Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Микроелектроника, инструменти, Направи сам => Темата е започната от: roidin в 07 Декември, 2016, 10:19:36

Титла: RAIDER RD-BC12
Публикувано от: roidin в 07 Декември, 2016, 10:19:36
 Това зарядно устройство за акумулатори 92 - 165 А дойде при мен като неработещо. След като го отворих, констатирах наличието само на траф и грец, което ме озадачи, че не намирам никакъв регулатор на тока на заряд. Ако някой може да ми каже оригинално какъв е състава на зарядното,моля да го сподели. Не зная дали има значение,но съм пуснал темата и в друг форум. Благодаря!!!
Титла: Re: RAIDER RD-BC12
Публикувано от: origo в 07 Декември, 2016, 10:39:23
Твърде вероятно трафа да е с магнитни шунтове между първична и вторична и характеристиката му да е падаща и така да се осъществява токоограничението. Втория вариант е да е от уникалните ментета на които просто има маломощен траф и се разчита на собственото му вътрешно съпротивление да ограничава тока (и на това че рядко се зареждат силно разредени акумулатори). Естествено в даден момент се стига или до опичане на грец-а или на трафа.
Титла: Re: RAIDER RD-BC12
Публикувано от: pansim в 08 Декември, 2016, 09:25:55
Втория вариант е да е от уникалните ментета на които просто има маломощен траф и се разчита на собственото му вътрешно съпротивление да ограничава тока (и на това че рядко се зареждат силно разредени акумулатори). Естествено в даден момент се стига или до опичане на грец-а или на трафа.

Това е верния отговор. Не се занимавай с това "зарядно"