Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => История на радиото => Темата е започната от: bobi mw в 30 Март, 2013, 10:56:09

Титла: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bobi mw в 30 Март, 2013, 10:56:09
Тъй като в живота ни се появяват все повече високи технологии и устройства като лаптопи, компютри, плазмени телевизори и други, рискът от електрически смущения в обхвата на дългите, средните и късите вълни се увеличава значително. За високите нива на смущенията в големите градове допринасят дори енергоспестяващи лампи, интернет суичове и лоши връзки по далекопроводи. Рано или късно всеки един слушател се сблъсква с тях. Доста често наличието на смущения отказва хората от слушане на радио програми в тези обхвати, а по-възрастните и технически незапознатите слушатели си мислят, че проблемът е причинен от повреда или неправилно функциониране на слушателския приемник. Истината е, че приемниците на дълги, средни и къси вълни си работят безпроблемно, а причината за смущенията е липсата на воля и сила в институциите, които имат правомощия да регулират тези честотни обхвати да се преборят с проблемите, както и не дотам добре поддържаната в последните години АМ предавателна мрежа в България, като институциите се надяват, че след като има изградена УКВ мрежа и евтини УКВ приемници, хората няма повече да имат нужда от СВ и ДВ. В други балкански страни като Румъния, Гърция, Турция, Хърватска наличието на местни смущения не влияе толкова много на приема на местни радио програми на средни вълни поради наличието на мощни, макар и малко на брой предаватели, притежаващи отлично покритие. Такава е практиката в съседна Македония, където предавателят в Овче Поле работи с мощност от 600kW и покрива с отличен сигнал Балканския полустров, а нощем сигналът стига и до Западна Европа. Македонците там слушат нощната програма с музика и поздрави на Радио Скопие. Освен, че в много европейски страни средновълновите предавателни мрежи се оптимизират (премахват се старите и необслужваеми предаватели, част от тях се заменят с нови), там се появяват и все повече частни радиостанции, излъчващи програми, насочени към различни етноси или религиозни кръгове, чрез маломощни предаватели на средни вълни.

Местните смущения са едно от нещата, наред с развитието на интернет и новите технологии за радио разпръскване, които допринесоха най-много за загубата на популярност на АМ обхватите сред радио слушателите, а с нея те губят няколко големи предимства на средновълновите емисии, а именно:

С един мощен предавател с качествена модулация, разположен в стратегическа локация, може да покрие цялата страна със сигнал на държавното радио. Тук идва голямото предимство на средните вълни: при дълги пътувания често си проличават дупките в УКВ покритието и при наличието на добро покритие на средни вълни, държавното радио може да бъде чуто на една и съща честота на всяка една точка в страната, т.е отпада дразнещото сканиране на FM обхвата през няколко десетки километра в търсене на "нещо за слушане".
Въпреки развитието на нови технологии като FM, сателитно разпространение и интернет, броят на притежателите на средновълнови приемници остава висок, особено извън големите градски центрове, в изолирани селища или места със слабо или без УКВ покритие. По-голямата част от тези слушатели са пенсионери, за които тези приемници имат сантиментална стойност. Други нямат финансова или физическа възможност или знания за новите методи за радио разпръскване, за да закупят нов приемник - а за трети, които са немалка част от населението, проблем е липсата на нормален прием на радио програми в УКВ обхвата.
При нормални условия, за простото ухо местна AM станция може да има перфектно качество на звука, доближаващо се до звука на FM станция. На места в Западна Европа и Щатите са правени и редица тестове на AM емисии със стереофоничен звук (AM Stereo).
В случай на природни бедствия, аварии и катастрофи, БНР е задължено (според лицензията си) да служи за известяване на населението. Това би станало невъзможно без наличието на мощен средновълнов предавател и местните FM предаватели, които вероятно ще са извън строя при сериозно природно бедствие.
АМ приемници на средни вълни има навсякъде: ако погледнете вашата радио уредба, приемника в колата, касетофона или приемника на баба и дядо на село - всички те имат средновълнов обхват (обозначен като AM, MW или СВ).
Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) и българските радиостанции, излъчващи в тези обхвати (за момента единствено БНР и малък брой религиозни програми, използващи предаватели под наем в чужбина), също трябва да са заинтересована страна в поддръжката на средновълновата мрежа и ниското ниво на смущенията в градска среда, които биха довели до по-качествен прием от крайният слушател.

А сега малко техническа информация - ето и списък с главните "замърсители" на ефира:

- Broadband over power lines (BPL) или широколентов достъп до електропроводните линии е метод на комуникация, който позволява сравнително висока скорост на цифрово предаване на данни по електрическите силови инсталации. Лошо проектираните BPL системи често използват широк честотен диапазон в обхватите, предназначени за радиоразпръскване, което обикновено води до брутални смущения и неспособност за слушане на радио програми в обхвата на дългите, средните и късите вълни. Често засегнати от смущенията са и различни държавни служби (полиция, пожарна, бърза помощ), таксита и други, които използват ниските честоти на УКВ обхвата (30-40MHz). Единственото спасение при подобен вид проблеми и да се свържете с Комисия за регулиране на съобщенията (КРС). Информация за контакт с тях е дадена в края на статията.
- Повечето компютри също генерират смущения. Всички компютри използват цифрови сигнали с квадратна форма на вълната, които са богати на хармоници. Тези сигнали обикновено са генерирани от редица осцилатори, които могат да бъдат намерени в компютърната система. Допълнително шум може да бъде предизвикан от монитора или захранването на компютърната система. В комбинация, всички тези "замърсители" могат да предизвикват смущения от диапазона на дългите вълни до УКВ обхвата. Има няколко решения на проблема със смущенията от компютърните системи: първо, не всички компютърни системи предизвикват смущения. Важно е да изберете такава, която генерира минимум шум по обхватите. Най-бързият начин е да вземете свой портативен приемник в магазина, от който ще пазарувате и да сканирате обхватите, за да разберете генерира ли смущения всеки един компютър и какви са техните нива. Това може да ви спести много бъдещи главоболия. Ако вече притежавате компютърна система и искате да я използвате в непосредствена близост до вашия приемник, задължително използвайте външна антена и я свържете с подходящ коаксиален кабел и съгласуващ трансформатор. Те могат да елиминират напълно смущенията, предизвикани от компютърната система.
- захранващ адаптoр или плазмен монитор: важно е да откриете дали захранването или мониторът се намира във вашата къща или жилище, или е собственост на ваш съсед. Първо, изключете всеки един адаптор и/или монитор в къщата ви и преминете през обхватите, за да видите дали смущенията продължават да са там. В случай, че продължава да ги има, вземете приемника и обиколете къщите в квартала, за да видите на кое място смущенията са най-силни. След това потропайте на вратата и обяснете бавно и спокойно на вашия съсед какъв е проблема. Ако е достатъчно добре разположен, ще ви асистира в решаването на проблема. По-голям проблем възниква ако живеете в блок, но не се отказвайте: минете по етажите и обиколете всеки един апартамент докато намерите източника на смущения. Вие браните вашето право на чист ефир!
лоша връзка по далекопровод, близък трафопост или местен интернет доставчик. Свържете се с КРС, органът, длъжен за регулиране на обхватите, предназначени за радиоразпръскване, и им обяснете за проблема си. Има голям шанс техни служители да пристигнат и да елиминират източника на смущенията.

Комисия за регулиране на съобщенията (КРС):
949 2911
949 2135

Българско национално радио (БНР)
Програма „Хоризонт“
[email protected]
02 933 65 71
Дирекция „Техника“
[email protected]
02 933 66 57
Генерален директор
[email protected]
02 933 62 82

НУРТС България АД
Гр. София, бул. „П. Яворов” N2
ПК 1164
[email protected]
Тел.: 02 806 93 00
Факс: 02 806 93 09

В заключение искам да кажа, че средните вълни са едно страхотно богатство и не трябва да позволяваме то да бъде изгубено! Long Live AM Radio!
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: origo в 30 Март, 2013, 11:16:45
Да, това е така, но за съжаление НЯМА шанс да се пребориш със смущенията. Майката му е да се инсталира подходащя антена на подходящото място за да се избегнат смущенията. Да се използват подходящи мрежови филтри и т.н. но ти да кажеш на съседа - комшо твоя телевизор ми смущава радиото, сещаш ли се кво ще ти каже - абе педал я се разкарай от тука ти ли ще ми кажеш кво да ползвам в къщата си :) или ако е по-възпитан ще ти каже дааа разбира се, и ще продължи по стария начин, а в интерес на истината и аз на негово място ще реагирам по същия начин - да не мислиш че ще тръгна да си слагам мрежови филтри на китайските захранвания които не съм имал избор при купуването им, за това че пречели на някого. За съжаление банда е доста замърсен, по всичките тези причини, и най-вече китайските захранвания без филтри не отговарящи на каквито и да било стандарти. Например във входа има брутални смущения на СВ покрай ел инсталацията която ходи от ел таблото до всички апартаменти, същото е и покрай другия кабелен път - този за телефоните и интернет ... също от кутиите на кабелните и интернет доставчици по етажите където има импулсни китайски захранвания. Импулсното захранване е най-големия враг на АМ приемането. И както казах само подходящо инсталирана антена оправя нещата. Естествено смешните мощности на АМ предавателите у нас също са причина за лошото приемане. Напоследък нали стана на въпрос за детекторните радиоприемници. Реших да извадя и да пробвам моя, за голямо мое учудване с 10тина метра кабел опънат от прозореца до дървото пред блока през нощта успях да хвана няколко ЧУЖДИ радиостанции, а от Хоризонт и помен нямаше.... така че правете сметка какви са ни мощностите, щом с детекторния хващам чуждите радиостанции а българския предавател който е в пъти по-близо - не. Не ми харесва че подтикваш хората към обаждания на КРС. Ние сме любители, и доста често си правим незаконни експерименти в СВ банда, още повече че при споменатите вече от теб смущения понякога единствения начин да чуем красталния глас на любимия си апарат е да прибегнем до собствен предавател. По този начин на някой съсед може да не му се хареса този сигнал, и да ни викне КРС, прояви малко колегиалност.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Ricarq в 30 Март, 2013, 22:54:45
Позвайте АМ приемниците си на село или на вилата - там е много малка вероятността от смущения. Да пуснеш едно ВЕФ-че през уикинда на вилата си с народна музика в Неделята на открито много му отива докато си чистиш или прекопаваш градинката или повикаш комшията си на гости :good:
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: simo_ в 31 Март, 2013, 13:39:57
Позвайте АМ приемниците си на село или на вилата - там е много малка вероятността от смущения. Да пуснеш едно ВЕФ-че през уикинда на вилата си с народна музика в Неделята на открито много му отива докато си чистиш или прекопаваш градинката или повикаш комшията си на гости :good:
Аз съм си инсталирал един ВЕФ в мазата и си слушам радио Шумен :D Хубаво, че в нашата къща няма толкова смущения, че успявам да си слушам спокойно.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 31 Март, 2013, 13:42:41
Няма спасение от радиосмущенията на АМ. При мен в Пазарджик и външни антени не помагат. Опънах антена на покрива. Свързах я с коаксиален кабел с приемника и смущенията като че ли се увеличиха. На покрива е фрашкано с кабели на кабелни телевизии, интернет- доставчици, ТВ антени. Няма само предаватели за GSM за сега.
Смущенията няма да изчезнат, но има ли някакви технически начини за да бъдат поне намалени ?   
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Валери в 31 Март, 2013, 14:49:46
При АМ значително по-малки са смущенията когато приемника има феритна антена. Иначе и при нас (в Белене) смущенията са много, макар и да съм в къща  :( . Най-много са смущенията на ДВ, след това на СВ, на къси вълни е значително по-добре. Тези дни обаче нещо не мога да хвана Видинския предавател  :-[ .
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: grisho1+ в 09 Септември, 2016, 17:07:48
Благодарение на простотията на чиновниците в институциите, отговарящи за разпространението на програмите на общественото БНР на територията на нашата страна вече не може да се слуша радио на средни вълни с изключение на радио Видин, което покрива малка част от територията и с част от програмата на турски език. Това са БНР, НС, МС, Президентство, МТИТС, КРС, СЕМ, КЗП. В цял свят излъчванията в радио ефира се използват с предимство за защита на човешкия живот при бедствия и аварии. Затова са създадени международна организация ITU, CCIR и др. за регулиране в световен мащаб на ограничения природен ресурс-ефирни радио честоти. БНР трябва да може да известява за бедствия и аварии цялото население на територията на страната. С излъчванията в обхвата на УКВ се покриват територии, на които има пряка видимост между предавателя и приемника. Поради хълмистия терен на страната покритието у нас е до няколко десетки километра. Затова УКВ обхвата е подходящ за регионалните радиа. БНР почти прекрати излъчванията на СВ с изключение на радио Видин. Това доведе до невъзможност в голяма част от територията на страната да няма радио покритие. То лиши хората, които живеят, работят или се движат в тези територии да слушат БНР. Не всички могат да седят зад компютъра и да слушат радио. Един портативен радио приемник може да се купи за 10-20 лв. Не е вярно твърдението, че всички страни прекратяват излъчванията на СВ. Какво трябва да се направи:
1. Българското общество трябва да покаже на институциите, че това състояние не трябва да се остави в това състояние.
2. Да се задължи БНР да покрие с радио програмите си 100% от територията на страната и извън страната на места с наличие на българска диаспора.
3. НУРТС да състави план за възстановяване на РПС за 100% покритие.
4. НУРТС да използва оптимално съществуващите обекти РПС и внедри нови транзисторни радио предаватели с висок КПД.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 09 Септември, 2016, 17:12:42
Отдавна го мислихме и бистрихме...
http://www.peticiq.com/savevakarel
https://www.facebook.com/save.vakarel
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: origo в 09 Септември, 2016, 19:19:38
Мда, като го гледам Видинския транзисторен с високо КПД колко зле се представя, май по-добре си е руския във Вакарел. Не мисля че КПД на един лампов предавател се различава повече от 30 - 50% от това на най-наточения транзисторен (лично мнение не искам да започвам спорове на тази основа). Просто технологията на АМ предаването не предполага много високо КПД. А предимствата на ламповите предаватели са неоспорими и не знам дали КПД на транзисторните компенсира всички проблеми които създават.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 09 Септември, 2016, 20:23:31
Истината е различна. Модерните АМ предаватели имат удивителни КПД-та, няма лампов, който да ги достигне. Те са реализирани на базата на сумиране на изходите на ключови стъпала, на практика реализирайки мощен ЦАП. В практиката има например предаватели с 128 блока по 2 киловата, реализиращи 128-битово АЦП с мощност 256 киловата. Сигналът се обработва изцяло цифрово с мощни мултиядрени DSP (дигитални сигнални процесори) и се подава като 128 битова дума директно на изходното стъпало, което реконструира аналоговата форма на сигнала. Многото битове дават висока разделителна и изключително ниски хармонични, премахвани лесно с прости филтри с малки загуби. Повредата на блок се компенсира на мига с намаляване разряда на АЦП-то с един бит, което дори не се забелязва в изходния сигнал. При подмяна на блока, която се извършва hotplug, т.е. при работещ предавател (до 4 модула едновременно!), DSP процесора вдига отново разделителната и всичко се оправя неусетно. Друг плюс е, че 2-киловатните модули са много прости и евтини.
Въобще ако се инвестира в читам предавател и се използват някои от оцелелите хубави антени, като тази във Вакарел, или се вдигнат нови качествени, като тези изрязани на Калиакра, всичко ще се оправи със СВ. Но...
Във Видин антените не са обслужвани от векове и мястото е просто трагично за радиопредаване. Е, и предавателя е барака, но не е основния проблем. Освен това станцията не е обурудвана със всичките дреболии, нужни за предавателя, подминали са редица аксесоари, особенно по антенната система.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: wladoo в 09 Септември, 2016, 20:36:03
Истината е различна. Модерните АМ предаватели имат удивителни КПД-та, няма лампов, който да ги достигне. Те са реализирани на базата на сумиране на изходите на ключови стъпала, на практика реализирайки мощен ЦАП. В практиката има например предаватели с 128 блока по 2 киловата, реализиращи 128-битово АЦП с мощност 256 киловата. Сигналът се обработва изцяло цифрово с мощни мултиядрени DSP (дигитални сигнални процесори) и се подава като 128 битова дума директно на изходното стъпало, което реконструира аналоговата форма на сигнала. Многото битове дават висока разделителна и изключително ниски хармонични, премахвани лесно с прости филтри с малки загуби. Повредата на блок се компенсира на мига с намаляване разряда на АЦП-то с един бит, което дори не се забелязва в изходния сигнал. При подмяна на блока, която се извършва hotplug, т.е. при работещ предавател (до 4 модула едновременно!), DSP процесора вдига отново разделителната и всичко се оправя неусетно. Друг плюс е, че 2-киловатните модули са много прости и евтини.
Въобще ако се инвестира в читам предавател и се използват някои от оцелелите хубави антени, като тази във Вакарел, или се вдигнат нови качествени, като тези изрязани на Калиакра, всичко ще се оправи със СВ. Но...
Във Видин антените не са обслужвани от векове и мястото е просто трагично за радиопредаване. Е, и предавателя е барака, но не е основния проблем. Освен това станцията не е обурудвана със всичките дреболии, нужни за предавателя, подминали са редица аксесоари, особенно по антенната система.

Чудесно!
А къде остана сандъцийното творчеството!
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: radio-hobi в 09 Септември, 2016, 20:44:33
Ще вземете да ме накарате да натисна няколко бутона и да пробудя чудовището . Това е готово за експлоатация !  :D
Има още няколко които седят в "топлия" резерв .
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: wladoo в 09 Септември, 2016, 21:03:21
Ще вземете да ме накарате да натисна няколко бутона и да пробудя чудовището . Това е готово за експлоатация !  :D
Има още няколко които седят в "топлия" резерв .
Може ли по-подробно и със схемите, ако е възможно.
Въпросът ми е към radio-hobi с неговите картинки.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 09 Септември, 2016, 21:05:35
В Англия и Полша излъчват множество предаватели на СВ с мощност от 100W  до 1 kW,
а Полското национално радио увеличи мощността на предавателя на ДВ от 300 kW на 1000 kW.

В Япония има огромно количество предаватели с различна мощност на СВ. Не успях да ги преброя !
http://www.shortwaveschedule.com/?now=true

Радиоразпръскването в България е "модерно" и затова има само един "предавател" на СВ.    :D


Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: origo в 09 Септември, 2016, 21:10:56
Абе Биляне, на ясно съм че с транзисторен предавател на СВ може да се постигне около 90+ процента ефективност, но точно това казвам в моето мнение - няма да е повече от 50 процента по-ефективен от ламповия, колко мислиш е КПД на Вакарелския ДСВ-75? Съмнявам се да е под 30% а няма да се изненадам и ако е над 50% защото реално това е възможно! Основните загуби там са в модулатора който работи в линеен режим. Никога не съм казал че лампов предавател може да достигне КПД на транзисторен, но от своя страна аз лично не бих заменил ламповия с транзисторен заради 2 пъти по-висока ефективност за сметка на по-ниската надеждност и устойчивост на атмосферни влияния и други щуротии. Аз не съм маниак на тема енергийна ефективност и не се ръководя от нея попринцип. Но както казах, това е мое мнение и не се опитвам да го натрапя.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: radio-hobi в 09 Септември, 2016, 21:14:39
Може ли по-подробно и със схемите, ако е възможно.
Въпросът ми е към radio-hobi с неговите картинки.

Схеми на това конкретно са прибрани някъде , иначе този от снимката е преработен " Вяз " .
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: chav_chav в 09 Септември, 2016, 22:46:27
Въпроса е решен по Сталински .Оплаквахте се от смущения в АМ обхватите и за да няма смущения ги спряха нацяло.Има предавател-има смущения,няма предавател -няма смущения.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 09 Септември, 2016, 23:17:20
Народе, да пазим темата чиста моля, веднага се развихрихме...  :D
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 10 Септември, 2016, 09:18:31
Ако имах пари в излишък, веднага пазарувам един J1000! http://www.nautel.com/solutions/am-nx-series-25-50kw/
http://www.nautel.com/wp-content/uploads/downloads/2011/11/J1000_W_ss_2.1.pdf
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 10 Септември, 2016, 10:09:44
Народе, да пазим темата чиста моля, веднага се развихрихме...  :D
Темата е "За любителите на АМ-обхвата", което според мен означава, че е предимно за мнения за СВ, ДВ, КВ и
какво се приема на тези обхвати в България и по света.
Ако има и видео с приеми на различни радиоприемници (стари, нови, любителски, "домашна" изработка и други ) в АМ-обхватите,
ще бъде още по-интересно !
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: grisho1+ в 11 Септември, 2016, 22:59:44
Какво се прави в милата ни родина с цифровото радиоразпръскване DRM? Може би смущенията ще изчезнат!? Но първо трябва специалистите, от които това зависи, да изчезнат и на тяхно място да дойдат онези, на които им е ясно какво е това DRM.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: grisho1+ в 20 Септември, 2016, 18:12:34
ИНДИЯ
DRM предаватели заменят предаватели с обща мощност  13 MW в пограничните райони.
Общо 35 предаватели, работещи на средни вълни, са заменени с Digital Radio Mondiale предаватели в страната.
Парламентът е информиран, че те включват предаватели с обща мощност 13 MW, осигуряващи покритие до граничните райони.
Министърът на информацията и радиопредаванията казал, че някои от предавателите, инсталирани в гранични райони, може да осигурят и покритие за райони извън границата на страната.
DRM предавателите, инсталирани от All India Radio са способни да предават в аналогов или цифров или симулкаст режим (аналогов и цифров режим едновременно).
В момента, тези предаватели функционират в симулкаст режим (аналогов и цифров режим) и двата вида слушатели имат аналогови и цифрови DRM приемници. Те са в състояние да получат програми по въздуха, излъчвани от DRM предавателите, добави той.
А къде сме ние? :http://www.sandacite.com/forum/Smileys/default/tongue.gif
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: radio-hobi в 20 Септември, 2016, 18:36:09
Ние го правехме преди индииците .

" На 26 май 2008 г.  започнаха първите в България редовни излъчвания в цифров формат DRM (Digital Radio Mondiale) чрез предавател с мощност 20 кВт "
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: rolling_heads в 22 Септември, 2016, 11:17:48
Къде е тоя предавател.
От една година имам DAB приемник и не знам дали работи.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 22 Септември, 2016, 12:33:57
В Пловдив не се чува нищо на DAB+, но не знам дали DAB и DAB+ имат нещо общо с АМ-обхватите !

В Интеренет имаше запис направен в Германия на СВ-предавател от Индия с мощност 1000 kW.
Радио Загреб на СВ с мощност 600 kW се е приемал по източното крайбрежие на Северна Америка.

Сега румънците са заели почти цялата скала на СВ и "пречат" за приемане на далечни станции при подходящи условия.
Гръцките пирати са много активни на СВ и се приемат отлично в България, в Словения, в Румъния и чак в скандинавските страни.

Предавателят с DRM не беше ли на KB в Костинброд за Радио България ?
 
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: radio-hobi в 22 Септември, 2016, 14:56:03
Да , предавателят с DRM беше на KB от Костинброд , но Беше . В момента не функционира поне не за България .
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lager в 25 Септември, 2016, 22:33:27
Тази вечер- преди около един час- докато работех нещо с една скара видях ВЕФ без заден и го включих за да установя състоянието му-не помня кога съм го отворил . Той не само заработи, но ме изненада със страхотно прохождение на средни вълни-беше нещо ,което съм виждал преди поне 20-30 години .Освен румънци -много- турски маанета, Ватикана с емисия на български , молдовски с модерен рок  и още много други . Взех един апарат и направих 4 минутен клип , сменях обхватите , за да не би показалеца на Веф-а да не е коректен-всичко си беше ОК. Даже и на дълги вълни хвана някаква -вероятно румънска -станция. След като вечерях ми дойде наум да опитам с основния си приемник-той е доста сериозен Грундиг-почти същото  положение , в допълнение радио Хоризонт с качество почти ЧМ-ско . И това заснех на клип около 5 минути . Ако има будни колеги които прочетат това писание нека проверят при тях каква е ситуацията и да споделят . Приемането стана на феритна антена в помещение , което аз си наричам механа- не е много дълбока, но навремето съм сложил доста железа.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: dakata.radio в 25 Септември, 2016, 22:53:12
Аз тези дни на къси вълни (не помня метри, честота) със "Selena B-216" чух мъжки глас, който повтаряше "Radio Free Europe". Странно, Радио "Свободна Европа" не го ли махнаха?

Даже и на дълги вълни хвана някаква вероятно румънска станция.

153 kHz - Radio Antena Satelor?
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: dakata.radio в 25 Септември, 2016, 23:20:54
А със DAB, DAB+ какво се случва? Кога ще ги въвеждат на Балканите? Късите, средните, дългите вълни и FM-а какво ще ги правят? Ех, ще ми липсват яките румънски предаватели...
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lz2xl в 25 Септември, 2016, 23:24:43
Че те си ги имат,румънците де.и си излъчват.Тая на 153 кхц лятото беше "Радио Ваканца" Някъде наблизо излъчва вероятно е в Мамая.Гледам на 153 кхц имат доста предаватели.Не знам кой се слуша там.http://www.romaniaradio.ro/radio/antena-satelor.shtml
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: goldib в 25 Септември, 2016, 23:27:15
    В момента слушам Средни вълни с помощта на това нещо  http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
пълно е със станции Предлагам да се направи нещо като  таблица в която всеки да може да пише на каква честота коя станция се слуша
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: radio-hobi в 25 Септември, 2016, 23:37:26
Тази вечер- преди около един час- докато работех нещо с една скара видях ВЕФ без заден и го включих за да установя състоянието му-не помня кога съм го отворил . Той не само заработи, но ме изненада със страхотно прохождение на средни вълни-беше нещо ,което съм виждал преди поне 20-30 години .Освен румънци -много- турски маанета, Ватикана с емисия на български , молдовски с модерен рок  и още много други . Взех един апарат и направих 4 минутен клип , сменях обхватите , за да не би показалеца на Веф-а да не е коректен-всичко си беше ОК. Даже и на дълги вълни хвана някаква -вероятно румънска -станция. След като вечерях ми дойде наум да опитам с основния си приемник-той е доста сериозен Грундиг-почти същото  положение , в допълнение радио Хоризонт с качество почти ЧМ-ско . И това заснех на клип около 5 минути . Ако има будни колеги които прочетат това писание нека проверят при тях каква е ситуацията и да споделят . Приемането стана на феритна антена в помещение , което аз си наричам механа- не е много дълбока, но навремето съм сложил доста железа.

Ех как "Волна-та " не ми е под ръка ... :(
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: dakata.radio в 25 Септември, 2016, 23:39:58
Че те си ги имат,румънците де.и си излъчват

Да, все още си излъчват на средни и дълги вълни и то перфектно. Късовълновият обхват си е все така богат. Но като се цифровизира и радиото, сегашните обхвати ще бъдат в историята, а нашите сандъци какво ще ловят - нищо. Ще се превърнат в една стара и непотребна вещ, както стана и с телевизорите. Ама кого го интересува това... Тази цифровизация си е чист бизнес - хвърляне на пари за нови устройства. А на днешно време парите владеят света. :(

Предлагам да се направи нещо като  таблица в която всеки да може да пише на каква честота коя станция се слуша

Добра идея. Подкрепям! :)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: goldib в 25 Септември, 2016, 23:46:33
    Току що извадих един Сокол - 308 с който нищо  не можех да хвана - Средни вълни направо са полудели Такова нещо от години не съм чувал
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lager в 26 Септември, 2016, 08:47:52
Тази сутрин няма абсолютно никой по целия обхват.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 26 Септември, 2016, 10:47:40
Румънското държавно радио излъчва една от програмите си на ДВ 153 kHz от Брашов.
В Южна България този предавател се чува отлично през цялото денонощие с феритна антена, въпреки градските смущения.
На 153 kHz има само един румънски предавател. В сайта са отбелязали някои от градовете в Румъния, в които се приема.
Радиопредавателната станция край Брашов е една от най-старите в Европа.
Преди около 10 години  беше пуснат модерен предавател на фирмата Харис с мощност 200 kW.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: kolev в 26 Септември, 2016, 13:06:38
До преди малко човърках една селена и аз също не хванах нищо на средни вълни. На дълги обаче румънския предавател си го чувам отлично и денем и нощем сякаш е под терасата.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 13:08:46
СВ денем се разпространяват слабо, не очаквайте много. Само мощните преминават, и то непредвидимо и не много на далеч, освен ако няма рядко прохождение в дадена посока. Денем силните обхвати са на ДВ и КВ, като на първите няма какво да се слуша толкоз, а на КВ над 9-10 МХц е тъпкано.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lager в 26 Септември, 2016, 13:17:22
Преди половин час прехвърлих клиповете от фотоапарата на диска за данни след което ги прегледах- колеги не става дума само и единствено за румънски станции . Мога да различа почти всички от записаните езици-където ги има- някъде е само музика . Говорителят от Кишинев си казва къде се намира, има още полска , унгарска и италианска реч , много различни мелодии , които звучат в един и същ момент, което значи различни предаватели . Имам представа за начините по които се разпространяват вълните с различни дължини . В този случай не може да се говори за спорадичен Е-слой и отражение от Луната-просто е въпрос на сезон и час от денонощието. Искам да обърна вниманието на колегите в тази насока- дали и в затварянето на СВ предавателите не сме се представили като по-добри католици от поляците и от папата...
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 13:45:23
Нареждат - изпълняваме - изкярваме покрай изпълнението.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 26 Септември, 2016, 19:10:11
Българските предаватели на ДВ, СВ и КВ бяха изключени, защото според началниците от БНР, това бил остарял начин на радиоразпръскване. По тази логика Япония, САЩ и Англия са по-изостанали от България, защото в тези държави излъчват десетки предаватели на ДВ и СВ !  :D
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: dakata.radio в 26 Септември, 2016, 20:00:58
Българските предаватели на ДВ, СВ и КВ бяха изключени.

Е, на 576 kHz видинския все още си излъчва, ама докога, не се знае. Дано още малко да го задържат в ефира. Да, слаб е, но пак е по-добре от нищо... :)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: kolev в 26 Септември, 2016, 20:19:06
Аз нещата ги виждам така че след време да има интернет навсякъде, както сега има и както едно време е имало радио връзка навсякъде. Радиото в класическия си вид ще изчезне и радиовълните ще се използват за пренос на данни и разпръскване на интернет. Всички средни и дълги вълни ще са свободни тъй като честотата им е ниска и не е удачна да се използва за цифрово предаване на данни. Тогава ще има поле за развитие на ентусиасти като нас :)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: origo в 26 Септември, 2016, 20:38:00
Бъдещето което чертаеш е толкова мрачно и дано се сбъдне само в кошмарите ми :) макар че реално натам си вървят нещата. Ниските честоти не са непригодни да цифров пренос на данни, даже напротив, така че НИКОГА няма да се остави свободен използваем честотен ресурс. Това е едно от малкото нематериални неща които се продават и то става все по-скъпо и ценно защото маймуните на клона са все повече а то си е твърдо лимитирано.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 27 Септември, 2016, 11:05:16
Снощи имах възможност да се наслушам с удоволствие на радиостанции на средни и дълги вълни със "старата" Селена В207 на ФА.
Съседите бяха изключили частично своите заглушаващи устройства и на някои места от скалата на СВ се чуваше английска и испанска реч с реклами и съответната музика. Румънските регионални радиостанции Тимишоара и Клуж-Олтения пускаха през цялата нощ само музика с кратки джингли. Една радиостанция около 1100 kHz пускаше най-добрите френски хитове повече от три часа без да каже нито една дума - предполагам, че беше гръцки пират. Гръцкото държавно радио се чуваше отлично на 3 честоти. Кипърското радио със 100 kW се чува винаги много добре на бившата кърджалийска честота на БНР. Радио Скопие снощи го нямаше.

Други радиостанции: три от Израел с добра музикална селекция, две от Словения, две програми от Чехия перфектно на 3 честоти, много ирански и арабски (някои ги бъркат с турски), три от Италия, три от Русия, Кишинев, религиозни програми с мощни предаватели от Григориопол.

На ДВ с много добър сигнал - Брашов, три на френски език, Полско радио-I, Алжир на френски език и много слабо радиостанция от Чехия.

След 5 ч. и след 6 ч. на СВ се включиха три унгарски, много румънски на една честота с различни програми, ТРТ на две честоти с предаватели от Измир и Анталия.

Точните честоти и мощности ги имам в таблица, но нещо не мога да я публикувам тук.
Лично мен ме интересува какво се чува на СВ, а не как някога "ще закрият" СВ !  :D
Пожелавам приятно слушане на всички любители на АМ-обхватите !  :drinks:
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lager в 27 Септември, 2016, 15:03:36
 И при нас  където основно слушаме Радио1, Бумеранг и Бела -не знам дали има втор "л"- не им правя реклама прохождението на средни продължава .Аз имам 42 годишен педагогически стаж и все пак       няма на мои връстници и колеги да обяснявам че разрешенията за радиолюбителска дейност се издаваха  И с цел изследване разпространението на радиовълните в различните честотни обхвати . На всички нас  днес тези излъчвания в обхвата СВ са ни нужни за да можем да се уверим 1:1 че това което сме направили след едноседмично ,месечно или годишно е правилно ; това за което сме дали някакви левове или евра си ги заслужава.Това , което са установили всички колеги-Goldip , Radio... изобщо всички с мнение споделено тук говори че специално за нашата порода СВ са абсолютно необходими.
PS Сутринта по БНТ гледах  професора пилософ ........ не искам  все пак да изпадам в положение " свет се пали , баба си....."
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lz2xl в 27 Септември, 2016, 20:24:10
Разпространението на радиовълните занимаваше мнозина,даже радиоразпръсквателните станций изпращаха QSL картички на слушателите си,на тия който са им писали.Основно на къси вълни и укв.Даже и Радио София имаше такива.Те също се интересуваха къде как ги чуват,главно зад граница и на големи дистанций и който им пише му пращаха.http://radiosoundsfamiliar.com/interval-signals.php
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 28 Септември, 2016, 21:27:05
Преди половин час прехвърлих клиповете от фотоапарата на диска за данни след което ги прегледах- колеги не става дума само и единствено за румънски станции . Мога да различа почти всички от записаните езици-където ги има- някъде е само музика . Говорителят от Кишинев си казва къде се намира, има още полска , унгарска и италианска реч , много различни мелодии , които звучат в един и същ момент, което значи различни предаватели . Имам представа за начините по които се разпространяват вълните с различни дължини . В този случай не може да се говори за спорадичен Е-слой и отражение от Луната-просто е въпрос на сезон и час от денонощието. Искам да обърна вниманието на колегите в тази насока- дали и в затварянето на СВ предавателите не сме се представили като по-добри католици от поляците и от папата...
lager, може ли да пуснеш записаните клипове тук в темата за АM-обхватите ?
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 12 Октомври, 2016, 11:08:44
Радиостанции на средни вълни.
Нощни приеми в Пловдив и Пазарджик с радиоприемник Селена В207 на феритна антена:
Честота - Страна, град
 kHz - държава, град   
540 - Унгария, Солт
549 - Украйна, Миколаев
558 - Румъния
576 - България, Видин
594 - Сауд.Арабия, Дуба
630 - Румъния, Тимишоара
639 - Чехия
648 - Словения
657 - Италия и Израел
711 - Румъния
729 - Гърция, Атина
738 - Испания
756 - Румъния
783 - Сирия
810 - Македония, Скопие
819 - Египет
855 - Румъния
864 - Египет
891 - Турция, Анталия
900 - Италия
909 - Румъния, Клуж
918 - Словения, Любляна
927 - Турция, Измир
954 - Чехия
963 - Кипър, Никозия
999 - Молдова, програми на TWR
Следва продължение !
 
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 17 Октомври, 2016, 18:57:13
Продължение:
kHz   
1044 - Гърция, пират
1053 - Румъния, Яш
1063 - Италия
1080 - Иран
1089 - Русия
1152 - Румъния, Клуж
1179 - Румъния
1188 - Унгария
1250 - Русия
1260 - Риад
1278 - Гърция, Ера Нет
1314 - Румъния
1332 - Чехия
1395 - Албания
1404 - Гърция, Румъния
1440 - Риад
1449 - Иран
1512 - Гърция
1521 - Риад
1548 - Молдова, Григориопол
1575 - Иран
1593 - Румъния
1611 - 1698 - Гърция, пирати

Част от честотите на СВ са пропуснати поради "градските" смущения.
Радиостанциите се приемаха през октомври 2016 г. от 3 до 7 часа сутринта.


 
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lager в 20 Октомври, 2016, 20:27:45
Не съм наясно в какъв формат и в какъв обем могат да се прикачат . Иначе не съм ги изтривал и ще ги потърся тази вечер.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: navi в 03 Януари, 2019, 11:57:42
Темата е важна и интересна. Направо ми е тъжно вечер като завъртя радиото - поляци и руснаци на дълги. На средни от Чехия през Унгария, Юго, най-малко 5 румънски, турски ли, арабски ли, руснаци и украинци се плюят като братя. Само радио Видин, майко мила трябва да си голям късметлия... И тук сме най-бедни да плащаме ток за АМ.
Те и УКВ са обречени - само утре „нашите европейски приятели„ да пръцнат и елате да видите как сме се вече наакали. Имам набори познати в Румъния - всички знаят български - заради телевизията. Сега трябва аз да уча румънски, ако искам да слушам АМ. Като ходя на гости в Ново Село, Видинско няма български ГСМ оператор - още от Кошава съм на роуминг. До преди две три години южно от Царево се слушаха само турски станции. Каквато ни държавата, такова ни и радиото. Ох, чакайте да ида да си пусна парното - работи с необвързващ газ от руско-турския поток. Ми нали така казаха „приятелитс„, ще слушкаме. Мани ги тия германци да се обвързват с два стрийма!😯 Ама те глупаците си гледат интереса, па ние слушкаме тия дето ни дъпат кончето. Народа свинете го яли...
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Mitaka_retro в 06 Март, 2020, 20:26:56
Здравейте, много хубава тема !!
Аз бих искал да попитам, на ДВ в България има ли излъчване? Защото от няколко дена хващам ''Хоризонт'' със средно качество на предаване, похождението е северозападна България.
Предавателя на СВ които е във Видин, на 576 КХЦ, въпреки че е близо до мен пък се хваща не много чисто,само вечер качеството е задоволително(говорим за извън града).
Поздрави! ;)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radist в 10 Март, 2020, 08:00:06
Дълговълновото излъчване в България е прекратено в края на 2014г.От предавателната станция "Вакарел" която е продадена на някой политик е останала само уникалната антена.Всичко друго е изпразнено.

Интересуваме с какъв радиоприемник приемате "Хоризонт" защото си мисля,че това може да е някой хармоника.За пиратски предавател ме съмнява.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 10 Март, 2020, 08:40:51
На каква честота хващате Хоризонт? От написаното оставам с впечатление, че не на честотата на Видин?
На ДВ е много сложно предаването за любители, съмнява ме да е пират. На СВ, над 1300-1400 може да има.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Mitaka_retro в 10 Март, 2020, 20:46:46
Много се радвам,че научих някой неща от вас, много Ви благодаря!
Тъй на въпросите - около 150khz, а радиоприемниците са няколко!
VEF 202,204,206, Olympia 573W,Елица 3.
Чудно тези дни се появи за няколко часа на ден, и в точно определено време сигнала изчезва, интересно?
Всякаква информация, разсъждения по темата са ми супер интересни, макар и познанията ми да не са особено големи имам една аматьорска антена и с нея си приемат радиата които имам значително добре, и ме радва този факт.
Лека вечер, явно малко останахме които слушаме АМ обхватите,важното е че все пак може да обменим информация какво къде се приема. ;)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: rolling_heads в 10 Март, 2020, 22:24:00
Цяла неделя првъртам обхватите докато настройвах една мелодия 10 в Пловдив.
На дълги се чуват само румънците на 153kHz и едно полско и френско около 220kHz
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 11 Март, 2020, 08:46:50
- около 150khz, а радиоприемниците са няколко!
VEF 202,204,206, Olympia 573W,Елица 3.
Чудно тези дни се появи за няколко часа на ден, и в точно определено време сигнала изчезва, интересно?
Излъчването около 150kHz смущава ли румънския предавател на 153kHz ?
Това излъчване (което се приема около видинския предавател), може да е поради ремонт, настройки или профилактика на предавателя.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Mitaka_retro в 11 Март, 2020, 14:49:11
Този румсънски предавател на тази честота на ДВ  съм го хващал няколко пъти и само като пипна копчето за настройка отива в ''Хоризонт'', в смисъл не се смущават, но са адски близо. Скоро ще направя подробен видеозапис на това което се лови за да си направя по-точна представа кои предаватели слушам. ;)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: lz3sf в 11 Март, 2020, 18:08:59
Здравейте,
Само за информация, аз вечерно време приемам без големи затруднения дори в автомобила Виден на 576КХц в централна европа, зашумена столица. Като се прибера и включа приемните антени е даже още по-добре, та за чуване - чува се. Как не го чувате в България, ума ми не го побира. ???
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bxd в 11 Март, 2020, 19:12:19
Уау, това с Хоризонт на ДВ е интересно. Ще слушам и аз :)
Иначе понякога, като се поизчисти ефира ми прави впечатление, че 5-6 от станциите, които се хващат на СВ си съответстват на надписите на ламповите радия. Не съм сравнявал със списъка по-горе, но е яко че тези обозначения всае още означават нещо. Сега се сещам за Атина и Скопие, но имаше и други приятни съвпадения.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: styrshel в 11 Март, 2020, 19:15:57
Този румсънски предавател на тази честота на ДВ  съм го хващал няколко пъти и само като пипна копчето за настройка отива в ''Хоризонт'', в смисъл не се смущават, но са адски близо. Скоро ще направя подробен видеозапис на това което се лови за да си направя по-точна представа кои предаватели слушам. ;)
Да не, ползвате за антена линията на радиоточките и така да слушате точката...  :) :(
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: styrshel в 11 Март, 2020, 19:21:12
Уау, това с Хоризонт на ДВ е интересно. Ще слушам и аз :)
Иначе понякога, като се поизчисти ефира ми прави впечатление, че 5-6 от станциите, които се хващат на СВ си съответстват на надписите на ламповите радия. Не съм сравнявал със списъка по-горе, но е яко че тези обозначения всае още означават нещо. Сега се сещам за Атина и Скопие, но имаше и други приятни съвпадения.
Между другото, вечер на дълги вълни след антена сателор, хващам една станция на арабски, после една на френски, после е Варшава(доста силно), после още 2 на френски и накрая една чешка. Хоризонт на средни се хваща в зависимост от времето, понякога доста добре.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 15 Март, 2020, 15:53:37

Иначе понякога, като се поизчисти ефира ми прави впечатление, че 5-6 от станциите, които се хващат на СВ си съответстват на надписите на ламповите радия. Не съм сравнявал със списъка по-горе, но е яко че тези обозначения всае още означават нещо. Сега се сещам за Атина и Скопие, но имаше и други приятни съвпадения.
На скалата на "Ворошилов-504" се виждат радиостанции, които излъчват на съответните честоти повече от 70 години и се чуват в България.
На дълги вълни: Брашов-153kHz, Варшава-225, Прага-270.
На средни вълни: Будапеща-540kHz, Прага-639, Букурущ-855, Милано-900.
На други български радиоапарати са отбелязани и Тимишоара, Атина, Скопие, Бърно(Прага)-954kHz и т.н.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bxd в 15 Март, 2020, 17:18:35
Яко, мерси за инфото. Сега ще опитвам по-целеустремено да ги хващам :)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radio208 в 03 Март, 2021, 20:55:06
БНР на 576kHz вечер в Атина.
http://sv1rvl.ddns.net:8901/

Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: runner в 16 Септември, 2021, 01:53:20
Добра вечер на всички колеги! Да повдигна леко темата, и да дам и моите 2 ст. Хоризонт от Видин се чува в Баренцово море. От 73°N до около 62°N се чува прилично, много лек фонов шум. В SSB mode праема е по-разбираем от AM mode. Приемниците са FURUNO FS2570 и FURUNO FS5075. Качеството е еднакво и на двата приемника. Южно от 62°N са две станции на една честота, някаква испанска има там. От време на време избива и нещо на гръцки език, но много слабо. Качеството варира от приемливо, до отдръпване от време на време на Хоризонт. Тогава само по народната музика може да се разпознае, че още е там. По някое време пак се надига сигнала. В този район вече FS5075 отстъпва на FS2570. Когато се слиза още повече на юг, приемането само се влошава. А уж дистанцията намалява!! Има дни, когато всичко е само шум. Антените са някакви уипове, доста дългички са. Не зная точната им дължини, но ако е интересно за някой - ще поразровя из бумагите да проверя го проверя това.
Толкова от мен. Здраве за всички вас и семействата ви!!!
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 16 Септември, 2021, 08:33:16
Благодаря за интересния репорт!
Интересен и като локации, и като приемници, и като антени.
Спокойни води!
 :hi: :drinks:
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: runner в 16 Септември, 2021, 16:37:41
Откривам неточност в поста си по-горе. Не съм ги видял добре моделите на приемниците през нощта. Южно от 62°N FS 2570 отстъпва на FS 2575C.
Поздрави!
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bxd в 16 Септември, 2021, 18:10:04
Уау, много интересна информация, благодаря! Аз мога да кажа, че Хоризонт на 576кХц от Радомир се приема малко по-зле отколкото от София, Орлов мост (4ти етаж). Приемът в София е от Ригонда (модел 1966) с ФА, а от Радомир - радиола ВЕФ РАДИО (99% като Ригондата) пак с ФА. Качеството е средно към добро с кратки пропадания от порядъка на 5 секунди. Примемам предимно нощем, но и през деня сигналът е ОК.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bobi mw в 17 Септември, 2021, 08:30:06
Не може ли рапортите за приемане да бъдат отбелязани в темата която е специално направена за този предавател?
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bobi mw в 27 Септември, 2021, 16:10:19
Вчера неделя 26 септември се наложи да пътувам до Елин Пелин и на връщане към Плевен се стих,че в село Столник имаше предавателна станция с голяма техническа сграда и антени,но тъй като не знаех точно къде се намира използвах навигация и като ме отведе на точно място останах потресен.Голямата масивна сграда е съборена до основи и няма помен че някога е имало нещо там.А в нейно съседство има изградено огромно хале и явно терена е закупен и новия собственик е съборил всичко.След тази покъртителна гледка ми стана любопитно какво е състоянието на предавателна станция Стара Загора до село Могила и не само там.Посетил съм станция Пъдарско и Драгоман и мога да кажа че е руйна.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 27 Септември, 2021, 17:40:12
Всичките РПС са унищожени...
РПЦ Пъдарско беше бижуто в короната на НУРТС някога.
http://www.predavatel.com/bg/3/brezovo
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bobi mw в 27 Септември, 2021, 19:15:08
В Кърджали още стоят антените и сградата.В Плевен терените са закупени от човек който отглежда грозде и целият терен е засят с лозя сградите са санирани и ремонтирани и се произвежда вино и се продава.В антените къщи се съхранява инвентар лопати,мотики и какво ли още не.Вакарел е ясно човека в какво ще го превърне.Столник и тухла не е останала.Шумен където е бил предавателя на "Христо Ботев" сградите са там но е направен плац и голямо хале и има доста камиони.След седмица ми се очаква пътуване и ако има време ще видя другият предавател какво се случва.Не известно в Кресна,Стамболийски,Хасково,Добрич и Петрич дали са закупени или са оставени на саморазруха Питам за Стара Загора защото нямам информация,а съм сигурен че има колеги от този район да кажат.

Ето какво е останало от черешката на тортата
/>И от Драгоман какво е останало
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: navi в 27 Септември, 2021, 22:30:14
Майко България,
Циганите са ни криви. На какво прилича това? Отговор на въпроса има ли държава?!
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: CVT в 27 Септември, 2021, 23:08:53
Истинския проблем е липсата на DVB-T покритие в много голям брой населени места, а не радио на средни вълни. Трябва да се влагат пари за това и за DAB.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 28 Септември, 2021, 08:02:00
Голям проблем, че народа няма повече черни кутийки, от които да го депресират и дементират, да му вменяват нужди, чуства и задъжения, да му истерясват децата и да им пълнят главите с боклук...винаги предпочитам радиото!  ;)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: CVT в 28 Септември, 2021, 08:23:37
Това го кажи на някой пенсионер който преди е имал телевизия без пари, а сега е принуден да плаща за кабел или сателит.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radist в 28 Септември, 2021, 10:55:03
Всички радиопредавателни центрове в нашата държава са построени със средства от народa.Земите на които са построени са отчуждени от държавата за построяването им.Дойде време,че някое лице притежава всички обекти за радио и телевизионно излъчване и всички предаватели + антени бяха нарязани на скрап.Апетитните места са продадени,а тези които пустеят явно не са имали интерес за закупуването им.За разрухата на Вакарел единствените виновни са собствениците които продадоха имота,но това съм го коментирал в друга тема.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: bobi mw в 23 Октомври, 2021, 18:50:23
Колеги тъй като темата е за любителите на АМ обхвата мисля,че може да споделяме материали които са свързани с радиоприемането в този обхват.Освен че ремонтирам и реставрирам до колкото мога радиоприемници обичам и да прослушвам постоянно средновълновият ефир.Тъй като форума ни е за стара електроника,а не DX-форум мисля,че в тази тема мога да се възползвам да покажа в градски условия какво може да се приема на средни вълни.Годината е 2021г но все още има какво да се чуе на средни вълни.
Предлагам да видите този материал
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: Radist в 24 Октомври, 2021, 09:47:12
Колега едно време когато на жилищните блокове имаше колективни антени тази за средни вълни представляваше вертикална пръчка каквато е тази от радиостанцията.Като гледам твоите пръчки са бая дългички и затова резултата при приемане на радиостанции е отличен.Даже трите наклонени пръчки помагат за по добър прием.Да ти кажа,че в леките автомобили купето играе ролята на трите пръчки.

По въпроса за твоите приеми направо останах изненадан,че на средни вълни можеш да чуеш толкова много радиостанции.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: origo в 25 Октомври, 2021, 13:06:02
Ааа в подходящо вечерно време в София само с феритна антена на прозореца се хващат не по-малко. Обхвата си е жив, жалко, че ние започваме да изчезваме от него!
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: коко в 09 Февруари, 2023, 07:35:55
При АМ значително по-малки са смущенията когато приемника има феритна антена. Иначе и при нас (в Белене) смущенията са много, макар и да съм в къща  :( . Най-много са смущенията на ДВ, след това на СВ, на къси вълни е значително по-добре. Тези дни обаче нещо не мога да хвана Видинския предавател  :-[ .
- нещо да кажете ? :D - ако не ви е ясно нещо от това видео- питайте... имате всичко необходимо за свръхдалечно приемане на средновълнови и дълговълнови станции , но не знаете как  да го ползвате ;)
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: коко в 09 Февруари, 2023, 07:46:24
ето друга версия , която също работи... -   
/>аз сложих 8 феритни пръчки от стари веф ( от вторични суровини ) 4 броя + 4 броя -залепени с каноконлит , увити с тънка лента от вътрешна велосипедна гума , пъхнати в 42 см дълга  PVC тръба . ефекта е убийствен... :bomb:
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ikarlo в 09 Февруари, 2023, 11:31:31
Случайно да знаете кой е собственик на НУРТС?
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ahedproductions в 09 Февруари, 2023, 12:08:38
Заличен търговец!
https://papagal.bg/eik/201105038/be18

2015-07-13
Промяна легална форма
Легалната форма се сменя от АД на ЕАД
Промяна едноличен собственик на капитала
- МАНСЕЛОРД ЛИМИТИД
+ "Българска телекомуникационна компания" ЕАД
2022-07-20
Заличен търговец

https://www.24chasa.bg/index.php/biznes/article/439826
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ikarlo в 09 Февруари, 2023, 12:19:23
Заличен търговец!
https://papagal.bg/eik/201105038/be18

2015-07-13
Промяна легална форма
Легалната форма се сменя от АД на ЕАД
Промяна едноличен собственик на капитала
- МАНСЕЛОРД ЛИМИТИД
+ "Българска телекомуникационна компания" ЕАД
2022-07-20
Заличен търговец

https://www.24chasa.bg/index.php/biznes/article/439826
Това го видях и аз. Просто знам, че дълъг период от време всичко (БТК, НУРТС) беше собственост на Белградския беглец. Достатъчно дълго за да се съсипе много: опразнен сграден фонд за да се отдава под наем. В Бургас не ни пускаха на паркинга до пощата, защото бил частен и платен. А им карах акумулатори (12V, 120Ah бройки до 300V)!
 
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: ribar в 11 Февруари, 2023, 12:35:37
"United Group"
През януари 2009 г. БТК АД и vivatel, които обслужват съответно стационарните и мобилните телефони, се обединяват. През юли същата година се ражда и новата търговска марка Vivacom, която и до днес е синоним за качество и професионализъм в телекомуникационните услуги.


През 2020 г. Vivacom става част от United Group – водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията оперира в осем държави, има повече от 11 млн. потребители и приблизително 12 500 служители. От март 2019г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании.
НУРТС е вструктората на БТК.
Титла: Re: За любителите на АМ-обхвата
Публикувано от: CVT в 11 Февруари, 2023, 14:28:31
Миналата година НУРТС БЪЛГАРИЯ ЕАД се влива във Виваком България ЕАД и затова е заличена от Търговския регистър като отделна фирма: