Форум за любителите на Стара електроника

НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 10:10:55

Титла: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 10:10:55
Привет сандъкчии!
Купих си от БатКоце два изходни ТВ-2Ш - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6669.msg46400#msg46400
Сега се чудя какво да ги правя. До колкото разбрах са от телевизор, но не мога да намеря данни за схема, в която се ползват. За сметка на това е пълно в нета с информация за трафове ТВ-2Ш-х, които са различни. Еквивалентни ли са на ТВЗ-1-9?? Мисля някакъв усилвател да си напоя и искам съвет какъв. Така че:
1) Нещо простичко, не гоня мощност някаква, по-скоро външен вид. Ниска цена. Искам основните пари да отидат за оформление.
2) Не ми се изпада в полемика за качество на звука и други такива субективни определения. Звукът е въпрос на вкус. Давайте идеи, аз ще пробвам и ще се реши.
3) Без стабилизации на напрежения и подобни. Филтърът на Ориго с RC звената ми изглежда супер.
4) Само лампи, без кристали, освен в изправителя потенциално.
5) Имам следните стъкла: https://www.dropbox.com/s/njix4kax6coy4so/LAMBI.xlsx?dl=0 Някое става ли? 807 най ще ми хареса на окото, но май е големичка за тези железа? 6п14п?
6) Предусилвател с 6н23п/88?

Тъй че помагайте! Очаквам идеи с нетърпение!
 :hi:
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 10:41:44
Ето и стария екселски формат - https://www.dropbox.com/s/4q8v6gem4lra9nq/LAMBI.xls?dl=0
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: lz2xl в 05 Ноември, 2015, 10:47:18
Ползва се в телевизори УЛПТ-61-11-28,лампа 6П14П.Схемите тук.
http://www.qrz.ru/schemes/detail/9201.html
http://www.qrz.ru/schemes/detail/6755.html
ТВЗ-1-9 ги ползват в същата схема на хибриден УНЧ,но в цветните лампово полу проводникови.ТВЗ-1-9 е вероятно по късен вариант на ТВ-2Ш.А когато правих моя усилвател пробвах и едните и другите с 6П6С.Няма разлика ако не си изкл'чителмно капризен аудиоманяк :) Някъде във форума бях пуснал тема.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: origo в 05 Ноември, 2015, 11:23:17
Точно правилно си се ориентирал 6н23п/88 в схема SRPP за предусилвател и 6п14п/EL84 за крайна лампа. За схемата ще ти предложа една класика:
[attach=1]
Начертал съм два варианта на филтрация на анодното напрежение - и двата варианта са тествани и се представят отлично. Ако решиш да ползваш дросел (по-тежко и обемисто) може да ползваш траф за вертикално отклонение от някакъв телевизор за дросел. Ако решиш да ползваш RC филтъра по-скоро ще трябва да ползваш полупроводникови диоди в изправителя защото иначе на кенотрона няма да му хареса такъв голям филтров капацитет за първоначално зареждане при включване. Може да се наложи да промениш стойностите на резисторите (които в момента са 82 ома) до получаване на търсеното анодно напрежение в зависимост от трансформатора който използваш.
Може да се наложи да преизчислиш режима на крайната лампа, може би ще трябва да се понамали малко анодния ток за тези трансформатори, освен това най-добре да се настрои такъв аноден ток че ограничението на амплитудата на положителната и отрицателната полувълна да е максимално симетрично. В случая може би ще е даже по-добре анодното напрежение за крайното стъпало да се увеличи на 280 - 300 волта ако мрежовия трансформатор го позволява, а отделно с резистор и кондензатор да се изработи анодното за предусилвателя и да остане 240 - 260.
Крайната лампа съм я дал в триодно свързване защото обичам триодния режим на лампите - смятам че се представят по-линейно в триоден режим когато усилвателя няма обратна връзка и го предпочитам също така защото характеристиките на  лампата в триодно свързване са уникални - нито един полупроводников елемент няма такива изходни характеристики, докато в пентоден режим лампата си има изх. характеристики като обикновен транзистор :) но това си е лично мое мнение и не го натрапвам. пентодния режим си има предимства - ще изкараш значително по-голяма неизкривена изходна мощност при равни други параметри, потискането на брума от анодното напрежение е по-добро при крайна лампа в пентоден режим, за това и тук прилагам толкова сериозна филтрация на анодното напрежение. Така че тази схема може лесно да се преобразува в пентоден режим като съответно се преизчисли режима на крайната лампа. Успех, и ще се радваме да ни държиш в течение на проекта и на снимки и измервания в процеса на изпълнението му!
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 11:29:56
@LZ2XL Мерси за схемите, но са бая усложнени в тези телевизори, че да ги повтарям. По-скоро твоята с 6П6С може.
@origo Мерси за бързия отговор. Нямам против да пробвам и двата режима, ще го видим как ще звучи. Дросели нямам, ще карам на RC.

Какво мислите за Г-807 с тия трафове? В някакъв олекотен режим? Възможно ли е, или да си слагам 6п14п/6н23п и да не се занимавам?

Тепърва трябва да изровя мрежовия и да видя колко волта вадеше. Мисля че съм някъде в предписаните и от двама ви граници. За сега основен остава проекта за лабораторното комбо, като го завърша почвам усилвателя. Може да продължа тема тук или да създам нова.
 :hi:
П.П. Иха че линк!!! - http://igdrassil.narod.ru/audio/tips/
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: styrshel в 05 Ноември, 2015, 11:45:58
Какво се плашиш от дросела? Аз ползвам дросели от луминесцентна лампа, които се намират тук там, пък и да купиш е дребни пари.
С лампа 807 вече има опит - моят проект 807. Тя иска по-височко напрежение и приведен товар около 7к, така че трябва да видиш трафовете...
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: origo в 05 Ноември, 2015, 11:57:49
Според мен няма проблем да се ползва Г-807 с тези трансформатори, просто ще е малко безсмислено да се ползва тази мощна лампа (с изключение на визуалния ефект). От чисто икономическата страна на нещата е най-добре да си ползваш 6п14п за крайна. Иначе с Г-807 и малко по-високо анодно напрежение може да изкараш и по-голяма мощност в триодно свързнане, но трябва да се види при какъв ток се насищат трансформаторчетата. Не знам тези руските трансформатори за какъв товар са сметнати (не съм им гледал намотъчните данни) но  българските са за 4 ома основно, та като си сложиш 8 ома товар изкарваш даже над 7к аноден товар, ако и тук са смятани за 4ома товар, значи стават идеално, пък и в интерес на истината анодния товар като съпротивление не е толкова критичен в рамките на такива малки вариации, на свирня а и на параметри не видях особена разлика като ползвах PCL86 между аноден товар 5к и 8 - 10к нито като изкривявания нито като нищо. Дроселите за луминесцентна лампа вършат отлична работа, това е вярно, но според мен индуктивността им е относително малка за единичен LC филтър и трябва да се направи двоен LC филтър с тях примерно 47микро, дросел, 47 микро, дросел, 47 микро, тогава вършат по-добра работа от единичен филтър с дросел 15 хенри.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ONZI в 05 Ноември, 2015, 13:18:08
Тези трафчета са за ток около 40ма.Виж колко е диаметъра на първичната мисля че беше около 0,15мм.Иначе аз ги смятам така; d=0,8.SQRT  I .Зависи и от въздушната междина .
Гледам че има PCL 86 ако искаш пробвай с нея ,ще минеш само с една лампа.
Според мен не му трябват 2 дросела и един ще свърши работа слагъл съм по един на къде по-мощни лампи.В старите цветни тв-руски има подходящи дросели.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 13:43:34
Ами нищо не им се плаша на дроселите, просто нямам два еднакви. Може да купя за луминисцентни, да. Мерси за предложенията! Само да приключа с модулите и се захващам с ампа. Ще бъде интересно!
 :hi:
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 16:09:15
@origo
Ако игнорираш изходната лампа, схемата на предусилвателката как ще я коментираш? Има филтър между стъпалата. И единия килоом с дросела в решетката на изходната?
Аз ли нещо не вдявам, тоя предусилвател не го загрявам нещо...

[attach=1]

И тук има един килоом в решетката и филтър между стъпалата. Коментар?

[attach=2]

Тук има още една подобна схема, но с 2 6п14п в паралел! Интересно - http://mirshem.com/pict/scheme/2500-2999/2832_1.jpg

И тук коментари по варианта - http://vento-caldo.livejournal.com/6034.html?page=1

Просто давам храна за размисъл и задавам въпроси - не критикувам предложенията!
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: lz2xl в 05 Ноември, 2015, 16:47:12
Дроселите за луменисцентни лампи нямат въздушна междина,там е проблема че се насищат.
Гледах трансформаторите на Стършела вчера.Отлично се е получило с вит магнитопровод,голяма игра е обаче после кефа е голям :good:
Защо не слагаш октални лампи,ще има ретро изглед.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: origo в 05 Ноември, 2015, 21:03:14
На първата схема предусилвателя е класически каскод общ катод - обща решетка. Долната лампа е общ катод, горната е все едно заземена решетка (по ниските честоти решетката е с постоянен потенциал нищо че няма шунтиращ кондензатор към маса). Резистора последователно на решетката на крайната лампа а на места и в предусилвателя се нарича grid stopper и служи да намали усилването по висока честота и съответно да предотврати самовъзбуждане. Там играе паразитния капацитет анод - решетка и ефекта на милер. В схемата която съм ти дал също препоръчвам последователно на всяка решетка (включително в предусилвателя) да сложиш по 1к съпротивление, много се подобрява стабилността. Дросела паралелно на резистора във първата схема и той се слагаше за стабилност, ама дали да компенсира допълнително фазовите изкривявания при граничната честота или просто за да осигури по-нискоимедансна връзка по ниска честота не съм сигурен, вероятно и двете.
Относно дроселите от луминесцентна - един може и да е достатъчен за филтрация при по-големичък филтров капацитет, и пентодно свързване на крайната лампа. Но при триодно свързване и стремеж за общ филтров капацитет около 100 микро няма как само с един, брума ще е чуваем (не силен но ясно чуваем), просто триодно свързаната крайна лампа предполага  по-голяма възприемчивост на крайното стъпало към брум, и малкия филтров капацитет не може да осигури достатъчна филтрация.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 21:45:21
@origo
Благодаря за обясненията. Няма да се занимавам с дросели, по-скоро ще е RC.

@lz2xl
И аз това се чудех. Вариантите за предусилвателката са 1) ЕСС88 2) 6Н8С, а за крайната 1) 6П14П 2) 6П3С 3) Г-807 . Може и да ги комбинирам, например да си сложа 88-цата за предусилвател, а накрая 807. Какво ще кажеш, има ли смисъл?

Общо взето ще тествам. Каквото ми зазвучи най-добре, то ще е. Нямам опит с усилвателите, правил съм някакви, но съм повтарял схеми точно. Ще е забавно.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: styrshel в 05 Ноември, 2015, 21:53:27
Имай предвид, че в тази схема може да превишиш допустимото напрежение отопление-катод. В това отношение 6н23 е по-добра!!!
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 05 Ноември, 2015, 21:58:33
Тоя траф НЕ е за Г807/6п3с крайна.  Като желязо е малък за необходимия им ток, Като намотки е малък за необходимото им напрежение...  Ако го направиш така ще слушаш едно мазало.

Само ecc88/6н23п + EL84/6н14п  стават за него или  някоя от комбнинираните новални лампи ECL86, 6ф5п/3п, но и при тях ще е с доста компромиси щото не отговаря на вътрешното съпротивление на лампата.

Тоест това си е траф за EL84/6н14п т акто такъв ще свири най-добре, Ако е и секциониран ще свири чудесно, но на тази малка макара ме съмнява да е... Свали хартията и кажи дали има секции.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 22:05:25
Благодаря ви за съветите!
Значи остава така нещата - 6н23п + 6п14п. И действам по схемата на Ориго с RC филтър и с решетъчните резистори от по 1 килоом.
 :hi:
Имам 4 807-ци, може по-натам да направя някой усилвател с четирите, по две в канал за повече мощ. :)
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: lz2xl в 05 Ноември, 2015, 22:08:30
Аз също нямам опит,това правих http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=3740.15 по тая схема,но вариант с 6Н9С и 6П6С.Само резистора в катода е 300 ома.Такива лампи имах и стана.Трансформаторите ще ти свършат работа за нея.Ако имаш дросел от радиоприемник става,пробвах с дросел от Пирин,обаче тока през него е малък в тоя случай и самоиндукцията не е достатъчна.Нали знаеш правилото за филтърната група,кондензаторите по напрежение,дросела по ток..........това за филтрацията.Освен да ти пожелая успех :drinks:


Писал си докато отговарях.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ian в 05 Ноември, 2015, 22:17:46
Хвърли едно око и на тази схема.... 
Която и да решиш да правиш, пожелавам ти успех! :good:
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 05 Ноември, 2015, 22:21:28
Така.

Схемата на Ориго е чудесна, 1к в рештките ще са ти нужни само ако се възбуждат , но това няма да стане при тази хубава схема с тези лампи.

Относно 6н9/8с + 6п6с: e това е най-добре сметната схема, на която съм попадал и даже я имам в момента изпълнена в много хубав компактен амп, просто не съм пуснал темата за него още  :D :
http://fedor81.blogspot.bg/2011/11/69-66.html


Относно Г807 .  Ако искаш да ги чуеш в SE  и имаш 2 цокъла за тях, може да ги монтирам на тестовия ми амп с изходни трафове от ВО на Пирин. и на мен ще ми е интересно как звучи тази лампа... Гледам, че си в София.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: styrshel в 05 Ноември, 2015, 22:24:43
Ами че елата във Варна ще слушаме 807ците!!! :D :D :D
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ian в 05 Ноември, 2015, 22:25:06
Преправих формата на схемата...
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 05 Ноември, 2015, 22:32:27
Ами че елата във Варна ще слушаме 807ците!!! :D :D :D

Е малко си ми далече  :D Какви анодни капачки ползваш?
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: styrshel в 05 Ноември, 2015, 22:40:57
тук се вижда всичко:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6615.0
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 22:52:28
Oooo на стършела моторния амп! Велик е! Може по него да вървя с 807-ците. Да, в София съм, точно съм на картата дори. Може да се организираме! Пиши на лични ако искаш, имам и цокли и лампи, ще е интересно.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: lz2xl в 05 Ноември, 2015, 22:57:51
Ами че елата във Варна ще слушаме 807ците!!! :D :D :D

Аз го чух и видях.Респект!
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 23:10:36
Оказва се, че мрежовия ми траф е от Мелодия! Хей такъв е май, въпреки  че навивките май са по 1120 на рамо във вторичната на моя - http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/rx_melodiq_2.html . Може да е от друго радио, не зная. Дано свърши работа.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: mark b в 06 Ноември, 2015, 01:04:17
Тази схема дето ти я дал "ian",заслужава внимание.
Ето данни на някои звукови трафчета от руски телевизори:
Стават за лампи-6П14П,6Ф5П,EL84,ECL86.
По принцип ТВЗ-1-9 ТВШ-2 са еднакви,но са за 4 ома товар.
За 8 ома колони трябва да се донавият още 30-35 навивки със същия диаметър проводник ма вторичната и да се свърже последователно на вторичната.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Ноември, 2015, 11:12:36
Оказва се, че мрежовия ми траф е от Мелодия! Хей такъв е май, въпреки  че навивките май са по 1120 на рамо във вторичната на моя - http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/rx_melodiq_2.html . Може да е от друго радио, не зная. Дано свърши работа.

С този трансформатор забрави за RC филтрация. Тук си вързан за кенотрон, което е супер и дросел ще ти трябва. Имам  един ще ти го дам.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 06 Ноември, 2015, 11:26:48
За нищо не съм вързан, кенотрона го няма отдавна  :D  тук - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=368.msg47635#msg47635 - може да видиш освен трафа, че докато затисках пастърмата открих и 2 дросела! Предния е от Даугава, а този горе високия не зная от какво е, но е с по-дебелка жичка. Не съм ги мерил още, метъра ми е в работата и го вграждам в уреда. Ще ги измеря по колко хенри са при първа възможност, но мога да сложа този от Даугавата мисля спокойно.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Ноември, 2015, 11:33:29
С този хубав кенотронен трансформатор хич няма нужда да се блъскаш да ползваш силициев изправител. Направо му надявай един Кенотрон EZ81 и си в джаза.

Да, даугавския дросел става чудесно.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 06 Ноември, 2015, 11:42:21
Еми ето, изяснихме компоновката! Донесох в работата цоклите за 807-ците. Ако са ти компактни говорителите може да наминеш да тестваме ламбите.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Ноември, 2015, 11:45:14
Писах ти ЛС , и ти си поканен да наминеш  :drinks:

Колоните са TQWT т. наречените "Игли"- метър високи, малко трудно е да се нарекат компактни, едиственото компактно в тях е говорителчето  :D
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: styrshel в 06 Ноември, 2015, 13:01:12
Този захранващ траф е малко слабичък за 807-те и като напрежение и като ток. И дросела от Даугавата също няма да му стига тока...Най-добре си спретвай усилвателче с 6П14П(EL84).
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ONZI в 06 Ноември, 2015, 13:12:56
Аз също нямам опит,това правих http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=3740.15 по тая схема,но вариант с 6Н9С и 6П6С.Само резистора в катода е 300 ома.Такива лампи имах и стана.Трансформаторите ще ти свършат работа за нея.Ако имаш дросел от радиоприемник става,пробвах с дросел от Пирин,обаче тока през него е малък в тоя случай и самоиндукцията не е достатъчна.Нали знаеш правилото за филтърната група,кондензаторите по напрежение,дросела по ток..........това за филтрацията.Освен да ти пожелая успех :drinks:


Писал си докато отговарях.

С тези трафове само в пентодно свързване в телевизорите работят в пентод.
В триодно свързване е необходим друг товар.Въпреки че и в триод ще свири някяк си но нямя да е както трябва.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 06 Ноември, 2015, 14:25:15
Тъкмо ровех за лампи и какво намерих:

[attach=1]

Горе дясно - 2 броя 6Н23П. Обаче какво е В519П? Двоен триод е военен някакъв. Имам един само. А долу в дясно са две бройки EF861 със златни крака. Те стават ли за нещо звуково?

И още:

[attach=2]

[attach=3]

QQE03-12, с които правя вече трети КВ предавател, и един брой 6С19П-В - някакво яко добиче в малък балон.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ONZI в 06 Ноември, 2015, 16:33:33
Тъкмо ровех за лампи и какво намерих:

(Връзка към прикаченият файл)

Горе дясно - 2 броя 6Н23П. Обаче какво е В519П? Двоен триод е военен някакъв. Имам един само. А долу в дясно са две бройки EF861 със златни крака. Те стават ли за нещо звуково?

И още:

(Връзка към прикаченият файл)

(Връзка към прикаченият файл)


QQE03-12, с които правя вече трети КВ предавател, и един брой 6С19П-В - някакво яко добиче в малък балон.

С QQE03/12 си играя в момента с запаралелване на 2-та анода в двутактна схема на 40ма/360в.
Свирват добре но лесно се възбуждат.На 2-ра решетка са на 170в.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: origo в 06 Ноември, 2015, 17:38:21
Значи за съжаление според мен трафчето от Мелодия е малко кекаво за два канала с EL84/ECC88, не препоръчвам да дърпаш повече от 70 милиампера изправен аноден ток от него че ще се опече. Това вече силно ограничава тока на крайните лампи защото ECC88 в тоя режим консумира около 12 милиампера, значи 24мили само в преда, от там на сетне очевидно остават по още 25 милиампера макс във всяка крайна, което принципно не е съвсем малко ако се гони мощност от 0.7 вата на канал в триоден режим (вероятно това ще е оптималния режим), ако обаче се иска пентоден режим и около 1 - 1.5 вата на канал ще трябва тока на крайните да се вдигне и тогава определено трафчето ще се претовари и то сериозно. Реализирал съм лампов усилвател с 2х PCL86 и трансформатор от Орфей, много подобен на този от Мелодията, общата ми анодна консумация е 50 - 60 милиампера и трафа работи добре открит само е топъл на пипане не пари, обаче като го затворих в кутията му през лятото след 6 часа работа при стайна температура 30 градуса магнитопровода му пари много силно, трудно се задържа ръката повече от 3 секунди. Т.е. ако смяташ да го товариш над 60 милиампера трябва да му осигуриш достатъчно добра конвекция за охлаждане ако не искаш да го опечеш.
В заключение препоръчвам изпълнението на предусилвателя с 6Н23П в схема SRPP защото осигурява ниски нелинейни изкривявания, ниско изходно съпротивление (около 1 килоом) което от своя страна води до невъзприемчивост на схемата към брум. Също така в тази схема както са казали колегите е малко критично напрежението катод - отопление за единия триод, за това препоръчвам повдигане на отоплението на потенциал около 60 - 70 волта за облекчаване на изолацията. Иначе резисторите от 1к в решетката ги препоръчвам да се сложат без да се чака да се самовъзбужда усилвателя. Винаги е предимство по-добрата ВЧ стабилност на схемите особено за радиолюбителите при които има на близо силни ВЧ полета. Усилвател склонен към самовъзбуждане звучи гарантирано по-зле от стабилен такъв. Трафовете не са неподходящи за триодно свързване, просто при триодно ще изкараш по-малка мощност, а за нелинейни изкривявания вероятно дори ще си по-добре от пентодно. Моя с PCL86 го правих с крайната в триодно свързване а трафовете са от Пирин (за пентодно свързване на лампата) и нелинейните ми изкривявания са съвсем приемливо ниски (0.6 процента при 100 миливата изх. мощност и около 1.5 процента при 0.7 вата изходна мощност която му е и максималната преди клип). Така че те съветвам да изпробваш различни режими и да чуеш в кой ще ти хареса най-много, но наистина според мен с това трафче нямаш много поле за действие за пентодно, просто няма да ти стигне анодния ток за да си дойде режима на мястото. Вариант също е да ползваш PCL86 отлична лампа, много съм доволен от усилвателя направен с нея, може като ходиш на гости при Оги (Пичагата) да минете и при мен да го чуеш, сигурен съм че ще ти хареса как свири, а и това мрежово трафче по-отива към PCL86 без да се претоварва.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: lz2xl в 06 Ноември, 2015, 18:13:04
@LZ2XL Мерси за схемите..............
Дадох ти линк колкото да се ориентираш за какво иде реч.Що за птица са.
Мрежовия трансформатор за който се говореше по горе ми се вижда малко слабичък.ТС180 пренавит може да ти свърши работа,на мен ми остана тук един навит като за UW3DI ламповия вариант.500 в 300ма със средна точка,300 в 300 ма също със средна точка,50 в 100 ма и 2Х6.3 в 3 а.Това излиза от него.Ти всъщност знаеш какво е ламповия UW3DI.Все пак си аматер от бранша :drinks: Трафа съм го навивал за мен,направих няколко за да видя кой най добре ще пасне.......тоя е излишен вече.Не е ползван,варен в трансформаторен лак и печен в пещ.Ако ти върши работа.....поемаш си там Еконта.......и да почерпиш колега :good:
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ONZI в 06 Ноември, 2015, 19:29:15
Значи за съжаление според мен трафчето от Мелодия е малко кекаво за два канала с EL84/ECC88, не препоръчвам да дърпаш повече от 70 милиампера изправен аноден ток от него че ще се опече. Това вече силно ограничава тока на крайните лампи защото ECC88 в тоя режим консумира около 12 милиампера, значи 24мили само в преда, от там на сетне очевидно остават по още 25 милиампера макс във всяка крайна, което принципно не е съвсем малко ако се гони мощност от 0.7 вата на канал в триоден режим (вероятно това ще е оптималния режим), ако обаче се иска пентоден режим и около 1 - 1.5 вата на канал ще трябва тока на крайните да се вдигне и тогава определено трафчето ще се претовари и то сериозно. Реализирал съм лампов усилвател с 2х PCL86 и трансформатор от Орфей, много подобен на този от Мелодията, общата ми анодна консумация е 50 - 60 милиампера и трафа работи добре открит само е топъл на пипане не пари, обаче като го затворих в кутията му през лятото след 6 часа работа при стайна температура 30 градуса магнитопровода му пари много силно, трудно се задържа ръката повече от 3 секунди. Т.е. ако смяташ да го товариш над 60 милиампера трябва да му осигуриш достатъчно добра конвекция за охлаждане ако не искаш да го опечеш.
В заключение препоръчвам изпълнението на предусилвателя с 6Н23П в схема SRPP защото осигурява ниски нелинейни изкривявания, ниско изходно съпротивление (около 1 килоом) което от своя страна води до невъзприемчивост на схемата към брум. Също така в тази схема както са казали колегите е малко критично напрежението катод - отопление за единия триод, за това препоръчвам повдигане на отоплението на потенциал около 60 - 70 волта за облекчаване на изолацията. Иначе резисторите от 1к в решетката ги препоръчвам да се сложат без да се чака да се самовъзбужда усилвателя. Винаги е предимство по-добрата ВЧ стабилност на схемите особено за радиолюбителите при които има на близо силни ВЧ полета. Усилвател склонен към самовъзбуждане звучи гарантирано по-зле от стабилен такъв. Трафовете не са неподходящи за триодно свързване, просто при триодно ще изкараш по-малка мощност, а за нелинейни изкривявания вероятно дори ще си по-добре от пентодно. Моя с PCL86 го правих с крайната в триодно свързване а трафовете са от Пирин (за пентодно свързване на лампата) и нелинейните ми изкривявания са съвсем приемливо ниски (0.6 процента при 100 миливата изх. мощност и около 1.5 процента при 0.7 вата изходна мощност която му е и максималната преди клип). Така че те съветвам да изпробваш различни режими и да чуеш в кой ще ти хареса най-много, но наистина според мен с това трафче нямаш много поле за действие за пентодно, просто няма да ти стигне анодния ток за да си дойде режима на мястото. Вариант също е да ползваш PCL86 отлична лампа, много съм доволен от усилвателя направен с нея, може като ходиш на гости при Оги (Пичагата) да минете и при мен да го чуеш, сигурен съм че ще ти хареса как свири, а и това мрежово трафче по-отива към PCL86 без да се претоварва.

Ориго аз като противник на триодното свързване бих казал че не си прав.
Разликата в товара за триод и пентод е около 3 пъти-по спомен.
А нали знаеш че най малки изкривявания и най висока мощност се получава при оптимално съгласуване с товара-не е като при транзисторните.В момента не намирам графиката да я кача.Дори последователно на вторичната се навива допълнителна съгласуваща намотка със изводи през3-4 нав. за точно съгласуване с товара.(променя се коефициента на трансформация по този начин).
За SRPP-то също не съм на това мнение.Схемата за да работи добре изисква високо напрежение иначе изглежда хубаво като картинка това е мое мнение и дано не съм засегнал някого.
Ето какво са написали братушките;

Каскад типа SRPP был разработан в начале 1950-х годов для использования в качестве усилителя мощности или модулятора в телевизионных передатчиках, где требовалось развивать на выходе с малыми искажениями около 1100 В переменного напряжения на нагрузке 400 Ом параллельно с емкостью 500 пФ. В телевидении допустимы намного большие искажения, нежели чем в звукозаписывающей и звуковоспроизводящей аппаратуре, и стандарты видеосигнала в то время были сравнительно нежесткими, так что «мало искажений» означало ~ 2%, и «незначительные искажения» означали < 1 %.

http://tubeamplifier.narod.ru/mess085.htm
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: origo в 06 Ноември, 2015, 20:27:52
Няма да се засегна това е градивен спор :). На всяко нещо има противници и привърженици. Високо напрежение е твърде относително защото винаги има основно значение захранващото напрежение отнесено към използвания динамичен диапазон, в случая амплитудата на изходното напрежение на предусилвателя по схема SRPP ще достига около 15 волта при пълна мощност а захранването от 260 волта дава изходна амплитуда от над 100 волта преди клип. Та според мен стъпалото е захранено с достатъчно високо напрежение спрямо изходната амплитуда с която работи. Точно поради това че се ползват под 20 процента от динамичния диапазон на стъпалото, както и това че не е натоварено с нискоомен товар или с големи капацитети води до това че има <0.4% нелинейни изкривявания (лично измерени). Така че според мен е по-добре от някой слабоват триод със 100к в анода.
Спора триод и пентод няма смисъл да го водим, не съм казал че задължително трябва да се направи в триоден режим, даже напротив, само смятам че при пентоден режим лампата е по-нелинейна и е желателно наличието на обща отрицателна обратна връзка, а според някои схващания тя е нежелателна и се отразява негативно а звученето на усилвателя.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 06 Ноември, 2015, 22:22:42
Иха! Става интересно! Дам, за схемата ще видим, ще проваме, ще слушаме докато свирне хубаво. Но трафът май е малък, да. Имам един дебелак аз... тороидален, от АМ предавател с две 807. Ама е огромен... но пък има всички нужни напрежения.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Ноември, 2015, 23:54:21
Кенотронния траф би трябвало да е точен за цета. Тоз тороид  за някой по сериозен проект. Не че 6п14п е не сериозно.  SRPP е чудесно връзванe ако Ако имаш Излишна 2-ра 6н23п/ецц88 , която имаш в случая. Ще стане чудесн Амп. Аз ъщо съм за пентодния звук, Винаги може да сложиш ключе  за преквклюване на връзването.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: origo в 07 Ноември, 2015, 17:42:31
Трафа от радио е по-скоро слабичък за 4те лампи, ако се намали анодния ток на крайните до 25 милиампера ще стане. В противен случай препоръчвам PCL86 с 30 - 35 милиампера ток на крайната, тогава трафа гарантирано няма да се претовари. Все пак да не забравяме че трафа е от лампов приемник с еднотактно крайно стъпало, и е предвиден за една крайна лампа. Вярно че вътре в радиото топли още 4-5 други лампи и съответно захранва анодните им вериги, но там консумацията е малка, цялата схема в радиото извън крайната сигурно консумира по-малко аноден ток от крайното стъпало. Та трафчетата от тези приемници не са толкова яки въпреки че изглеждат с големи габарити - проблема е голямото място което заемат на макарата двете анодни вторични намотки поради което е сложен по-голям размер ламели за да има прозорец. Първичната на трафа е най-тънкото му място - много е тънък проводника, определено не държи на голямо натоварване още повече че тя най-трудно се охлажда.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 07 Ноември, 2015, 20:57:59
Сега се сещам, че май имах още един такъв траф! Набутан е в телеграфния предавател с двете 6П3С. Ще го махам от там, точно защото ми кляка, аз направо съм го смазал с тия две лампи.  :D

[attach=1]

[attach=2]

Ок, тогава не мога ли да направя два моноблока? Но пък нямам втори дросел... може варианта на ориго с RC филтъра да пробвам.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: veso74 в 07 Ноември, 2015, 22:17:49
Оффтоп.:

Приятелски съвет: нещо сглобено, направено с толкова труд и красиво на външен вид, работещо и свързано с някакви МНОГО положителни емоции НЕ ГО РАЗВАЛЯЙ, за да правиш друго "творение" от частите му!

След време ще ТЕ Е МНОГО ЯД на това си действие :)

Части има всякакви, къде подаръци от приятели и познати, къде от магазина ...

Това си го гледай сложено на масата, поставено на шкафа, сложи го в кашон, подари го (и др. такива действия), но не го разваляй.

Ако искаш ме слушай, споделих от опит ::)
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 07 Ноември, 2015, 22:34:01
 :) Разбирам те и по принцип НЕ развалям правени неща, но:
1) Схемата е лоша по няколко прагарафа.
2) Не мога да развия желаната полезна мощност в 50 ома точно заради трафа. Като му чукна ключа и ми излиза от стабилизация газовата лампа. Иначе в дълга жица хвърля няколко вата, но с мъка.
3) Като го правих гонех вид, а не толкова функция. Нямам идея защо...  :D

Мисля да сложа малко по як траф и да направя схемата МОПА с генераторка и усилвателна. Така не само ще изглежда яко, но и всъщност ще работи. Няма да го бастисвам.
 :hi:
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Eltehno в 07 Ноември, 2015, 23:22:07
Трафовете ти са почти идентични с ТВ3-9-1, както го споменаха по-нагоре. И понеже имаш и QQE03-12, може да направиш ампа и с тях. Двата тетрода в паралел, схемата която си показал в предни постове е точно с тези лампи и каскод с ECC88. Аз правих другата схема с ECC85. Ето тук е моят амп http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5749.0
Пробвал съм ги тези трафове и с EL84,  но определено с ку-ку-то ми харесва повече как свири. А и ку-ку-то свети много по-тарикатско. :D
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Pichaga933 в 08 Ноември, 2015, 09:19:28
2 та тетрода в паралел е може би най-не подходящия вариант. Един тетрод е по схемата на попа дето е от твоята тема не случайно... Да не говорим, че тази лампа QQE хич не и e това предназначението, а при наличието на 6п14п  тотално се обезмисля употебата и в случая.

Но  решението е на майстора, кои съкла ще избере  :D

ПП: Имам един захранващ траф свободен. Не го троши предавателя, тоя траф дето ще извадиш от там е май-малкия Акордски и не е в никакъв случай по-читав от кенотронния дето имаш. Даже предполагам, че коенотроония ще клекне по-малко от другия.

Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: Eltehno в 08 Ноември, 2015, 10:12:58
Разбира се , че мастера сам ще си избере какво да ползва. За ку-ку-то, не си прав, точно в паралел е схемата на Попа. Влез в неговия форум и прочети дългата тема.  ;)

DJPOPA    
 Заглавие: Re: Изпитани схеми с изх. трафове "DRAGON & PRIEST AUDIO"
МнениеПубликувано на: Пет Яну 29, 2010 6:29 pm
Offline
AUDIOPLATINUM Site Admin
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 10:53 pm
Мнения: 2520
Местоположение: Варна    
Ето една много добра, нова схема , която слушам в момента:

Изображение

Крайната лампа е QQE03/12-евтина, намираема и , както се оказа-чудесно звучаща. Свързана е в паралел на двата си тетрода, т.е. анодите и първите решетки са свързани заедно , защото катода и втора решетка са общи за двата тетрода. Схемата може да се изпълни и с най-малките ни бюджетни трафчета, но най-добър резултат се получи с показаните на схемата от средната ни серия. Звукът е на много високо ниво-стряскащо детаилен, със звънтящи високи честоти, страхотно вокално присъствие и добър лампов бас. Тази крайна лампа може успешно да се бори с доказаната ЕЛ84 и спокойно може да я бие. Определено е "по-широка" в звука си от ЕЛ84.

Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 08 Ноември, 2015, 11:10:20
Трафът в предавателя е същия! Просто съм му разпробил нитовете и махнах кенотрона, мацах го с боя и му навих нова хартия отгоре. Ще го мислим в понеделник!
 :drinks:
КуКуЕто е много силна лампа, виждал съм я в много разлчни приложения за звук, радио и други.
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: lz1tka в 21 Февруари, 2017, 00:09:37
Прочетох темата но неразбрах дали сте си избрали схема за тези трафчета?
Имам 2 броя ТВ-2Ш-2 и 6п14п.
Тука си пише че в схемата могат да се ползват моите трафове на 4 ома товар.
http://www.radiolamp.ru/shem/unch/55/
Титла: Re: Какъв усилвател да направя с трансформатори ТВ-2Ш?
Публикувано от: ahedproductions в 21 Февруари, 2017, 10:50:51
Привет!
За съжаление не ми остана време да се заема с проекта. Известно време търсих два еднакви дросела за филтрите, после реших да пробвам варианта на Ориго с RC филтрите. Но така и не го започнах. А и до скоро реално нямах достатъчно чуствителни говорители за целта. Сега ми се намират две бройки 2ГД-8 ВЕФ от радиоприемник Янатарь. С тях ще стане, мисля да ги сложа на бафъл. Но в момента няма как да започна, най-вероятно ще е проект за лятото, ако до тогава не съм се задълбал в предавателя и/или автоматичния тунер.
 :hi: