НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства > Колекции

Един голям и тежък UHER

(1/2) > >>

slavi:
Здравейте и честит 1 май на всички трудещи се сандъкчии!
За другите, като мен например, не може да се каже, че се трудим? Вярно, полагаме някакъв труд, но без принадена стойност, а даже сме много на минус, но пък удоволствието след приключване на поредния "проект" не може да се измери в пари..
Но по темата. Казвал съм, че имам някакъв фетиш, да го нарека, по темата "първият". Запознавал съм ви с "баш" първите репорт стерео, роял, грундици и т.н. Та ме заинтригува и после да намеря първият стерео магнетофон на Ухер? От прочетеното излиза, че това е UHER stereo record I, II и III. Защото, доколкото разбрах и трите са правени паралелно някъде между 1961-1963 г. Просто това са варианти, като 1 е много "скопен", а 3 е с най-много опции. И като отдавна произведени, пък и май не много, рядко се явяват. Може би най-често 3, но на непоносима цена. Някъде около Нова година най после се предложи един 1, видимо запазен, дори немеца пишеше, че работи и то на приемлива цена. Е, притесни ме с неговите 14 кг., та доставката му излезе почти на цената на машината. Виках си, намерих един от категорията на Смарагда с неговите почти 18 кг., :D но не можа да го бие дори по маховик с неговия 1 кг. срещу 2,5 на Смарагда :D
Както обикновено добре запазен, комплектен, но лошо съхраняван. От влагата имаше окиси, всички снопове бяха ги налазили плесени и най неприятното беше прекяснала намотката на едната писта.


Още при първия оглед се натъкнах на необичайни решения. Например, въпреки че на превключвателя има поз. 240V се оказа празна, изходите за ОТ не са обичайните "тире-точка", а тройка DIN, в кутията е само с един говорител (при 2 и 3 са по два), няма баланс ляв-десен канал, а универсалната му глава (другите са 3 глави) има регулировка само наклон ляво-дясно? Въобще бюджетен вариант... Иначе, се наложи да купя от железарията един О-пръстен за единия ремък, защото беше разтеглен другите два бяха добре.

[ Посоченият файл е недостъпен ]
За днес толкова, налага се да излизам. Утре ще продължим.

 

navi:
Слави,
Великолепен екземпляр! Аз на такъв не бих му се и опитал да му отворя капака. Механиката ме плаши направо. :flag_of_truce: :)

slavi:
Що бе Иване, какво му е? Утре ще видиш, че няма нищо сложно. Виж, електрониката ме плаши?...

slavi:
[ Посоченият файл е недостъпен ]И така, да продължим:



То има много снимки, но по същество. Казах, че големият ми проблем беше главата.При замерване на здравата пловина се оказаха 1110 ом и 776 mH. От моя опит знаех, че при старите лампови са високоомни, но чак пък толкоз? Тогава ви изпратих SOS (22.03.23) и някои колеги се отзоваха, даже regreed ми изпрати една, но всички бяха далече от нужното. Продължих да търся, вкл в чужбина и да не скучая разглобих главата. Оказа се, че механично мога да присадя бобинка от по-късните Ухер-и, имах такава също с една прекъснала:


Но както се и очакваше, чух гласа и на другия канал, но по-тих, а за запис въобще не ставаше.
Свързах се със стар познат от нашата кръвна група и той си спомни, че имал някъде нещо такова. Били сваляни от лампови Грундици в началото на 60-те. След няколко дни човека ми се обади и "бинго"! По стойности бяха това, което ми трябва:
Не знам какво става, но не мога да кача повече снимки?..После ще се опитам да продължа..

 

радиото:
Чуден екземпляр ! Не съм попадал на подобен .
Слави , това е тов дето коментирахме главите ?  Начи , по пренаселеност с чаркове , мога да го сравня , само с последната ми находка . Браво , и честита придобивка !

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия