Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: slavi в 06 Август, 2017, 14:20:39

Титла: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 06 Август, 2017, 14:20:39
Здравейте колеги,
Не знам, какъв е този, мой късмет, та пак опирам до вас?! Вече, на няколко пъти ми се случва да търся някаква схема, на конкретна машина и намирам на предишни, на следващи модели, а тази, която ми трябва е или платена или иска регистрация! В случая ми трябва на Grundig concert boy 59 (лампов, преносим),на предишните, например 57 и 58 я има, свалих ги, но на 59 пак "ударих греда"! Та, ако някой може да помогне?...
Дори си мисля, да си платя, но на българин, а не на нафуканите тарикати, западняци...
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: styrshel в 06 Август, 2017, 14:29:37
Вече беше обяснено как се сваля от радиомузея без регистрация. Цъкаш върху схемата, отваря се при картинките, цъкаш отново, отваря се в нов прозорец форма за попълване, попълваш име и е-мейл, доказваш че не си робот и получаваш схемата на мейла си. ако са повече страници, повтаряш процедурата  за всяка!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 06 Август, 2017, 15:12:09
Благодаря, ще пробвам отново!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 06 Август, 2017, 16:32:55
Още веднъж благодаря на styrshel! То малко трябва, ама да има кой да ти подскаже. Тази малка подробност не я бях разбрал и си мислех, че нарочно е направено да излизат само част от схемите, за да направиш регистация? Сега вече е цяла!
А относно това, за плащането, смятам, че ако си запазил някакви оригинални документи за някаква машина, а аз като колекционер искам да си "окомплектовам" същата моя машина, ДА ще си платя! Но свляни, копирани и т.н. да ги продаваш, не го разбирам!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: lz2xl в 06 Август, 2017, 16:56:19
Ето ти схемата ако не си успял.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 06 Август, 2017, 17:04:27
Благодаря и на теб, колега lz2xl, както винаги си отзивчив! Но преди малко написах, имам я вече от две половинки, но не е лошо да я имам и в този вариант.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: lz2xl в 06 Август, 2017, 17:32:36
Помагаш,помагат ти.Тук е така или поне би трябвало да бъде :drinks:
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: bojitchko в 06 Август, 2017, 20:33:48
Ето ти схемата ако не си успял.

Не мога да разбера за какво е цялата сложнотия и заслужава ли си. То не бяха ламби, не бяха чаркове. Едва ли щеше да е с по-лоши данни с доста по-малко елементи.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: origo в 06 Август, 2017, 20:44:50
Струва ми се относително номрална схемата за приемник такъв клас.
Иначе обикновено големите западни фирми се поизсилват понякога с различни стъпала и вериги за увеличаване на надеждност, стабилност и независимост на режимите от параметрите на някои елементи.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: lz2xl в 06 Август, 2017, 20:55:50
Добро си е радиото,аз отдавна съм спрял да събирам.Обаче такова батерийно на лампи с УКВ няма да подмина.Такава е била схемотехниката тогава.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 06 Август, 2017, 21:44:54
Колеги, изненадвам се донякъде, а и не съвсем, че моята молба предизвиква такава дискусия! Да, понеже не боравя с езици, имам такива затруднения, но нали сте вие! След това, не съм специалист, само любител, но благодарение на моите приятели и отново, на вас, все пак събирам и оживявам, е не чак динизаври, но машини, които, поне за мен, са били едни от жалоните за врмето си! А относно серията ламповите концерт бой на Grundig си заслужава да се проследи развитието от 1955 до 1959! Просто се вижда, пак според моите скромни познания, как фирмата всяка година е оптимизирала (а донякъде, поевтинявала) конструктивните си решения за да изплува и оцелее на пазара. Това се отнася и за другата ми, любима марка Uher! В края на краищата и двете не оцеляват, но оставят сериозна следа в историята на радио и аудиотехниката. Ако не бяха такива фирми, разбира се не само те, ние какво щяхме да правиме!?
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: bojitchko в 07 Август, 2017, 20:43:25
Ако не бяха такива фирми

Защо пропускаш соц. производителите? Само погледни какво са правили в СССР. Съперничат на цялото западно производство. За съжаление, в моята колекция няма и 10% соц. машини. Не знам защо ги няма на пазара. Не са запазени ли или мудната организация в СИВ продължава да пречи на търговията.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 07 Август, 2017, 21:25:58
Защо пък, може би няма 10%, но пазя (или съм възстановил) и такива машини! Е, само такива с които съм емоционално свързан, спомени, като дете и младеж такива ни заобикаляха и ползвахме! А тези, "западните", които съм събрал през последните години съм ги гледал най-вече в списанията и проспектите (въпреки, че според някои, не сме имали никаква информация, вкл. и за музика). Който е искал се е добирал до информация! Вярно, първите ми впечатления от западния пазар бяха през 1981 г.,  във ФРГ и видях на живо "кореком до кореком". Но такива бяха времената, почти невъзможно ни беше, най-вече по финансови причини да притежаваме такива "технически произведения". Сега, на стари години, мога да си го позволя да им се порадвам!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: bojitchko в 08 Август, 2017, 20:29:07
Ами, защо на парче? Давай цялата колекция! И мисли за музей, че така, какво ще ги правим.  :D
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 08 Август, 2017, 21:44:51
Ех, колега bojitcko, май това ни е проблема на "вехтошарите", според някои! Преди  време, когато реставрирахме едно полско Сафари за Варшавата на моя приятел Драго (между другото, имаме нещо като Авто ретро клуб в Ботевград) той спомена нещо, което и да не ми се вярва, беше в смисъл "А бе, ние събираме, а тези след нас, ще продават, подаряват или направо изхвърлят?!" Та и с нашите колекции не знам какво ще стане, когато ни няма?...
Иначе, преди време споменах, че имам идея да запозная всички  Сандъкчии с това, което съм съхранил или по-късно, закупил и възстановил (реставрацията е по-друго ниво, не че почти не съм го правил), но още "бистря" колекцията, с много неща се разделих (все още имам обяви за нещата в повече), но и още търся и купувам. Последния случай от онзи ден беше с ламповия Концерт бой, който коментирахме и беше поредното "мрънкане" на жена ми (меко казано), че като пенсионер не мога да си позволявам такива разходи?! Но, какво да се прави, ЗАБОЛЯВНЕ, наред с другите ми старчески болести!
Да, може би трябва да се направи нещо като "Музей на аудио техниката", да го наречем, но в нашата държава всичко е рисково, а и за наша сметка! Не ,че нямах предложение в Историческия музей на Ботевград да направиме нещо като "щанд" за подобни колекции, ама като си помисля колко е хамалогия, рискове и най-вече, на колко ли хора, най-вече младите ще се втурнат да видят такива "боклуци", предпочитам да ги споделям само със себеподобни.
Така че, не се правя на интересен, още малко да подредя нещата и ще ви запозная, предполагам ще ви е любопитно!?
P.S. Имам да отстанявам и здравословни проблеми "по ходовата част", дано стане скоро!...
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: chav_chav в 09 Август, 2017, 12:36:19
А защо трябва като видим нещо интересно непременно да го притежаваме.На мен ми стига ,че това съществува и някой ще го съхрани.Не забравяйте ,че не сме вечни.Дава те ли си сметка ,че тия антики са минали през много ръце и повечето бивши собственици са в един по-хубав свят.Вие сте само част от веригата.На мен са ми носили клошари чували с поялници,прибори,инструменти и др.Благоверната ако е надживяла радиолюбителя съвсем съвестно е натъпкала всички чарколяци ,които и са пречили цял живот и ги е изхвърлила на казана.Даже не им идва на акъла ,че могат да вземат пари за тия боклуци.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: origo в 09 Август, 2017, 14:15:38
Ами просто събираме нещата които ни кефят. Няма какво да разсъждаваме, ясно е че сме временно на този свят, но това временно за нас е цялото време (иначе казано почти все едно вечността), защо в него да не се занимаваме с това което ни радва? Това какво ще се случи с колекциите след нас - ами ще се надяваме че ще попаднат в добри ръце и ще се съхранят, ако не - жалко. Но това не зависи от нас!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 09 Август, 2017, 17:09:17
Да колеги, не можеме да притежаваме всичко хубаво създадено на този свят! Особено техническите постижения на човешкия гении, ние ги събираме, реставрираме, систематизираме, описваме, а след нас да правят каквото искат. Нашата работа сме си я свършили. Какво да правиме като сме се разболели от тази болест, но мисля,че е много по-здавословно така да боледуваме, отколкото да седиме по кафетата, пейките и да мрънкаме колко е тежък и несправедлив живота! Вярно, малко ни разбират, но както и аз не мога да разбера страстта по лова, риболова, игра на карти или събиране на марки, пощенски картички и т.н., ами СКУЧНИ са ми! Сещам се за мой приятел, риболовец, като веднъж исках да му се похваля с поредния Сателит, а той го изгледа с такава досада и ми каза: "Това и на улицата да го намеря ще го подритна и ще си отмина". Ами това е положението, различни сме. Но аз си казвам: прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 11 Август, 2017, 12:56:30
Здравейте! Току що пристигна СВ59! Не всички бяха разбрали, че в същност още го нямам, а само го бях платил. По принцип, почти винаги като купя нещо започвам да търся документация преди да е пристигнало. Причината смятам, че е ясна, винаги е с някаква повреда и трябва да се прави. Този път мисля да направя като други колеги, да ви запознавам как върви работата. Поне на мен, това са ми любимите теми. Започвам с това, да ви покажа как опакова германец...
За съжаление, вчера докторите окончателно ми казаха, че няма да се размина без смяна на "горен десен шарнир" както му казвам. Това значи, че до операциятя, а известно време и след нея, няма да съм много работоспособен, трудно е с бастун в едната ръка да се занимавам с възстановяването дори и на преносим приемник?! Е, ще се опитвам по малко, бездействието ще ми се отрази зле, ще бъде бавно и трудно, но няма да се предаваме! Ще извинявате, че ви занимавам с поредния ми здравословен проблем, но така ще е ясно защо ще върви мудно работата.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: bojitchko в 11 Август, 2017, 20:46:39
да ви покажа как опакова германец

Ще взема и аз да показвам как опаковат продавачите.  :D

Показаното си е чист късмет. Имал съм случаи, опаковката да е прокъсано кашонче, доста по-голямо от машинката, без никакви уплътнения и защитни елементи и като резултат изпочупени капаци, разглобени кутии, счупени лампи...

Никога не съм се оплаквал на изпращачите и даже им давам положителен feedback.
Какъв смисъл има, пък и така имам повече работа.  :)
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 11 Август, 2017, 23:14:01
Сигурно е и късмет, но само веднъж съм имал проблем с немски изпращач и то, не много голям, само една счупена панта! Имал съм други крайности, съжалявам, че не съхраних снимките, но като че ли най-интересен за мен беше случаят, пак с концерт бой, в който германеца се беше престарал и освен демпфирането, беше иззидал отвътре кашона с огромни немски романи, които по тегло бяха равни на радиото и които отидоха в контейнера на улицата. А всички знаете, че доставката се плаща на килограм...
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Radio208 в 12 Август, 2017, 12:02:55
Радиото изглежда много добре !
Схемата е стандартна, няма много излишни части. Очаквам на УКВ да има добра чувствителност.
Пожелавам приятни занимания, здраве и успех!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: chav_chav в 12 Август, 2017, 13:12:45
Е,това е наистина нещо много оригинално и различно .Не ме гледайте какво пиша,ама и мен ме гризе завистта.Що не го снимаш вътре.!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 12 Август, 2017, 15:56:57
От понеделник, и на мен ми е любопитно в какво състояние е?! Просто в момента, децата са ми "на свиждане" (големи и малки) и няма как "да се развихря" хем с бастун, хем с фотоапарат....
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Laic в 12 Август, 2017, 17:08:17
Красота,
Честито Слави!
Желая ти приятни мигове с Grundig concert boy 59.
Чакаме снимки отвътре.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: goldib в 12 Август, 2017, 20:25:06
Оздравявай бързо!  И новият шарнир иска смазка  :alko:
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 16 Август, 2017, 13:41:53
Здравейте, както бях обещал, ще ви държа в течение. Вярно, много трудно се работи на "три крака", тегаво е, но няма да се предаваме..
Та накратко, след първите добри впечатления, се оказа, че вътре не изглежда добре. В смисъл, визуално, много мръсен, а акумулатора е направил доста пакости (калпава работа, не е можал да изкара и 60 години и е протекъл?...). Ластичките на фер. антена отдавна са изчезнали, та от "мандахерцането" на пръчката са се скъсали намотките. Кондензатора е запекъл, никакво помръдване. Иначе, всичко според мен е налице, няма видими следи от ремонти (или са били преди десетки години), но се набиваше на очи един тунинг! Направено е допълнително осветление на скалата с две миниатюрни крушки (счупени балончета), а захранващите жички излизаха свободно в зоната на анодната батерия, може би са слагали някаква допълнителна батерия? Но вече ги няма, това беше първата ми ремонтна работа, т.е. да ги изхвърля, просто е извън оригинала. Само трябва да мисля как да запуша отвора отстрани на кутията, който беше за бутона?
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 16 Август, 2017, 14:02:52
Докато качвах снимките, реших да ви запозная с първата "греда". Ами нямах с какво да отвия гайките на шасито към кутията, хем надълбоко, хем натясно. Гедорето не влиза! Наложи се моят съсед и приятел, "майстор Ицо" да ми изработи тръбен ключ за гайки 7 мм.(не за първи път ми помага, аз нямам, а той има хубава работилница).
И имам следните въпроси:
1.Този акумулатор (DEAC D3,5 на Varta) има ли смисъл да му търся заместител? Според мен на мрежово захранване няма да е необходим, въпреки,че из форумите разбирам, че служел нещо за стабилизатор? Не съм специалист, но ми е интересно що за решение е акумулатор в паралел с батерия и със зареждащо напрежение?
2.Дали мога да използвам за измиване на шасито и разните платки с бобините по тях битовата пароструйка, която имам? Или някаква друга технология?
Благодаря!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: styrshel в 16 Август, 2017, 14:14:14
Аз, пък и други колеги мием шаситата с Меглио обезмаслител. Махат се само трафовете, на МЧ-тата не им пречи.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 16 Август, 2017, 15:03:03
Благодаря колега, ама нали Меглиото трябва да се отмие с вода?! Водата само за трафовете ли е опасна?
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: bojitchko в 16 Август, 2017, 20:47:28
И на трафовете не пречи. Проблемът е със сушенето. Аз го правя във фурна, на 50 градуса и леко отворена вратичка. Може да се проточи и до 24 часа. Преди време правих два магнетофона преживели наводненията. Всичко беше в кал, а калта се плаши само от вода. Неколкократно пълнене на ваната с вода и нещо миещо и сериозно клатене до отмиване на всичко кално, прашно и мръсно. Сушене по споменатия начин и...Ами имах два магнетофона страдащи от всичко друго освен мръсотия.  :D
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 16 Август, 2017, 21:53:44
Благодаря и на bojitchko, но след съвета на styrshel днес, се престраших и приложих "хибридна" технология, напръсках с Меглио, изчаках да се стече мърсотията и изплакнах с пароструйката! Двата трафа, за всеки случай, ги предпазвах въобще от намокряне, а след това оставих шасито на балкона. Топло е, а и духа топъл вятър и мисля, че към момента всичко е изсъхнало. Може би и аз ще допринеса към ремонтните технологии, разчитам на това, че реално намокряне почти няма, всичко поне видимо изсъхва за минута. Моят специалист по лампова техника Весо чака с нетърпение да се намеси, още не е виждал "обекта", но от обясненията ми по телефона прояви голям интерес. Но просто човека не иска да пипа мръсна техника и това е моя работа. Е и аз не обичам, но това винаги ми е първата работа! Едно пояснение, мръсотията се изми, но по шасито останаха тъмни петна, но те са от някаква корозия по покритието, която миещите препарати не могат да отстранят! Не, че ме мързи, но не искам допълнителни покрития, с тази патина си е по-автентично. Тези дни ще разбера дали съм прав, пък и Весо се надявам да се произнесе по моите въпроси?!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: origo в 17 Август, 2017, 10:02:23
М това че са текли акумулаторите никак не е добре! Първо че е повредено шасито, второ че акумулатора е никел-кадмиев. Имай предвид че кадмия е отровен.
Относно това дали имат функция батериите по време на мрежово захранване, и дали може да работи без тях - ами схемното решение е доста объркано с тези безбройни превключватели чиято функция в момента не ми се иска да проумявам. Би следвало да може да работи коректно и без батериите. В краен случай заместител с един кондензатор или друга модификация следва да оправи нещата.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: origo в 17 Август, 2017, 14:42:54
И забравих да кажа че блокиралия променлив кондензатор може да вещае ужасни неща ако е от този тип с раздутите метални крепежи на статорните плочи при които се увеличава стъпката между плочите и вече е невъзможно движението на ротора между тях. Колега от форума беше ремонтирал кондензатор с такъв проблем но то не е ремонт, ами си е изграждане на променлив кондензатор върху шасито на стария. Дано тук причината за блокирането да е друга.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: bojitchko в 17 Август, 2017, 21:22:33
Още в началото казах, схемата е ненужно претрупана, а многото батерии са да направят захранването универсално и радиото да работи при всякакви условия. Разбира се, при мрежово захранване, всички батерии отпадат, пък и крайната лампа вече е EL95. Ще работи и без "стабилизиращата" батерия (акумулатор), но е по-добре да се направи някакъв стабилизатор на 1.4v за отоплението. При само батерийно захранване, задължителни са анодната батерия и акумулаторът, като за икономия, крайна лампа е DL96. Предвидено е да работи и в автомобил с 6  или 12 волтова инсталация. Пак трябва анодна батерия, но отпада акумулаторът. Интересно защо не са включили EL95? По въпроса може да се направи рекламация.  :D

Та, за какво бяха всички тези усложнения?!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 17 Август, 2017, 22:34:12
Тъкмо публикувах отговор но origo и ми излезе, че някой е писал по темата и нещата се заплетоха, както и да е?!
origo, накратко кондензатора се оправи бързо с добрия стар WD40! Това ми е за трети път с Концерт бой, не знам кой им е производителя, но явно смазката след 45-50 години засъхва, но този направо беше запекъл. Причина за рекламация!.....
bojitchko, ето още една причина за рекламация, ама на кой да я изпратя?...В кръга на шегата, но това е положението. Все пак, споделям сутрин в кафето с млади специалисти какво правя и като им казвам какво съм видял и разбрал от старата техника повечето отговарят в смисъл "Какво са правили навремето!" в положителния смисъл. Вярно някои неща са трудно обясними, но в основата си е било борбата за пазар, може и с шантави решения, а сега не е ли така? Сещам се, че преди време търсих схемата на 204, пак по подобна причина, за сложното решение за осветление на скалата.
Утре, ако успея, ще пусна снимки до къде съм я докарал...
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 18 Август, 2017, 15:42:15
Продължаваме! Шасито е измито, виждат се следите от корозия, но е чисто. Всичко което бях свалил си е на мястото, без акумулатора! Този акумулатор нещо не ми дава мира?! Във вашите коментари няма еднозначен отговор и ме е страх да го пробвам, а и моя майстор, както писах, непредвидено е зает тези дни (е, поне да сме двама виновни, ако стане беля).
Кутията е разглобена и ще отива в банята. Тези дни продължаваме.
 
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: bojitchko в 18 Август, 2017, 20:36:43
Този акумулатор нещо не ми дава мира

В какъв смисъл?
Това напрежение е за отопление на лампите. На схемата пише 1.35V. Ами премери колко е без акумулатор. Радиото трябва да е включено и всички отопления да са здрави. Нищо няма да изгори. Ако не смееш, направи си стабилизатор за 1.4V, както писах по-горе.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 21 Август, 2017, 22:35:44
Здравейте на всички, които се интересуват от темата!
Днес, най после моят лампов специалист се беше освободил за 2-3 часа да се запознае с моя КБ59. Впрочем,  през почивните дни не издържах да го чакам и спазвайки вашите съвети се престраших и го включих. Отначало се чуваше леко пукане, но след 5-6 минути стана чудото, появиха се 3-4 станции на УКВ, но много тихо, с лек брум. Продължих с рисковете и закачих стария акумулатор (бях го измил и подсушил и видях, че течовете са били само през капачката и дори показваше 0,05V). Брума намаля, но пак работеше много тихо. Днес Весо замери някакви напрежения следвайки схемата и след като смени 5-6 кондензатора, около DAF96 и предпоследната DF97 и С57 (500 мф. с 2200мф., такъв имахме) и брума изчезна, но звука се усили много малко? Според него лампите са в режим, но слабия звук е заради изтощени лампи, а крайната EL95 си е добре?! Въпросите ми са:
1.Трябва ли да купя нов NiCd акумулатор 1,2 v (около 2-3000 mah)?
2.Причината за бавното загряване (поне 5-6 минути) на изтощени лампи ли се дължи?
3. Ако има такива лампи, как може да се локализират или са всичките? Вярно, нямаме нови за проби, а и някакъв лампомер. Да, сигурно е, че най-добре е всички да са нови...
Ще съм благодарен за съветите ви!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 22 Август, 2017, 23:11:49
Нещо не разбрах, bojitchko бъзикаш ли се с мен и Весо? Просто ви попитах за мнение, както казах, не съм електрончик, пък и не ме е срам да попитам за мнение и хора дори от моята специалност! Има една поговорка "питай патило, а не старило", може би в случая не е най-подходяща, но не е лошо човек да събере повече информация. Е, има хора, които се произнасят като последна инстанция, то си е тяхно право, но има и такива като мен, които питат, колкото и глупаво да звучи (и друг лаф: няма глупави въпроси, а глупави отговори, с който също много не са съгласни).
Иначе, понеже Весо се оказа много ангажиран с домашни въпроси, ме остави да продължавам сам. Заменям кондензатори наред ( е, нямам всичките точни стойности) и има напредък, радиото доста се съживи и тези дни ще съобщя за резултатите. Ще търся и нови лампи и тогава ще сравняваме и правиме изводи...
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 23 Август, 2017, 14:03:12
Кутията е измита, подсушена и сглобена:
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: lz2xl в 24 Август, 2017, 20:46:06
Катанец за 24 часа докато се успокоите!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Август, 2017, 09:09:49
Не е за замяна наред а е до замяна на заминалите. Електролитните и да ги премериш и да не ги предположението е, че са заминали и няма да сбъркаш, всички електролитни ако смениш  ще си улесниш живота мнооого, стойности, около с отклонение до +- 20% в стойностите на капацитета няма да навреди, напрежението им тр да си отговаря на оригиналните или новите да са за по-високо напрежение.

Неполярните кондензатори, там ще видиш зор. За тях си вземи един всичкомер по 20 тина кинта са, и ще видиш колкоса им изменени стойностите аки са пробили или прекъснали итн. тоя уред е магически(цената му се изби само от първия уред който ремонтирах с него, от  елемнтите коитоне се наложи да заменя щото ми ги изкара приемливи), пести много умуване и чесане по тила.Тука като правип замени, е хубаво да докарваш схемните стойности по капацитет даже и със запаралелване на по няколко кондензатора. Ако са в пико фаради стоност кондезаторите, първо мери, и чак акое много зле тогава гледай да си подбереш с абсолютно същатат стойност бройки, пък ако са проходни сти търси проходни здрави старо производство, че нови май не се правят и много внимавай за напреженията им да отговарят. Ми толкоз за кондензаторите в основни линии. Успех

DEAC D3,5 на Varta) си е една обикновенна гсм-ска батерия всяка, е , те са по 3,7в ама не се втелявай пък се зареждат с напрежение до 4.2в, та ако в схемата отоваря си ок, те си имат ограничаваша схемка на самите тях тия от гсм-апаратите, поне марковите батерии + и - си имат написани, 3-тия пин е заброяча на циклите не го закачай, и четръртия за температура на клетката.Най добре с външна платчица за контролза заряда на батериите продават се готови в продавалника и в  захранване.ком
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Radio208 в 28 Август, 2017, 10:13:41
Неполярните кондензатори, там ще видиш зор. За тях си вземи един всичкомер по 20 тина кинта са, и ще видиш колкоса им изменени стойностите аки са пробили или прекъснали итн. тоя уред е магически(цената му се изби само от първия уред който ремонтирах с него, от  елемнтите коитоне се наложи да заменя щото ми ги изкара приемливи), пести много умуване и чесане по тила.
Какъв е по-конкретно "всичкомера" за 20 лв. ?
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 28 Август, 2017, 16:56:45
Здравейте колеги!
Понеже събуждате темата, реших да се обадя, т.е., че не съм заспал, а действам. Просто чаках някакъв по-желан резултат, но щом проявихте интерес, да кажа до къде съм я докарал:
1. Колега Pichaga, писах наред, но всъщност не е съвсем така, а правя, както казваш. Такъв всичкомер имам почти от година и е страшно полезно уредче, нищо, че е китайско за 20 лв. Свалям всеки кондензатор и меря (споделям, че този Грундиг направо е отвратителен за това, освен че крайщата са засукани около клемите, ами така са набутани, че няма достъп до повечето кондензатори). Налага се направо рязане, но кое учудващото? Почти всички ел. кондензатори са с отклонения към 20%, а неполярните стигат 1000%?! Това за пръв път ми се случва, обикновено е обратното, електролитните на такива години да са дали "фира"!? Проблема ми е, че нямам такъв избор високоволтови, та съм поръчал и чакам. Прочетох, де що форуми намерих и като гледам на снимките, всички реставрирани, от този модел, са "накичени" с нови кондензатори, а електролитните почти винаги са оригиналните!
2. Относно акумулатора, нещо бъркаш (предполагам, не се обиждаш, сигурно не си се вгледал добре в схемата). DEAC D3,5 е NiCd акумулатор 1,2V , 3500 mAh, на VARTA, образец 1953-54 г. Той освен за отопление в батериен режим е и стабилизатор на напрежението и брумфилтър, което установихме и при тукашните проби. Този въпрос също нищят "европейските" ни колеги. Задължително е да го има, въпреки че те споменават за вариант с допълнителен стабилизатор с  голям кондензатор (нещо, което препоръчваха bojichko и origo), но спазвайки принципа "оригиналност", го заменят със съвременен NiMH D елемент. Оказа се, че 58-ма година е излязъл и по-нисък клас, party boy, със 7 лампи, но принципно същото захранване на отоплението, само че акумулатора е D2, вероятно заради по-малкото лампи. И тук са имали същите проблеми, без него има освен опасно прегряване и брум при мрежово захранване. И още един проблем-селеновия диод Е14С350 с годините става нестабилен и го заменят с 2 последовтелно свързани силициеви. При мен също го има проблема и сигурно ще приложа техния опит. Друго интересно, някакъв специалист се опитал да съживи D3,5 с наливане на дестилирана вода през капачката на стария акумулатор, но резултата е бил незадоволителен и е купил нов. Казвам го, защото и аз не бях далече от тази идея, но вече си поръчах нов, 5000 mAh и то NiCd (не, че няма NiMH, но нали да сме макс. оригинал!).
3. Проблем са и връзките на трите бобинки на феритната. Както казах в началото, ластичките бяха заминали и пръчката от тежестта си е скъсала жичките, от трите само на две, по една жичка си беше на спойката. То и това беше една от причините да ровя из нета, но не намерих никаква конкретна информация.
4. За информация и на Radio208, защото питаше, качвам снимки на всичкомера (има и други подобни), за съжаление все не остава време да му направя кутийка.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: rolling_heads в 28 Август, 2017, 22:23:44
Цитат
неполярните стигат 1000%
Тези са пробили, да знаеш.
Казвам го от личен опит.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 28 Август, 2017, 22:49:40
Ами за това, просто ги сменям! Както казах, нямам такива високоволтови (до сега са ми трябвали само за транзисторни), но се надявам тези дни да имам.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Radio208 в 29 Август, 2017, 09:50:26
Темата става още по-интересна с "проблемите" и тяхното отстраняване по време на реставрацията.
Един "майстор" отказваше ремонти на Grundig и изпращаше клиентите си при реставраторите за ремонт !

Колко ли радиостанции са слушали германците на УКВ с това радио, когато в България имаше само една в София и една в Пловдив ?! 

Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 29 Август, 2017, 12:46:47
Да колега, много е неприятен за работа. Моят майстор Весо и затова се изнерви, не само че нямаше време, и ме остави аз да сменям кондензаторите по неговите указания. Лошо е, че все още ги нямам всичките, но ги чакам. Впрочем, Fisher ми изпрати няколко нови лампи, но първо да натамъним другите неща. Днес утре ще работя по антените, едната е с неоригинален накрайник (връх), а другата направо е скъсена с 3 елемента?
Относно приемането на УКВ, явно във ФРГ към 55-та година са имали достатъчно станции щом са започнали производството им. Да не ровя сега в историята, но ми се върти в главата, че към 51-53-та са имали не само УКВ, но и телевизия. Но явно не са и били толкова много, щом им е стигал обхват 88-100 МHz. Дори и следващите им, транзисторни вече, концерт бой 200 и 202 са до 100MHz и чак 1964, при модела 204 вече е 87-108! Но и друго интересно, от 1958 Грундиг и правил същия лампов за износ в Щатите, но с обхват до 108?!
А за у нас не ми се говори за мъчителното разпространение на УКВ. Само ми е останал спомена какъв кеф беше да съм в София (някъде около 70-тагодина)и да слушам УКВ, май бяха 2 или 3 стации, включително и в автомобила, но само докато се отдалечиш малко от града...
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: silver_bolt в 29 Август, 2017, 16:37:08
Не съм 100% сигурен в твърдението, но някъде бях чел че в тия години горния край на УКВ диапазона в Германия се е е ползвал от военните. За това има много приемници с две версии - една до 100 MHz за домашния пазар и една до 108, за износ.

По-интересното е че през годините явно все повече честоти се освобождават от военните. Постепенно се появяват приемници с диапазон до 104 MHz, после до 106 и в крайна сметка до 108, което помага за датирането.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Pichaga933 в 30 Август, 2017, 02:33:43
Съветвам те високоволтови неполярни кондензатори да поръчваш от комет- там са оригинални, щото в елимекс зареждат реплики на Wima-та.

За другото като гледам си подготвен яко.

Пожелавам успех, Приемника е красавец, заслужава си мъките.

А относно УКВ-то, тогава може да са имали УКВ станции, ама сега по wifi 3G и оптика, имат да ни гонят едно 20 години докато ни стигнат, германците...
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 02 Септември, 2017, 13:14:34
Продължение:
1. Кондензаторите, които "бягаха" са сменени. По-долу има илюстрация.
2. Акумулаторът е нов заменен заедно с диода. Отоплението "заспа" на 1,35в. и изчезна всякакъв брум!
3. Антените вече са еднакви по дължина и с нови връхчета.
4. Майстора се ориентира в изводите на феритната и поне на средни се чу видинския (то, както знаем, денем друго няма).
5. Но остава основния проблем-работи много тихо (не е в крайната EL95). Май трябва да се сменят всички лампи с нови? Надявам се, че Fisher ще намери още някоя, но да попитам може ли още някой да предложи нови 2-3 бр. DF97 и 1 бр. DK96?
Дали ако попитам в раздел лампи ще има смисъл?..
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Валери в 02 Септември, 2017, 14:32:03
Да не е проблема в кондензатора от 4.7nF, паралелно на първичната на изходния траф, т.е. между анода и втора решетка на EL95 ? Отпои единият му край за проба само  :unknown: .
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Pichaga933 в 02 Септември, 2017, 14:49:39
потенциометър за сила на звука, пробвал ли си без него ?
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Radio208 в 02 Септември, 2017, 15:43:38
Продължение:
4. Майстора се ориентира в изводите на феритната и поне на средни се чу видинския (то, както знаем, денем друго няма).
През деня на средни вълни в Пловдив и в Пазарджик със Селена В-207 се приемат освен Хоризонт от Видин, три румънски, Скопие и много слабо една гръцка радиостанция. Може да се донастроят МЧФ и входните бобини и кондензатори.
Радиото каква чувствителност има на средни вълни и УКВ ?
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: lz2xl в 02 Септември, 2017, 16:16:33
Радиоприёмник ''Океан-205'' выпускали в экспортных вариантах с наименованием ''Selena'' (В-206, 207, 208, 209), которые отличались диапазонами волн принятыми в данной стране.

[attach=2]

Описание и инструкция.

[attach=1]
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Radio208 в 02 Септември, 2017, 16:32:08
Въпросът ми беше за чувствителността на ламповия GRUNDIG.
Данните за Селена може да послужат за сравнение с чувствителността на ламповия GRUNDIG.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 02 Септември, 2017, 17:05:18
Малко отзад-напред.
1. Относно чувствителността на приемника не мога да кажа нищо. Обаче, практиката показва, че тук при мен, в центъра на Ботевград на средни се чува само Видин, а на дълги една румънска станция. Казвам го от опит, защото тук ефира е страшно замърсен, а и Ботевград е в котловина и явно само тези станции някак пробиват. Виж, ако се кача на високо по вилите над града, местността Зелин, положението е съвсем друго. Всичко това съм го пробвал и с доста по-сериозни приемници от колекцията, серията satellit например.
2. Кондензатора е проверяван, потенциометъра реагира нормално. И точно тук да попитам нещо, което забравих днес. След смяната на акумулатора започнах да проверявам с мултицета как се държи отоплението (напрежението) на отделните лампи. При движението с пробника, опрях без да искам някое от крачетата на DF97 III или IV, чу се силно изпукване, което ме уплаши и инстинктивно си дръпнах ръката, за това и не разбрах кое съм докоснал. Радиото беше на СВ и стана някякво отпушване, заработи силно, тогава се чу и Видин прилично и усилването с потенциометъра беше нормално. Зарадвах се, че е станало някакво чудо и реших да проверя и УКВ, превключих и край, млъкна.. Пробвах да възпроизведа моята грешка, пипах и с отвертки по крачетата, но нищо не се получи, остана си така немощен и на средни и на УКВ! Какво ли беше това "чудо"?
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Валери в 02 Септември, 2017, 18:59:29
Лош контакт или студена спойка  :) .
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 02 Септември, 2017, 20:29:09
Ами, ха де и това коментирахме с моя майстор, ама как да го проследиме както казах по рано, че е отвратителен за ремонт. Не можеш едно напрежение да измериш, всичко е така наблъскано на терсене място, че доста ще се озориме. Мислиме да не се предаваме, но е много труден. Мисля си, че не е случайно за такива ремонтирани, напълно изправни в ибей да им искат средно 1000 евро?! Далече съм от мисълта, че дори и да стане, ще тръгна да го продавам, както коментирахме преди време. Тези след нас, да правят каквото искат!
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Любо Божков в 02 Септември, 2017, 21:27:36
Трябва да откриеш в коя част на приемника имаш слаба чувствителност - във входната, междинночестотната или нискочестотната. При НЧ трябва да си провериш утечните съпротивления - достатъчно е върху старите за проба да запоиш нови. Първоначално прави проби само на СВ. УКВ - то го остави за последно.
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: slavi в 06 Октомври, 2017, 16:30:45
Най-после, тръгна! Къде ще ходи след толкова борба, подменени почти всички кондензатори и нови лампи?! Е,не всичко е идеално, но аз и моите помощници сме до тук. Например УКВ-то му е странно, 2 станции са идеални, а 3-4 слабо се чуват. След като се отпуши и заработи с пълната си мощност "изплува" лек брум, добре че на станция се подавя. Но за сметка на това пък на къси, както се казва "Грундиг си е Грундиг"!
С него "затворих" колекцията си Концерт бой! Сега ще спретна импровизирано фото студио и ще нащракам цялата серия. Педполагам ще ви е интересно. Разбира се, ще бъде в раздел "Колекции".
Титла: Re: търся схема за радио Grundig
Публикувано от: Валери в 06 Октомври, 2017, 17:11:51
Браво!