде големи, макар че щеше да се реализира регулиране по логаритмичен закон, 6 стъпки са си малко - вероятността на човек да му се прииска силата на звука да е точно между две стъпки е повече от много голяма :) Затова започнах да мисля начини как тази врътка да се постави на потенциометър. Врътката както знаем всички които сме разглобявали радиоточки тонмайстор е с вградена в пластмасата ос. Мислих начини за куплиране на оста с оста на потенциометъра, закрепване на потенциометъра и т.н. всички от които неразумно сложни и безсмислени. Накрая се реших на най-мъдрото - с клещи хванах оста и започнах да я поврътвам, усети се лека хлабина вече, продължих така докато започна свободно да се върти около оста си в пластмасата, след това с въртене и дърпане оста бе извадена от пластмасата а пластмасовата врътка - невредима. Но сега идва нещото което най-много ме надъха. Рядко нещата при пригаждане на нещо в друго нещо стават толкова лесно и хубаво - оказа се че диаметъра на дупката в пластмасата е точно толкова голям колкото да се набие стегнато на оста на потенциометъра :). потенциометъра завинтих между двата пласта на предния панел и врътката си легна точно както си е била винаги в Тонмайстора, само дето вече не върви на степени а плавно :). Много щастлива развръзка на казуса.
Схемата на радиоприемника е следната:
20147-0
Нещата около TDA7088T са както по дейташийт, с изключение на това че не се използва автоматиката за търсене на станции и варикапното напрежение се подава от многооборотен потенциометър 10k P1.
Нискочестотния усилвател е реализиран по класическа схема с диференциален усилвател на входа, два източника на ток за диференциалното стъпало и драйверното стъпало, драйверно стъпало в клас А и комплементарно крайно стъпало с дарлингтонови двойки. R7, R12, C25, C31, C35, C36, C39 и C40 осигуряват стабилността на схемата и предотвратяват самовъзбуждане. С транзистора T10 е реализиран регулируем източник на опорно напрежение за задаване на тока на покой на крайното стъпало, като същевременно термокомпенсацията е реализирана като последния е монтиран на общ радиатор с крайните транзистори. Тока на покой на крайното стъпало е 15 милиампера и се задава с многооборотния тример потенциометър P3 1k. Взети са мерки така че тока на покой на крайното стъпало да не излиза от „безопасния“ диапазон както при крайни положения на тримера, така и при прекъсване на последния.
Регулацията на силата на звука се извършва със 100к линеен потенциометър. Тук е и основната врътка, входния импеданс на НЧУ е около 10килоома, като това натоварва потенциометъра от плъзгача към маса с 1/10 от собственото му съпротивление, при това се получава закон за регулиране на силата на звука много близък до логаритмичния, практически много по-близък от този на така наречените „логаритмични“ потенциометри които в същност са два линейни участъка с различен градиент на съпротивлението свързани послудователно. Та по този начин регулацията на силата на звука се осъществява много приятно, просто без забележки!
Захранването е трансформаторно, с мостово изправяне - тук блокиращите кондензатори паралелно на диодите от грец-а не са препоръчителни, ами са направо задължителни, яко ги няма не можете да се оттървете от „игли“ в звука. Напрежението за нискочестотния усилвател е стабилизирано. Стабилизатора на напрежение е сериен, с регулиращ елемент дарлингтонова двойка Т4, Т5 в схема общ колектор, и опорен източник на напрежение 15 волтов ценеров диод с източник на ток реализиран с T1, T2. С24 и C26 осигуряват стабилността на стабилизатора, докато C27 шунтира ценеровия диод по променлив ток, като намалява шума генериран от него в изхода на стабилизатора.
Стабилизатора осигуряващ захранващо напрежение за TDA7088 е шунтов, реализиран с R17, IC2 - TL431. Последния се захранва от стабилизираното напрежение +14 волта за крайното стъпало и осигурява 3.6 волта изходно напрежение. Тъй като TDA7088 е интегрална схема за джобни радиоприемници, с батерийно захранване и без сериозен по мощност НЧУ, има доста сериозни изисквания към филтрацията на захранващото напрежение по висока честота. Затова след шунтовия стабилизатор е реализиран двоен RC пи филтър. Напрежението след него е 3 волта.
Печатната платка изглежда така в проект:
20149-1
И така в реализация, по домашната фототехнология описана в една друга тема със заглавие „ЛЮТ глупост или не?“:
20151-2
За съжаление не съм я снимал преди монтажа на елементите. Попринцип когато правя някакъв проект не обичам да се разсейвам със правене на снимки и много често не е много добре документиран целия процес на създаването.
20153-3 20155-4
20157-5
След като платката беше сглобена, донастроена и тествана и отговори на заложените параметри, пристъпих към вграждането й в кутията на тонмайстора. Който си спомня терзанията ми по събирането на платката и чаркалака в кутията на украинската радиоточка от предишния проект за радио, то тук подобен проблем нямаше. Всичко си легна брилянтно в кутията на тонмайстора, чак се изкефих:
20159-6 20161-7
И тъй като броя на разрешените прикачени файлове достигна до своя естествен финал, ще се срещнем след минутка в следващото мнение по темата :).
« Последна редакция: 28 Октомври, 2014, 19:41:12 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
20163-0
Ето снимка и на доволния конструктор с изделието в ръце:
20165-1
И точката в завършен вид:
20167-2 20169-3
20171-4 20173-5
Ето и видеоклип който заснех на радиоприемника в действие:
/>Окончателните параметри са:
честотен обхват: 87 - 108.5MHz
входна чувствителност, реална измерена със сигналгенератор: 5uV при отношение сигнал-шум 20dB
средна изходна мощност: 1.5W в 4 ома без нелинейни изкривявания, ограничена с усилването на НЧУ заради високоговорителя на радиоточката, максималната средна изходна мощност без нелинейни изкривявания в 4 ома е 3 вата.
входно мрежово напрежение - 145V - 251V при който диапазон стабилизатора на напрежение е в режим, надолу работи до 110 волта но стабилизатора за НЧУ излиза от режим и се появява лек брум, но не е проблем да се слуша и така в „аварийни ситуации“
Благодаря за отделеното внимание!
« Последна редакция: 28 Октомври, 2014, 19:46:08 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

  • Модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3899
Харесват ми такива проекти, браво. А антената каква е, защото аз бих поставил телескопична.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Точно идеята беше да се постави телескопична антена, но в момента нямам налична, и антената е проводник, който се включва в букса на дясната страна на радиоточката. Която от своя страна е там за да запълва дупка от бивш ключ on/off както казах за съжаление кутията е надупчена преди това.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Активен mano

  • Администратор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1303
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
Браво, Браво. Чудесна работа, точката вече има нов живот и то като супер радио. Направо се запалих и се сетих, че и аз имам една такава точка. Зимата може да си плюя на ръцете и с твоя помощ да подкарам подобен проект. Само платката ще те помоля да ми дадеш чертежа или пък да я ецнеш ти :)

Активен styrshel

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1526
  • Населено място: Варна
Браво! И на мен ми харесва, ама като ползваш итегрален приемник защо не сложи и едно крайно ТДА, щеше да е семпло и лесно за изпълнение, че и захранването...

Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Поздравления. Аз като един фен на радиоточките харесвам крайният резултат. Жалко само за предварително надупчената кутия, може би резултатът щеше да е още по задоволителен :) Със здраве да си я слушаш!

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Да, обмислял съм варианта с интегрално НЧУ, попринцип е по-добре разбира се от технологична гледна точка, но пък от друга страна исках да има колкото се може повече дискретна схемотехника, така е по-интересно, и радиото бих изпълнил с дискретни елементи, но тези параметри ще се постигнат трудно, и схемата ще е сложна затова заложих на интегрална схема в радиото. С удоволствие ще произведа печатни платки и ще предложа съдействието си на който иска да направи подобна конструкция.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 611
  • Населено място: Сандански
Освен БРАВО - друго не мога да кажа.
Ефектно въстановяване на радиоточката!!!

Аз също съм "за" един НЧУ с интегралче...може и МВА 810 даже
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Браво, за приемника , чудесен е !

Като го гледам ми се приисква и аз да си имам такъв.

Надявам се следващата ти разработка да е с DAB или Mpeg4  Радио приемник, за цифровите станции, тогава направо бих си поръчал една бройка. или кит за сглобаване  :D Захранването най-много ме впечатли, Хем с трафче, хем покриваш диапазона на работа на импулсните.

Относно НЧУ, Всичики, които искат интегрално НЧУ , явно не са чували на живо НЧУ-тата , дето Ориго конструира и настройва. МБА810 може само да си мечтае да свири така като дискретния усилител дето е вътре в таз кутийка. Звука, който постига Ориго в изделията си е забележителен.
Няма да кажа аудиофилски или Хай-ендски, защото тези понятия са изпразнени от смисъл, и ако има някаква градация в случая ги задминава като  баварец каручка   :D

Интегрално НЧУ, би имало смисъл ако се праща приемника, в Китай за масово производство, с интегралното ще се спести от материали, човеко-часове и други операции по време на производство. Та на CMD може и машина да ги реди... Което би станало и с дискретния тип констрикция, но с по-добро звучене.

Относно, проблема с надупчената пластмаса, той е ЛЕСНО решим по няколко начина:

-Къртиш парчета от същия материал, от кутията- разпонки,подсилки, крачета итн.

1: Залепваш от външната страна  здраво или хващаш със стяги парче алуминиева ламаринка.

Вариант 1:
От вътре, с плоска човка за поялник, стопяваш от същия материал и запълваш всчики дупки, които не ти харесват. Действаш бързо, пълниш много и натискаш много. Почти не си личи.

Вариант 2:

Взимаш  донорната пластмаса и я настъргваш с дремел или шмиргел до прахообразна форма.  Купуваш Епоксидна смола и в твърдител или ако е за малки отвори, Аз визмам на Моемент  2 спринцовки от същото от практикер за 5лв.

Като смесваш  смолата с втвърдителя добавяш сериозно количество то пласмасата на прах. 

Залепваш от външната страна  с няколко слоя здраво тиксо дупките и от вътрешната запълваш внимателно от ръбовете към средата без да натискаш , за да не разлепиш  тиксото. Като стегне за 12 часа сваляш тиксото.

Става идеално гладко, цялата процедура отнема 15-тина минути за кутия като твоята на радиоточката.

Като срещнеш въпросните проблеми отново, дано решенията ми ти помогнат.

ПП.

Гледам окабеляването в кутията.  И не мога да не отбележа огромного количество жиц,а което се върти по външната стена.

Следния китайски номер за пестене на проводник мисля не би бил излишен:

На наличните болтове за монтаж на платките завърташ:
- огледално платката на приемника, така че  охладителя да е по близо  го говорителя а не до  стената на кутията.
-Огледално Платката на Трансформатора, така че жиците на вторичните да сочат в средата на кутията а не към външната стена.

Така :

Екранираните кабели  за потенциометъра остават със същата дължина, не правиш нови отвори за монтаж.

Захранващия кабел не обикаля цялата кутия  и  не върви паралелно с кабела на  говорителя...

Реално ще имаш захранващ кабел с дължина 2-3 см за вторичните на трафа и толкова дълъг кабел за говорител, само че в средата на кутията, при които дължини мисля може да се мине на плътен мостов проводник.

И така пестиш около половин метър хубава жица  :D Чайна стайл едишън  :D

ПП една Феритна Вътрешна антена толкова лоша ли би била? Хем няма да дупчиш за телескоп, хем стои скрито...

Относно дизайна: Вместо Черната врътка за станциите ако намериш същата бяла от  такава кутия и а сложиш отпред до другата би било супер.
« Последна редакция: 29 Октомври, 2014, 23:41:49 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен gmateev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 142
  • Населено място: Пловдив
Re: УКВ радиоприемник в кутия от радиоточка Тонмайстор
« Отговор #10 -: 30 Октомври, 2014, 01:06:28 »
УКВ приемник с феритна антена...... Хитро !   ???
Факта, че медузата е оцеляла 700 милиона години без мозък, дава надежда на много хора....

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: УКВ радиоприемник в кутия от радиоточка Тонмайстор
« Отговор #11 -: 30 Октомври, 2014, 07:01:43 »
УКВ приемник с феритна антена...... Хитро !   ???
Има феритни антени до 200МХц! Само да се сетя как се казваше книжката, че ми е затрупана някъде...
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: УКВ радиоприемник в кутия от радиоточка Тонмайстор
« Отговор #12 -: 30 Октомври, 2014, 09:12:46 »
Въртенето на платката е супер като идея ако бас рефлектора на капака не се срещаше с радиатора при това положение :) И без това не е желателно чувствителната част на платката с входа, осцилатора и ИС да е към „силовата част“ с високоговорителя, мрежовия ключ и т.н. но само така се разминават в простванството радиатора и бас рефлекса. Освен това тези проводници са некритични като дължина, т.е. не влошават работата с това че са дълги, но наистина забележките са смислени.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bxd

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Re: УКВ радиоприемник в кутия от радиоточка Тонмайстор
« Отговор #13 -: 23 Февруари, 2015, 16:39:03 »
И на мен много ми харесва проекта! Браво! Едно време като намирах такива на боклука, как съм си мечтаел да станат радиоприемници ....
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен maringodinov

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 44
  • Населено място: Дупница
Браво на Ориго и от мене!Свири добре.Жалко че не мога да ви покажа моя проект.Преди време ми попадна една платчица с ИС на Сони и при изпробването и показа завидни качества,които ме накараха да и направя кутия.И така кутията се оказа една стара бакелитова радиоточка,с плат отпреде,която побра тая платка,НЧУ и един адаптор.Свири та се къса!Селективността е уникална!Направо ми е наѝ доброто радио!Пожелавам на всеки да направи подобна сглобка.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |