Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => История на марките и модификациите => Темата е започната от: Валери в 12 Август, 2019, 21:56:34

Титла: Представям Ви "Мелодия 10"
Публикувано от: Валери в 12 Август, 2019, 21:56:34
Здравейте! Ето това радио, на което пренастроих УКВ-блока, покрива около 18 МХц от CCIR стандарта. Интересното е, че захранващият му трансформатор е с кенотрона EZ80, а не със селенов пакет. Произведено е в "Елпром"-София, преди да се прехвърли производството във В. Търново. Смених няколко сухи кондензатора, а филтриращият електролит си е 100% добре, радиото няма никакъв брум. Вижте го  :) :
 
Титла: Re: Представям Ви "Мелодия 10"
Публикувано от: Валери в 12 Август, 2019, 21:58:58
Всъщност, бях го реставрирал и показал още във стария форум, но сега му извърших пренастройката и смених някои елементи.
Титла: Re: Представям Ви "Мелодия 10"
Публикувано от: origo в 13 Август, 2019, 11:09:40
Радост за окото Валери! Браво! Както винаги от теб не се очаква друго!
Скоро и аз ще пробвам преработката с увеличаване на диаметъра на ядрата. Имам един такъв блок изваден специално за такива опити.
Титла: Re: Представям Ви "Мелодия 10"
Публикувано от: Валери в 13 Август, 2019, 13:38:21
Не долових да има някаква разлика при увеличаването диаметъра на дясната сърцевина (погледнато отзад, тази с окъсената бобина), всичко върши лявата сърцевина., Даже не ми направи впечатление, да оказва някакво съществено влияние и намалението от 3 на 2 навивки на лявата бобинка, тази с литцендрата. Така че, ако искаш опитай първо само с 1. Окъсяване на дясната бобина на 3-та и 4-та навивка, без да развиваш; 2. Премахването на кондензатора под нея от 12 пикофарада мисля беше; 3. Увеличение с лепящо алуминиево тиксо диаметъра на лявата сърцевина (без да разширяваш отвора на бобината) на около 6.5 мм. В София сигурно ще хващаш много предаватели. Ако резултатът не ти харесва, направи и другите промени.
Титла: Re: Представям Ви "Мелодия 10"
Публикувано от: origo в 14 Август, 2019, 11:10:49
Ти хващаш само промяната в хетеродинната бобина, защото това ти определя покривания диапазон, но чувствителността на тунера и промяната на тази чувствителност в диапазона зависи от спрягането и зависи както от размера на тялото на другата бобина, така и на броя навивки. Но там за да постигнеш регистрируем резултат ще ти трябва метод за определяне на силата на сигнала, а не само по слух. Защото както знаем, читаво проектирания FM приемник трябва да осигурява еднакво добри параметри на изходния сигнал за доста широк диапазон на изменение на силата, и особено в големите градове, където силата на всички станции е доста голяма, работата става трудна. Та ще опитам, но окъсяване на бобини не ми е по вкуса, да оставим на страна факта, че в момента е толкова баран този блок, че ще трябва да пренавивам цялата бобина. В момента е с изпилена от вън сърцевина (лоша новина) и е навита бобина с доста навивки. Абе баран е толкова, че дори при постигане на резултати те няма да бъдат директно приложими към небараните.
Титла: Re: Представям Ви "Мелодия 10"
Публикувано от: Валери в 14 Август, 2019, 18:23:42
Относно окъсяването на бобината, колеги, развих на един един друг УКВ-блок, както трябва 3 или 4 навивки от тази бобина. Категорично, блока с окъсената бобина е в пъти с по-добра селективност от този с развитата. И всъщност, самото "окъсяване" е всъщност свързване на 3-та и 4-та (дано не бъркам или 2-ра с 3-та) навивка, и то точно тези две навивки трябва да се съединят.