Радиоприемници > Ремонт, схеми, документация и литература

Рециклиране на старите Филтрови Електролитни Кондензатори(алуминиев кожух) от захранвания на Лампова

(1/6) > >>

bxd:

--- Цитат на: bojitchko в 29 Ноември, 2013, 21:23:27 ---Не е лошо старите големи електролити от захранването предварително да се поляризират. В повечето случаи стават нови и действително ще надживеят сегашното производство. Едно съпротивление до 1 ком и диод 4007 и у тока.  :D

--- Край на цитат ---
Не разбирам какво ще постигна с това? Та нали като включа радиото, на електролитите им се подават 250 волта постоянен ток? Или идеята е, че с диода стигат до 220 по корен от 2 = малко над 300?
Относно термина пуш-пул: И аз в началото се дразнех, но сега стана толкова масов, че той ми идва първо в главата, а не "противотактно стъпало". За съжаление вече се наложи тази чуждица, няма връщане назад.

origo:
Ключа от бараката е в ТОКООГРАНИЧАВАЩОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ през което се включва електролита, защото с времето диелектричния слой от алуминиев диоксид се разрушава от електролита, и е възможно на места да е близо до пробив, ако го свържеш директно към мрежата ще пробие окончателно и отива в кофата, а така с малък ток през резистора слоя се самовъстановява на местата на които се е изтънил и кондензатора става като нов. По същия начин този слой се формира в завода при Формоването на електролитния кондензатор, когато въпросния слой се формира върху едната от алуминиевите ленти.

bxd:
Много благодаря, origo! Значи резистора трябва да е над 1 кОм, а не "до", нали така?

simo_:
Хубаво е да се онагледи със схема тренирането. Също колко дълго време трябва да се "тренира" кондензатора?

Любо Божков:

--- Цитат на: simo_ в 02 Декември, 2013, 15:36:43 ---Хубаво е да се онагледи със схема тренирането. Също колко дълго време трябва да се "тренира" кондензатора?

--- Край на цитат ---
Аз го правя със съпротивление R1 = (47 - 100) kΩ, в продължение на 2 - 3 часа, докато достигне максималната стойност на изправеното напрежение (230V x 1.41) или 310 - 320V. С по малко съпротивление не съм пробвал, защото мисля, че за протичането на електрохимичния процес, обяснен от Ориго, това време е в границите на нормалното.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия