| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/  (Прочетена 8193 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« -: 27 Септември, 2016, 19:09:44 »
Здравейте. Най-накрая дойде уредът, който поръчах от алиекспрес. Моделът е този от линка https://www.aliexpress.com/item/MG328-ESR-meter-Big-12864-LCD-inductor-capacitor-Tester-Diode-Triode-MOS-PNP-NPN-free/32627035568.html?spm=2114.13010608.0.63.Hh3U2n

Накратко имам следните питания.

1. Когато измервам кондензатор:
1.1 - Какво е ESR, колко трябва да е, за да е добра стойността (по-добре ниско esr или не и кое се смята за високо), колко е желателно да е допустимото vlose в %
2.Когато измервам транзистор:
2.1 Какво е hfe ?

Само когато изписва unknown or damage ли означава, че компонента е повреден? Благодаря ви предварително.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #1 -: 28 Септември, 2016, 13:45:34 »
ESR - Equivalent series resistance. Или възможно най-просто казано, това е вътрешното съпротивление на кондензатора при определена честота. Колкото по-малко е то, толкова по-добре. Принципно това е много относителна величина за различните кондензатори и различните уреди, китайски и не китайски с който се мери.Най-правилния начин по който трябва да се процедира е по марката и модел на кондензатора в техническите параметри давани от производителя за съответния кондензатор да намериш каква е оптималната стойност на ESR за изправен кондензатор. В документацията на кондензатора също така трябва да е дадена и честотата при която производителя тества и е валидна дадената стойност за ESR. На повечето евтини уреди обаче не пише на каква честота провеждат теста. Аз имам един евтин китайски ESR подобен на твоя и такъв с който може да избираш на каква честота се провежда измерването 100Hz , 120hz, 1KzH 10kHZ или 100kHz. След като измервам и сравнявам резултатите на един и същ кондензатор мерен на двата уреда стигнах до заключението , че евтините китайски мерят на около 1кHz. Така че може да приемеш, че и твоя мери на толкова някъде. Хубавите кондензатори запазват добро ESR при високи честоти, а китайските тотално се омазват. То зависи и за какви цели се ползва конкретния кондензатор де..

Като се абстрахираме от по-горно казаното, в общия случай за твоя уред "производителя" някъде трябва да дава табличка подобна на тези https://www.google.bg/search?q=esr+table&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiU7sqF8LHPAhUDUhQKHcoIABwQ_AUICCgB
  по която да сравняваш. Ако за твоя уред няма , избери си няколко от по-горните и работи с тях. Ако кондензатора е ОК трябва да е с близки стойности, като дадените в тях.
« Последна редакция: 28 Септември, 2016, 13:55:41 от stoi »

Неактивен regreed

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #2 -: 28 Септември, 2016, 16:02:41 »
Само да допълня колегата: - hfe е статичният коефициент на усилване на мерения транзистор.
- unknown/damaged part, изписва още при старт-а - не не е развален - така си работи, когато няма присъединен към клемите елемент.
Омраз!

Неактивен ditronix

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #3 -: 28 Септември, 2016, 18:00:34 »
Изписва го, ако не е свързан елемент към входните букси/крокодили. Или ако е свързан повреден или НЕПОЗНАТ за уреда елемент. Което изобщо не е гаранция, че примерно повреден транзистор няма да бъде разпознат като диод или тиристор примерно.  Или скапан кондензатор като резистор. Затова си е рисковано да се доверяваме на тия тестери за разпознаване на непознати елементи. Примерно нещо с три извода, което не го знаем какво е. Аз поне ще се доверя на заключенията на тестера, ако имам десетина такива чарка- еднакви и получа за всичките ако не еднакви, то поне съвсем сходни отчети. Ориентировъчна таблица за ESR-а веднага излиза ако в търсачките се напише примерно "ESR Table".
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #4 -: 29 Септември, 2016, 09:41:15 »
Благодаря ви за информацията, която определено ми беше нужна. Преди няколко дни се занимавах с един Денон, и имаше едно малко транзисторче прекъснало отвсякъде. Поставено в уреда, наистина показваше damage or unknow. Далеко съм от мисълта уреда да прави чудеса за тези пари, но пък с някой мос-фети може и да помогне :).
Но наистина мисля, че показва глупости, защото на дали е възможно да меря 7 кондера от усилвател Филипс, който е 71г. производство /например кондер 4700мф 35в, уреда го изкара 4926мф, vloose под 1% процент и esr 1 процент, другите кондензаторчета измерени с уреда и те показваха повече от надписаното на самите тях от усилвателя Филипс, иначе другите по обикновените ги вади и по ниско, а те не са и използвани даже.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен ditronix

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #5 -: 29 Септември, 2016, 10:05:28 »
Охо, хич не се съмнявай! Напълно е възможно това. Все пак кондензаторите са PHILIPS а не китайски! Старите електролити бяха с толеранс -20/+80 %. И аз не съм виждал такива от тях със стойност под обявения номинал!
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #6 -: 29 Септември, 2016, 11:42:01 »
Това за някой от старите кондензатори Philips от 70-те и аз го потвърждавам ! Меря ги и с китайския и с японския уред на всякакви честоти и са си перфектни...със стойности над изписаните номинални. Дори станали на 40-години бият по показатели чисто нови , уж маркови.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #7 -: 29 Септември, 2016, 12:10:04 »
Да разбира се, абсолютно естествено е тези качествени па макар и вече на годинки кондензатори да се представят много по-добре от нови. Точно затова аз лично съм против смяната на електролити по метода на конеца в старите уреди. Просто винаги първо меря и ако наистина са с влошени параметри тогава сменям. Един качествен електролитен кондензатор има живот при нормална експлоатация над 40 години. И не само Филипс са качествени има и доста други стари електролити между които и големите алуминиеви Тесла които в днешно време след близо 50 години са на ниво. И може даже да се каже че именно старото производство електролити са много по-добри от повечето съвременни.
Относно ESR както са ти казали еквивалентното вътрешно съпротивление на кондензатора, редно е уреда да е направен така че да мери чисто активната компонента на това съпротивление (резистивната) а не да мери просто импеданса с което да се получава грешка от измерваната честота, но неминуемо болшинството уреди (включително самоделния който аз използвам) измерват импеданса който включва в себе си и активната и индуктивната съставка. Стойностите които очакваш зависят най-вече от капацитета и работното напрежение на кондензатора. Кондензаторите с по-голям капацитет като правило имат по-ниско вътрешно съпротивление, тези с по-високо работно напрежение пък имат по-високо вътрешно съпротивление. Следователно високоволтови кондензатори с малък капацитет имат доста високо вътрешно съпротивление дори да са чисто нови и от свесен производител. Например съмнително дали ще получиш стойност под 5 ома за кондензатор 1микро на 400 волта. Обаче например 4700микро на 35 волта трябва да има вътрешно съпротивление в рамките на няколко стотици милиома (дори по-малко ако е LOW-ESR). Да кажем че за апаратурата която ремонтираш може да толерираш съпротивление на кондензатор в линейно захранване под половин ом и съпротивление на останалите кондензатори с по-малки стойности под 5 ома. Но личния ми съвет е да хванеш и да премериш един набор от чисто нови читави кондензатори с различни капацитети и работни напрежения и сам да придобиеш усета колко трябва да е ESR на съответния тип кондензатор.
Vloss е един измислен параметър на този уред и дава някаква представа за утечката на електролитния кондензатор обаче условията на измерване са твърде неясни за да може да се каже до какви стойности е нормално и над какви е вече признак за някаква нередност.
Стойностите за капацитета, както надявам се с продължителното измерване на всякакви стари кондензатори ще забележиш сам, се променят след вътрешното съпротивление. Т.е. като тръге кондензатора да съхне първо се завишава вътрешното му съпротивление и чак по-късно на доста по-напреднал етап на стареене се занижава и капацитета, така че сам ще видиш че по-важния диагностичен параметър във стари машини е вътрешното съпротивление а не капацитета, така че не се оставяй капацитета който е относително в норма да те накара да оставиш на мястото му кондензатор с вече завишен ESR, както и кондензатор с 10-тина процента понижен капацитет но нормален ESR може да остане на мястото си и да си изпълнява функциите.
hFE е коефициента на усилване по ток на биполярните транзистори. Това е отношението на емитерния ток към базовия ток на транзистора. Рядко този коефециент може да бъде диагностичен за повреда в транзистора, макар че при стареенето този коефициент намалява в някои транзистори. За неговите стойности трябва да съдиш по данните на производителя на транзистора (или поне данните за този модел транзистор) защото стойностите му за различните транзистори варират от 4 - 20 за мощни и високоволтови транизстори до 500 - 600 за някои от маломощните нисковолтови транзистори. При дарлингтоните пък знаеш е хиляди.
Това е относно уредчето, дано ти помогне за по-успешната ремонтна дейност, както съм казвал и преди от както си направих самоделния ESR метър направо ми се улесни ремонтната дейност драстично.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ивайло

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 144
  • Населено място: Троян
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #8 -: 30 Септември, 2016, 01:14:47 »
Благодаря ви за информацията, която определено ми беше нужна. Преди няколко дни се занимавах с един Денон, и имаше едно малко транзисторче прекъснало отвсякъде. Поставено в уреда, наистина показваше damage or unknow. Далеко съм от мисълта уреда да прави чудеса за тези пари, но пък с някой мос-фети може и да помогне :).
Но наистина мисля, че показва глупости, защото на дали е възможно да меря 7 кондера от усилвател Филипс, който е 71г. производство /например кондер 4700мф 35в, уреда го изкара 4926мф, vloose под 1% процент и esr 1 процент, другите кондензаторчета измерени с уреда и те показваха повече от надписаното на самите тях от усилвателя Филипс, иначе другите по обикновените ги вади и по ниско, а те не са и използвани даже.


  Калибрирал ли си уредчето със 100n кондензатор , който би трябвало да е пристигнал заедно с него ???

Неактивен ditronix

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #9 -: 30 Септември, 2016, 08:08:41 »
Това го чувам за пръв път! Три такива съм купил, от различните поколения, и никога не е идвал кондензатор, а още по-малко е ставало дума за калибровка.  Проверявал съм ги с налични точни кондензатори и резистори и всичко беше ток и жица!
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Ивайло

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 144
  • Населено място: Троян
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #10 -: 01 Октомври, 2016, 00:28:17 »
И аз изгорих един с не разреден кондензатор и заради това си поръчах 2ри : https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-GM328-transistor-tester-ESR-meter-LCR-meter-Cymometer-square-wave-generator/32232190942.html
 
 
И на двата имаше нужда от предварителна калибровка. В тубата има много клипчета как точно се прави за различните модели "MEGA-328" . Специално на моя дава неточни стойности когато е включен кабела за заряд на батерията. Само на батерия съм го сравнявал с точни прибори в К.И.П. - в завода и даваше отклонение не повече от 1%. Нищо не пречи да му пусне един "SELF-TEST" със 100n , и после да направи измерванията на ново ?

Входа в менюто се осъществява с задържане на бутона за измерване над 2сек.

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #11 -: 01 Октомври, 2016, 05:43:54 »
origo много ти благодаря за подробната лекция, ще се препрочита пак и пак.
В пакета ми нямаше никакво кондензаторче и аз не съм чувал за калибровка...., но като цяло избягвам да пипам работещи неща, но ще се поинтересувам за какво става дума. Иначе, да вече и аз разреждам и най-малкия кондензатор, защото на втория ден още като го купих, мерих 470мф/35в, изкаран от усилвателя директно и в момента, в който го поставих, дисплея на уреда светна за момент. Размина ми се на косъм.

Между другото, как се разреждат правилно кондензатори, че аз като глупаците им допирам отвертка на късо на двата крака за стотна от секундата, а съм сигурен, че това е повече от неправилно.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен shri

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #12 -: 01 Октомври, 2016, 17:47:33 »
Да, неправилно е. Окъсяваш краката  чакаш така 2-3 сек. Особенно за големите стойности над 500ММф. :), иначе рискуваш от остатъчен заряд пак :master2: :bomb:
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #13 -: 01 Октомври, 2016, 18:54:37 »
Няма проблем да ги разреждаш с окъсяване но както ти е писал колегата ги дръж окъсени няколко секунди. Само кондензатори с много голям капацитет заредени до над 20 волта разреждам през резистор защото иначе хвърчат много големи искри и се стапя отверката. А може да се спори и за ефекта върху здравето на кондензатора, макар че ако е читав не следва да са проблем няколко стотин ампера разряден ток :)
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен mirkata

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 141
  • Населено място: Хасково
Re: Въпрос за ESR тестер /относно стойности/
« Отговор #14 -: 02 Октомври, 2016, 13:06:21 »
Досега когато ми трябваше по специални изследвания имах възможност да ползвам  по специални уреди, но друго си е когато имаш под ръка  на бюрото си нещо подобно.
Насочил съм се към следния тестер, дават го с по големи възможности, КИТ.

https://ru.aliexpress.com/item/2016-DIY-kits-TFT-LCD-M328-Transistor-Tester-LCR-Diode-Capacitance-ESR-voltage-meter-PWM-Square/32649811953.html?spm=2114.14010208.99999999.278.QVejl7
 
Работил ли е някой с такъв уред и моля дайте мнение.
Който може, го може.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |