Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Микроелектроника, инструменти, Направи сам => Темата е започната от: ahedproductions в 10 Октомври, 2015, 08:42:06

Титла: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 10 Октомври, 2015, 08:42:06
Привет колеги!
След като си взех LC метъра и го поползвах стил летящ парцал (с 5В адаптор запоен към платката), почти успях да го убия, оставяйки говърху купчина шайби. За щатие АТМЕЛ-а само се ресетна и си тръгна отново. Време беше да спра с глупостите и да го сложа в кутия. Седнах да мисля каква ще да е точно и, разбира се, се вторачих в честотомера, който е в една кутия със захранването за дреболии (1.2-30V@1А + 12V +5V). След като известно време обмислях да ги сложа в малки кутийки с по една литиева клетка с платка зарядно/повишаващо на 5 волта, се отказах и реших да направя нещата както си трябва. Това захранване беше неудобно и нямаше никаква индикация за напрежение/ток/ Беше само един канал и до 1А. Високоволтовото ми захранване пък се мъдреше на дъска и само ме дебнеше да се разсея и да ми вгорчи живота. Тъй като ми се намираше НЧУ в голяма кутия, който беше за архив, измъдрих следната комбинация:
1. ЗАХРАНВАЩ БЛОК - 2х1.2-30В @ 5А (независими) + 2х0-300В @ 30-170мА + 6,3В~ @ 2А

[attach=1]

Трансформаторът е от Даугава, схемата е обсъжданата по форума - http://www.roehrenkramladen.de/hboexp4/hboexp4.htm

2. ИЗМЕРВАТЕЛЕН БЛОК - честотен брояч, LC метър, генератор на правоъгълници до 200кХц

[attach=2]

Честотомера е антика на Добрикит а генератора е Елимекс-ки - http://www.elimex.bg/product/38459/kit-k031h-generator-za-pravoagalni-impulsi.html

Програмата за панелите, с която нарисувах това е Front Designer 3.0, преведена на руски. Без регистрация има бедни библиотеки, но те не са важни за панелите. Ако някой я иска да я дърпа от дропа ми - https://www.dropbox.com/s/43166sg42cvu9bz/FrontDesigner_3.0_setup.exe?dl=0 . Накичил съм панелите с дреболии за външен вид, иначе са само отвори и техните очертания.

Принтирах, за да видя как ще стоят на бюрото, помага в амбицирането  :D

[attach=3]

Ето ги и повечето чаркове, чакам панелни метри 0-300В/0-1А от Чайна. Платките за НН са от Елимекс с LM317. Преработвам ги за LM338, сменям им греца (KBU8G) и им слагам повече капацитет на входа (6800мкф). Платките за БН са без токоограничение (от мързел едно време) и, разбира се, единия IRF840 е опечен от късо. ДОбавям ограничението и ще си поиграя с обхвата му. Трафът е дебел и голям, може да даде и повече в единия канал.

[attach=4]

При измервателния блок всичко е ясно. Добавям ключе, с което да свързвам генератора към брояча за честотна индикация. Използвам траф за захранване по следната причина (въпреки че имам импулсно идеално за целта) - максималното изходно напрежение на генератора зависи от захранващото, така че искам повечко там - 15 волта. Честотомера е на 12 волта, а LC-то на 5 волта. Така с 3 каскадни стабилизатора ще заградя уредите не само един от друг, но и от мрежата. Малко грубо, но изпитано.

[attach=5]

Принтирах панелите и пренесох центровете на кръглите отвори и ъглите на правоъгълните на фолиран гетинакс 1мм с дебела игла. Сега чакат дупчене и фрезоване. Не ме хокайте за гетинакса, зная че не е най-доброто, но не ми се обработва нито пластмаса, нито някакъв дебел материал. За целта е достатъчен.  :D

[attach=7]

[attach=6]

Това е за сега! Ще снимам и ще поствам развитието на проекта.
Хубав уикенд на всички!!!  :drinks:
Билян
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ditronix в 10 Октомври, 2015, 08:52:55
Супер си го замислил! Аз съм взел от чайниците един кит за стабилизиран захранващ блок 0-30V с регулируема токова защита 2mA-3A. Не знам какви са тези стабилизатори от ЕЛИМЕКС, ако проявяваш интерес, ще дам линк за стабилизаторите.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 10 Октомври, 2015, 09:00:26
Да, видях ги, но 10$ на брой не ми се дават. Никога не ми се е налагало да ограничавам тока, зная че е полезно но не ми трябва. Иначе блоковете са тези - http://www.elimex.bg/product/52146/kit-k036-reguliruem-zahranvasht-blok-1-5-30v-1-5a.html .
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: styrshel в 10 Октомври, 2015, 09:19:14
 :good: :good: :good: Успех!!!
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 10 Октомври, 2015, 09:21:59
Мерси!  :drinks:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ftest в 10 Октомври, 2015, 09:30:52
Отличен и практичен замисъл. Успех Биляне!
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: Pichaga933 в 10 Октомври, 2015, 17:25:23
Ще станат 2 много хубави и полезни устройства.  :good:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: mjet в 10 Октомври, 2015, 17:37:04
Комбото е перфектен замисъл на чудесно устройство. Желая ти успех. Чакам с нетърпение крайният резултат!!
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: radio-hobi в 10 Октомври, 2015, 18:03:00
Добре си го замислил ! И аз имам нещо подобно , но вече втора година не съм го завършил.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 11 Октомври, 2015, 10:31:50
Аз за това не разчиствам бюрото, докато не приключа проекта. Затрупвам толкова яко, че ми се налага за някоя дреболия да сядам на бюрото с компютъра, където не мога да държа кочина и ден. И така се свършват нещата и не застояват.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 16 Октомври, 2015, 13:22:46
Здравейте!
Днес захванах проекта. Измерих напреженията на вторичните на трафовете и изрязах първия панел.

[attach=1]

Това е новото ми фрезерче, ужасно страховито малко нещо. Зверски остро и твърдо. Преди имах тип "царевичка" за керамика, но с него имах проблем - от вибрациите при рязането ми се измъкваше от главата на дремелката. Този си е за метали, като бургийка е и не вибрира толкова силно при страничен натиск. За сметка на това е толкова остър, че може с едно рязко движение да преминеш като през масло през този FR4 материал. Трябва спокойна ръка и бавничко да се работи.

[attach=2]

[attach=3]

Въпреки всичко под един определен ъгъл завибрира и тръгна да се измъква, гадинката...с тези обороти няма да е хубаво да изкочи.

[attach=4]

Уууу, че кеф!

[attach=5]

[attach=6]

Кръглите дупки ги правя също с фрезера, свикнал съм. А правоъгълните отвори се "подстригват" до размер съъъвсем нееежно с фрезера. Все едно се рисуват страйпове на спортна кола с тънка четка.
Айде в кутията...

[attach=7]

И блеем, и се кефим...

[attach=8]

Разбира се това си е пробно нахвърляне. Понеделник го продължавам и ще снимам пак!
Хубав уикенд, банда!
 :drinks:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 16 Октомври, 2015, 14:17:42
Сега се замислих колко съм смотан... трябваше ПЪРВО да залепя принта и по него да дупча гетинакса!!!  :crazy: И нямам повече гетинакс...  :D Пробвах да го наместя, лепилото ми държи леко известно време. Ама не става, разбира се...  :nea: Ще ида за гетинакс понеделник и ще го карам наобратно - изрязвам по външен контур, принтирам, залепвам, изсъхва и тогава пускам дремела! И режа по отпечатаното. Така ще е много по-точно и ще пасне перфектно. Ма кой да се сети... нищо, поне мастерирах фрезера! Може въобще да не се занимавам с тая хартия, принтирам на гърба на фолио надписите, лъскам медта, лакирам и слагам отпред фолиото... Сега пък и черни панели... :D Ще видим понеделник...
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 02 Ноември, 2015, 21:35:47
Привет сандъкчии!  :drinks:
Днес се позахванах отново с проекта. След известно заиграване с фрези, текстолит и какви ли не глупости, последвано от очаквано посредствени резултати, раздразнение и изнервяне, направих следното:
1) Заподозрях, че тъпата програма FrontDeisgner 3.0 не е това, което търся всъщност. От нея се експортват само картинки и някакви мистични PLT файлове, които ми излизат като "HP Plotter File" в нета. Тове не беше сериозно. Няма как да е това великата безплатна програма за панели, за която ме светнаха... е, не беше! Програмата която съм търсел е Front Panel Designer! Свалих я и нещата станаха моменталически. Освен това експортнах DXF и SVG, формати широко приемани навсякъде по фирмите за изработка на детайли.

[attach=1]

2) Престанах да се балбаничкам с тия самоделни панели и реших да си поръчам панелите от неръждаема стомана. Звъннах на любимия ми екип - https://sites.google.com/site/lasertusofiabg/ и им пратих файловете. След 2 дни ми се обадиха за панелите. Резултатът е повече от перфектен - 1.5мм неръждавейка + изрязването - материал и работа за 14 лева общо! Горещо ги препоръчвам!

[attach=2]

Големия панел трябваше малко да се изпили, за да пасне на кутията. Наложих стария върху него и мацнах с маркер излишното. След това захванах един служебен шмиргел. На една от снимките можете да видите защо е много важно преди да започнете работа с шмиргела, да затегнете здраво носача пред камъка. Моя поддаде и палецът ми отиде в камъка. При тези обороти няма да усетите кога ще ви изяде. Добре че успях да се дръпна, та задълба малко.  :crazy:
Панелът стана супер, добре че има шмиргел, че с пилата цял ден щях да цикля...

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

Е, голям кеф! Резултатът е съвсем приемлив! Ако не бях драснал големия панел на шмиргела, щеше да е още по-добре, но нека ми виси като обеца на ухото, и за панела, и за пръста. За днес толкоз! Утре започвам да мисля вътрешностите на двете машинки.
Хубава вечер и се пазете! Няма по-важно от това да сме здрави, останалото ще го оправим.
 :hi:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: Pichaga933 в 02 Ноември, 2015, 21:59:40
Лепенките ще прикрият кусурите, ако не -може да го полираш с полир паста и кече, всички драскотини ще изчезнат.

А защо не си поръча да ти гравират и  надписите по панелите, за да не се занимаваш с хартия?

Доста добре изглежда за сега   :good:


Аз лично не съм почитател на тия пластмасави кутишляци. Тия алуминиеви панели доста добре биха стояли на кутия от пдч- фурнирована по подходящ начин. Все пак  ти е пред очите .

Замислил съм се и аз да поръчам Един такъв сет от измервателни китчета + генератор... Ще видим дали идеите ми ще се доближат до твоето изпълнение.

Евала, че сподели сайта на фирамата  за лазерно рязане, тъкмо няма да ми се налага да ходя лично дао там :drinks:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 02 Ноември, 2015, 22:03:34
А ПИТАЙ МЕ ЗАЩО!  :D Щото съм заспал заек, дори имам чертежите с надписите. Няма да лепя лепенки, оставям ги така. Надписи не ми трябват, всичките врътки са ми ясни. Малко хардкор метал. Материалът е неръждаема стомана 1.5мм, не е алуминий, освен ако нямаш пред вид цвят. И аз не ги обичам, но не мисля че поръчката на метални кутии ще отива на цялостно евтиното изпълнение. Практически няма нужда, и с тези става.
 :drinks:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: Pichaga933 в 02 Ноември, 2015, 22:13:20
Еми щото е версия 1.0  :D

Следващите ще са друга бира и така...

Аз ползвам за алумин ,неръждавейка и тн бели метали полир паста на Ампида бяла  супер евтина.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: styrshel в 02 Ноември, 2015, 22:28:22
 :good: :good: :good: Честно, завиждам ти на мерака и ентусиазма!!!   :drinks:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 02 Ноември, 2015, 22:42:40
 :drinks:  :hi:
Толкова грешни пари се изсипват за апаратура по магазините, че си е направо срам да дам стотици левове за захранвания, още толкова за брояч и LC метър. А всичко, което ще купя е от Китай и до мен достига с 500% надценка. Всичките схеми са изпробвани, частите са евтини, грехота е да не си го направя сам. Нали за това сме любители! Да, няма да е лъснато, няма да пиука и да се свързва с компютър, няма да е марка "Бързоварка", но ще си върши работата и всеки ден ще ми напомня и ще ме кефи. Освен това захранване ВН и НН в една кутия НЯМА НА ПАЗАРА. А да не говорим колко струват ВН захранванията по принцип. Всеки може да повтори, да подобри и да модифицира тези мои конструкции, за това качвам толкова снимки. Никой не може да ни спре да се обурудваме прекрасно за любителски и не толкоз любителски цели и то без да кешим болни суми на прекупвачите. Да живее хобито!  :drinks:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 03 Ноември, 2015, 15:42:49
Проектът продължава и днес.
Първо наредих основната карантия в захранващия блок, за да реша как ще пасне всичко. Е, така пасна:

[attach=1]

В дясно долу ще застанат платките на НН стабилизаторите, захванати за радиатора, който ще стърчи навън. Ето ги и старите стабилизатори:

[attach=2]

От тях трябва да се махнат грец (за 2А), филтърен електролит (пълна скръб), тример за настройка, конектори и резистор R1, който тук е 240 ома, нужен е 120 ома и по-мощничък няма да е зле. Като добавим останалите елементи като 10 микрофарада между пина за настройка и земя и двата обратни диода, схемата става класическа отвсякъде. Разпоих ненужното, напоих новото, усилих пистите (не много, защото 338 дава 5А само при една разлика между входното и изходното, иначе са по-малко. аз така и така 5А надали ще ползвам, нека има резерв). Резултат:

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

Наредих чарковете по радиатора, за да пробвам дали пасват. След кратък размисъл реших да пробвам да пробия радиатора с фрезера, а не с бормашината. В това има резон, но машинката е слаба и се зачудих какво ще стане. Е, отне му 4 секунди да изяде 6мм алуминий! Направо кърти това нещо... Ето и резултатът.

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

Това е за днес, много работа и малко свободно време, иначе щях да съм свършил и модификациите по високото напрежение...  :)

Хубава вечер на всички!
 :hi:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 04 Ноември, 2015, 15:46:27
Здравейте!
И днес не успях да свърша много, но пък си улових една грешка. По наблюдателните от вас може да са забелязали, че не бях сложил изолационни подложки под 338-ците. Така двуканално захранване не се прави и първия ми опит да свържа каналите последователно щеше да ми го докаже  :D
И така:

[attach=1]

На горната снимка може да видите част от токоограничаващата верига за ВН, напоена директно на конекторите. По този начин ще върна само един проводник допълнително наобратно към платката, където ще го чака биполярния транзистор с базовия си резистор. Колкото по-малко жици в тези вериги, толкова по-добре.  Два проводника ще довършат веригата за регулиране на напрежението. Ако някой се чуди какви са тия потенциометри - стерео за баланс, с премахната средна точка на задържане. Такива имаше. Тъкмо ще имам резервна система, ако някой ден нагорят, само премествам жиците на долния ред и готово  8)

[attach=2]

Тук може да видите готовия стабилизиращ блок НН, опроводен и снабден с изолационни подложки. Два двупроводни кабела ще затворят веригата до потенциометрите за регулиране на напрежението на предния панел, където потенциометрите за груба и фина настройка са последователно.

Друго нещо, което може да сте забелязали - на панела на измервателния блок липсва изолация на клемите за измерване на L и C. За свързване на елементи към LC метъра използвам руски клипс клеми, които трябва да бъдат изолирани от панела (...не, въпреки че едната клема е на маса в метъра, тя НЕ може да се свърже за панела!). Това ще постигна с две двойки изолационни шайби като тези за стабилизаторите, една отпред и една отзад, но за това по-натам. Добре, че съм зарит с гръмнали АТХ захранвания - шайби и подложки на корем!

Хубав ден на всички!
 :hi:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: veso74 в 04 Ноември, 2015, 16:35:48
Предвид тази статия: http://sound.westhost.com/heatsinks.htm  (http://sound.westhost.com/heatsinks.htm)
и получената нееднократно стойност на термичното съпротивление за китайски силиконизирани подложки от около 2 oC / W и твои желани параметри (2х1.2-30В @ 5А) бих напомнил, че ще имаш температурни проблеми при много по-нисък изходен ток от желания.

Разпредели излъчващите топлина елементи на 1. с паралелно включване на няколко такива, 2. с допълнителни транзистори, 3 с превключване на входното напрежение или 3. с по-ниски изходни данни (напр. изходен ток). Ако има външна вентилация, то тя ще помогне, но няма да реши напълно задачата: термичното съпротивление кристал-корпус-сил. подложка-въздух в случая е много завишено.

Ако изправителят се използва рядко на макс все пак тествай температурния режим на всичко преди да влезе в кутията.

С LM337T имам горчив опит и съм ги изключил напълно за експлоатация занапред  :crazy:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 04 Ноември, 2015, 20:28:41
Да, всичко това ми е ясно. Да кажем, че и 317 ми вършеше работа за 99% от случаите. Това с 338-цата е само резерв, то и трафа не е за 10А общо, нищо че изглежда дебел. Да кажем по 2А на канал ме удовлетворяват напълно, повече само за кратко и нарядко. По принцип и аз не бих използвал интегрален вариант за голям ток, има прекрасни мосфети за целта, но искам простота и ниска цена, лесна повторяемост.
Страхотна статия на Род, както винаги!
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 04 Ноември, 2015, 21:57:53
Туку-що се усетих още нещо. Измервателните модули имат обща маса между захранването и измервателната част. За ВН захранването това не е проблем, там масата на двата канала е обща. Обаче за НН частта става проблем. Ако не се лъжа някъде ми се търкаля малко трафче за 18 волта с две отделни вторични намотки. От тях ще се получат към 25 волта в еднополупериоден режим на изправяне.  За частта ВН има намотка от големия траф 5.5VAC, от която ще изправя за двата метъра. Метърчетата имат стабилизатори и поемат до 30 волта захранващо.
Подводни камъни има в рекатаааа....
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 05 Ноември, 2015, 15:36:12
Ето малко снимки и от днес. Монтирах НН модула на задния панел, довърших веригите за токовото ограничение на ВН и налепих изправителите за измервателните модули.

[attach=1]

Монтирах и мрежово гнездо комплект с X и Y кондензатори. Закрепих го с огъване на ламарината, бая е твърда и държи железно. И без това няма да му се маха кабела често. Малко е тъпо, но не ми се местеха кондензаторите на друго гнездо. Ето и панела отзад.

[attach=2]

Трафче на ANG с две отделни намотки по 18 волта, по един диод и кондери 1000 микро/100 нано. Достатъчно за целта.

[attach=3]

На платката се виждат добавени транзистори ВС547С и по един резистор 1 килоом.

[attach=4]

Изправителят за захранване на ВН измервателните модули налепих направо върху трансформатора към отоплителната за кенотрона. Сега нещата изглеждат примерно така:

[attach=5]

Утре продължавам!
Хубава вечер, майстори!
 :hi:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 06 Ноември, 2015, 14:36:24
От днес опроводен преден панел (без връзките за управление на ВН и захранващите на НН метрите):

[attach=1]

[attach=3]

[attach=2]

 :hi:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 11 Ноември, 2015, 12:27:19
Привет сандъкчии!
Днес най-накрая подкарах захранващия блок! Имах няколко грешки по връзките (разбира се...), смених един потенциометър, повтарях спойки по модулите и смених единия модул, който излезе дефектен. Човекът реагира бързо и го подмени без доплащане, въпреки че бях срязал едното кабелче. Самите модули не са нито много точни, нито много линейни в грешката, т.е. при различни напрежения и токове дават различно отклонение, но не е много, така че минават метър и няма да ги махам. Имам някаква грижа с единия ВН стабилизатор, но ще се оправям с него по-нататък, сега се захващам с измервателния блок.
НН ми идва 22.6 волта максимум, единия канал на ВН вдига над 300 волта, другия до към 255. Явно руските ценери са бая различни и ще си поиграя да ги подбирам. Ето и няколко снимки!
Може някой от вас да се хване за главата и да забие пръст в тънките жички по ВН. Освен по две на метърчетата (които са маркирани до 300 волта изолация), останалите тънки жички в кутията са от военни кабели и са страхотни! Имат бая сечение за външния си размер, маркирани са 500 волта номинал и имат много здрава изолация.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

Поздрави на всички, очаквайте снимки от измервателния блок и новости около захранващия.
 :drinks: :hi:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: Pichaga933 в 11 Ноември, 2015, 12:32:27
Супер е станал.  :good:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 11 Ноември, 2015, 12:49:51
Да, на вид, ама сякаш има призрак в него... ВН прави много странен бъг и трябва да се боря с него да го отстранявам. Десния канал вдига напрежение на празен ход, обаче под товар кляка до 5-6 волта и това е. Нещо транзистора на токоограничението май играе, беше си наред преди него. Освен това здравия канал прави нещо странно - закачам товар, и почвам да вгидам напрежението, Вдига си се, расте си тока и като удари токоокграничението (тридесет и няколко милиампера) всичко замръзва и не можеш да го увеличиш повече. Това хубаво, така и трябва. Обаче като почна да вдигам токоограничението, става много странно - до към стотина милиампера се вдига, расте и напрежението с него разбира се, и в един момент всичко литва, токът скача до 800 милиампера (не знам с тоя траф дали може такова нещо въобще!) напрежението и то горе и милиамперметъра на ДРУГИЯ КАНАЛ започва да показва ток!
Има някаква взаимовръзка, но още не я долавям... Докато ми беше навън захранването и нямаше токоограничение и метри си бачкаше идеално стабилно, разбира се до определен ток.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: NKK в 11 Ноември, 2015, 13:07:31
Цитат
става много странно - до към стотина милиампера се вдига, расте и напрежението с него разбира се

Според мен не би трябвало да расте и напрежението ако е стабилизиран токоизправител (не съм поглеждал конкретната схема, така че може и да греша :) )
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 11 Ноември, 2015, 13:11:49
[attach=1]

Напрежението върху товара да не расте, като расте тока през него? А сега, хванахме Ом по бели гащи!  :)
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ftest в 12 Ноември, 2015, 09:14:21
Поздравления за визията и функционалността.
Не само замисъл, но и изпълнение!
Доколкото разгледах схемата на ВН, това е
обикновен параметричен стабилизатор с
регулируеми Uизх. и Iизх. А другият канал
идентичен ли е? От общ трансформатор ли
се захранват?
Може би има някакво самовъзбуждане.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: origo в 12 Ноември, 2015, 11:18:16
Може може ако товара е ценер или стабилизираща лампа  :D ;). Сега майтапа на страна ефектите които описваш са си чисто самовъзбуждане на стабилизатора по ВЧ. Монтажа не ми харесва - на експеричентални платки вече не правя практически нищо, защото те са ужасни, а и окабеляването има забележки, близостта до трафовете също е лоша защото ще ти увеличи пулсациите на изхода на стабилизатора (то това че е стабилизатор не означава че не трябва да бъде третиран като НЧУ на практика). Ковни първо един кондензатор 100пико - 1 нано паралелно на прехода колектор - база на транзистора за токоограничението, също дрейн-гейт на мосфета сложи някакъв капацитет ако се наложи. Не знам каква ти е топологията на схемата, но трябва всичко да е с къси връзки, филтровия електролит и особено неполярния паралелно на него трябва да са много близо до схемата, а не отдалечени на една педя проводници да речем. Ти тези неща вероятно си ги знаеш много добре де, защото си радиолюбител и не се сблъскваш за пръв път с ВЧ. Просто ключа към бараката е че ВСЯКА схема трябва да бъде изпълнявана като ВЧ. Защото те активните елементи са едни и същи практически :) и в същност няма как да „знае“ схемата че тук изпълнява ролята на постояннотоков стабилизатор а не на ВЧ усилвател, ако ти не й „кажеш“. Мисля че на първо място дългите кабели от и до потенциометрите за токоограничение и напрежение са основната причина за проблемите. Силно препоръчвам използване на екранирани кабели от и до тях. Примерно RG174 аз обичам много да ползвам но в случая за тези високи напрежения няма да е добра идея, трябва да се помисли за нещо друго.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: PDM в 12 Ноември, 2015, 11:34:44
...... и в един момент всичко литва, токът скача до 800 милиампера (не знам с тоя траф дали може такова нещо въобще!) напрежението и то горе и милиамперметъра на ДРУГИЯ КАНАЛ започва да показва ток!....
Тези цифрови V/A системи въобще не ми вдъхват доверие, ако и да изглеждат супер!
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ftest в 12 Ноември, 2015, 12:27:12
Опитай да свържеш към изходните клеми паралелна група
от неполярен кондензатор около 470nF и полярен 10÷22µF
със съответните работни напрежения.
Самовъзбуждането (ако го има) лесно се вижда с осцилоскоп.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: origo в 12 Ноември, 2015, 21:47:50
При 300 волта изходно напрежение става малко страшно включването на осцилоскоп в изхода, па макар и със сонда 10:1 :) не че не става де. През разделителен кондензатор малко по-добре, но като имаш предвид че чудесията може да изкара рязък скок в напрежението, и това не е оферта.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 12 Ноември, 2015, 22:41:28
А да  :D аз с тоя осцилоскоп и 10:1 сонда гледам изхода на 150 ватовия АМ предавател, а там нещата са бих казал по-сериозни в енергийно отношение - две ГУ50 в паралел, заземени решетки, 1.2кв на анодите... няма грижи, точно това ще направя първо - осцилоскопа и кондери на важни места. Би трябвало да го укроти, прекрасна си е схемата, тия жици са проблема. Метърчетата нищо им няма, съвсем с простички и ясни - ПИК-че, което на два входа мери напрежение (с делител за U и от шунта за I), а с останалите крака бута светодиодите на индикацията. Върви на вътрешен осцилатор на ниска скорост и е много стабилен. Тия дни като го прибера дома ще се опитам да видя дали мога да изчета софтуера, поне да видя как е настроен да върви ПИК-а. Супер са си метърчетата, тънки са им жичките само. Недостатък е, че са обща земя със сосбтвеното си захранване, но с отделно захранване се преживява.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ftest в 13 Ноември, 2015, 07:36:53
Можеш също така да опиташ с поставяне
на неполярен кондензатор около 100nF, 400V
паралелно на групата ценерови диоди.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: origo в 13 Ноември, 2015, 18:10:54
При наличието на C4 е излишно мисля. Трябва да се види дали и C4 заедно с еквивалентното съпротивление в емитера на токоограничаващия транзистор не прави такова дефазиране че обратната връзка по ток да става нестабилна, може да се наложи след резистора 220к и кондензатора към гейта да се сложи резистор 10к та да може токоограничението да има по-бърза реакция. Предполагам само де, може и да не е необходимо.
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 18 Ноември, 2015, 12:33:01
Айде на комботоооо! Днес довърших измервателния блок. Снимките са малко, но са пределно ясни. И генератора и честототмера са захранени с 15.8 волта след изправителя, няма никакъв проблем. LM311 държи до 35 волта захранване, а в честотомера има 7805. И двата уреда са зад CLC звена 100 nF/ 1mH/100nF за всеки случай, LC метъра си има нужното по него и е зад 7805 (на радиатора). Ширмованите кабелчета са от 1942 година...  :D

[attach=1]

[attach=2]

Тук се мери едновременно кондензатор и честотата на генератора вътрешно.

[attach=3]

Индуктор, какъвто ми скимна да намотая за теста.

[attach=4]

И накрая - общ изглед. Нямам търпение да ги върна у дома и да ги сложа на бюрото. Е, имам да се боря със захранването, но за една групова снимка ще ги наредя, как...  ::)

[attach=5]

Желая на всички успешна седмица и прекрасен уикенд!
Следващия проект е механична работилница на балкона и една подобрена версия на старата ми антена до дървото. Очаквайте снимки.
 :hi: :drinks:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 19 Декември, 2015, 21:06:34
Проблемите решени!
120 ома последователно на гейта и осцилациите спряха, стабилно е при всякакви товари сега. Освен това на десния канал ценерът беше дефектирал понасяйки транзистора със себе си. Смених ги и сега всичко е ток! Мерси за всички съвети!
 :hi:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ftest в 20 Декември, 2015, 08:24:13
Със здраве да го ползваш!
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: Pichaga933 в 20 Декември, 2015, 12:26:59
Честито. Хубави уреди направи  :bravo:
Титла: Re: Лабораторно комбо - захранване и измерване
Публикувано от: ahedproductions в 20 Декември, 2015, 16:01:50
 :drinks: Мерси!