Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Други => Темата е започната от: mano в 31 Януари, 2014, 14:13:46

Титла: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mano в 31 Януари, 2014, 14:13:46
Имаше някакви теми преди време, но нещо не ми се удаде да ги намеря. Какво ще кажете за този руски человек.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: pansim в 31 Януари, 2014, 16:26:54
В момента в който видях, че се показва електромер с диск, по-стар от мене :D се отказах да гледам по-нататък.
На съвременните електромери този номер не минава.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Ангел Симеонов в 31 Януари, 2014, 16:33:41
Да добавя-мрежата на руснаците е БЕЗ ЗАЗЕМЕН ЗВЕЗДЕН ЦЕНТЪР.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: soton в 31 Януари, 2014, 16:46:58
и как тогава правят монофазно?
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Ангел Симеонов в 31 Януари, 2014, 16:53:20
Както се прави разделителен трифазен трансформатор.Не се заземява звездния център на вторичната и потенциала спрямо земя на коя да е фаза от вторичната е нула.Затова руснаците нямат шуко.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: miroton в 31 Януари, 2014, 17:43:00
И какво има в черната кутия?
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: shri в 31 Януари, 2014, 19:15:22
Дросел с голяма индуктивност, или капацитет с голяма стойност. Защо спира електромера, справка косинус фи на мрежата що е то и как  влияе на механичен електромер реактивната енергия.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: origo в 31 Януари, 2014, 20:18:07
Не са кондензатори и дросели, косинус фи не влияе на измерването на активната енергия при механичните електромери. В кутията се съдържат вероятно транзистори мощни IGBT и накъсват тока с някаква форма, и поради богатия хармоничен състав на тока, електромера не отчита правилно. Но нищо чудно да има и някаква шашма и нагласия като за видеото защото това електромера да не се върти хич е съмнително. Съвсем отделна тема е че тея методи не действат на новите електромери, а трета тема е че не е хубаво да крадем едни от други, защото от държавата нищо не излиза, всичко си го плащаме.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mano в 31 Януари, 2014, 20:35:49
Срещу съответната сума, човека праща схемата. Разбира се обсъждането е само техническо, не съм тръгнал да крада ток, това даже и през ум не ми минава. Лошото е обаче когато тока краде от мен.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: simo_ в 31 Януари, 2014, 20:59:22
Тук обяснява http://electrofuck.yolasite.com/about-us.php
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: lager в 31 Януари, 2014, 21:24:27
При старите електромеханични електромери 3 са основните фактори, влияещи скоростта на въртене на диска на електромера-BlW- от тях всеки консуматор кандидат престъпник-не мога да намеря друго определение по-подходящо-ако разглеждаме нещата  по посока доставчик -потребител може да въздейства евентуално върху скоростта на въртене на диска на електромера само както origo писа чрез изменение на W= 2pf,където f е честотата на тока през токовата намотка на електромера. Всички смислени схеми, които са се появили в мрежата и идват предимно от бившия съветски съюз съдържат импулсен генератор по някакъв начин синхронизиран или управляван от мрежовото напрежение.Повечето от схемите са на базата на микроконтролер, но има и само на транзистори . При всички идеята е да се предизвика пренасищане на сърцевината на магнитопровода  от ВЧ. токове(магнитопровода на електромера), което намалява чувствителносттат.е. скоростта на въртене на диска на електромера. Принципно е вярно и е възможно, проучвал съм и съм събрал повече от свободно разпространените схеми на тези устройства. Не съм правил експерименти.Ако има желаещи мога да ги намеря и да ги предоставя, макар  че са достъпни нза всеки на Pozitron-руски специализиран сайт за спиране на електромери.Който писа че за новите това не било възможно  да не го обиждам но е пълен профан - точно  при тях стават най-големите далавери. В тях участвуват хора от енергоразпределителните дружества - инкасатори или монтажници. Те предлагат смяна на чипа на електромера срещу определена сума -примерно минус 20 процента== 200лева. Обаче след тях може да дойде друг, който не е в играта и когато засече сменения чип-не съм играл и не мога да кажа какво следва.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Gabo в 31 Януари, 2014, 21:34:01
Срещу съответната сума, човека праща схемата.
"Без лоха и жизнь плоха", както казват руснаците ;) Тая руска 'врътка' се върти поне от 10 години (за електромера), за другите 'чудеса', рекламирани като 'изобретени в тайна руска лаборатория' няма да изброявам, щото ще трябва да купувам още един сървър място  :lol:
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: lager в 31 Януари, 2014, 21:40:44
Повечето от руските схеми безплатно разпространявани или платени  дават гарантиран процент  намалена отчетена енергия-от 20 до 100, (100 проц. диска не се върти, някои даже предизвиквали развиване ,т.е. минус консумация), но и при цифровите електромери датчик (сензор) работи на стария принцип.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: lager в 31 Януари, 2014, 21:57:30
Искам да припомня, че по много български телеканали са се изявявали родни ИЗОБРЕТАТЕЛИ- така са представяни пред зрителите и са твърдели ,че всичко е законно. Допълвам, че в продавалника човек предлага срещу 70 лева подобно устройство и доколкото си спомням срещу 5000 лева патентно право за производство на такива устройства. Даже се казва ,че се използва изобретение на Тесла, може лесно да се открие. С този пост допълвам само информацията по темата с цел да не постъпят някакви нападки към форума,че тук се прави заговор срещу енерго разпределителните дружества. Като бивш преподавател по електроизмервателна техника към мен са били отправяни подобни обвинения, че съм учел учениците как да крадат ток.Всъщност аз съм им обяснявал само как работи електромера и как да разберат дали електромера не им бърка в джоба неправомерно.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mano в 31 Януари, 2014, 22:25:35
При запитване, човека отговаря следното.


"Доброго времени суток.
  У нас Вы можете приобрести документацию для самостоятельной сборки и настройки сего девайса. В комплект входят: схема с диаграммами напряжений в 18 контрольных точках, подробное описание по сборке и настройке (в том числе для различных мощностей), две программы для расчета индуктивностей, и справочные материалы для выбора транзисторов и диодов. Так же Вы получаете полную техподдержку до изготовления первого образца.
P.S. За готовыми - в магазин.
Сергей."
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Gabo в 31 Януари, 2014, 22:30:31
Пробва ли да го пуснеш това писмо в Гугли :) Бая сгодни коментари от 'доволни' гражданье има  :rofl:
(бтв. питай Коко, навремето /преди >8 г./ едни негови познати, руснаци, ама живеещи в USA бяха се сдобили със заветната схема ;) )
Мда, а ето тук : Экономия электроэнергии от electrofuck (http://realstrannik.ru/forum/22-elektronika-interesnye-i-redkie-sxemy/11484-ekonomiya-elektroenergii-ot-electrofuck.html)
хората (руснаци) от близо 2 години я обсъждат :)
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Gabo в 31 Януари, 2014, 22:54:07
Мда, на 7-ма страница от горецитираният форум някакъв е дал даже схемата:
(http://realstrannik.ru/media/kunena/attachments/668/SHEMA3version26.12.2010.jpg)
Колко е истинска - не знам, ще чета утре, че са над 25 страници ;)
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: soton в 01 Февруари, 2014, 04:48:40
Честно казано не вярвах че и в този форум има толкова наивни хора - не се излагайте,ще ви се смеят!
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: ahedproductions в 01 Февруари, 2014, 16:48:59
Модерните електромери са широколентови бързи детектори за RMS стоийност на тока и напрежението. Тия алабализми няма как да ги излъжат. Те пак ще си отчета консумираната мощност, без значение формата на консумирания ток. С това най-много да си докарате нетърпими шумове в радиата...
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mirkata в 01 Февруари, 2014, 19:15:06
 Методите за "лъжене" на електромера отдавна са сведени до минимум:
- изнасяне на електромерите извън обектите
-нови смарт електромери
-специални уреди за следене на нарушителите
-различен мониторинг и др.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: origo в 02 Февруари, 2014, 22:04:31
Точно така, тези схеми са ефективни при старите електромери, при новите е безсмислено заниманието, най-много да се обърка и да започне да отчита повече от реално консумираната енергия...
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mano в 02 Февруари, 2014, 22:59:41
На едната къща ми смениха електромера с такъв с шайба, но чисто нов. На другата е електронен, сменяха го 3 години по-рано.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: pansim в 03 Февруари, 2014, 09:01:43
Който писа че за новите това не било възможно  да не го обиждам но е пълен профан - точно  при тях стават най-големите далавери. В тях участвуват хора от енергоразпределителните дружества - инкасатори или монтажници. Те предлагат смяна на чипа на електромера срещу определена сума -примерно минус 20 процента== 200лева. Обаче след тях може да дойде друг, който не е в играта и когато засече сменения чип-не съм играл и не мога да кажа какво следва.

Колега по форум, бивш преподавател. Понеже само аз писах, че при новите електромери не се получава желания ефект ПО ТОЗИ начин, се чувствам лично засегнат от Вашето определение - профан.
Желателно е за в бъдеще преди да дадете квалификация на някой, да четете ВНИМАТЕЛНО какво е написал!
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: soton в 03 Февруари, 2014, 15:56:40
Вие всички ли сте безработни,та имате време да дъвчете такава безсмислена тема?
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mano в 03 Февруари, 2014, 16:15:38
Вие всички ли сте безработни,та имате време да дъвчете такава безсмислена тема?

Явно и ти си безработен щом се включваш.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: ahedproductions в 03 Февруари, 2014, 17:19:55
Колега по форум, бивш преподавател. Понеже само аз писах, че при новите електромери не се получава желания ефект ПО ТОЗИ начин, се чувствам лично засегнат от Вашето определение - профан.
Желателно е за в бъдеще преди да дадете квалификация на някой, да четете ВНИМАТЕЛНО какво е написал!
И аз съм писал това. Господинът с определенията по никакъв начин не ни оборва твърденията, само казва, че с намеса в процесора става лъжата. А думичката профан няма място тук. Особенно като не се познаваме. Моля дръж се възпитано.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: soton в 04 Февруари, 2014, 08:10:13
Аз съм пенсионер,въпреки  това имам работа и на ушите си,но се стремя да повиша поне малко знанията на тези,дето са членове на разните форуми.Почти на всякъде се е дискутирала тази тема и абсолютно всички дискусии са завършили с отрицателен резултат.Точно тази тема носи дивиденти на разни мошеници,които продават кутиики с кондензатор или индуктивноет и нещастни бедни хорица им дават пари.Много малко от вас знаят какво точно е това косинус Ф и как би повлияло на показанията на електромера и че за да има някакъв минимален ефект трябва батерията да е колкото къщата ви.И още по малко знаят,че философията на електромерите е насочена точно към елиминиране на този ефект.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Ангел Симеонов в 04 Февруари, 2014, 08:38:43
Ще ме извините но безплатен обяд няма.Ако Х броя таритати крадат ток то загубата ще се повиши и останалите ще я платят.Не ни ли стига братята мангали колко крадат и не си плащат тока?Усилията трябва да се насочат не към това как да излъжем за сметка на останалите,а към съвременни методи за намаляване на енергопотреблението.Саниране на жилището,пвч дограма,слънчеви колектори,локално парно....енергоспестяващо осветление.Не работя в  енергото.Бил съм и безработен но съм намалявал енергопотреблението за да е по джоба ми. :empathy2:
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: pansim в 04 Февруари, 2014, 08:39:24
Косинус фи, в случая ще повлияе на сметките точно толкова колкото ако се качиш на един стол ще бъдеш по-близо /или по-далеч/ до луната 8)
Така че и колкото две къщи кондензаторна батерия да вземеш - нищо няма да се промени. Електромерите в момента които се ползуват не отчитат реактивна енергия. Говоря за домашни потребители.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: lz2nk в 04 Февруари, 2014, 09:59:23
Вие всички ли сте безработни,та имате време да дъвчете такава безсмислена тема?

Не, но си е приятно да помечтае човек.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mano в 04 Февруари, 2014, 12:50:26
Пуснах темата не с цел кражби, а с образователна цел. Идеята е да обсъдим как точно този тип спира електромера и какво има в черната кутия.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: soton в 04 Февруари, 2014, 17:55:42
По добре си помечтайте как да намерите парички и да си купите слънчев панел за вода и сметките ви наистина ще паднат драстично. и ще имате вода на воля.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: mano в 04 Февруари, 2014, 18:02:10
По добре си помечтайте как да намерите парички и да си купите слънчев панел за вода и сметките ви наистина ще паднат драстично. и ще имате вода на воля.

Все още е неоправдано скъпо за едно семейство. За хотели става.
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Gabo в 04 Февруари, 2015, 15:21:20
В един руски сайт (http://godzilla.org.ua/interesno/5371-obman-na-zhelanii-sekonomit-elektroenergiyu-6-foto.html) попаднах на забавен снимков материал на тема Измама на желанието да икономисате електроенергия (http://godzilla.org.ua/interesno/5371-obman-na-zhelanii-sekonomit-elektroenergiyu-6-foto.html)
Направих лек превод, защото е показателен и забавен този уред (и еблематичен за другите такива):


Веднъж реших да закупя устройство за икономия на електроенергия...
Ето го и него, изглеждащо елегантно и празнично пристига то при нас

[attach=1]

Има си даже и сертификат! за Съответствие.

[attach=2]

Понеже по образование съм радиоинженер, ми беше много интересно, кой закон и кой раздел на физиката са останали неизвестни за мен след завършване на Института по авиация :) Имаше разни предположения за отместване на фазата ... как обаче е реализирано в такова малко устройство?

[attach=3]

Отваряме и глеедаме ...
[attach=4]

Каква ли е тази черна кутия? Секретен китайски процесор, обезпечаващ фазово отместване на мрежата, потребляващо 19кВт???
[attach=5]

О, не!!! Ето е просто кондензатор от 6 микрофарада, вързан паралелно към мрежата :) Точно такъв, какъвто има във всяка луминисцентна лампа :)
[attach=6]
А освен това и два светодиода и прост изправител за тяхното захранване :) За да светят красиво :)
Титла: Re: Как да спрем електромера.
Публикувано от: Gabo в 04 Февруари, 2015, 15:25:58
Поразрових се малко и намерих дори сайтове където го предлагат, за около 22$ по днешен курс
http://www.smartboy.com.ua/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=24&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=78
http://elektrosave.ru./index.php?categoryID=79

:)