Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Общи приказки => Темата е започната от: bojitchko в 15 Февруари, 2018, 20:58:12

Титла: Многооктавен говорител
Публикувано от: bojitchko в 15 Февруари, 2018, 20:58:12
Правя един магнет GRUNDIG TK5 и не може да не ви покажа какъв говорител са сложили. Поне аз, за първи път виждам такъв надпис! Разбира се, това не им е попречило да направят сериозна глупост - капачката на шпулата е донапрен, който е напълно разложен и част от него е навлязъл в процепа. Как се чисти, можете да си представите, а е и съмнително, че всичко е изчистено.

Говорителят:  :D



Титла: Re: Многооктавен говорител
Публикувано от: Pichaga933 в 15 Февруари, 2018, 21:10:47
Супер Име, харесва ми.

Относно, чистенето- нямаш избор, Разлепваш мембраната и  трептилката от шасито с помощта на много ацетон, подострени кибритени и сладоледени клечки. После, почистваш процепа механично и с яко ацетон и мокри кърпи от всичката гмеч и сглобяваш обратно с хелметексово лепило, центроваш с изрезки от фото филм или кутийка от кисело мляко. Много труд идва за експонат... ама ако си го правил и преди повече от 1,5 часа няма да ти изяде.
Титла: Re: Многооктавен говорител
Публикувано от: slavi в 15 Февруари, 2018, 22:17:34
Какво  чудно има bojitchko? Не съм се занимавал с магнетофоните на Грундиг, но от опита с преносимите им радиоприемници от края на 50-те и 60-те показва, че това им е "почерка". На магнита са такива самозалепсващи етикети, а защо така точно пише на твоя не мога да коментирам, но не е проблем да ги наснимам и покажа. А относно дунапреновата тапа на шпулата си прав. С течение на времето материала се саморазпада, намирал съм частично останали, но и напълно цели, но видимо готови да се разпаднат и при най-малко докосване. Умишлено ги разрушавах, точно за да не попадат в процепите, защото при другите трябваше доста продухване и разклащане на мембраната докато тези парченца, стърготини, прашинки или както щеш им кажи, не излязат. Поне на ръка, а после и на звук не съм усетил нещо нередно. Разбира  се, всичко  това  се прави  с обърната  надолу мембрана. Тези частици са толкова дребни, но задължително сухи, че трябва да изпаднат, без разлепване на трептилки и т.н.
Титла: Re: Многооктавен говорител
Публикувано от: bojitchko в 16 Февруари, 2018, 21:11:11
Разлепваш мембраната...

Има смисъл при разглобяем магнит. Този не е такъв и почти нищо не се печели, а работата е голяма. На пръв поглед не "драска". Интересното е, че на вид нищо не предполага широколентов говорител - малка шпула, без високотонова мембрана, но Грундиг е решил да се похвали. При тази скорост, магнетът има честотна характеристика 50 - 10 000Hz +/- 5db. Ако говорителят покрива 80 - 10 000 +/- 12db, ето ти широколентов. 
Трябваше да го измеря, но чак пък толкоз.  :)
Титла: Re: Многооктавен говорител
Публикувано от: origo в 16 Февруари, 2018, 21:17:04
Да, скоро чистих и трите говорителя на Астра 4 в които беше се набил прахоляк, те по принцип си нямат капачки на шпулите. Чистих по следния начин, пускам им сигнал близо до резонансната честота за да вкарам говорителя в резонанс за максимално отклонение на мембраната и го клатя и въртя във всички посоки (с мембраната към земята все пак) и почуквам с отверка по магнита отзад. След известно време всички боклуци се изтупаха, а останалите наместиха и вече говорителите свирят прекрасно.
Разбира се че разглобяването е за предпочитане, така винаги остава шанса за частици които с времето на експлоатация да се разместят и да застърже отново, обаче мен не ме бива много в разглабяне на говорители, и това беше определено по-малкото зло. Но след 5 минути на 100 - 150 херца да не ви казвам какво чуваш в главата си :).
Така че ако частиците са немагнитни, винаги може да се мине без разглабяне.