Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Друга електрическа техника => Темата е започната от: lager в 16 Декември, 2013, 22:19:44

Титла: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 16 Декември, 2013, 22:19:44
Без претенции че съм открил топлата вода-само както много други любознателни и човъркащи българи - съм я накарал да ме сгрява през тези доста студени зимни дни по-бързо и по-ефикасно. След като услужливи търговци от Продавалника ми пробутаха климатик (все пак ефтин) но с дефектен компресор започнах да мисля как да компенсирам поне отчасти щетите. Компресора нарязах за скраб-2кг мед и около 20кг желязо,вътрешното тяло е перфектно-Осака 18-ка конвенционално. Много тиха турбина с три скорости, управлява се от дистанционното. Подробностите могат да се видят на снимките. Последно обяснявам че е нужен оксижен и умения за ползването му. Ако има интерес  мога да дам допълнителни уточнения.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: rkounev в 16 Декември, 2013, 22:58:36
Имам познат в гаранционен сервиз за климатици-"заварките" на тръбичките ги прави с една малка газова горелка.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: Лъчо Минков в 17 Декември, 2013, 08:55:09
      Нещо не разбрах - свързал си радиатора на климатика към парното и използваш само вентилатора? Ако може, дай подробности. :flag_of_truce:
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 17 Декември, 2013, 09:16:41
На първата снимка се вижда- макар и малко размазано-понеже я правих снощи и осветлението беше слабо вътрешното тяло на климатик Осака 18BTU свързано към отоплителната ми инсталация. Използвам котел на твърдо гориво- предимно дърва. Тъй като тялото на климатика е с медни тръби и алуминиево богато оребряване от една страна , а  турбината от друга  КПД на този излъчвател е много по-висок от този на обикновенните радиатори. Сгрява много бързо големи помещения-стига котела да има достатъчна мощност. По други форуми- напр. Направи сам- пишат, че някои са сменили всичките си радиатори с такива тела. Моят опит показва че това е пресилено -тялото много бързо издухва топлото и трябва да има датчик на топлата тръба, който да го включва над определена темопература. Другата подробност е че тялото трябва да бъде от конвенционален климатик-не инвертор- за да може да работи самостоятелно и да се ползва дистанционното му управление. На другите две снимки се вижда ,че тръбичките са по-широки и имат присъединител една втора цола -ЗАВАРЕН-не споен. Газовите горелки не могат да вдигнат достатъчна температура - поне повечето от тях.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 30 Октомври, 2014, 16:55:46
Мисля да правя нещо подобно, дай малко повече информация как работи турбината без да има връзка с външното тяло. Дистанционното работи ли ?
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: pansim в 31 Октомври, 2014, 08:42:59
Имам познат който от поне три години е с такава конструкция. МНОГО е доволен. Не съм питал за подробности, но знам че се ползува активно. Само знам, че има отделен кръг от котела до тялото за да се осигури необходимия дебит /налягане/ за да не истива като му пуснеш вентилатора.
Тръбите според мен се запояват с твърд припой....а може и да греша.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: origo в 31 Октомври, 2014, 09:28:50
И аз мисля че медните тръби ги запояват с твърд припой и газова горелка. Поне на хладилниците така правят.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 31 Октомври, 2014, 17:17:02
Аз от преди 2 часа горя пелети.
[attach=1]
Обмислям обаче смяна на радиаторите с нещо като конвектори. Те от своя страна са много скъпи, над 500лв за брой. Затова мисля да изнамеря стари климатици и да им ползвам вътрешните тела. Така ще мога да поддържам по-ниска температура на водата и съответно по-нисък разход на пелети. Старите японски климатици са с по-дебели тръби от новите и за това са по-добри за тази цел. Само ме притеснява електрониката. Някъде четох, че трябва да се запазят датчиците и електрониката от външното тяло, в противен случай не можел да се вкл. вентиалтора на вътрешното.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: pansim в 31 Октомври, 2014, 18:07:41
Не съм убеден дали трябва да сваляш температурата на водата под 60гр
Мисля че започва конденз в комина и вътре в самата камина.
Поне така пише на моя котел за дърва или въглища.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: dario_78 в 27 Декември, 2014, 20:46:21
Здравей те и от мен Значи по тази тема мога да ви помогна .Значи с климатичните тела се получава много добре , имат добро топло отдаване и са много ефикасни проверено от мен . Например за една стая 4 на 3.5 квадратни метра вземате една дванайска
( 12000btu) само вътрешното тяло и към дебелата тръба свързвате  топлата вода а към тънката студената . Търсите тела само от конвенционалните модели не от инверторите . След като всичко е свързано и водата са затопли помпата почва да върти , водата преминава през тялото и когато датчика (тръбния ) усети температура 40 градуса ще започне да обдухва тоест ще завърти вентилатора. Пускате тялото на режим отопление и запалвате парното и когато достигне необходимата температура ще се включи вентилатора и обратното при липса на температура ще се изключи.
Ако някой има въпроси да пиши.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 02 Януари, 2015, 10:10:34
Аз имам въпроси. Тръбите на питата на вътрешното тяло обикновено са Ф6 или по-малки. По форумите пише, че е добре да се сменят с Ф12 но въпреки това е възможно да няма достатъчно мощност помпата, за да прекарва достатъчно количество вода през питата и така тялото започва да духа хладно, което не е желателно. Как стои въпроса с обезвъздушаването и регулирането на вентилатора ?
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: ahedproductions в 02 Януари, 2015, 16:32:22
Логичен въпрос, и мен ме интересува.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: dario_78 в 02 Януари, 2015, 17:43:38
Здравейте и за много години . Значи за регулиране на вентилатора всяко тяло си има датчик което е закрепен на самата пита и когато в режим отопление датчика усети температура около 40 градуса подава информация на вътрешната платка и вентилатора се включва. И в зависимост от температурата той се усилва повече и при липса на температура се изключва. А за тръбите хубаво е да се заварят с диаметър ф 12 . И както казах телата трябва да са от конвенционалните модели( не  от инверторите) . И най хубав резултат се постига когато водата  е между 50 - 60 градуса . 
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 02 Януари, 2015, 18:49:33
Свързващите тръби трябва да са по-дебели, друго важно нещо- най-добре е да се свържат непосредствено до питата . Моят човек не си  е направил труда да разрови дреболиите, за да не си усложни живота с някакво евентуално прекъсване в управлението . По отношение на управлението- както съм писал първоначално вътрешното тяло на конвенционалния климатик може да работи самостоятелно .Тъй като при мен то изпълнява спомагателни функции-да поддържа плюсова температура в помещение , където съм настанил цветята за през зимата аз го изключвам чрез дистанционното управление и два-три пъти през деня го пускам докато издуха жегата . Не съм го оставял да работи в автономен режим , защото няма смисъл-помещението е 50 кв. метра , за да вдигне 16 градуса трябва да работи поне 24 часа, при това останалите радиатори трябва да бъдат спрени . Тялото излъчва и без вентилатор. Обезвъздушаването не е проблем- пуска се помпата на най-високата и скорост, затварят се някои от клоновете на системата , за да се пренасочи циркулацията към конвектора, който действително е с по-голямо съпротивление. След като се усети топлия въздух спрените клонове се пускат наново и системата продължава да работи . Не съм слагал обезвъздушител само за него ,вече втори сезон не се е налагало да го обезвъздушавам. Впредвид голямата ефикасност на този вид конвектори и по- голямото им съпротивление е необходим подбор на котел и помпа с подходящи показатели. За пресмятане на телата трябва да се преобразуват BTU в Kwh . Радиаторите в моята, а и в други системи се пресмятат на база  120 вата за кв.метър или 60 вата за куб. метър от помещение в изолирана сграда. Общата мощност необходима за сградата определя мощността на котела. Тъй като стана доста дълго спирам, ако има поставени още въпроси и ако мога ще дам отговори.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 02 Януари, 2015, 18:57:16
Специално за Мано-не те съветвам без никакви опити да смениш радиаторите с конвектори .Купи старо тяло , в продавалника можеш да намериш даже за 50-60 лева- и го включи за да разбереш дали те устройва . Предварително ти казвам че не бива да го слагаш в спалнята- от вентилатора не може да се спи, даже и при най-тихите.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 02 Януари, 2015, 20:27:47
Смятам да го вържа към един радиатор с възможност да спирам двете тела по отделно. Така искам да си оставя възможността да ползвам или климатика или радиатора или и двете. Държа Т на водата около 60 градуса, имам общо 3 радиатора, една лира и бойлер към системата. Идеята е да затоплям помещението по-бързо денем, а нощем да си оставям радиатора.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 02 Януари, 2015, 22:21:04
Така мисля ще бъде добре , ако се използват само конвектори при спиране на тока не ми се мисли за котела, макар че вентилатора и електрониката консумират около 100 вата и UPS би могъл да се справи в подобна ситуация . Както писах конвектора излъчва и без обдухване, естествено много по-слабо .Не съм се интересувал за градусите които може да понесе, най- вероятно и до сто. Циркулационните помпи не понасят добре модифицирана синусоида-от вибрациите им се разбивали втулките- но даже и в държава като нашата ток трябва да има максимум след час време . Знам че има помпи с постояннотоков  двигател, но не съм виждал такава.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: ahedproductions в 02 Януари, 2015, 23:43:43
Помпи има. Цаката е да се вгради един блок с дебели елементи на Пелтие към кюнеца.Откъм жегата метален радиатор с подложка, отвън пелтието, а отзад на пелтието (на студената страна) горещата вода минава. Модулите издържат добре висока температура като цяло, но не и голяма разлика между двете си страни, май имаха макс 60 градуса диферент. Така като се затопля водата ще подържа разликата по-малка. Един юнак го направи преди години на вилата си. Пелтиетата зареждаха акумулатора на един синусов УПС за помпата, но после мина на постояннотокова. Всичко, което трябваше да направи, беше да но не помня добре вече.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 03 Януари, 2015, 08:59:26
Мен спирането на тока не ме притеснява защото съм на пелети и в момента на спиране на тока, спира и подаването на пелети. До 2 минути камината е изгаснала и няма опасност от прегряване. Единственото, което искам да постигна е по-бързо затопляне на помещението чрез конвектор, но понеже истинските конвектори са по 400+ лв, търся алтернативата във климатичното тяло. Притеснява ме обаче дали ще има достатъчно дебит на топла вода защото тръбите на питата са по-тънки. Водата не е луда да търси по-голямото съпротивление.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 05 Януари, 2015, 21:08:27
Опитай с топлообменник за автомобил- има най- различни и почти без пари в продавалника. Можеш да избереш с по-голям размер или да свържеж няколко последователно или паралелно. Иначе конвекторите за вода действително струват колкото си писал или повече даже. Вентилатори можеш да сложиш аксиални или да потърсиш турбинен, мисля че няма да бъде сериозен проблем. Външно оформление също не е трудно да се измисли.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: pansim в 06 Януари, 2015, 08:36:38
Евтин и отлично работещ вариант е радиатор от автомобил...не този в купето, а отпред за охлаждане на двигателя.
Правихме тестове с един приятел преди доста години.
Много ниско хидравлично съпротивление има и страшно топли...с вентилатор от парно на москвич или лада...вече не помня.
Само външния вид малко куца... :D
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 29 Януари, 2015, 21:15:34
Днес късмета ми се усмихна и вече съм собственик на вътрешно тяло 24000 BTU LG. Отворих го и видях много разкачени кабели, вероятно нещо липсва, но няма да му издирявам. Сега ме интересува този мотор как да го включа. Никъде не видях да пише че е на 12 или 24 волта, та предполагам е на 220, но нещо не видях на пръв поглед клеми за свързване.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 29 Януари, 2015, 21:40:30
Махнах всички излишни кабели и останаха само два, които влизат в мотора, оранжев и черен. Още два минават през един кондензатор 2uF 370V. Със много зор повдигнах черната пластмаса обвиваща вентилатора и видях, че е на 220V.

Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: Bengata в 29 Януари, 2015, 21:40:58
Разглоби го още малко . Да видиш какво има под капака на мотора . Наистина липсва нещо . И защо ШВПС-то е четири  жилно , трабва да разберем ?
Оп писал си заедно с мен .
Това дето липсва сигорно е регулатор на оборотите на моторетката . Сега ако го пуснеш ще работи . Ама на едни обороти . Ама пука ти ще го регулираш с димер за осветление .
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 29 Януари, 2015, 21:44:25
Сега мисля, че ако му подам 220, ще тръгне но на максимална мощност. Сега май ще влезе в употреба онази схема с диаците и триаците за да намаля вентилатора на минимум. Електрониката е махната иначе вероятно щеше да си стане с команди от дистанционното, но сега трябва да мисля друго. Да му пусна ли 220 ?
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: Bengata в 29 Януари, 2015, 21:47:33
Имаш ли димер за осветление под ръка ако имаш пускай през него . Ако не пусниго така но ще е на макс
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: Любо Божков в 29 Януари, 2015, 21:50:00
Не би трябвало да има проблеми, ако се подаде 220V на N и L (BK, OR)
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 29 Януари, 2015, 22:06:58
Завъртя на максимални обороти, Bengata даде идея за димер за осветление. Ще пробвам с такъв да му намалявам оборотите. Остава да му заваря тръбите и да тествам.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: Bengata в 29 Януари, 2015, 22:40:44
Правил съм го няма проблем . То и мощността не е голяма на мотора , тъче може и така да си го ползваш с димер .
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 30 Януари, 2015, 13:19:06
Димерите се използват за регулиране обороти на променливотокови колекторни двигатели , този е асинхронен , трябва да се подберат различни по стойност кондензатори. Потърси схеми ,първо по тип на твоето тяло , ако не намериш опитай с друг тип  (схема) . На дистанционните управления има няколко степени на скоростта на вентилатора , плавно регулиране няма.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 30 Януари, 2015, 19:18:21
Купих днес димер за вентилатор и работи много добре. За съжаление искам да го намаля още една идейка защото и на най-слабото ми се вижда леко силен. Какво да го правя ?

[attach=1]
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: styrshel в 30 Януари, 2015, 19:40:17
Асинхронен двигател с товар вентилатор, се чувства много добре, ако се намали леко напрежението с допълнително съпротивление. В твоя случай това е напълно възможно, тъй като мощността е малка (ако се съди по кондензатора 70-80W). Допълнителното съпротивление ще подобри и работата на димера, който заради индуктивния товар не регулира след 90грд. Ако решиш може и напълно да махнеш димера и така да подобриш ефира на СВ и ДВ  :D :D :D
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 30 Януари, 2015, 20:51:08
Сложих едно съпротивление 33Ohm 5W и за 30 секунди загря сериозно.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 30 Януари, 2015, 23:38:16
Още веднаж пиша- оборотите на асинхронните двигатели зависят само от честотата на променливия ток с който се захранват.Затова за регулиране на скоростта на въртене при тези машини се използват честотни инвертори .Има и специални двигатели-тези от втрешните тела на климатиците , чиито обороти се менят стъпално чрез превключване на кондензатори .При моето тяло са 4 броя и са на платката за управлението му. Димера намалява напрежението ,съответно мощността на мотора ,което води до намаляване на оборотите , но това може да има последствия както за двигателя, така и за регулатора. Мано да напише в Гугъл " Регулиране обороти на асинхронен двигател " ако не вярва на моето писание.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 31 Януари, 2015, 09:24:25
Колега, вярвам че си прав, но доста хора го правят с димер и нямат грижи. Освен това аз съм купил такъв за вентилатори, който е по-различен от тези за лампите. Ще оставя него пък каквото сабя покаже. Метнах едно мощно регулируемо съпротивление 50W и тествах няколко минути. Едва се затопли и мисля да го оставя с него и да затварям капаците, че ми е заел масата за ядене.

[attach=1]
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: pansim в 31 Януари, 2015, 09:46:33
Кондензатор последователно. В една друга тема го нищихме много. Иначе е истина - честотен регулатор. Ама...в случая е очевидно че не става /нерентабилно/
Имаше едни руски вентилатори преди много години - поставяха се на тавана с 4 големи перки. Та точно тези идваха в комплект с тиристорен регулатор за оборотите
И нищо - години си работеха.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: didov в 31 Януари, 2015, 11:39:07
Димера, който си купил и е за вентилатор, нарочно е направен да няма малки обороти. Да не можеш да ги регулираш на ниски обороти. Като разгледаш схемата на този тип димер, се вижда, че са поставили един резистор паралелно на потенциометъра, и още един резистор 2,2к. С подбор на резистора 180к и 2,2к да им се намали стойността, по точно 180к.  може да се намалят още оборотите. Маркирал съм ги с червено. Няма смисъл да използваш този външен резистор, който си поставил сега. Отвори димера и го разгледай внимателно.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 31 Януари, 2015, 11:51:41
Във всяко от мненията има част от истината- да и в  други форуми съм чел за използване на тиристорни регулатори и хората са доволни ,тези двигатели са маломощни и лесно се понасят от регулаторите , друг е въпроса как двигателите понасят изходното напрежение на регулаторите, то винаги е различно от синусоидалното. Друга истина която отбелязва колегата Pansim -един честотен преобразовател струва колкото един истински конвектор. Мано, понеже вчера някъде спомена за заваряване на тръбите- направи си труда новите тръби да са с по-голям диаметър и да са свързани директно към изводите на питата . По-рано съм писал за първоначалното пускане- изключваш възможно най- много радиатори ,трябва да имаш отворен поне един обезвъздушител -на някой от радиаторите и включваш циркулационната помпа на най-високи обороти . След като въздуха излезе затвори всички кранове на радиаторите и следи дали конвектора духа горещо , но внимавай и за температурата на камината- надявам се че има термометър , добре е да се следи и налягането в системата- трябва да има манометър- ако температурата на камината се вдигне много трябва да включиш радиатори .
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 08 Февруари, 2015, 18:57:57
Климатика от днес е в действие. Спрях 3-те радиатора в хола и действам само с него. Топли повече от радиаторите взети заедно.
[attach=1]
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: Лъчо Минков в 08 Февруари, 2015, 19:47:49
       След около месец ще можеш да ни кажеш дали има промяна в разхода на гориво.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 08 Февруари, 2015, 19:53:37
Промяна има в температурата. Дигам много високи градуси в помещението със същото горене. Сложих му и термостат да го гаси.
[attach=1]
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: Валери в 08 Февруари, 2015, 20:09:53
Няма ли вероятност след по-продължителна работа тялото да се запуши? Тъй като водата ще отлага накип в тръбите, а те са по-тесни отколкото обикновен радиатор.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 08 Февруари, 2015, 20:16:53
Ами то по тази логика ще се запушат и на фабричните конвектори тръбите. Да си кажа честно нямам опит и не мога да дам смислен отговор на този въпрос. Знам само, че преди вдигах 23 градуса в помещението с 3 радиатора, а сега само с това нещо температурата за 2 часа от 14 градуса се вдигна на 26.2 и се покачва.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: styrshel в 08 Февруари, 2015, 20:41:09
Да не би да е по-топло времето?  :D :D :D
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 08 Февруари, 2015, 20:53:48
Имам термометър с памет, сега проверих разликата с вчера е 2 десети от градуса. Абе щом жената каза, че до сега толкова топло никога не е било, значи няма място за съмнение. А тя обикновено на 23 градуса си слага якето и шапката, сега беше по тениска и потвърди, че се чувства добре.
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: lager в 08 Февруари, 2015, 21:36:33
Интересни са ми следните подробности : имаш ли други радиатори в системата освен тези които си изключил , най-вероятно да , защото иначе камината ще заври ; сложен ли е филтър  и на кое място ? Иначе при мен работи втора или трета година ,няма задръстване .
Титла: Re: Конвектор вместо алуминиев радиатор
Публикувано от: mano в 08 Февруари, 2015, 21:53:18
Имам включен бойлер към системата, а тя няма да заври дори само с това тяло, изпробвах го. Пелетна камина с модулация и гори на първа степен като само поддържа огънчето докато през тялото излиза горещ вятър. Филтър имам на студената тръба преди помпата. Тази есен го отварях и беше чист.