| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Варитаб - българският Excel - и други  (Прочетена 5188 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: Варитаб - българският Excel - и други
« Отговор #15 -: 22 Септември, 2016, 01:41:58 »
аз имам PC tools преведен :)  :disk:

Неактивен FAMICOM_87

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: Варитаб - българският Excel - и други
« Отговор #16 -: 07 Октомври, 2016, 17:17:40 »
между снимките се виждат някакви дискети с "фабрични" надписи   :D
https://www.olx.bg/ad/dzhoystitsi-i-pistolet-za-sega-saturn-ID66RaK.html#df0fea5980

Неактивен Deltichko

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
Re: Варитаб - българският Excel - и други
« Отговор #17 -: 07 Октомври, 2016, 18:00:11 »
ТЕКСТ 16

Текст 16 е българска програма за текстообработка, разработена през 1986 г. в Института по техническа кибернетика и роботика към БАН и разпространявана от Комбината за микропроцесорна техника в Правец. Записва се на 1 бр. 5,25-инчова дискета. Към обширната документация на програмата е включена и помощна таблица, която можете да видите скенирана по-долу. Там можете да видите и дискетата, екран от програмата, папката и другите щуротии.

Предназначение и функционални възможности на ТЕКСТ 16

Програмната система ТЕКСТ 16 осигурява следните функционални въз­можности:

работа с помощта на менюта и команди,
редактиране на текстове и документи, като основните тексто­ви манипулации се извършват чрез единични клавиши,
структуриране и форматиране на документи,
отпечатване на текстове и документи,
вързо създаване на делова кореспонденция с използване на база данни от променлива информация,
създаване на библиотечни файлове с често използувани фрази и фрагменти от текст,
работа и математически операции с таблици,
създаване и изпълнение на процедурни файлове, позволяващи записването на набор от команди,
създаване на резюмета на документи, позволяващи автоматично търсене на документи по ключови думи,
създаване на файлове, съвместими с интегрирани програмни про­дукти от типа на МУЛТИПАК,
използване на HELP-информация от потребителя по време на работа,
интерактивна работа със системата,
визуална информация за текущи режими и натиснати клавиши.
Процес на текстообработка

Подготовката на текстове (документи) с помощта на компютър, в спе­циализираната литература се определя като процес на текстообработка. Този процес има много принципно обши неща с изготвянето на до­кументи с помощта на стандартните пишещи машини. В същото време, спецификата на компютъра добавя редица съществени допълнения и ня­кои нови изисквания.

Процесът на текстообработка се състои от следните основни фази:

Създаване на нов документ.
Запис на документа върху носител на информация.
Редактиране на предварително създаден документ.
Отпечатване на готов документ.

Създаването на документ е аналогично на работата с пишеща машина. Новият текст се въвежда от клавиатура, която в основната си част е идентична с машинописната клавиатура. Множеството от допълнителни клавиши улесняват работата с документи. Въвежданият текст се показ­ва на екран (видеомонитор). С натискането на произволен клавиш на екрана се появява неговият символ. Екранът е предназначен за показ­ване на въведения текст и замества листа хартия, върху който ние пишем при работа с пишеща машина. Текущата позиция на екрана, в която ще се запише следващият натиснат клавиш, се сигнализира чрез специален мигащ знак, наречен маркер. В ТЕКСТ 16 маркерът е ми­гащ знак за равенство, който се разполага под въведените символи. При работа с пишеща машина, за да изберем определена позиция в тек­ста, преместваме листа хартия. При текстообработката, изборът на оп­ределена позиция в текста се извършва чрез преместване на маркера с помощта на специални клавиши. При писане на пишешд машина въведеният текст веднага се отпечатва на листа хартия. При текстообработката, въвежданият текст се изобразява на екрана и последователно се записва в паметта на компютъра.

След като документът е въведен в компютъра и работата с него е при­ключила, той трябва да бъде записан върху постоянен носител на инф­ормация за съхранение. При персоналните компютри, за постоянни но­сители се използват т.н. гъвкави магнитни дискове (дискети). Опре­делението "гъвкав" подчертава типа на носителя. Върху една дискета можете да запишете около 144 стандартни машинописни страници и да ги съхранявате неограничено време. Документът може много лесно да се въвежда многократно от дискетата в паметта на компютъра за про­мени, справки и др. При работа, дискетите се поставят в специални устройства наречени, дискови устройства (флопи-дискови устройст­ва) . Стандартното изпълнение на ТЕКСТ 16 има две дискови уст­ройства. Всяко дисково устройство има име (спецификация на дисково­то устройство), за да може да се определя, кое от устройствата ще се използува в момента.

Процесът на текстообработка позволява много лесно да се коригират допуснати грешки при въвеждането на текста и да се редактира стар документ чрез довавяне, изтриване или преравотка на части от текс­та. За да се редактира стар документ, той се зарежда в компютъра от дискетата, на която се съхранява, коригира се и отново се запис­ва върху дискетата. Тези възможности правят много удобно актуализи­рането и модифицирането на документи.

Всеки документ може да бъде отпечатан с помощта на печатащо устрой­ство, свързано към персоналния компютър. Печатащото устройство поз­волява отпечатването на документите върху листове хартия с различ­ни формати. Може също така да се зададе необходимия брой копия, които ще се отпечатат последователно.

Както при работа с пишеща машина, така и при текстообработката, до­кументите се състоят от страници. Преди въвеждането на документа ние извираме широчината и дължината на страницата, и броя редове на страница. Ако в процеса на изготвяне на документа или преди от­печатването, решим да променим някои от тези параметри извършваме т.н. преформатиране на текста. При преформатирането, записаният в паметта на компютъра текст се пренарежда, за да се запише в но­вия формат за страница.

Програмната система ТЕКСТ 16 осигурява при равота с текстове т.н. АВТОМАТИЧЕН ПРЕНОС на нов ред. Преди създаването на доку­мента се определя максималният врой символи на ред. При въвеждане­то на текста, системата следи за всеки ред този брой да не бъде превишаван, като след достигането му, тя прехвърля маркера автома­тично на нов ред.

Експлоатационни характеристики на ТЕКСТ 16

Програмната система ТЕКСТ 16  работи с персонален компютър ПРАВЕЦ-16 под управлението на операционната система MS-DOS. За стандартен режим на равота в настоящата документация е прието из­ползването на две дискови устройства. Системата позволява работа с едно дисково устройство както и включването на допълнителни дис­кови устройства, включително твърд диск. Може да се използва цве­тен или черно-вял монитор вез специална настройка, при наличие на контролер за управление на цветен монитор. ТЕКСТ 16 работи с набор от печатащи устройства, описани в т.1.3.

Основните функции на ТЕКСТ 16 се осъществяват чрез натискането на единични функционални клавиши. Само част от функциите се акти­вират с комбинирано натискане на два функционални клавиша. Прог­рамната система е изградена като меню-организирана система. Меню­тата са разделени на две нива. На първо ниво се използва само т.н. Главно меню, в което се извира основния режим на работа. Изворът в менютата се извършва чрез въвеждане на единичен цифров код. Пос­ледователното влизане и излизане от менютата не е задължително и са разрешени директни връзки между различните режими на работа. Па­раметрите за работа се извират и въвеждат в навор от екрани на сис­темата .

ТЕКСТ 16 е потребителски ориентирана система. Тя осъществява ди­алогов режим на равота с потребителя, подсказва и напомня за необ­ходимите действия. Системата поддържа режим за помощна информация по време на равота. Работейки над даден документ, потребителят мо­же да получи информация за всички функции на ТЕКСТ 16 и начините за тяхното изпълнение.

При работа с ТЕКСТ 16 трябва да се съблюдават следните ограниче­ния (максимално допустими величини):

брой редове на страница - 150,
брой символи на ред - 156,
брой символи на страница - 6144,
брой страници на документа - 250,
размер на документа в байтове - 128К,
брой модели в една библиотека - 100,
брой променливи във вторичния документ при сливане, при 65 за   стр. -  250
брой символи в името на документа - 20,
брой символи в името на променливите във вторичния документ   при сливане -  12,
брой символи в името на модел на библиотека -  3,
Размерът на една страница на ТЕКСТ 16 може да варира от 1 до 6144 символа. Броят символи на страница определя максимално до­пустимия брой на страници за документа, както следва:

Брой символи:          1 - 510           2500                6144,

Брой страници:        250                50                     21

---

А сега отговор към Ясен: ами не, не ми омръзва засега :) Мисля, че и и занапред няма да ми омръзне. Напоследък осъзнавам, че важното е не просто да се има, ами и правилно да се организира и представи тази информация, защото различните хора възприемат нещата различно и човек трябва да изгражда у себе си умението да им разказва като за тях. А нашата техника ми прилича на неизчерпаема мина...
Благодаря за добрите ти думи!
« Последна редакция: 07 Октомври, 2016, 18:07:36 от Deltichko »
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: [email protected] | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |