Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Битова и домакинска техника => Темата е започната от: vstoykov в 14 Март, 2016, 13:32:40

Титла: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 14 Март, 2016, 13:32:40
При нагласена температура -24 градуса реалната температура (показвана на дисплея) е значително по-висока (вчера беше около 10-11, сега е -4 градуса.

Не съм измервал температурата с термометър за да разбера дали наистина дисплеят показва правилната температура.

Хладилникът с фризер Gorenje RK6356W е с два компресора. И двата са горещи (мога да си държа ръката 1-2 секунди).

Измерих температурата на компресора с мултиметър, показва 47 градуса. Сложих термометър във фризера и показва под -10 градуса (извън обхват - по-ниска температура не може да мери).

Което ме навежда на мисълта, че може би повредата е в датчика за температура във фризера.

Но от друга страна, може би датчикът работи, а показваната температура се различава, защото температурата на датчика е действително по-висока от температурата на термометъра (тъй като термометърът го сложих вътре, където в близост има замразени пакети с по-ниска температура).
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: origo в 14 Март, 2016, 15:09:10
Изключва ли компресорът за фризера или работи непрекъснато? Вземи един спиртен термометър за 2лв дето мери до -50 и го вкарай във фризера. Това е първото което трябва да се каже за по-нататъшна диагностика. Като цяло тази марка не ми е любима, имам негативен опит с техни перални машини.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Лъчо Минков в 14 Март, 2016, 18:04:38
              Ако компресора работи непрекъснато- трябва да се смени термостата, рискуваш да изгори компресора, ако не е термостата, тогава е избягал фреона и за това компресора не спира. Хладилниците работят около две минути и две минути почиват, разбира се, след като са влезли в режим. При фризерите времето на работа е двойно, но в никакъв случай непрекъснато.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 14 Март, 2016, 18:09:20
Дойде един майстор и каза, че вероятно проблемът е в повредени тръбички от страничната част (там, където е изолацията), които са изпуснали част от флуида.

Обаче мен ме съмнява тази диагноза, защото термометърът ми показваше значително под -10 градуса, когато диспеля показваше над -10 градуса.

Термометър не можах да намеря, в Кауфланд имаше едни, от които нямаше два да показват една и съща температура (разлика над градус) - изключително нагло и калпаво направени, стъклената част на различните екземпляри е на различно място спрямо скалата... И били произведени в Германия. Имаше и едни други, които са "Designed" в Германия, но "made in" Китай, те също бяха зле. И им искаха няколко лева.

Ще търся някой в магазин за 1 лев (видях в един, ама техните са до -20, а моя фризер е до -24).

Компресорът държи стабилна температура, не съм забелязал да прегрява. Той работи тихо и е трудно да го разбера кога почива и кога работи.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 14 Март, 2016, 19:24:38
Сега диспелят мига на -16 градуса (температурата се е понижила), а термометърът, който сложих вътре, показва -12.1 градуса.

[attach=1]

Термометърът ми е от този (http://elimex.bg/product/76059/termometar-dc-1.html) модел.

В Mr. Brigolage продаваха същите немски боклуци (като в Кауфланд) на висока цена (четири лева и нещо за немски термометър с качеството на китайски термометър за $0.20). Трудно се намират два, които да показват една и съща температура.

Нямаше магазини за един лев наблизо, иначе щях да купя един евтин без електроника.

...

След около 20 минути престой на термометъра във фризера показанието му е -16 градуса (колкото това на диспеля на хладилника). Обаче няколко секунди след това температурата се  увеличи на -14,7 градуса (вероятно датчикът има малък топлинен капацитет и бързо се затопля).
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: rolling_heads в 14 Март, 2016, 20:37:32
често дефектират датчиците на хладилниците NTC, може и лош контакт да има.
Датчицие се сменят лесно и са евтини сравнение с другите ремонти.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 15 Март, 2016, 18:45:06
Дойде майстор и го оправи. Махна една „излишна“ тръбичка, която беше от калпав материал (не беше медна), смени филтъра и напълни с нов хладилен агент.

Тази излишната тръбичка е била паралелно свързана с друга. Може би нарочно са я сложили за да се развали след като изтече гаранцията.

Дисплеят мига на -16 градуса (максималната температура, която може да се зададе), когато температурата е по-висока. За да покаже действителната температура на датчика трябва да се рестартира (да се изключи и включи) от бутона на предния панел.

Аз бях го ползвал на -24 градуса, но майсторът каза, че е добре да е на -18 градуса, нямало смисъл от -24 градуса.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: origo в 15 Март, 2016, 19:44:31
Добре е че се е оправил проблема. Вероятно тази „излишна“ тръбичка е да отоплява уплътнението на вратата на фризера за да не губи то механичните си свойства. Наистина -24 е издевателстване над хладилника. Като стана въпрос че работят по 2 мин. и по 2 мин. почиват, има някаква грешка в това изказване според мен. Няма как такъв интервал на работа да е разумен. Говори или за лошо уплътнение, или за термостат с ненормално намален хистерезис. И в двата случая не е добре. Хладилника в къщи Electrolux с хладилна и фризерна част и общ компресор лятно време работи в режим около час работа, после час почивка, а е сложен под средата на термостата. Този голям интервал също ми се струва ненормален ама то времето ще покаже.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Лъчо Минков в 16 Март, 2016, 21:44:49
                 През 90-те години имах голям х-к с отделна камера, при едно преместване му повредих изолацията отдолу и там започна да се образува буца лед. Още около година преди това компресора започна да работи непрекъснато. Един приятел, към оня момент пенсионер, цял живот ремонтирал хладилници всякакви кройки, та той каза да сменя термостата. Купих термостат за 14 000 лева /сещате се за кои години става дума/ и повиках човека да го сменим. Сменихме джаджата, той сложи електронен термометър в камерата, температурата стана минус 18, но компресора пак работеше             
непрекъснато. Оказа се, че съм купил термостат за фризер и т.н., но тогава човека каза, че нормалната работа на компресора е минута -минута и половина работа и поне две минути почивка.
После сменихме пружинката на термостата и компресора започна да работи и да почива по 2 минути.
           
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: origo в 16 Март, 2016, 23:55:55
Той като е нагнетил охлаждащия агент е добре да стои системата изключена поне 3-4 минути до пълно изравняване на наляганията иначе мотора на компресора тръгва срещу повишено съпротивление, не може да се развърти, сработват термо защити и т.н. не го слушай, абсурден режим е да работи минута две и две да почива, нормален работен цикъл е 20 мин. работа, 20 почивка или нещо подобно. Всякакъв по-къс интервал е безумие и говори за някаква нередност. То един твърдеше че трабанта е 200 кила, ама знаем че това не е така.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: rkounev в 17 Март, 2016, 22:11:09
Заинтригувахте ме да меря моя хладилник .КОГАТО ВРАТАТА НЕ СЕ ОТВАРЯ! 8 минути работа -26-27 минути престой.Мисля че това е нормалния режим.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 03 Февруари, 2017, 01:25:52
Днес забелязах, че фризерната част на хладилника пак прави същия проблем. Има синьо на единия филтър (на другия има съвсем малко):
[attach=1]

Тази ръжда долу също мисля, че е нова.

Наскоро имаше прекъсване на захранването (оказа се предпазителя в етажното табло - нямаше изключил предпазител в апартаментното табло (там имам последователно свързан стопяем предпазител и автоматичен - нито един от тях не е сработил). След няколко часа разбрах, че проблемът е в този предпазител, първо си помислих, че са спрели тока на целия вход.

Не знам дали има връзка с този инцидент и проблема с хладилика.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: rolling_heads в 03 Февруари, 2017, 10:19:42
До колкото разбирам, датчик не е сменян. Защо?
Птината е нормална. на фризерната част се отделя повече конденз. Може да я почистш с телена четка и да лакираш.
Предпазителите имат скорост на действие и е означено на предпазителя с букви А В С, като С е най бързия. Оикновенно в таблото където е електромера слагат  50А С, а тежи у вас са В.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 04 Февруари, 2017, 22:25:44
У нас съм сложил за главен автоматичен C и обикновен витлов (със стопяема вложка) последователно. После има защита от пренапрежение (последователно свързана с препазител 10А според съвета на производителя). Има друга защита от пренапрежение преди компютъра, която представлява паралелно свързани варистори и разрядник (има последователно автоматичен предпазител 10A C и витлов (стопяема вложка) - имал съм случаи и двата да се задействат едновременно). При пренапрежение разрядникът се отпушва и протича много голям ток (но варисторите ограничават в повечето случаи напрежението, така че да не се стигне да задействане на разрядника).

Останалите предпазители в апартаментното табло са от старите черни.

Интересното е, че нито един от изброените предпазители не се беше задействал.

Проблемът с фризерната част вероятно беше, че филтърът се беше запушил и като допълнение имаше много лед - не беше размразяван скоро (дойде същия майстор и изпусна хладилния агент - имаше достатъчно вътре, продуха филтъра (каза, че вероятно е влязла вода), сложи нов хладилен агент и хладилникът заработи).
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 13 Юни, 2019, 22:24:31
Повече от две години след последния ремонт се наблюдава поредната повреда.

Компресорът на фризерната част е горещ, радиаторът студен. Не замразява. От няколко дена стои на -16 градуса (при настройка -20).

Май пак му е изтекъл флуида.

Компресорът на хладилната част работи безпроблемно (хладилникът е с два компресора, такива са рядкост - сред новите трудно се намира хладилник с два компресора, повечето са с един). Интересно как до сега нито един път не съм имал проблем горната част.

Което ме кара да се замисля дали въобще има смисъл да се ползва хладилник с голям фризер.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Yassen в 13 Юни, 2019, 22:27:17
Фризерните части създават повече проблеми от хладилните поради обледяването и голямата разлика в температурата. Аз също съм имал подобни проблеми.
Титла: Gorenje K336 2 P
Публикувано от: Komtelec в 19 Юни, 2019, 12:40:47
Здравейте,
   Аз имах проблем с Gorenje K336 2P.
На около 8 години му се задръсти филтъра на фреона. Смяна и презареждане.
  Имаше и два пъти проблем с датчика на горната камера. Влиза влага и дава
грешна информация на контролера. Не се изключва комресора за горната камера. От вътре се натрупва лед в горната част.
Същото може да се получи когато има задръстен филтър.
   Прилагам документация таблицата на датчика.
Хладилника си работи
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 06 Юли, 2019, 22:19:44
Пак изтече хладилния агент.

Оказа се, че има една тръбичка под радиатора отзад, която е желязна и е твърде дълга. Затова прави дъга - след като излезе от компресора отива нагоре, а после се спуска надолу и влиза в отвор към фризерната част. Паралелно на нея има и тънка медна тръбичка.

По тръбичката се образува кондензиране на вода, което доведе до корозия и пробив. От там течеше масло, което се стичаше по нея и капеше, имаше черно петно по паркета и ръжда по корпуса там, където е капало.

Най-много корозия имаше там, където водата се спускаше към фризерната част, защото там няма къде да изтича и се събира. От другата страна, откъм компресора, изтичаше. Вижда се на първата снимка в началото на темата ръждивото петно, където е капала.

Ако тръбичката беше медна това нямаше да се случи.

Сега правят ли изобщо хладилници с медни тръбички?

И какво стана с хладилниците с два компресора? В магазините не виждам такива вече.

Сега поне с този като се повреди компресора на фризерната част остава да работи другия компресор за хладилната. До сега не е имало проблем на хладилната част, само на фризерната.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 11 Юли, 2019, 00:50:40
Оказа се, че има и проблем с тънката тръбичка - беше се запушила. След смяна на тръбичката, филтъра и пълнене с R600a работи нормално.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: chav_chav в 11 Юли, 2019, 08:48:56
Хладилниците и фризерите не са това което бяха.Имам едно старо Snaige и бях решил да го подменям.Посъветваха ме да не го подменям,защото новото производство е менте.Използват се вече железни тръбички за да са конкуретни и евтини на пазара.А железните гният.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Pichaga933 в 11 Юли, 2019, 20:02:56
Имах вертикален малък Фризер Snaige,след като вече не ми беше нужен- 10 години нонстоп работа по замразяване на свински бутове, му смених  термостата с такъв за хладилник и кара още 15 години като хладилник. Накрая го продадох щото ми трябваше по-голям хладилник. Вечни машинки.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 07 Февруари, 2020, 20:25:28
Днес се състоя поредния ремонт.

Пак повредена желязна тръбичка. Имаше и смяна на филтъра.

От известно време забелязвах странна миризма. Вчера разбрах от къде е - от хладилника. Беше се образувала локвичка на ламарината долу от нея (течеше масло и фризерът работеше с нищожно количество хладилен агент - повечето беше изтекъл). Ако не беше миризмата щях да разбера за повредата след покачване на температурата.

Тръбичката беше пробита на забутано място - там, където влиза във фризера.

Този модел хладилник с фризер е сравнително добре проектиран за ремонт - можеше и да е още по-зле (not great, not terrible). Защото част от тръбичките не са вкарани в изолацията (част от тези за фризерната част, която е проблемна - хладилната горна част не се е повреждала, слава на Летящото спагатено чудовище, да чукна на дърво).

Майсторът премахна желязната тръбичка след разширителя (онова тумбестото с бивш бял цвят, намиращо се вътре във фризерната част) и запои медна (онова тумбестото се оказа медно също).

Тръбите обикновено се пукат най-напред там, където са по-топли (защото химичните реакции са по-бавни при по-ниска температура).

До сега проблемите бяха основно заради калпавите тръбички (особено в по-топлите области) - съдържанието им бавно ги разяжда.

Какво мислите за идеята да се купува вместо нов - хладилник втора употреба (може и повреден - заради пробити тръбички) с удобно разположение на тръбичките и те да се заменят с медни? Проблемът с тази идея е, че повечето хладилници с лошо разположени тръбички - натикват ги вътре в изолацията и разглобяването е трудоемко.

Тази част, която е вътре в камерата е по-малко вероятно да пробие, защото при ниски температури химичните реакции са по-бавни.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: arni13 в 08 Февруари, 2020, 15:21:23
Четири години ремонти, едно ново LG но фрост и проблема е решен. R 600a,вдигне ли масло, значи в компресора няма нищо.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 08 Февруари, 2020, 17:41:07
Дисплеят на фризера показва -20 градуса. Моят термометър, който сложих вътре показва -25 градуса.

Може би защото датчикът е някъде забутан, а моят термометър е вътре.

Новите хладилници са с един компресор - ако изпусне хладилен агент спира целия хладилник. При моя - като спре фризерът поне хладилната част работи.

Кое им е предимството на LG "no frost"? Тръбите отзад как са - напълно ли са скрити под изолацията или са като моя - част от тях са достъпни?
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: arni13 в 10 Февруари, 2020, 20:16:00
Не е Миеле, почти не дефектира, здрави компресори, лесен за ремонт,красив дизайн и но фрост си е но фрост. И втора употреба да се вземе си е добро. Втората употреба които идваха, всички бяха само за презареждане, нямам спомен друго да сме ремонтира ли, затова ги харесвам-лично мнение. Извинявам се за намесата.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: vstoykov в 07 Май, 2021, 12:50:34
Вчера се случи поредната повреда. Пак на фризера.

Нямаше видими следи от пробив на тръбичката, не се забелязва капене на масло.

Дойде друг майстор, който разкри проблема.

Майсторът ми обясни, че хладилният агент R600a трябва да работи при по-ниско налягане от атмосферното.

А предишният майстор не беше го вакумирал (не си спомням да е носил уред за вакумирането). И го е напълнил с газ така, че налягането вътре е било над атмосферното, което е грешка.

Сега новият майстор го вакумира, сложи хладилен агент, после пак го вакумира, пак сложи хладилен агент.

Сега вече трябва да работи нормално. Ако утре не пиша по-долу за следващ проблем значи е наред.

Вчера се ядосах, че старият хладилник пак се повреди (ако правилно броя това му е шестия ремонт) и купих нов (Bauknecht KGNFI 20 A2+ IN (https://www.facebook.com/valentin.stoykov.bg/posts/10222456375895349)). Понеже го купих набързо и бях притеснен за срока на доставка (намерих една фирма, която може да достави в същия ден и не съм гледал за други), пропуснах да обърна внимание, че няма индикатор за температурата отпред. И сега как да разбера, че има проблем предварително преди да се е разтопило всичко? В документацията не пише нищо за това дали има звукова аларма (може и да има такава, не знам). С един компресор е, вече с два трудно се намират. Затова може би ще си проличи в хладилната част. Но и там няма индикатор за температурата, а "на око" трудно се хваща разлика от 1-2 градуса. Не знам и дали има антибактериално покритие отвътре, не се сетих да проверя. А Gorenje RK6356W го рекламираха, че има такова.

Трябва да търся нещо фабрично или сам да си направя аларма (с един компаратор и някакъв датчик да се сравнява напрежението с опорно). Чудя се и дали няма да е по-добре такъв датчик да монтирам някъде на тръбите отзад (отвън) вместо вътре във фризера.

Аз предвидливо сложих две бутилки с вода. По този начин би трябвало да издържи по-дълго време без захранване. И все още нещата са замразени. Имаше и половин тиква, която допълнително акумулира студ.

Майсторът каза, че старият хладилник след като е вече ремонтиран и работещ може да се продаде за около 200 лева. Баща ми пази и един ЗИЛ като музеен експонат, със сменен компресор. Работи, но уплътнението отдолу е увиснало. И няма голяма фризерна част. Затова реших да купя Gorenje RK6356W - това е първия хладилник, който купувам (предишния го е купувал баща ми навремето).

Майсторът каза, че тези стари зилове ги търсели за вили (на около 100 лева вървят)- за да е по-малко вероятно да го откраднат (защото тежи и не струва много).

След като старият хладилник е ремонтиран и работи не ми се иска много да се разделям с него, с два компресора трудно се намират хладилници. Май проблемът не е бил толкова в хладилника, колкото в майстора (трябвало е да смени още първия път тръбичките с медни и да го вакумира преди да сложи хладилния агент, като след слагането на хладилния агент трябва да е по-ниско налягането вътре, отколкото навън).

Списък с повредите до сега:

Не помня точно от кога е в експлоатация хладилника, но намерих снимки от 2012 година, април месец, на които се вижда хладилника. Но може би е купен през 2011 или преди това даже. Тоест първата повреда стана около 5 години поне след пускането в експлоатация. До сега е изкарал поне около 10 години.

Уплътненията са взе още здрави, но имат мухъл, не знам с какъв препарат да го чистя без да ги повредя. Има и малко козметични дефекти (ръжда). Но след замяна на повечето тръби с медни няма какво да му се развали, освен малкото останала немедна тръбичка. И изпарителят също може да се повреди, но е по-малко вероятно, защото той е студен. Компресорът излезе здрав, все още работи нормално.

А хладилната част излезе много сполучлива - нито един път не е ремонтирана и работи нормално.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 16 Септември, 2022, 14:52:59
Имам фризер Силтал и наскоро забелязох,че затопля само полувината кондензатор отдад.Вътре охлаждат съответно само горните чекмеджета на изпарителя.Та въпросът ми е може ли да има запушване на филтъра или е пробит някъде и е изпуснал-фреона си частично?
На компресора пише r134,от скъпия фреон е няма да стане със битова газ-за запалки!По новите ги правят със r600 изобутан,и при тях може да се зареди със обикновенна пропанбунан газ и бачка!
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 16 Септември, 2022, 15:00:55
Подариха ми работещ кочпресор за r600-газ от хладилник уърпул и дали ще може да замени стария силталски компресор който работи със газ r134.След смяната съответно ще се зареди със ефтин газ r600.
Дали е възможна такава замяна  и дали ще е съвместима изпарителната система,например капилярката?
Понеже ако е пробит ,ще трябва няколкократно да се зарежда с хладилен агент ,докато се установи от къде изпуска и въобще ще подлежи ли на ремонт.
За това искам да премина на по-ефтин газ поне за пробите.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Борис Борисов в 16 Септември, 2022, 15:40:17
Идеята да ползваш запалим газ в система, която си сигурен че изпуска е доста авантюристична. Въпреки че количеството газ не е голямо е доста опасно, особенно ако си пушач, а и да не си една искра от релето и няма да разбереш как си пламнал. Газта винаги отива на долу и понякога е трудно и да я помиришеш. Иначе Хладилника ще работи и с компресора на 600, макар и не най ефективно, защото капилярката е различна.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 16 Септември, 2022, 15:49:48
какво имаш предвид като неефективно? Ясно е че капилярката е различна.Въпроса е да замразява,достатъчно.Той ако е изпускал по малко газ от незнайна дупка в изпарителя пак последните години е работил неефективно докато го размразила майка ми и след включване не постига посмъртно желаната температура-работи на порувина и съответно не изключва.
Въпроса е от любов към спорта,това че ще харчи повече ток няма значение поне ако проработи ще видя дали  изпуска и след време ще върна оригиналния компресор и ще го заредя със r134.
Тоя r134 е златен искат майка си и баща си за него, ако е пробит???
За тови реших да експерементирам с ефтин вариант!Монтирал съм тръбичка с вентил на сервизния вход на компресора.
Видях продават нови филтри ще купя няколко по няколко лева са .
Но да извикам майстор да го зареди и на другия ден пак да спре заради дупка-няма да стане.

Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 16 Септември, 2022, 16:01:40
Вакумпомпа намерих от неработещ хладилен техник , газов оксижен, и сребърен-бял припой.
Манометри-нямам ,но ще гледам да свърша работата на око и ухо.Гледал съм стари хладилни техници по соц времето да зареждат така, ориентират се по звука на компресора и ако е повечко газта изпускат по-малко докато всичко си дойде на масто.След това се пипа с ръка конзензатора за да се види,че загрява до нормалното и край - вътре трябва да е лед...
А за запалимостта - опитите ще ги правя почти на открито в гараж.Докато се разбере дали изпуска от някъде.
Мисля,че повече от 80-100 грама газ няма да поеме даже са много?
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Борис Борисов в 16 Септември, 2022, 16:07:47
Компресора на 134 е по-мощен и от там ще има промяна в температурата на изпарението. Като цяло ще закърпиш положението, но ако е тръгнал да изпуска ще става само по-зле. Обикновенно тръбите в изолацията корозират и няма какво да се направи, освен ако не се сложи нов изпарител в шкафа. Преди да го заредиш трябва да се вакумира. 134 е скъп главно заради европейските изисквания, но точно заради това че не е запалим се използва. Зареждаш го докато целия консензатор се стопли и всмукателната тръгна на компресора стане хладна.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 16 Септември, 2022, 17:01:16
благодаря,ще пробвам тия дни като насъбера всичко необходимо, че съм поръчал от един сайт филтри чистещи влагата.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 16 Септември, 2022, 19:59:21
благодаря,ще пробвам тия дни като насъбера всичко необходимо, че съм поръчал от един сайт филтри чистещи влагата.
Платка изпарителна съм монтирал на малко фризерче,от тия къде изпарителя е в кожуха и вътре гние и ръждясва.Това бе преди повече от 20 години тогава имаше фреон 12!
А относно силтала изпаритела му е видим-външен само кондензатора е удължен около вратата в кожуха за да топли уплатнителя за по добро затваряне.Именно от там може да идва проблема ако е загнил някъде???Не е проблем реже се тръбата и се съединява без вътрешната част и пак трябва да бачка!
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 17 Септември, 2022, 16:43:33
Компресора на 134 е по-мощен и от там ще има промяна в температурата на изпарението. Като цяло ще закърпиш положението, но ако е тръгнал да изпуска ще става само по-зле. Обикновенно тръбите в изолацията корозират и няма какво да се направи, освен ако не се сложи нов изпарител в шкафа. Преди да го заредиш трябва да се вакумира. 134 е скъп главно заради европейските изисквания, но точно заради това че не е запалим се използва. Зареждаш го докато целия консензатор се стопли и всмукателната тръгна на компресора стане хладна.
[/quote

Докато е под вакум от вакумпомпата ли да пустна газта ,или мога да разкача помпата за секунди и после да свържа газта?
След което като включа хладилника и отворя крана на бутилката,компресора ще засмуче за зареждане!?
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Борис Борисов в 19 Септември, 2022, 09:44:11
Точно тук идва тънкия момемт с манометрите. Когато има манометри се процедира по следния начин. Свързва се вакум помпата и се вакумира. След това се затваря кранът на манометрите и маркуча, който е бил закачен към вакум помпата се прехвърля на бутилката. По този начи системата не поглъща външнен въздух. Най лесно в твоя случай би било да си направиш маркуч с кранче, което да затвориш когато прехвърляш маркуча или да вземеш готов такъв.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 21 Септември, 2022, 07:47:27
Много благодаря за насоките, всичко съм забравил от онова време!В социалистичестия хладилен сервиз едно време имаше хладилни станции с мевзура кранове за всичко!Сега е същото като нямам никакви уреди е ужас - на сляпо.Имах приятели хладилни техници които вече не са между живите.Жена му на единия обеща да търси чантите му с инструменти за да ги използувам.Намерихме само вакумпомпа.Всичко се продава по сайтовете,но да купувам оборудване е немислимо за да си правя експерименти с един два хладилника.Сега е така като не тръгнат - на вторични.От самите вторични,даже купих един фризерохладилник за лев на килограм-37 килограма.Бяха му свили термоперсостата с лампичката в комплект,че нагодих един и за сега е добре!Докарах до до някакъв режим да включва и изключва като достигне необходимите градуси.Трудна е работата в камерката стига -18 градуса докато в хладилната част е 5-6 което е май множко.Уж сложих осезателната сонда във фризерната част през дупката за размразяване плътно прилепнала до изпарителя.Че на първа степен е долу горе добре -10 горе и +4 и 5градуса  долу.
Ще се мъча със Силтала който бръмчи,но нищо  не прави!И един индезит който компресора беше заклинел и чрез два диода го оправих като гредах от руските сайтове!Сега мърка като коте но до тук.Явно и той си е изпуснал газта и е работил доста време без газ докато заклини и изключи след като няма кой да му каже да изключи!
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Борис Борисов в 21 Септември, 2022, 10:57:04
Термостатите имат едно малко ботлче за финна настройка, от там може да го дорегулираш, но помни първоначалното положение и върти с малки стъпки. Иначе 5-6 градуса за хладилник е добре. Доколкото си спомням по изискване беше 4-6 градуса за витрините в търговските обекти. Няколко градуса не са от голямо значение, така или иначе храните са пълни с консерванти. Можеш ли да споделиш за този метод с диодите, за пръв път го чувам.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 21 Септември, 2022, 20:39:10
Сега въпросния хладилник  пак не бачка?Бръмчи компресора доста време и отзад конзензатора е студен,чува се  леко движение на течност,но щом не загрява значи според мен и вътре не охлажда, понеже е затворен идеално вътре храната на майка ми е замръзнала на кокъл,значи е бачкал преди да изключи?Като пророк отидох днес на гости и тъкмо се беше включил и тогава установих след 5 минути бръмчене че кондензатора е студен!Взех една отвертка и с дръжката го ударих два пъти леко по тръбата която свързва компресора с кондензатора!Чу се едно бълбукане и веднага загря до горещо горната част на кондензатора!Явно тогава е тръгнал пак да бачка?
Това стана същото още при носенето му от пункта за вторични до майка ми!Освен като съм го пренасял легнал  в голфа да се е вдигнало маслото и после да пада след ударите ми или някакво запушване да става?Нямам идея,може и това да му е бил проблема за да го изхвърлят старите му собственици.Какво да правя?
Днес купих флакон с r600 с кранче и взех на заем вакумпомпа и ми подариха един маркуч-хладилен утре ще взема мини оксижен от кислородните техници на болницата в която работя и бял припой!Купих и два филтъра и два вентила имам и нешадър вместо флюс!Събраха ми се три развалени хладилника и се чудя от къде да почна??? Давайте идея.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 21 Септември, 2022, 20:56:27
Това намерих в магазина в Добрич много интересно,че вентилите са с по дебела тръбичка добре,че имам един с по тънка,че не се знае утре какво ще потрябва!
Имам тръборазшерител и тръборез и секачки специални за капилярка
Силтала от фризер може да го превърна в домашен хладилник ако се окаже ,че има пробив!Видях в магазина днес и бяла изпарителна платка която мога да я монтирам вътре и да я вържа към силталския кръг като сложа компресор за r600 и задължително нов филтър мисля,че ще се получи?Тъкмо стария му изпарител ще бъде като рафтчета.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 21 Септември, 2022, 21:18:05
За финно  регулиращите болчета знам,но не смея да пипам заводски настроени неща,За мен е закон още от ремонта на старите телевизори.Преди години колеги въртяха междинките по телевизорите и това не водеше до нищо добро!Тези болчета ги има при всички реостати и персостати,по принцип,боядисани с боя със заводска настройка!Болчето просто подпира контактната пластина до степен на изключване, по-нагоре или па-надолу.
Тук проблема е ,че осезателната сонда се набутва-вкарва в кожуха на хладилната част и не се знае къде отива и колко е била дълга орегинарната???И аз просто я вкарах през свързващия размразителен отвор във горната фризерна част като я опрях максимално добре до корпуса! Получи се добре според мен.Страх ме е да пробия дупка и да сложа планка щото изпарителя е гладък отвътре и не се вижда къде са му тръбичките.На старите мразове осезателната сонда се хващаше с планка и болче за самия изпарител видимо и здраво и красиво направено,а тук се напъхва и край.Нямам видимост до къде да я вкарам и колко.
То да беше някоя мацка щях да пробвам дълбочината. . . :lol:
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Борис Борисов в 26 Септември, 2022, 10:23:13
Сега въпросния хладилник  пак не бачка?Бръмчи компресора доста време и отзад конзензатора е студен,чува се  леко движение на течност,но щом не загрява значи според мен и вътре не охлажда, понеже е затворен идеално вътре храната на майка ми е замръзнала на кокъл,значи е бачкал преди да изключи?Като пророк отидох днес на гости и тъкмо се беше включил и тогава установих след 5 минути бръмчене че кондензатора е студен!Взех една отвертка и с дръжката го ударих два пъти леко по тръбата която свързва компресора с кондензатора!Чу се едно бълбукане и веднага загря до горещо горната част на кондензатора!Явно тогава е тръгнал пак да бачка?
Това стана същото още при носенето му от пункта за вторични до майка ми!Освен като съм го пренасял легнал  в голфа да се е вдигнало маслото и после да пада след ударите ми или някакво запушване да става?Нямам идея,може и това да му е бил проблема за да го изхвърлят старите му собственици.Какво да правя?
Днес купих флакон с r600 с кранче и взех на заем вакумпомпа и ми подариха един маркуч-хладилен утре ще взема мини оксижен от кислородните техници на болницата в която работя и бял припой!Купих и два филтъра и два вентила имам и нешадър вместо флюс!Събраха ми се три развалени хладилника и се чудя от къде да почна??? Давайте идея.


Нещо запушва системата - възможно е да е боклуци, възможно е да е вода, която замръзва и прави тапа. Внимавай да не стои така дълго време, защото компресора се мъчи подпрян без охлаждане и не се знае колко ще изкара. Можеш да пробваш да продухаш системата, ако я отваряш.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 26 Септември, 2022, 21:34:24
Така... смених филтъра с нов италиански , вакумирах около 10 минути с оригинална вакумпомпа чрез вентила който запоих преди това!Като пуснах газ да го заредя,всичко си дойде на място кондензатора загря до невъзможност да се пипне в началото.И в края беше студен!Вътре бе замръзнал перфектно!След като нагодих и термо реле хладилнико фризерчето влезе в час и винаги тръгва както трябва и си потдържа температура!
Със Силтал-фризера обаче нещата не се получиха.Не смених компресора на който пишеше Р134 и направо го напълних със Р600!
След секунди компресора си промени звука и заби тотално,още при зареждането???Явно наистина маслото и компресора не отговаря на газ-Р600 който имам?Така поне пише из сайтовете и руснаците го казват!Явно се пресича маслото и запушва защото кондензатора въобще не загря докато се мъчих да го зареждам!Оставих го така за сега херметизиран докато намеря решение.Имам нов компресор за Р600 и сега ме е яд,че не го смених!Върнах вакумпомпата след като си свърших работа и сега питането ми е дали мога да вакумирам фризера чрез компресор от мраз 200 -руски,на който съм запоил два вентила?На сервизния отвор през който ще вакумира и на изхода от където мога да го ползувам за надуване!Мерих вакума достига до 09-1 бар не повече което ми се струва,че е малко,ама други колеги пишат,че става!Може би за по дълго време да го задържа?Като време за вакумиране.
Междо другото като разхерметизирах фабрично Силтала вътре имаше доста газ,което ме навежда на мисълта,че е нямал дупка,а се е запушил от годините или компресора вече не е имал сила-за нагнетяване,от своята над 20 годишна работа?За около месец стоене щеше да си е изпуснал всичката газ ако имаше дупка.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: Борис Борисов в 27 Септември, 2022, 09:23:49
Няма никакъв проблем да ползваш конпресора за вакум, ще ти свърши идеална работа. А относно силтала, щом ина газ или проблема е в компресора ( нещо с калапаните например к не успява да прави налягане, може да се провери с манометри) или наистина някъде има запушване в системата.
Титла: Re: Хладилник с фризер Gorenje RK6356W - фризерът се затопли
Публикувано от: lopesbroko в 27 Септември, 2022, 14:49:28
БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО,за насоките и подкрепата!
Имам сервиз за телевизори ,компютри и медецинска техника и хладилниците са ми хоби от любопитство.Нямам намерение да ставам хладилен техник,но се насъбраха няколко лични хладилника за ремонт и за това искам да ги възстановя.Нямам Намерение да купувам скъпо оборудване и карам с направи си сам!Има по 180 лева мини портативни оксижени в куфар преносими,даже в базара и даже нови с гаранция.Видях и горелка само с пет накрайника за 32 лева която мисля дя зякупя и да и вържа туристическа бутилка малка ,червена с кранче.А за кислород ще ползувам нашите големите в болницата които имат и монтиран ред.вентил за ниско налягане и кранче!За десетина спойки ще ми свърши работа,понеже е неудобно с това дай . . .Продават и хубави припои!Спойките които направих станаха като за снимка.Учудих се от себе си,сякаш цял живот съм запоявал.