Общ раздел > Друга електрическа техника

Зарядно Makita DC18RC от 110 на 230В как да стане

(1/6) > >>

shri:
Привет, един колега тука си купил такова зарядно от ибей но не видял че е на 110В. Пита ме може ли да се преправи на 230В. Гледах клипове в тубата където казват, че е достатъчно да се смени Филтриращия кондензатор на греца с такъв за 450В и варистора с подходящ...??? Добре ами импулсния траф, как ще стане без да се пипа. Няма ли да даде двойно напрежение на изхода си. Нещо не ми звучи правдоподобна тази идея. Или електрониката за обратна връзка ще съкрати импулсите на полевата за да се получи на изхода нужното напрежение. Да схема не намерих на това чудо, или поне не безплатна. Какво мислите вие по този казус.
https://www.youtube.com/shorts/vWcRAZqbukw

lz2lx:
Да махне греца и сложи един единствен диод и кондензатор 2x капацитет за филтрация. 0,45x220V =99V DC вместо предвидените 154V.
Импулсното захранване ако е добро ще толерира тази разлика.

BatKoce:

--- Цитат на: lz2lx в 31 Март, 2024, 17:05:13 ---Да махне греца и сложи един единствен диод и кондензатор 2x капацитет за филтрация. 0,45x220V =99V DC вместо предвидените 154V.
Импулсното захранване ако е добро ще толерира тази разлика.

--- Край на цитат ---
Колеги, опитайте се да не ползвате такъв тип изправител никъде! Скоро правих експерименти и установих, че еднополупериоден изправител, предизвиква много лоши явления в мрежата. При това товарът беше активен. Подозирам, че с чисто капацитивен филтър, положението ще е по лошо. Съмнявам се, че напрежението ще е 99 волта. Според мен ще се стреми да е почти толкова, колкото и с грец, за сметка на протичащи по-големи импулсни токове за заряд на кондензатора...

lz2lx:
 :D Бихте ли уточнили какви са тези ''много лоши'' ''явления в мрежата'' В дебелите книги нищо не се споменава за тях.

И другото - нещо което аз не съм правил и пробвал не препоръчвам. Във видето се виждат токоограничаващи елементи. Има си филтрация и бушон. А и с уред може да се замери какъв е проблема?

lz2lx:
Не може да се твърди обратното на нещо известно и изпробвано без обосновани доказателсва и аргументи само с предположения подозрения и съмнения. Вижте нагледен пример за еднополупериоден изправител в схемата на радио ''Комсомолец''
 По просто обяснение нямам.
https://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/sch_rx_komsomolec.pdf

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия