| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Колекция от български телефонни апарати  (Прочетена 50192 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен BatKoce

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 495
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #165 -: 25 Януари, 2022, 12:59:08 »
Вероятността да има проблем с електролитните кондензатори е много малка. Българските електролитни кондензатори са много качествени и освен това в един телефонен апарат работят далеч под максималните натоварвания. Ако няма звънец и се използва слушалката, това ще е интересно и остроумно техническо решение. Динамичният телефонен капсул може спокойно да се използва за микрофон. Аз имам апарат ТА620, на който съм направил такава доработка, само с един допълнителен транзистор. Стъпковите, автоматични телефонни централи А29 са въведени от Сименс през 1929 година. Те са гениално техническо творение и са дали начало на много други неща. Наричат ги аналогови централи, което не е съвсем правилно, защото избирането на номерата на практика е цифрово. Стъпковите избирачи са електромеханични броячи до 10. Освен това чрез релета са реализирани мултивибратори, логически елементи и други. Звуковата информация се пренася аналогово...

 
Цитат
Помните ли какви рушвети се даваха за телефонен пост? Нагла мафия беше.

С това твърдение категорично не съм съгласен! Поне през периода, в който съм работил в тази система, нямаше никакъв смисъл да се дава рушвет за построяване на телефон. Ако имаше техническа възможност, телефонен пост се откриваше в определен срок. При липса на техническа възможност, молбата чакаше ред според входящия номер.
Съществуваха други недостатъци в системата, каквито е имало във всяко едно предприятие...

Неактивен [email protected]

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 21
  • Населено място: София
  • 0886443429 Деспин Митрев
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #166 -: 25 Януари, 2022, 21:08:46 »
Електролитите се сменят до един, дори немските, за българските боклуци да не говорим! От българските се сменят ВСИЧКИ кондензатори, не само електролитите. И за да имаш какво да разказваш на маса, можеш да измериш капацитета 2мф=1мф или 4.7мф=2мф. А за соц.-"предприятията" не искам да си спомням, честно ти го казвам. Бездарни наглеци-рушветчии с гарантиран от "държавата" монопол. Африканските държави вече бяха на тонално избиране, а ние бяхме на някакви допотопни непрекъснато дефектиращи боклукчарници - може и 29-та да са били - преди някоя от световните войни помня че бяха. За сметка на това подслушвателната централа до резиденция Лозенец(сградата и досега е на МВР) беше на ниво. Искаха рушвет 500лв за София - иначе нямало техническа възможност. Точно както го казваш, но с врътка! Слава Богу, че всичко това е вече минало. В днешно време кулбокс(примерно) ми теглят над 200м оптичен кабел безплатно за гигабитовата линия, една седмица след като съм говорил с тях.
no digital fuckery, no autotune, no fake talent, pure artistry

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #167 -: 25 Януари, 2022, 21:50:22 »
Истината е горе-долу по средата...но българина толкова обича да каже и да отреже, да му е тежка думата и крайно твърдо мнението, че място за нея не остава... :)
За БГ елементите съм виждал всякакви, от пълни боклуци до някакви чудеса, граничещи с невъзможното, като напълно читави електролити от 60-тте с идеални параметри в момента. Хора всякакви, колективи различни, материали, умения, старание, периоди в развитието и икономиите, натиск отвън и отвътре. Тези елементи разказват историята на обществото, което ги е родило. Обобщаващите твърдения, охарактеризиращи "всички" и "всичко" по даден краен начин, не са исторически инструмент, а емоционален. Човек няма как да знае как е било "всичко" и какви са били "всички", но емоциите, били те положителни или отрицателни, граници не признават, а и нужда от такива нямат за да съществуват - те са самооправдани в естеството си. За съжаление място за емоции при обсъждане на историята като низ от факти и събития няма, те само опорочават пътя на истината от дълбините на времето към нас и редят криви огледала пред очите на всеки любопитен изследовател на миналото, който ги допусне в сърцето си.
 :hi: :drinks:
« Последна редакция: 25 Януари, 2022, 21:57:28 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен BatKoce

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 495
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #168 -: 25 Януари, 2022, 22:23:16 »
Цитат
Електролитите се сменят до един, дори немските, за българските боклуци да не говорим!

Не знам какво да кажа. В последните един-два месеца ремонтирам едни устройства и в този случай наистина трябва да се сменят всички електролитни кондензатори. Само за тази работа съм закупил около 1200 броя електролитни кондензатори. В други случаи не е така. Освен с ремонти и конструиране се занимавам понякога и с разфасоване на техника. От време на време, за статистиката, измервам по някой електролитен кондензатор и се оказва, че съвсем не е необходимо да обявяваме всички стари кондензатори за негодни.

   
Цитат
...Бездарни наглеци-рушветчии с гарантиран от "държавата" монопол...
Преди доста години напуснах БТК по мое желание, защото не бях съгласен с някои неща и не ми беше комфортно, но такъв тип рушветчийство, какъвто описвате, не съм наблюдавал. Говоря за местата, до които съм имал достъп. На други места нямам наблюдения, но техническата документация в БТК беше много подробна, така че "техническа възможност" трудно можеше да се появи или изчезне просто така...
 

Неактивен shri

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 894
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #169 -: 26 Януари, 2022, 07:14:34 »
“Не съдете за да не бъдете съдени...........”. Започвам с този цитат. Всяко време и политически режим определят и начина на живот и икономика. Не е хубаво да се вини това или онова както и да се идеализира. Живял съм и в двете времена и работил. Че ние бяхме единствената страна в СИВ която със разработването на ПРАВЕЦ 82 закупи старата японска технология за кондензатори е факт. Защо старата защото японците започнаха да правят кондензаторите с по-малък обем, а по- обемистите продадоха на нас. Че са много качествени и надеждни нашите кондери е факт, но не са вечни. И при ремонт трябва да се мерят и сменят. Не всички са лоши. А що се отнася до допотопната техника във някои възлови места отговора е много прост. Тогава се пазехме от ядрен удар такова беше времето. И както знаем при такъв полупроводниците здават багажа. Остават да работят електромеханичните устройства. А свръзките при една криза са най важните. На сто годишните релета и ТАП-чета нищо няма да им стане от облъчването и ще можеш веднага да се свържеш като има цяла жица до целта а електронните телефони........... Това беше идеята. Знам че сега звучи глупаво, но тогава бяха такива времената. Не ги съдете а си вземете необходимата поука. Че както гледам и днес как се избиваме по цялата земя май никаква поука не сме си взели от времето. Иначе ще ходим на Марс де ама да видим първо дали ще оживеем до тогава.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен [email protected]

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 21
  • Населено място: София
  • 0886443429 Деспин Митрев
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #170 -: 26 Януари, 2022, 19:23:32 »
Нека не се плашим от съд, ако нямаме вина;) Наистина звучи глупаво - те повечето им обяснения си бяха глупави:) Фира дават веднага и електрическите устройства - не от гама облъчването а от електромагнитния импулс :) М/у другото, защитената електроника не и дреме от ядрен удар. Това, което може да работи без защита е ... компютър на сгъстен въздух :) Имаше такива секретни военни компютри - камиони и с разни клапи моделират изчислително у-во. Болни съветски мозъци.
Знаеш ли защо бяхме допотопни - защото се пестеше от всичко. А защо толкова се пестеше - за да може Кубадински и Лилов да ходят на лов в Африка, Людмила да и викат червената прЕнцеса и с Луканов и бай ти Тошо да ги гледаме на снимка на яхта в залив Акапулко... Не казвам, че е нямало хора, които им вярваха - успяваха да вържат доста. Аз се усетих каква е играта в края на прогимназията и началото на гимназията.
Сега по-сериозно за кондерите - ВСИЧКИ ЕЛЕКТРОЛИТИ СЕ СМЕНЯТ! Готов съм насила да ви карам - за ваше добро е! Заменяте ги с Low ESR, Long Life, 2, до 10 пъти по-високо напрежение, при същия размер и на нищожна цена. М/у другото, само един път се наложи да поставя "несъвършен" електролит, т.к. АЧХ на колоната бе сметната точно с "несъвършен" и "съвършения" развали звука:) Наистина не си струва риска да оставяте стари електролити, дори да са ОК с капацитета. Ре-ремонтирал съм усилватели, на които са подменени лошите кондензатори и след подмяната и на "добрите", не можеш да им познаеш звука :) Често сменям и неелектролити, поради голяма несиметрия в ляв и десен канал, като с RLC-метъра ги подбирам еднакви - може би е прекалено, но така съм спокоен. За мен механичното разглобяване на уреда е губи-време, затова един път отвориш ли го - подмяна на всичко кое му е дошло времето или скоро ще дойде - като в авиацията :) Застраховам се, като признавам, че това ми е хоби и е възможно да греша от други гледни точки - оскъпяване на ремонта, ремонт, който има други цели и т.н. 
« Последна редакция: 26 Януари, 2022, 19:29:18 от [email protected] »
no digital fuckery, no autotune, no fake talent, pure artistry

Неактивен BatKoce

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 495
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #171 -: 26 Януари, 2022, 22:14:52 »
Цитат
Имаше такива секретни военни компютри - камиони и с разни клапи моделират изчислително у-во. Болни съветски мозъци.

В едно предприятие, близо до мен, има две машини за бутилиране, чиито управления работят изцяло на въздух. Няма никакво електрическо захранване. Освен това съм виждал каталози, в които имаше пневматиични логически елементи.
Машините и каталозите са сравнително нови-след 2000 година. Не бяха нито руски нито съветски.

Също така, искам да напомня, че технически изобретения са правени и през робовладелския строй и през феодализма. Трябва ли да определяме нещо като "робовладелска глупост", само защото е изобретено тогава...
« Последна редакция: 26 Януари, 2022, 22:22:06 от BatKoce »

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 618
  • Населено място: Сандански
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #172 -: 27 Януари, 2022, 08:36:36 »
Скромното ми мнение - български електролитни кондензатори, и в момента имам няколко килограма.
И ооо...чудо :) Нито един няма с влошени параметри при измерване.
капацитета им е от 2.2мкф до 3300 мкф
За мен недостатъка им е по-големия размер, което не винаги е недостатък разбира се.

Преди време по моя заявка ми изработиха LOW ESR кондензатори в Кюстендил. Серия EL 13 или нещо подобно означение. Беше толкова отдавна, че не знам коя година беше.
Още работят в компютърни захранвания, преработени за други цели.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен lager

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 903
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #173 -: 27 Януари, 2022, 10:16:17 »
Да смениш всички български кондензатори с китайски боклуци-ако го правиш в твои апарати е мазохизъм, в чужди апарати е двойно престъпление защото вземаш пари за ремонт и ги съсипваш.Както е писал Пансим българските кондензатори са изключително качествени , нямам спомени за ядове причинени от тях през целия ми стаж, а той е дооооста дълъг!

Неактивен joro

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 148
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #174 -: 27 Януари, 2022, 12:44:26 »
Цитат
Както е писал Пансим българските кондензатори са изключително качествени , нямам спомени за ядове причинени от тях
  така е,качествени са

Неактивен CVT

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1298
  • Населено място: София
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #175 -: 27 Януари, 2022, 13:16:22 »
Качествени са в това че не се превръщат на резистори, но с времето част от електролита им изсъхва и си вдигат капацитета. Това се отнася за всички стари електролитни кондензатори, не само българските, но в повечето случаи не е критично. Аз  си пазя старите кондензатори свалени от монитори произведени през 80-те години и повечето са на 130-140% капацитет. Ако корпуса им е много малък могат да стигнат и 200%.

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 618
  • Населено място: Сандански
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #176 -: 27 Януари, 2022, 14:12:24 »
1. На този уред нямай вяра за кондензатори. Точноста му не е достатъчна.
2. Освен капацитет, се измерва задължително ESR иначе все едно нищо не сме измерили.
3. Нормално е да има голям процент грешка - така си е по подразбиране. Има електролити на които се даваше до +80 процента от номиналния капацитет.

4.  Няма вечни елементи!
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен CVT

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1298
  • Населено място: София
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #177 -: 27 Януари, 2022, 14:56:36 »
1. Не си прав, уреда си е точен. Лично съм го сравнявал с много по-скъпи уреди. Ако не вярваш, в Тубата е пълно с ревюта. Освен това всички нови кондензатори ги показва толкова колкото са.
2. Така е, но в момента говорим за капацитета.
3. Ако беше грешка, щеше да е в двете посоки, както е при новите кондензатори. Тук имаме винаги завишен капацитет (поне 130%) и никога равен или занижен.

Ето снимки на нови кондензатори:

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3520
  • Населено място: Варна
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #178 -: 27 Януари, 2022, 15:34:10 »
Мисля си като с времето се качва капацитета не изтънява ли окисния слой и да пада пробивното напрежение.Ако е така не е добре.

Неактивен BatKoce

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 495
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: Колекция от български телефонни апарати
« Отговор #179 -: 27 Януари, 2022, 15:50:18 »
Мисля си като с времето се качва капацитета не изтънява ли окисния слой и да пада пробивното напрежение.Ако е така не е добре.

Твърди се, че този проблем се оправя с тренировка на сондензаторите. Преди време правих тренировка на група кондензатори и наистина капацитета спадна а другите параметри, като ЕСР и тангенс делта, се подобриха малко. За пробивното напрежение не съм правил измервания...

Ето сравнения на КЕА II и Rubicon LOW ESR:

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |