Персонални компютри, игрови приставки и друга стара електроника за забавление > Колекции

Флопидискови устройства Elmart за Правец 8Х

(1/4) > >>

Георги Драмчев:
Здравейте,
Нарочно не пиша в темата за флопидискови устройства, започната от Gabo, защото тя се отнася за всички останали флопита. А флопитата за Apple-съвместимите са 2 вида - Elmart и всички останали :) С което рискувам да разгневя Retrotronics.info, така, че на бъдещия фест можем да организираме и една комисия да определи кое е по-добро - Elmart или Rana :) Преди време ми попаднаха няколко флопита, които са небрандирани, но си личи, че всичко е като на Elmart - и механиката и електрониката. George вече сподели, че това е Chinon и аз нямам причина да се съмнявам в неговите твърдения. Проблемът е, че някои от тях дават  (I/O) грешка при инициализация, а при опит за запис мажат нещо, но то във никкакъв случай не е това, което искаме да запишем. Доколкото си спомням обаче в този случай не даваха IO-грешка. Че George може да ги оправи не поставям под съмнение, но откривам темата за бъдещи подобни случаи и за изясняване на проблеми относно тези флопита, които напълно го заслужават!

georgel:
Elmart е просто брандировка на Chinon за нашите вносители от абсурдистан - не са лоши флопита, но останалото е суеверие. Има и други жълтурски подобни, на които вратичката е по-различна и пак са със същото качество. Да, няма съмнение - по-добри са и от apple, и естествено от нашите. Ако тези развалените имат разлики в платката, дай снимка или схема. Шансът да са опукани от страна на контролерския интерфейс е голям. При липса на друга информация като за начало обърни внимание до кой чип отива сигналът с данните за запис и или го смени на сляпо (чипа), или го пронаблюдавай с осцилоскоп.

Gabo:

--- Цитат на: Георги Драмчев в 22 Май, 2013, 12:27:01 ---Проблемът е, че някои от тях дават  (I/O) грешка при инициализация, а при опит за запис мажат нещо

--- Край на цитат ---
Предполагам това го изписва при ползване на ДОС 3.3 или при използването на друга програма?

Георги Драмчев:
В момента с който натисна RETURN шпиндела завърта, светодиода светва и моментално дава IO. Това е под Дос 3.3. Със същата дискета, но с друго флопи си работи нормално.

imagination:
Здравей,
има ли стробоскопичен диск на шпиндела ? Провери ли оборотите дали са наред ?
Поздрави.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия