Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: dragan в 20 Октомври, 2017, 15:32:50

Титла: Радио Концерт
Публикувано от: dragan в 20 Октомври, 2017, 15:32:50
Колеги,
моля за помощ при пренастройката на FM блок на радио Концерт за приемане на новия обхват
Титла: Re: Радио Концерт
Публикувано от: origo в 21 Октомври, 2017, 19:44:08
Не ща да те демотивирам, но това далеч не е тривиална задача. Препоръчвам следната напълно неинвазивна операция:
Разхлабваш двата винта на ограничителната втулка (тази дето пречи на оста да се върти отвъд отредения ѝ ход) на оста която движи вариометрите посредством корда. После разхлабваш и винта който държи зъбчатката за предаване на въртенето от кордата към оста. Завърташ оста в посока увеличаване на честотата. После като намериш точното място затягаш винтовете. Вероятно така ще успееш да покриеш около 12- 15 мегахерца лента което е повече от задоволително според мен.
Вариантите нещата да не станат, защото има разстройка поради стареене или разрушаване на кондензаторите в УКВ блока и МЧ филтрите е голяма. Настройката на МЧУ също е трудна защото сърцевините в повечето случаи са спечени в телата а освен това са много трошливи. Отива на сериозна реставрация цялата работа с която не знам дали ти се захваща (и съответно знаеш как да завършиш).
Титла: Re: Радио Концерт
Публикувано от: dragan в 22 Октомври, 2017, 21:58:51
Благодаря
Пробвах с една приставка на КИПА
хващам 3-4 станции
Титла: Re: Радио Концерт
Публикувано от: GRIDLIC в 23 Октомври, 2017, 01:25:52
Не е добра идея това. Това е двойно преобразуване на честотата. Принципа на работа на тази УКВ приставка е същата като на Радио "Орфей". Вижте теоретичното описание публикувано от Любо Божков за балансиране на осцилаторния мост, и моста срещу самовъзбуждане по междинна честота.