Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Колекции => Темата е започната от: Валери в 31 Август, 2017, 20:44:21

Титла: DKE fur batteriebetrieb "SIEMENS"
Публикувано от: Валери в 31 Август, 2017, 20:44:21
Колеги, тъй като стана на въпрос в едни други теми за това радио, представям го тук  :) . Радиото е батерийно, с лампи KC1, KC1 и KL1, на "Telefunken". Тук-таме вътре има свастики с орел, но може да е произведено след краха на Райха, не знам със сигурност. Само веднъж го пробвах с едно импровизирано захранване, но се отказах, когато имам време ще направя нещо по-подходящо. Иначе отоплението на лампите е точно 2 волта, анодното е 90 волта, и има едно напрежение от 6 волта, което отива към катодите на лампите. Беше с доста пукнатини по кутията и с липсващи парчета, лепих го с епоксидна смола с бакелитови парченца за пълнител, горе-долу се получи. Друго което беше счупено, това е ключето за пускане, то е от текстолит, и когато го правих, от бързане вместо от кафяв текстолит, го направих от някакъв зелен. С оригиналният кабел с букси към батериите е, според мен си е колекционерска находка. Подарък ми е от Асен  :drinks: , ето го:
   
Титла: Re: DKE fur batteriebetrieb "SIEMENS"
Публикувано от: Pichaga933 в 01 Септември, 2017, 01:05:09
Ами то е перфектно направо. Поздрави и почитание, Валери за страхотната реставрация. Остава да свирне ,за да му тестваш лампите и това е...


Настъргания бакелит като пълнител на епоксидната смола все по-често си мисля, че не е правилно решение. По-скоро подходящ оцветител трябва да се подбира за епоксидната смола, че да може да докарваш точния цвят на кутията и някакъв костен пълнител- смелни животински кости, както е в оригиналната рецепта на бакелита. То ако се пита технолога на някоя фирмичка дето прави бакелит сег а, доста ще се изясни материята, за ремонтните нужди тука и като състава и като цвят и като гланц. Иначе кръпките си направени майсторски. :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:


Титла: Re: DKE fur batteriebetrieb "SIEMENS"
Публикувано от: mano в 01 Септември, 2017, 09:23:49
И аз имам такова, но е преправяно. Една от ламите беше сменена с руска. Хубави мъници са.
Титла: Re: DKE fur batteriebetrieb "SIEMENS"
Публикувано от: navi в 15 Май, 2019, 22:36:47
Здравей, Колега,
Много хубаво е станало радиото. Аз имам две такива, но за мрежа. И на двете са счупени шалтерите за включване. Как го направи твоя?
Титла: Re: DKE fur batteriebetrieb "SIEMENS"
Публикувано от: Валери в 16 Май, 2019, 11:12:05
Не е трудно, от гетинакс с дебелина около 2 мм правя новото лостче (шалтер) и го монтирам на платката-шаси. Тъй като старото е занитено, новото го прихващам с болтче М3.