Телевизионни приемници > Ремонт, схеми, документация, литература

Помощ за Опера 3

(1/4) > >>

sped:
Здравейте. От дълго време исках да се позабавлявам с ремонт на телевизор опера. И ето че с новата година ми се збъдна желанието. За съжаление някой през годините доста нескопосано го е ремонтирал, калпави спойки, заменяни елементи както им падне, в бурето на каналния превключвател има бобини само за един канал, прекъснат извод на синусовата бобина. Телевизора със сигурност не е работил на края защото липсваше резистор в захранващата верига на генератора на хоризонтално отклонение. Оправих каквото видях и го пуснах. Лампите светнаха, захранващите напрежения са в нормите. Настроих честотата на хоризонталното отклонение. Бустерното напрежение е в норми, напреженията към кинескопа също. Проблема е че екрана не светва. Като откача качулката на високото от кинескопа и доближа до шаси има искрене. Но когато е на кинескопа ми се струва че неусещам да има наелектрезиране около кинескопа. Смених диодната лампа на високото (не съм сигурен дали новата е здрава) и промяна няма.

kortex:
Поразмърдай магнитите на гърловината на кинескопа .

Има няколко варианта , но да започнем от най простия . Възможно е да е пробил високоволтовият изправител . Искра пак ще има на качулката - само че променливотокова и екрана няма да светне :)

sped:
О супер, размърдах магнита и се появи хоризонтална вълниста линия. Ще почвам да чопля вертикалната развивка.

kortex:
Не е нормално да има две линии . Прилича ми на проблем в отклонителната система . И преди се е случвало да видя такъв дефект .

Тази е от ранните тройки с ламповите диоди . Има ли дефазатор за смущенията ?  :)

sped:
Вертикалната развивка си работеше. Размърдах буксата на отклонителната система и растера се появи но от долу една трета липсваше. Един кондензатор липсваше а един беше пробил в схемата на вертикалната развивка. След като оправих и това, растера изпълни целия екран. Сега проблема е че декодера ми излъчва на десети канал а има само на дванайсти канал бобини в каналния превключвател и мисля за сега да му подам видеосигнал директно на видеоусилвателя та да видя каква картина дава. Правилно ли е през кондензатор да подам на втори крак на PL83. Трябва ли да прекъсна връзката към видеодетектора и с какъв капацитет да е кондензатора? По какво познахте че е от първите серии с лампови диоди. Прикачил съм схемата която най съвпада с този екземпляр.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия