Форум за любителите на Стара електроника

Телевизионни приемници => Ремонт, схеми, документация, литература => Темата е започната от: Stelio2580 в 27 Март, 2016, 12:19:02

Титла: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 27 Март, 2016, 12:19:02
Здравейте
Имам малко телевизорче linea
От извесно време когато го включа дава само бял екран, звук има. Когато поработи малко се чува едно леко пребрамчаване и се оправя. Наскоро открих че като го хлопна малко отгоре се иправя веднага-бялото изчезва, екрана става за мик тамен и картината се оправя докато него спра и после пак така. Напоследак хлопванията стават по силни защото с леки нестава. Интересува ме дали е нещо екементарно или телевизорчето си отива.
Благодаря предварителни
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: rolling_heads в 27 Март, 2016, 12:43:22
Най лесното което се сещам е счупени спойки на ТХО.
Отвори го и го презапой. ТХО е онова голямото черното дето от него отива един кабел горе на кинескопа.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 27 Март, 2016, 13:01:45
Не си отива телевизорчето, не е сериозен проблема, но не мисля че ще се справиш сам, и не мисля че проблема е в спойките на ТХО, ако беше така нямаше да изкарва бял екран, естествено зависи от много неща. И моето мнение е че проблема касае лоши спойки някъде, обаче може да са навсякъде, и около стъпалото за ХО, и около процесора и в захранването.... определено си иска да се прегледа от някой който разбира. Ако все пак имаш опит в електрониката, и имаш стаж в запояването, и се спрявяш добре със спойки върху печатни платки може да се опиташ сам да се справиш с проблема. Отваряш го и го включваш и започваш с много леги почуквания с изолационен предмет да почукваш на различни места по платката и се надяваме да си покаже от къде е, като се окаже от къде е (и се потвърди с повторен тест) вече може да се огледат внимателно спойките в района и да се препоят някои или всички в тази област.
Внимание! Ако нямаш опит цялата операция е рискова. 1. В телевизора има високи напрежения застрашаващи живота през високото напрежение за кинескопа 25 хиляди волта (няма грешка в стойността), и стигаме до на глед „безобидните“ 150 - 200 волта изходни захранващи напрежения, до леталните напрежения в първичната страна на захранването. Всичко това представлява реална заплаха за живота ти ако не знаеш какво и къде пипаш. 2. Следващата заплаха е за телевизора - ако нямаш опит в запояването и тръгнеш да препояваш спойки е твърде вероятно да развалиш добри спойки, или да съсипеш платката и чиповете и транзисторите и другите елементи от прегряване с поялника.
Така че ако нямаш опит потърси сервиз в който да ремонтират телевизорчето. Заслужава си макар ниската си цена. Телевизорите с кинескоп са много по-добри от LCD а вече не се произвеждат, дори 50 лв да ти искат за ремонта аз бих ги дал на твое място. Успех!
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 27 Март, 2016, 13:13:29
Оглеждал сам ги спойките. И не вивях някой отлепена. Довечера го отварям и го мятам наред с поялника. На ремонт неми се дава поради парични причини.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 27 Март, 2016, 13:15:29
Добре, имай предвид че не винаги си личи повредената спойка, така че не се ръководи от вида им. Советвам те преди да започнеш да препояваш наред да направиш теста за който ти писах с почукване, виж преди това коя ИС е процесора и почуквай около нея, изобщо със сигурност има група големи ИС от тях може да започнеш, около тях са първите спойки под съмнение. Но е пхубаво да се ориентираш поне в кой периметър е проблема.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 27 Март, 2016, 13:19:09
Да ще го пробвам първо. С нещо дървено нали да неме удари тока. отдоло по пладката нали не отгоре по частите
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 27 Март, 2016, 13:57:53
Дървото не е надежден изолатор, но в краен случай става суха дървена пръчица. Може да вземеш корубата от някоя стара пластмасова химикалка като извадиш всичко метално от нея.
Отгоре по платката трябва да почукваш, именно по частите (не толкова силно че да ги изкъртиш или изкривиш, но достатъчно осезателно). По корпусите на чиповете, по кондензаторите, по транзисторите. По празните пространства на платката между елементите. Вероятно ще трябват няколко експеримента докато стесниш периметъра. И внимавай за още нещо - като отвориш телевизора отзад ще остане да стъчи шийката на кинескопа и платката която е набодена на нея. Внимавай много. Това е най-деликатното нещо на един телевизор, платката лесно можеш да закачиш с ръкава на дрехата си или с ръка и да я извиеш настрани, при това е твърде вероятно да пукнеш шийката на кинескопа и по-специално мястото от където е херметизиран. Внимавай, едно грешно и невнимателно движение и телевизора отива в кофата.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: dakata.radio в 27 Март, 2016, 14:03:31
Съветвам те да не си правиш такива експерименти, защото най-вече може да пострадаш сериозно. По-добре си помисли за сервиз, няма смисъл да се излагаш на опасност само заради един телевизор. Само ако имаш опит и знания те съветвам да действаш.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 27 Март, 2016, 14:09:19
Той телевизора и без това май ще отиде в кофата, ще пробвам да му изтупам прахоляка
Ако не се получи продалжавам май с ударите, които стават все по силни, докато него сцепя.
 :batt:
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 27 Март, 2016, 17:32:41
Ще плачеш ти за тоя телевизор като си купиш някое скапано LCD може най-китайския кинескопен тв да е, но е по-добре от доста LCD-та. Ремонтирай го. Не го съсипвай!
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: dakata.radio в 27 Март, 2016, 17:44:24
Да, вкъщи има LCD на няколко месеца с изгорели пиксели, които светят само в един цвят. Пак ти казвам - помисли си за сервиз или се опитай сам да го поправиш, което е малко рисковано и за живота ти, и за телевизора. Така като те слушам, проблема май наистина е в спойките. Можеш да си закупиш и друг с кинескоп, ако се наложи. Не ги произвеждат вече, трябва да потърсиш втора употреба. Не вярвам да са чак толкова скъпи.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: kolev в 27 Март, 2016, 20:45:20
Тва да попаднеш на скапано LCD днес е като да попаднеш на скапан кинескоп преди 10  - 15 години - същата работа е. Тогава се плюеха евтините кинескопни телевизори за по 150 лева, сега се плюят LCD тата. Телевизорите с кинескоп си остават доста желани за кухни и тераси все още, където телевизорчето се слага така да се каже преди да умре нацяло и да се изхвърли. Ако човекът успее да го поправи ще е доста добре за него - така хем ще спести пари от ремонт, хем няма да дава пари за нов телевизор.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: lz2xl в 27 Март, 2016, 20:57:23
Просто имаш лоша спойка или прекъснала писта.Намираш и запояваш.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: rolling_heads в 27 Март, 2016, 23:42:15
като стане бял, виждат ли е линиите на обратния ход.
Направи една снимка.
Развърти врътките на ТХО, може да се зацапали.
Може да започнеш да препояваш от платката на кинескопа.
Бялото ме води към по горните изводи.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 28 Март, 2016, 11:09:52
Не, по-добре засега да не пипа врътките на ТХО! Не мисля че има проблем в тях. А като е бял екрана същевременно има ли звук? Наистина една снимка на въпросния бял екран ще помогне. Все си мисля че проблема е някъде около видеопроцесора.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: ONZI в 28 Март, 2016, 11:26:21
Аз съм си патил от платката нанизана на кинескопа-огледай .
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 10 Април, 2016, 10:23:07
Извинявам се че неписах но нямах сяободно време.
Телевизора има звук когато показва бял екран даже когато го хопна малко се вижда леки силуети на картина. Иначе картината е бяла с леки чертички хоризонтално.
Отворих го поучуках частите но нищо не става.
Има една платка малка на кинескопа и на нея сез вижда едно черно кондензаторче на което едното му краче е свободно. Но незнам дали несам до скасал аз. А там несам пипал уж.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 10 Април, 2016, 10:28:36
Ето картината
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 10 Април, 2016, 10:32:32
А на тази платка е това кондензаторче
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 10 Април, 2016, 10:37:49
Щом си забелязал че има кондензатор с крак изваден от спойката трябва да го оправиш. Може пък от него да се окаже проблема. Само уточни крачето от спойката ли е излязло или крачето си е запоено а е излязло от корпуса на кондензатора? Във първия случай трябва с поялник да разтопиш припоя около дупчицата в която трябва да влезе крачето и да го вкараш обратно вътре чрез накланяне на кондензатора, а ако е излязло от кондензатора трябва да купиш нов кондензатор със същото напрежение и капацитет и да го запоиш на мястото на стария като спазваш и поляритета.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 10 Април, 2016, 10:43:21
Самото краче се е скасало посредата
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 10 Април, 2016, 10:49:43
Ами най-добре купи нов кондензатор със същия капацитет в микрофаради и напрежение във волти и го смени като внимаваш да не обърнеш полярността (на корпуса на кондензатора има нанесена бяла лентичка обозначаваща отрицателния полюс).
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 10 Април, 2016, 10:52:47
Ще потарся имам 2 стари телевизора от там да извадя
Снимките виждат ли се
Снимах екрана
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 10 Април, 2016, 11:04:16
Виждат се. Виждат се и обратни ходове на лъча. Може от всякъде да е, може и от кондензатора, така че първо го оправи него пък после ще го мислим натам.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Runtav69 в 10 Април, 2016, 12:23:52
Има едни тримери на ТХО-то единия е фокус другия яркост . Врътни единия и нацели кой е яркоста и като я намалиш може и да се оправи . Другото от ТХО-то излизат два проводника единия е в кенескопа другия отива в тая платка на "пишката" на кенескопа виж къде отива ХУБАВО . Една кутийчица презапои я . И най вероятно това ще се окаже . Колега аз мисля че този кондензатор е за цветовете и надали е от него . Без него най много някой цвят да се размазва губи и т.н.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 10 Април, 2016, 13:10:58
Оправихго  :bravo:
Комдензатора му одалжих крака и го запоих, после го вклучух и нищо, пиутупах го хубаво с една мухобойка по чарколаците и изведнаж от тоеа тхо прицарка и се оправи за мик. Когато го разбутах отдоло едната му спийка пресвяткаше. Презапоих ги всичките и трагна.  Само разбутах малко там настройките но ще ги наместя.
 Имам още един тел.  Почвам него сега  :)
Ще пусна нова тема
Благодаря на всички за помоща
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Runtav69 в 10 Април, 2016, 13:21:09
 Браво на теб . Затова сме тук да помагаме . В крайна сметка можеше да го презапоиш още в началото . ;)
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: dakata.radio в 10 Април, 2016, 13:38:56
Поздравления и от мен! Добре че не се отказа и не хвърли телевизора, както беше планирал преди това. :bravo:
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: origo в 10 Април, 2016, 13:47:24
Браво, честито! Аз ти казах да не пипаш SCREEN и FOCUS тримерите на ТХО ама колко по-лесно е да слушаш съветите за пипай а не другите. Screen е критичен тимер, определя ти напрежението на втора решетка на кинескопа. Ноговото поставяне във по-високо положение от това което е било може да доведе до преждевременно издухване на кинескопа. Така че се опитай да се сетиш колко ярко се е виждало преди при същите настройки за яркост и контраст от менюто и се опитай да въстановиш тази старата яркост и в никакъв случай по-висока. След това фокуса се настройва лесно, просто гледаш кога е най-фокусирано изображението. Дано не си въртял и други тримери около ХО защото може да стане страшно. Успех.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Stelio2580 в 10 Април, 2016, 13:48:06
Да. Сега имам нов проект
Един който сам го качил на тавана защото пищеше много гадно.
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: ftest в 11 Април, 2016, 10:30:04
Поздравления!
Титла: Re: Телевизор linea бял екран
Публикувано от: Ангел Симеонов в 11 Април, 2016, 11:40:46
Сега го напудри:намали до край яркостта,регулирай посредством тримера на тхото за яркост образа максимално тъмен но да се различават образите и си готов. :empathy2: