Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Технологии и джаджи => Темата е започната от: lz2lx в 13 Ноември, 2017, 22:25:49

Титла: Елиминатор на смущения от електрическа мрежа
Публикувано от: lz2lx в 13 Ноември, 2017, 22:25:49
            http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/xphase/xphase.htm (http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/xphase/xphase.htm)              Устройството премахва надеждно смущения породени от импулсни захранвания. Направено и пробвано от моя страна. В схемата е пропуснат диода паралелно на релетата . 
Титла: Re: Елиминатор на смущения от електрическа мрежа
Публикувано от: origo в 14 Ноември, 2017, 14:20:43
Благодаря за линка! Наистина изключително интересна разработка! Сподели повече лични впечатления от работата ѝ. Тествал ли си я в концертните КВ бандове както и на средни вълни? Поздрави!
Титла: Re: Елиминатор на смущения от електрическа мрежа
Публикувано от: lz2lx в 14 Ноември, 2017, 17:14:35
Елиминира локални смущения от монитори и импулсни захранвания създаващи интерференция на определени честоти по обхвата. На средни вълни определено има добър ефект. Заслужава си. При мен допълнителната антена е парче проводник около 5м оставен до работното място. Вече не се налага да изключвам компютъра когато включа радиото.
Титла: Re: Елиминатор на смущения от електрическа мрежа
Публикувано от: styrshel в 14 Ноември, 2017, 19:22:06
Да не забравяме, че първото излъчено радиопредаване, е било смущение!!! Не мисля че подобна проста електронна схема, ще даде подобрение на приемането в СВ и ДВ диапазони! :)
Титла: Re: Елиминатор на смущения от електрическа мрежа
Публикувано от: origo в 14 Ноември, 2017, 21:04:23
Е, тя разчита на противофазно „изваждане“ на смущението от сигнала, само дето не знам до колко не вади и полезен сигнал от сигнала.
Титла: Re: Елиминатор на смущения от електрическа мрежа
Публикувано от: lz2lx в 14 Ноември, 2017, 23:44:33
Сензорната антена приема сигнали с ограничен радиус- тези от облака смущения околo сградата. Това е стъпало само с един транзистор и няма голямо усилване. При пробите които правих с трансивъра на средни вълни амплитудна модулация видях положителния ефект но не съм правил проби с приемник в дървена кутия или такъв с феритна антена. Все още изучавам възможностите на устройството.