Общ раздел > Общи приказки

от 1 юли - ДДС за всички стоки извън ЕС

(1/19) > >>

Gabo:
Колеги, да ви обърна внимание, че заради един закон на ЕС от преди 2-3 г, на 8.12.2020 г. беше променен закона за ДДС и правилника за неговото прилагане.
Накратко - вече ВСЯКА стока внасяна отвън подлежи на 20% ДДС (преди под 20$ беше без ДДС), та в тая връзка аз лично от месец се въздържам да поръчвам от китайски сайтове, докато се разбере как ще става плащането. Ако Български пощи приемат да са "посредник", то ще се плаща там, но пък изпращача трябва да приложи документ за стойността, иначе пощите ще я искат от купувача (нас) и не се знае какви такси ще взимат за тази 'услуга'.
Който го интересува повече, може да потърси в Google.
Примерно:
НАП
в-к Труд


digi2577:
Според мен има два варианта. Единият е автоматично да ти начисляват ДДС, което да плащаш при получаване на пратката. Тези дни получих едно колетче от Норвегия на стойност 80 NOK или 15.50 лв. Получих си го в пощата от митническия павилион и платих 4.50 лв. Ако ще процедират така ще е приемливо. Но трябва да спомена, че пратката ми беше от физическо лице.

Другият вариант е да процедират както обикновено - да искат фактура от продавача и разпечатка от превода на парите. Тогава жална ни майка! Ако ни представляват пощите ще се чака много. Чувал съм, че през митническа агенция става далеч по-бързо. Но и в двата случая поне 15-20 лв. като комисионна не ни мърдат. Опасявам се, че ще изберат втория вариант докато не се надигне ако се надигне шум от недоволство.

За справка, в Норвегия като ти дойде нещо от чужбина до определена сума си го получаваш веднага и след няколко дни ти идва фактура от митницата да си платиш каквото трябва.

Gabo:
За големи пратки е ясно - освобождавал чрез митница , но често съм поръчвал чипове или платки за 2-3$, то е ясно, че бих платил още 20-30 ст. ако е автоматично начислено, ама ако трябва да доказвам с разпечатки и писане - отиваме на цитираните от теб 15-20 лв., в наааай-добрият случай, в Пощите имаха някаква минимална такса 4.50лв.
Затова пуснах темата, като предупреждение, дето рече навремето бай Тошо - Да се снишим, докато мине бурята  :lol:

digi2577:
Аз очаквам някои неща от АлиЕкспрес, които вероятно ще пристигнат след 01.07, и ще пиша какво е станало.

rolling_heads:
В момента таксите на пощата са 12лв за митническа обработка и 4,50 пощенски услуга(от митница до гишето)
ДДС отделно 20%.
Плаща се на гишето.

Чух, докато бях насапунисан в банята, че пратките от Али ще минат към някой спедитор.

В момента пратките които тръгват от европейските складове на Али пристигат със Спиди.
Вече две получих така.

И аз чакам първи Юли, да видим.
Ако ми искат такси, направо отказвам пратките.

Най ме е яд , че има неща които мога да се купят само от Али. На нашия пазар ги няма.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия