Форум за любителите на Стара електроника

Персонални компютри, игрови приставки и друга стара електроника за забавление => Колекции => Темата е започната от: Георги Драмчев в 18 Април, 2013, 13:27:03

Титла: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 18 Април, 2013, 13:27:03
Здравейте, понеже се прояви интерес специално към контролерите за Правец 8Д прилагам снимки на моето хоби.
На едната снимка се вижда контролер, базиран на CPLD и понеже ми остана свободно място на платката му сложих и 2 чипа за входно-изходни операции. Някой ден ще напиша софтуер за връзка 8Д <-> PC. На другата е същият контролер, но реализация с 3 слота в които някой ден ще могат да се сложат RS-232 и евентуално схема за 4096 цвята или РАМ-диск 1МБ. На последната снимка е интегриран контролер 8Д+Disc II, но там успеха ми е частичен - засега успях само 2 бр. да подкарам стабилно. По принцип имам и ТТЛ-базирани контролери, но нямам снимки. Ако на някой му е интересно ще сложа.
Поздрави,
Жоро
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Pichaga933 в 18 Април, 2013, 16:58:02
 :good:
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: rympo в 28 Юни, 2013, 17:29:58
Здравейте на всички ентусиасти, и аз като едно пораснало дете на 35 преди няколко дена изрових стария правец 8Д, и на фона на всички i7 и всякакви други японо-тайвано-китайски  играчки май предпочитам да се върна в детството когато стоях по нощите и пишех ли пишех пред един стар телевизор юность редове кодове и какво ли още не . Приветствам много разработките на колегите по темата за БГ- UK компютъра ни Правец 8Д но от всичко изчетено по този и не само по този форум не успях да разбера едно нещо : Има ли колега който да се занимава комерсиално (или НЕ) с разработка и продажба на периферни платки за тези правци, и как аз един обикновен фен на правец мога да си купя или сглобя платка която ми трябва .

И понеже се отплеснах, модератора може да премести темата където и е мястото /предполагам не в кошчето/ . Иначе и аз съм ентусиаст разбиращ по малко и от електроника и от платки и от контролери и ще се радвам да помогна с каквото мога да се развие темата и за контролерите и за всичко свързано с правците :)  :disk:
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: TheHungry в 28 Юни, 2013, 20:23:50
Кажи какво ти трябва пък ние ще ти кажем дали го имаме или ще можем да го направим и на каква цена ( не става въпрос само за финикийски знаци , предложения се приемат всякакви ) .
Иначе идеи има ( в момента се реализират на прототипи още няколко :) ) освен тези :

http://www.sandacite.com/forum/index.php/topic,2125.0.html

http://www.sandacite.com/forum/index.php/topic,2115.0.html

http://www.sandacite.com/forum/index.php/topic,2100.0.html


П.С
  Саморекламата не е като самозадоволяването но никога не е излишна :)

Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 29 Юни, 2013, 08:10:05
rympo радвам се да приветствам още някой от 8Д-фен клуба!!!
Ако ти трябва само схема на флопи-контролер мога да публикувам няколко ТТЛ-базирани, които могат да се изработят сравнително лесно. Ако обаче ти трябва нещо Advanced - The Hungry е твоят човек! Доколкото до това, че разбираш от електроника - винаги можеш да се присъединиш от някой от бъдещите 8Д проекти, че има какво да се прави - серийна карта, доп. памет и т.н. :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 29 Юни, 2013, 08:31:28
Понеже съм на почивка и се позабавих, но искам сега да изразя специалната си благодарност към The Hungry. Преди 2 години се заех с откачената задача да направя копие на оригиналния френско/английски флопидисков контролер, понеже ако чаках на англичани и французи скоро нямаше да го доживея :) В процеса на работа неограничения ми ентусиазъм се сблъска с ограничените ми умствени възможности и накрая готовите ми платки се бяха запътили към кофата, но ги оставих да отлежат в една кутия заровени дълбоко. За тяхно и още повече мое щастие The Hungry пожела да помогне и резултата е налице - платките работят. С тяхна помощ към Орик/Правец 8Д може да се присъедини 3.5" или 5.25" флопидисково устройство, както и СД-карт емулатор на флопи. Работи с всички Oric Dos съвместими системи като Sedoric. Предимство на подобно решение е, че дискета може да се запише на обикновено ПС, а да се чете на Орик/Правец 8Д. Все пак да не остане някакво двусмислие ще отбележа, че българският Дос на Боби Захариев ми харесва повече, но там чакаме торбата с чудесата на главния ни хардуерен двигател :) Още веднъж му благодаря!!!
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Yassen в 30 Юни, 2013, 12:45:12
Здравей, на мен ми е интересно да публикуваш TTL базиран контролери, като схеми и решения. Мислех да правя този на Боби Захариев, но се колебая заради грешки по схемата. Не разбирам от CPLD.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 30 Юни, 2013, 19:10:58
Това е изпитана схема, която работи стабилно. Автор е инж. Боян Митов. Понеже нищо от неговото творчество не е оцеляло (като схеми имам предвид) един приятел се хвана и по една гола платка успя да възстанови схемата. И естествени след това открихме и оригиналната схема :) За разлика от оригиналния този се свързва посредством буферна платка, докато оригиналния се бучеше направо към компютъра (на снимката). Прилагам и оригиналната схема, но поради ограничението в размера на файла не е много ясна. Ако на някой му трябва да пише да му я изпратя. Имам и гербери, но трябва да се пооправят. Ако се съберат желаещи може да се пуснат и нови платки, но като гледам интереса няма да е скоро :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 30 Юни, 2013, 22:12:45
Как да кача епром-файла, като филтърът не ми позволява?
Само това успях да измисля:
http://dox.bg/files/dw?a=ad5f37a4b3
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: rympo в 01 Юли, 2013, 04:03:49
много се радвам че моя пост разбуди духовете /надявам се да не са се отказали ентусиастите/ аз бих искал ако мога да поръчам или да направим този зеления формат предложен от колегата Драмчев, към който да могат да се закачат стандартни FDD  доколкото разбрах и емулатори на FDD , Корифеят в областта 8Д засега разбрах , че е TheHungry разгледах разработките и направо останах изненадан : Евала на колегата , трябва да почерпим жена му , че го оставя да се чопли толкова със старите неща, защото моята жена като ме видя да вадя кашоните и ми даде срок 2 дни или ги изхвърляла дирекно в контейнера .

приветствам идеята да направим няколко платки имам аз един познат който може да даде добра цена за малко бройки но трябва да имам цялата документация за да може да я пратя .

освен за 8Д предполагам че и за другите правци серия 8Х има ентусиасти , имам позната една директорка на училище в което имаше цялата гама правци , робко , плотери принтери и незнам още какво си , тази седмица ще проверя дали не са изхвърлили всичко на скраб и ако не са какво имат налично , спомням си за някакви контролери и управление на радиостанции ще видя какво мога да взема и да бъда полезен за музея :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 01 Юли, 2013, 07:45:53
Съжалявам, един компонент 74LS138 се беше прецакал. Качвам новата схема.
rympo ако изникне нещо в това училище не ме забравяй, че търся Правец 8S! :) Не, че връщам и друго де - ако намериш нещо, което не ти трябва - на линия съм да го приютя! :) Оправям герберите, че има малко работа по тях и ще ги кача. Аз също имам човек, който прави платките на добри цени, ще го обсъдим.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: RETROTRONICS.info в 01 Юли, 2013, 07:57:25
И аз имам място да приютя това-онова ако е останало нещо.

Също ще ми е интересно ако има контролери, които не са описани тук: http://www.retrotronics.info/modules/news/article.php?storyid=2

По принцип е интересно ако е останала документация и софтуер - те често се пренебрегват.

Та ако трябва да помагаме съм на линия :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: rympo в 02 Юли, 2013, 03:00:45
Това училище беше в една богата община провинциална , тази седмица съм се уговорил да се видя с директорката и да влезнем в склада да проверя какво е останало , тя самата нищо не разбира но понеже тези "боклуци" ако още били там само и пречели щяла да се зарадва да си освободи място ,   За да не става като в онази приказка за Лъжливото овчарче нека да проверя въобще има ли нещо и ще ви кажа.

А до колкото основната тема , нека ако може да се направят някакви нормални гербери както каза колегата Драмчев и да можем и останалите фенове на правец 8д да си доставим малкото удоволствие от сглобена играчка, правец 8S мисля че мога да ти намеря , но доколко ще са работещи и в какво състояние засега не мога да кажа, навремето бях правил за един приятел геймърски клуб /вижте само как звучи/ със последните достижения на правешката идустрия, имаше около 10-12 компютъра , но отдавна не съм го питал какво стана с тях  . Да ви кажа честно с този форум ме върнахте толкова назад в онези години , че като си спомням какво сме правили направо си е за гордост, и по този повод искам да питам имаше една програма за 82 с която се правеха банери, надписи по крива и всякакви такива обложки , някой дали се сеща как се казва програмата , ще му бъда много благодарен
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: RETROTRONICS.info в 02 Юли, 2013, 09:07:49
искам да питам имаше една програма за 82 с която се правеха банери, надписи по крива и всякакви такива обложки , някой дали се сеща как се казва програмата , ще му бъда много благодарен

Ако става дума за оригинална епълска - има доста: ftp://ftp.apple.asimov.net/pub/apple_II/images/graphics/

Аз едно време мисля че ползвах Apple Mechanic:
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: RETROTRONICS.info в 30 Април, 2014, 20:52:48
"B.M." тук: http://www.retrotronics.info/modules/news/article.php?storyid=14&lang=bulgarian
дали означава че също е дело на Боян Митов?
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: iss в 01 Май, 2014, 00:05:20
B.M. означава точно Боян Митов.
Малко подробости за човека: това е сайта (http://www.mitov.com/) му.
Замина за Щатите преди около 15 години - една от първите зелени карти, чиито
притежател познавах лично (после станаха много ...).
Това контролерче е истински шедьовър - всичко е опроводено ръчно на Racal Redac.
Плътността на чиповете е за завиждане. Платките бяха произведени в платкаджийница
под моста Чавдар. (Мисля, че тази платкаджийница после се премести в ТУ).
Има голям шанс този екземпляр да е събран и от мен - историята е такава:
След втората серия от по 10 платки, Боби беше поръчал 50 (щото пазара беше гладен :)),
но замина на море и ми ги остави всичките с пълни комплекти части и думи: "Лепи и продавай!"
Помня, че около 20 бройки намериха собственик за този месец, останалите платки (налепени)
ги върнах на Боби. После "далаверата" май замря - нямам спомен дали въобще се продадоха останалите...
Та по мой сметки около 50% от този вид са минали през моя поялник :).
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 01 Май, 2014, 08:38:45
  Pozdravi na vsicki Pravez 82/8D i Apple ][ entusiasti :-)

Interesno e da vidia che horata oste se interesuvat ot Floppy Disk controleri, koito sam proektiral predi poveche ot 20 godini ;-)
Vsastnot malkiat kontroller ot predishia post se proizvezdase okolo 3 godini, i ~250-300 biaha prodadeni ;-)
I do sega pazia edin za spomen, kakto i Apple ][ controller sas chasovnik za realno vreme :-) .

No ot godini ne sam se zanimaval sas Hardware osven do go controliral sas Software. Sega imam malka softerna kompania blizo do Los Angeles - www.mitov.com .

Pozdravi,
   Boian
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 01 Май, 2014, 18:56:38
Uvi BDS standarta mi e probmel :-( . Tai i ne moga da mu svikna, osobenno kato polzvam standartna QWERTY klaviatura. Ot starite Pravetz, vse polzvah QWERTY Kirilica, a sled tova ne uspiah da nameria Windows QWERTY driver za Bulgarian :-( .
A i mnogo riadko pisha na Bulgarski :-( . Obiknovenno 1-2 pati v godinata :-( . 
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Pichaga933 в 01 Май, 2014, 19:25:17
Uvi BDS standarta mi e probmel :-( . Tai i ne moga da mu svikna, osobenno kato polzvam standartna QWERTY klaviatura. Ot starite Pravetz, vse polzvah QWERTY Kirilica, a sled tova ne uspiah da nameria Windows QWERTY driver za Bulgarian :-( .
A i mnogo riadko pisha na Bulgarski :-( . Obiknovenno 1-2 pati v godinata :-( .

На каква Операционна система си? Ще ти намерим решение за фонетична подредба .
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 01 Май, 2014, 19:55:49
На каква Операционна система си? Ще ти намерим решение за фонетична подредба .
Windows 8.1
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: iss в 01 Май, 2014, 20:03:13
Привет Боби!
За фонетика опитай с това тук: http://bg-phonetic.hit.bg/

Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Gabo в 01 Май, 2014, 20:58:40
Windows 8.1
От Windows Vista насам всички версии имат вградена както BDS така и QWERTY подредба.
в твоя случай (Windows 8.1) стъпките са >Settings>Control Panel>Language>Add language
Добавяш език Български, натискаш OPTIONS>Add input metod и си избираш кеф ти QWERTY, кеф ти ЯАЗВСВ, кеф ти саухили :)

Ако пък не искаш да инсталираш нищо, има онлайн преводачи от 6liokavitza на Кирилица, например: http://www.kredor.com/lat2bg/
(не съм го инсталирал в нашият форум, защото почти не влизат хора, които нямат БГ клавиатура)
(ISS сайта дето си дал е от миналият век, а програмата там е силно непрепоръчителна за версии >XP)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: mano в 01 Май, 2014, 22:03:53
Ако искаш да си участник в нашия форум, ще ти се наложи да пишеш по-честичко на кирилица. Тук, какво и във всички уважаващи себе си български форуми, се пише изцяло на кирилица и се стараем да спазваме и препинателните знаци.

Габо по-горе е обяснил как се слага кирилица на Windows. Освен това много хора, както и аз в това число, пишем дори от телефоните си на кирилица.

Успех
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 01 Май, 2014, 22:14:18
Благодариа на всички за помощта.
Вече имам Кирилица. А сега ако само мога да си спомни правилата за препинателните знаци ще е супер!

Поздрави и благодарности,
  Боян
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: jorsto в 02 Май, 2014, 13:06:57
По мои спомени, тези правила се учат още в началните класове, т.е. всеки, който е ходил на училище трябва да ги знае.... :)

Защо се заяждате с човека???
Все пак това е технически форум, а не форум за българския език!?
Контролерът е много интересен и аз лично бих се радвал ако Боян каже нещо повече за него, ако има схеми. Това ще е много по-полезно и интересно отколкото уроците по български език!
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Yassen в 02 Май, 2014, 13:17:02
Стига сте го дъвкали човека, той живее в САЩ от много години, нормално е да е забравил българския. Освен това е един успял българин. Факта, че пише тук е за похвала. Този конторлер наистина е много хубав, някой беше обещал да ми изпрати снимана оголената платка, но май е забравил? :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 02 Май, 2014, 20:12:45
Благодария на всички за подкрепата и заслуженият критицизъм :-)

Има много вицове за инжинери, и много кариратури, уви маи всичките са писани за мен  :D
Никои не успя да ме научи на правопис, и накрая всички дигнаха раце, просто съм ощетен откъм правописната, а и езикова страна - жена ми така и не успя да ми набие повече от 20-30 китаиски думи, вапреки че сме женени от 11 години.

Разбира се критиката е основателна, а и полезна обратна връзка(да си го кажем по инжинерно му). Благодарен сам за нея!

Дали съм успял, може много да се спори, но пък поне не съм тотален неуспх (каквото и да приказва жена ми  :D ), фирмичката се разраства постепенно, нямаме заеми, и успяваме да инвестираме в много нови продукти и технологии.

От хардуерното ми минало е останало много малко. От всичките 250-300 8Д контролера, само един имаше упорит дефект, и така и не се борих да го пусна. Сега си го пазя за сувенир. Имам и един(също повреден, ако си спомням правилно) 2.5 флопи + RTC контроллер от този тип - http://www.retrotronics.info/modules/article/article.php?storyid=3&page=33 за Правец 82/Apple ][, както и последната ми хардуерна разработка - вътрешносхемен Z80 емулатор.

Пазия един много стар хард драив, които може и да е запазил някои схеми, но един господ знае какво е останало в него, и дали още работи.

Извинявам се на Ясен, че съм пропунал да му пратя снимка на оголена платка, но такива уви няма  :( . Единственния непродаден контролер/платка доколкото помня е налепения и не работещ котролер които имам тук.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Yassen в 02 Май, 2014, 22:01:40
...Извинявам се на Ясен, че съм пропунал да му пратя снимка на оголена платка, но такива уви няма ..

Здравей Бояне, тази оголена платка ми я обещал друг от форума, не ти. Той ще се сети :) Само да те питам за двата PROM-а (не за EPROM-a), те със стандартен сорс от Епълски контрoлер ли са?
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 02 Май, 2014, 23:21:58
Само да те питам за двата PROM-а (не за EPROM-a), те със стандартен сорс от Епълски контрoлер ли са?
Здравеи Яасене,

Целия код е писан от мен и Радослав на Merlin. Ако си спомниам правилно Здравко също помогна с някои части от кода. Кода е отчасти базиран на Пълдин 601, и отчасти на IBM BIOS листинг.
Устроиството е изциало оригинален дезаин.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 03 Май, 2014, 01:54:03
Само да те питам за двата PROM-а (не за EPROM-a), те със стандартен сорс от Епълски контрoлер ли са?

Малка корекциа. PROM-овете в същност са използвани като евтина програмируема логика ;-) . Ние ги програмирахме за да намалим броя на чиповете. Единиат ако помня правилно садаржа стандартна декодираща логика като на IBM PC, другиа имаше нормална адресна логика или логическа таблица. Но много време мина и може да се бъркам за детаилите :-( .
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Yassen в 07 Май, 2014, 23:38:05
Здравей Бояне, благодаря за отговора. Явно и ти си загубил във времето всякаква информация за твоето създание :) Събирам информация за контролера за да се опитам да направя реверс на платката (да сваля схемата) и да си направя конролера. Обаче освен снимки на сглобената платка и дъмпа на EPROM-a друга информация за сега нямам. Един съфорумец обеща да ми изпрати детайлни снимки на платка с изрязани елементи, така ще имам голям шанс да сваля схемата (от снимки на наредена платка + снимки на оголена платка където се виждат скритите писти). Обаче въпроса за PROM-овете остава висящ, а без тях няма шанс за подкараването, след като са определящи в логиката. Друг е въпроса, че подобни чипове PROM без да са програмирани трудно ще се намерят/нови/ (но не и невъзможно), отделно стои и въпросът за специалният програматор точно за тези чипове :) Все весели неща, но не непреодолими ако се намерят дъмповете за PROM-овете.

поздрави
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: TheHungry в 08 Май, 2014, 00:26:49
Да си кажа и аз скромното мнение :) .
Според мен уточнете първо за промовете на кой от двата споменати контролера става дума . Мисля че  промовете на контролера който търси Yassen  ( първата снимка в тази тема ) са си стандартни промове  ot Disk II на Apple контролера ( Woz state machine ) , не мисля че има и друг по лесен вариант да бъде направено , все пак трябва да бъде съвместимо със Apple файловата система . Ако някой знае какво правят тези промове ще ме разбере защо.

Относно втората платка то там нещата са така както казва Боян ( все пак той ги е правил :) ) , и приказката за Пълдина се връзва даже :) ( неговата файлова система е съвместима със IBM PC ) затова и един от промовете съдържа  стандартна декодираща логика като на IBM PC.

Толкоз от мен.

П.С

  Ако някой толкова иска да я изкопира платката подсказвам че има ренгенови апарати които правят снимки и вършат     работи ако не иска човек да сваля чипове от платката примерно .

Тествано в лабораторията  на КВ  :).

Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: iss в 08 Май, 2014, 03:45:05
TheHungry  е абсолютно прав.
Двата ПРОМ-а Р556РТ11 на снимката съдържат кода на WOZ машинката (като тези на Apple ][ контролера).
Съдържанието им го има в нета, ако на някой му трябват тези "дъмпове" и се затруднява с намирането да ми пише.
Единият "Disk II P5A" e 'boot code', а другият "Disk II P6A" е 'state machine'.

Сега възникна пък в мен въпроса: след като "boot code" за Правец 8Д е в (големия) ЕПРОМ, защо е било необходимо да се ползват и двата ПРОМ-а? Може би вместо 'boot code' има логика, която се ползва при дешифрацията на адресите за икономия на чипове ...
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Yassen в 08 Май, 2014, 08:00:07
Според мен уточнете първо за промовете на кой от двата споменати контролера става дума .

@TheHungry, става на въпрос за втория контролер:

[attach=1]

Тук не е ясно точно какво има в PROM-овете. Боян внесе разяснение, но дъмповете ги няма. Дори и някой да се реши да ги отпои за дъмп, ще трябва специалният програматор за PROM.

Иначе за сканирането с Ренген направо хвърли нещата горе на върха на черешата  :---

.....Двата ПРОМ-а Р556РТ11 на снимката съдържат кода на WOZ машинката (като тези на Apple ][ контролера).
Съдържанието им го има в нета, ако на някой му трябват тези "дъмпове" и се затруднява с намирането да ми пише....

Тези дъмпове се намират лесно, уточняваме че говорим за другия - "компактен" контролер на показаната по-горе снимка.

.. Може би вместо 'boot code' има логика, която се ползва при дешифрацията на адресите за икономия на чипове ...

Боян е внесъл известни разснения относно тази логика:

Малка корекциа. PROM-овете в същност са използвани като евтина програмируема логика ;-) . Ние ги програмирахме за да намалим броя на чиповете. Единиат ако помня правилно садаржа стандартна декодираща логика като на IBM PC, другиа имаше нормална адресна логика или логическа таблица. Но много време мина и може да се бъркам за детаилите :-( .

Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: TheHungry в 08 Май, 2014, 21:48:54
Цитат
>>ТheHungry, става на въпрос за втория контролер:

Именно за него става въпрос.

Цитат
>>Тук не е ясно точно какво има в PROM-овете.

Ако говорим за двата РТ11 то там 99 процента има state  машината на WOZ ( в двата както и и при Disk II контролер )

Ако говорим за РФ5 ( най вероятно )  ( чипа с черното тиксо ) то там има boot кода предполагам подобен на този  на Боби Захариев ( ако се свали схемата мисля че ще може да се преправи кода за да става за тази хардуерна реализация ).


Цитат
>>Дори и някой да се реши да ги отпои за дъмп, ще трябва специалният програматор за PROM.

Не е проблем да се ползва моят програматор примерно  , иначе на големи Eprom може да се дъмпне на компютъра директно .

Цитат
>>>Иначе за сканирането с Ренген направо хвърли нещата горе на върха на черешата  :---

Работи ! , иска малко настройка но ако имаш познати в съответните заведения е предимство.

Цитат
>>>Боян е внесъл известни разснения относно тази логика:
Пак казвам че това се отнася според мен за контролера който е платката със RTC-то за включване на IBM флопи .

Цитат
>> ISS  Единият "Disk II P5A" e 'boot code', а другият "Disk II P6A" е 'state machine'.
Ако бъдем точни са 4 защото са 4 битови ( по два 4x2 = 8 бита)

Два state машина и два 256 байта boot



Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: iss в 08 Май, 2014, 23:38:24
@TheHungry: прав си отново :) (2х4=8). Размазаната снимка ме подведе, а моя контролер е в Георги Драмчев,та не мога да го разгледам.
На снимката има 2 броя РТ11 (ако виждам правилно), така, че в тях е само state машината. "Големия" ЕПРОМ не е проблем да бъде издъмпен.
От него имам само 512 байта, които ползвам в емулатора (2 страници по 256 байта, първите им 32 байта не се ползват заради VIA и FDC I/O, едната страница има boot code, а другата "драйвер" за управление на достъпа до 16К РАМ, които се покриват с РОМ-а).
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: TheHungry в 09 Май, 2014, 01:39:01
Разгеле  :master2: .
Сега остава да измислим и схемата така както си говорим ( което може и да не е толкова трудно колкото изглежда )  като почнем от там че има всички ( или почти , снимката ми е малка и съм стар вече и не виждам ) чипове от стандартния контролер на Apple II , като изключим тях ще останат малко други които лесно използвайки схемата на Борислав Захариев може да навържем логически и готово :) . На това аз му казвам  разказ по картинка и ми се е налагало да го правя няколко пъти само по снимки :) . И  почти винаги от 2-ия път тръгват нещата . Така че даже и ренген не е нужен :) той си работи контролера не му трябва доктор .
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Yassen в 09 Май, 2014, 08:06:29
Ето ви снимка с голямата резолюция :) Бях помолил човек разполагащ с платката да ми я снима добре. Дъмпа на ЕПРОМ-а можете ли да го направите? Виждам че имате контролера. @@Хънгри не се съмнявам, че без Ренген ще го направиш :)

ТУК (http://www.4shared.com/download/KNCkHqUaba/DMC_0308.JPG?lgfp=3000) е с реалната резолюция
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: ivo в 10 Май, 2014, 17:10:45
EUPHORIC (http://search.data.bg/ready/8a234513622a71a30252e21cc8019643)

Това мисля, че е емулатор на 8Д с поддръжка на този контролер по-горе.

Дос8Д (http://search.data.bg/ready/4bb794451893d290094a5d98b0781271)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 16 Май, 2014, 23:45:44
Извинявам се за объркването. Аз имах предвид PROMовете на Apple ][ - 2.5" флоппи и часовник конролера :-( .
8Д конролера има стандартни PROMове.

Поздрави,
   Боян
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: TheHungry в 17 Май, 2014, 00:09:03
 Е мисля че това вече го изяснихме , ти "Boian Mitov" пък най малко има за какво да се извиняваш , не стига че си им го направил ами искат и на готово да им го дадеш . Нека се поизпотят малко че да им е по-сладко накрая :) .

Надявам се скоро най накрая да довърша моето SD Флопи за 8Д и тогава ще е още по лесно . Ама покрай Apple нещата не остава време за него. Има още 3-4 нови проекта които чакат да се довършат , ама пусто време  пък и сме вече стари и бързо се изморяваме,  не е както когато бяхме студенти :master2:
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 27 Юли, 2014, 22:25:03
Извинявам се на всички, че зарязах темата покрай тривиалните ежедневни задачи. Аз съм несериозника, който обеща снимките на Ясен. Утре ще си изпълня обещанието и ще кача снимките тук. Ако някой иска да боде с клечки за зъби може да опита да свали схемата от моята платка (която падна жертва за идеята), стига да обещае да качи схемата както направих аз.
На базата на старите контролери направих нова платка, която е с подобен размер като тази на Боян, но не мога да достигна неговата виртуозност. Все още моята е с 2.5/1.5 см. по-голяма от неговата. Това обаче е и за сметка на Молекс конектор + 5В към 12В конвертор на платката, та да може да се захранва с обикновено ПС-захранване.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Георги Драмчев в 30 Юли, 2014, 13:23:59
Ето обещаните снимки на контролера. Ако някой ги иска в по-висока резолюция нека ми пише на лично да му ги пратя.
Червения контролер е моя. За разлика от Боян не мога да постигна нищо без буфериране на всички шини, което обяснява и разликата в размера. Но имайки предвид, че не съм хардуерист и на този му се радвам :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: rumburak в 19 Март, 2019, 10:28:22
Някой дали може да сподели схемата от "Отговор #7" с по-добро качество?
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Boian Mitov в 19 Март, 2019, 18:17:09
Но имайки предвид, че не съм хардуерист и на този му се радвам :)
Браво! Много добре се е получил червения контролер, и е красив! :-) Със здраве да си го ползваш! :-)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: digi2577 в 06 Ноември, 2020, 21:51:04
Понеже стана дума за PROM Р556РТ11 или аналога му N82S129 - тези дни се опитвам да оправя един флопи контролер за Правец 82, на който всичките му чипове са дефектирали (всички пътеки по данновата шина дават на късо), и установих, че тези PROM-ове са вече трудни за намиране. Та въпросът ми е какви са алтернативите - някакви чипове с по-голям капацитет или нещо друго? Попаднах на един форум, където един колега пише за вариант с PIC.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Koceto8_5 в 09 Ноември, 2020, 10:23:31
Може ли инфо към този форум, че и аз си търся алтернатива на PROM аналогичен на този само, че КР556РТ4.
То дори и да се намерят такива чипове програмирането им не е много лесно.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Nprod в 09 Ноември, 2020, 10:57:38
Понеже стана дума за PROM Р556РТ11 или аналога му N82S129 - тези дни се опитвам да оправя един флопи контролер за Правец 82, на който всичките му чипове са дефектирали (всички пътеки по данновата шина дават на късо), и установих, че тези PROM-ове са вече трудни за намиране.

В eBay има много обяви за тях, преди 4-5 години поръчвах за един правец 8Д и продавачът се оказа от Стара Загора. Сега гледам някой дори е пуснал обява (https://www.ebay.com/itm/Signetics-N82S129N-256x4-Bipolar-PROM-New-Blank-or-Programmed-w-YOUR-Data-File/254763427347) в която предлага и програмиране, може да пробваш да им пишеш.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: digi2577 в 09 Ноември, 2020, 22:20:00
Ами аз намерих в AliExpress и очаквам да дойдат след месец-два ;) И програматорче си поръчах от там, но дали ще може да програмира тези ще разбера като пристигне всичко.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: NKK в 09 Ноември, 2020, 22:41:54
Цитат
Ами аз намерих в AliExpress....

Голям оптимист сте колега  :drinks:  Преди няколко месеца мой познат си беше поръчал такива за ремонт на някаква стара "железарска" машина и ми ги донесе за да ги запишем... но всички бяха сваляни от платки, като повечето от тях имаха и допълнителна маркировка за ревизията на съдържанието вътре. Освен това имаха и супер неугледен вид, изподрани с окислени крачете, но сладура китаец ги продаваше за нови  ???  Дано имате по-голям късмет.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: digi2577 в 11 Ноември, 2020, 13:25:44
Цитат
Голям оптимист сте колега  :drinks:

Благодаря! Правя го за спорта :) КАто пристигнат чиповете ще споделя какъв ми е късметът.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Koceto8_5 в 11 Ноември, 2020, 13:40:31
И програматорче си поръчах от там, но дали ще може да програмира тези ще разбера като пристигне всичко.
Здравейте, може ли информация за програматора който сте си поръчали?
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: digi2577 в 11 Ноември, 2020, 17:34:02
Цитат
Здравейте, може ли информация за програматора който сте си поръчали?

Ето го (XGecu TL866II Plus):

https://www.aliexpress.com/item/32992601227.html?spm=2114.12010615.8148356.19.69372367nFzhUm

Поръчах го заради EPROM-ове 2764, а не заради N82S129. Този модел поддържа Vpp до 18V за разлика от предните, които са до 21. Така че няма да върши работа за ROM-ове, които изискват програмиране над 18V. Поне така разбрах аз от написаното в мрежата.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: digi2577 в 11 Ноември, 2020, 17:35:35
И все пак, някой, който знае повече дали може да каже за нчкакъв съвременен заместител на N82S129?
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Koceto8_5 в 11 Ноември, 2020, 18:02:22
И все пак, някой, който знае повече дали може да каже за нчкакъв съвременен заместител на N82S129?
Аз също имам една две клавиатури дето искам да възстанова от Правец 8М, мисля, че КР556РТ4/11 ще ти свърши също работа.
Поръчал съм няколко бройки, но все още частта с програмирането им е проблем.
Кажи колко ти трябват, мога да ти пратя като дойдат?
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Nprod в 11 Ноември, 2020, 18:12:09
(XGecu TL866II Plus)

Аз ползвам такъв от миналата година, но N82S129 въобще го няма в списъка на софтуера. Иначе програматорът е полезен, има доста опции и го обновяват редовно.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: lz1tka в 11 Ноември, 2020, 19:00:43
И все пак, някой, който знае повече дали може да каже за нчкакъв съвременен заместител на N82S129?
Всеки един процесор с достатъчно крачета ще свърши работа вместо N82S129. Въпроса е софтуера му. Кой сигнал на всеки вход отговаря за друг на изхода. Това може да се провери с прости ЦК ключета и запише на хартия. Сваля се информация и се програмира например Мега 8 или Пик16Ф84(16ф128). Платка преход и си готов. Навремето бях решил да правя нещо по въпроса заради подпаления N82S129 в правец 8д,така си остана като идея. Вероятно след нова година ще стартирам заместването. Една Мега 8 може да замести поне 2 N82S129 или повече ако се ползват сдвигови регистри. Но!Това си е къртовска работа за имитиране на N82S129.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: digi2577 в 11 Ноември, 2020, 19:15:30
Цитат
Аз също имам една две клавиатури дето искам да възстанова от Правец 8М, мисля, че КР556РТ4/11 ще ти свърши също работа.

Благодаря за съвета! За сега ремонтът на въпросния контролер ми е на заден план и може да почака неограничено.


Цитат
Аз ползвам такъв от миналата година, но N82S129 въобще го няма в списъка на софтуера.

За съжаление и аз не го откривам. Дано да го добавят ако има възможност. Може би ще пиша на производителя за това.


Цитат
Всеки един процесор с достатъчно крачета ще свърши работа вместо N82S129.

Този отговор търсих :) Благодаря!
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: iss в 11 Ноември, 2020, 19:20:47
Една Мега 8 може да замести поне 2 N82S129 или повече ако се ползват сдвигови регистри. Но!Това си е къртовска работа за имитиране на N82S129.

Това звучи някак прекалено оптимистично ;). Да не забравяме, че става дума за доста бърз достъп до паметта.
Ще ми е интересно да видя малко конкретни сметки за колко инструкции би могъл да направиш четене на адресните входове, индексиране на масив със стойности и извеждането на тази стойност на изходите за данни?
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: lz1tka в 11 Ноември, 2020, 19:33:41

Този отговор търсих :) Благодаря!
Логиката е такава, на всеки вход на Мега 8 (например)се програмира Д-ТРИГЕР за да няма "фалшиво" сработване заради честотата. След това се имитира изхода спрямо входа.Заради Д-тригера честотата на процесора(в случая Мега8) е без значение, ползва се вътрешен RC генератор. Пише се софтуера за имитация (на свалената от памета програма на N82S129). Крайния ефект е платчица (двойно по голяма) с процесор върху цокъл на N82S129. Звучи просто, то си е така но е играчка,играта е някой да нареди ЦК ключета на входа на N82S129 и светодиоди на изхода. Да запише какво се случва и инфото да се прехвърли вържу Мега 8. Всяка памет ако не е защитена със специален код може да се прочете. Дори на Айфон :)(само че там софтуер го прави).
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: lz1tka в 11 Ноември, 2020, 19:40:26
Това звучи някак прекалено оптимистично ;). Да не забравяме, че става дума за доста бърз достъп до паметта.
Ще ми е интересно да видя малко конкретни сметки за колко инструкции би могъл да направиш четене на адресните входове, индексиране на масив със стойности и извеждането на тази стойност на изходите за данни?
Нямам идея :), казах че е като проект за бъдеще. Сдвиговите регистри са проблем за скорост на работа. Мега 8 при 8 мегахерца ще се справи за една N82S129 без проблем, Пика е по бавен при четене но по бърз при изчисляване(ядрото не работи с честотата на RC то като при Мегата). Както казах тест,опит-грешка и калкулатор в помощ. :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: iss в 11 Ноември, 2020, 19:47:48
Съдържанието на двата ПРОМА го има достъпна на много места (обсъждано е и в този форум) така, че това не е проблем. Иначе щеше да много хубаво, само и да ставаше ... :)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: lz1tka в 11 Ноември, 2020, 20:04:30
Съдържанието на двата ПРОМА го има достъпна на много места (обсъждано е и в този форум) така, че това не е проблем. Иначе щеше да много хубаво, само и да ставаше ... :)
Мисля че ще стане,може да и се наложи да се вдигне честотата на 16 или 20 мегахерца на Мегата. Прихващал съм с Мега 8 по Юарт сигнали с тяхно декодиране,имитирал съм работа на Епроми. Чесно казано не ми се е налагало да мисля за времето за запис и четене в ЕЕпрома. Случая с N82S129 е друг,това е стар РОМ чип с ниска работна честота. Няма нужда да мисля в реално време запис или четене на информация в ЕЕпрома на Мега8, просто трябва да се имитират TTL нива- вход-изход. Може да си прав че цялата работа е в скороста на четенето на входа. Абе при проблем има доста по бързи чипове  :D. Прав си че последоватлното изпълнение и четене  си има голям недостатък,друго си е паралелно предаване на данни.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: lz1tka в 11 Ноември, 2020, 22:11:28
Малко се разгорещих и искам да допълня. Почитател  съм на Атмел,ползвам и Пикове но много рядко. При четене от Флаша всички препоръчват закъснение от поне 1 милисекунда за следващо четене от нея (да няма грешка). Навремето забравих за това правило при Атмел,четем и записвам директно без закъснение и досега не съм имал дори една грешка. Второ,при активиране на TMR0 без делител, изпълнението в макроса е с честотата на процесора, 1 инструкция за 1 херц. При закъснение (мисля че 16-22 милисекунди за четене) на старите памети (РАМ) които са и най бързите в работата на Правец8 (правец 8д),ядрото на Мегата грубо казано при честота от 8 мегахерца ще мине по програмата десетки пъти преди дори тези памети да се сетят да се задействат за следващия такт. РОМа който трябва да се имитира е доста по бавен от РАМа! Тука има една хитрост в програмирането...вместо да казвам на ядрото да пресмята и губи време в четене и сравняване от Флаша( Това е лесния път избиран от програмистите), ще му задам директен отговор. С други думи вместо да питам колко е 2 x 2 x 2 =...мислене на ядрото и отговор 8. Директно ще му кажа че 2 x 2 x 2 = 8. Това отнема доста от памета на процесора но за сметка на това работи без да мисли и губи време за изчисляване. Това е чиста имитация на TTL логика която при използване на Д-Тригера във всеки вход и изход осигурява точност на работа (много писане на код). Нестандартното мислене дава резултат, стандартното мислене кара Уиндовса  ви да става все по бавен... и по бавен..и накрая син екран  :D
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: NKK в 11 Ноември, 2020, 22:20:49
Цитат
Логиката е такава, на всеки вход на Мега 8 (например)се програмира Д-ТРИГЕР за да няма "фалшиво" сработване заради честотата. След това се имитира изхода спрямо входа.Заради Д-тригера честотата на процесора(в случая Мега8) е без значение, ползва се вътрешен RC генератор.

Колега, това което си го писал повече ми прилича на CPLD или FPGA. Много ме съмнява "хилавата" мегичка да се справи  :P
Максималното закъснение на TTL промчето което коментирате е 50ns. Много по лесно е да си вземете едно флашче W27C512 с време на достъп 45ns, е преходната платка ще стане по-голяма, но ще замества 2 броя 82S129.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: lz1tka в 11 Ноември, 2020, 22:28:35
Колега, това което си го писал повече ми прилича на CPLD или FPGA. Много ме съмнява "хилавата" мегичка да се справи  :P
Максималното закъснение на TTL промчето което коментирате е 50ns. Много по лесно е да си вземете едно флашче W27C512 с време на достъп 45ns, е преходната платка ще стане по-голяма, но ще замества 2 броя 82S129.
И това е решение, гениално и просто!  ??? . Толкова се осланям на процесори че не се сетих за друго решение   :D. Прав си!,разделено на две 27c512  ще свърши работа. Браво NKK!!!
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: TheHungry в 12 Ноември, 2020, 21:07:53
Мисля че ще стане,може да и се наложи да се вдигне честотата на 16 или 20 мегахерца на Мегата. Прихващал съм с Мега 8 по Юарт сигнали с тяхно декодиране,имитирал съм работа на Епроми. Чесно казано не ми се е налагало да мисля за времето за запис и четене в ЕЕпрома. Случая с N82S129 е друг,това е стар РОМ чип с ниска работна честота. Няма нужда да мисля в реално време запис или четене на информация в ЕЕпрома на Мега8, просто трябва да се имитират TTL нива- вход-изход. Може да си прав че цялата работа е в скороста на четенето на входа. Абе при проблем има доста по бързи чипове  :D. Прав си че последоватлното изпълнение и четене  си има голям недостатък,друго си е паралелно предаване на данни.


Няма как да направиш 35ns ( типичното закъснение на PROM-A ) с AVR на 20-25 Mhz ! Най простото сетване на пин ти е 2 клока , с малко хитрости става един клок но при определени условия , да не говорим индексирането на масив , как ще обработваш изменението на входовете ? По прекъсване отиват отиват още 4 клока .След това е индексиране на масив ..... и.т.н . Промовете на стейт машината на контролера ако са по бавни от 50-60ns просто не работят коректно при схемата в която се използват. С малко желание и хитрост може да се накара един AVR да замества boot-ващият РОМ-а в контролера но за стейт машната забрави . Макар че тя може да се напише директно в Avr-a ама това е тема на друг разговор ( препратка моят емулатор на флопи ;) но и там AVR е оверклокнат на 25Мhz за да стане  ) .


Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: digi2577 в 23 Декември, 2020, 11:15:09
Цитат
Голям оптимист сте колега  :drinks:  Преди няколко месеца мой познат си беше поръчал такива за ремонт на някаква стара "железарска" машина и ми ги донесе за да ги запишем... но всички бяха сваляни от платки, като повечето от тях имаха и допълнителна маркировка за ревизията на съдържанието вътре. Освен това имаха и супер неугледен вид, изподрани с окислени крачете, но сладура китаец ги продаваше за нови  ???  Дано имате по-голям късмет.

Нямах късмет :( Имат добър вид поне за мен. Има някаква лека корозия по крачетата. Но са записани :( Оспорвах в АлиЕкспрес, но ми върнаха само половината пари. Както и да е, наистина беше прекалено хубаво за да е истина - по долар на чип :)

Продавачът реши да се прави на интересен и ми писа да си ги форматирам  :--- АлиЕкспрес решиха, че наистина не са нови, но не знам защо решиха, че аз твърдя, че чиповете не са форматирани  ??? И заради това рефънд само на половината пари. Оспорвах тяхното отсъждане, но не очаквам да ми върнат всичко.
 
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: lz1tka в 23 Декември, 2020, 15:25:02
Аз ли се бъркам  :(  Това са Промове с прекъсваема жичка. Веднъж записани и край. Поне съветския аналог са такива. За какъв формат говорите? С няколко ключета и светодиода се проверяват за програма или на програматор. По същия начин се програмират само веднъж.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: Nprod в 23 Декември, 2020, 20:46:18
Аз ли се бъркам  :(  Това са Промове с прекъсваема жичка. Веднъж записани и край. Поне съветския аналог са такива. За какъв формат говорите? С няколко ключета и светодиода се проверяват за програма или на програматор. По същия начин се програмират само веднъж.

Не се бъркаш, точно за това става въпрос. Продавачът просто се прави на глупав за да не трябва да връща парите.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: hris в 28 Септември, 2022, 14:48:22
За съжаление сайта на Георги Драмчев, където имаше много полезни материали по темата е закрит.
Прикачам сканирано .djvu копие на статията за контролера за Флопи за Правец 8Д от Борислав Захариев.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: hris в 28 Септември, 2022, 15:40:44
сайта (http://web.archive.org/web/20100328042737/https://www.sofiaprint.com/pravetz8d_bul/Pravetz%208D_bul.html) на Георги Драмчев и хардуера: Контролера за Флопи за Правец 8Д (http://web.archive.org/web/20081105210238/http://www.sofiaprint.com/pravetz8d_bul/FDU.html), пропуснах да кача линковете по-горе в съобщението.

Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: FAMICOM_87 в 09 Октомври, 2022, 23:10:53
тия чипчета са като тези от флопи контролерите на Правец 16ката, а?  :master2:
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: freesofia в 24 Януари, 2023, 12:59:23
Хайде да се похваля!

Що ли си мисля, че е единственото запазено в БГ?! :)
Оригинална разработка на Правец - Благодаря на Венцислав Димитров, за предоставената възможност, за снимки.
За информация - Венци е бил човека в офиц. сервиз за Правец в София по онова време и в поправял може би всички повредени артикули произвеждани от завода и разпространени в България.

Всъщност - мога да го ползвам когато се наложи! :)
Барем някога успеем да го репликираме и клонираме тЕй да се каже!

Флопито е оригинално, с оригиналния кашон. - Граал-а на Правец-ите дет е приказката! :) :blush:

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: freesofia в 24 Януари, 2023, 13:02:21
...още снимки!

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

[attach=9]
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: freesofia в 24 Януари, 2023, 13:57:39
...и да допълня Венци е един от хората в Системинженеринг ООД (https://sandacite.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d1%8e%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b3/) по онова време!
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: mvnaudio в 24 Януари, 2023, 17:38:50
Хайде да се похваля!

Що ли си мисля, че е единственото запазено в БГ?! :)
Оригинална разработка на Правец - Благодаря на Венцислав Димитров, за предоставената възможност, за снимки.
За информация - Венци е бил човека в офиц. сервиз за Правец в София по онова време и в поправял може би всички повредени артикули произвеждани от завода и разпространени в България.

Всъщност - мога да го ползвам когато се наложи! :)
Барем някога успеем да го репликираме и клонираме тЕй да се каже!



Не е единствания.
Тези дни ще гледам да намеря време да ви предоставя снимки на двете страни на оригиналната платка.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: mvnaudio в 24 Януари, 2023, 20:59:41
Празна платка на флопито за Правец 8Д произведена и закупена от завода в Правец.
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: TheHungry в 24 Януари, 2023, 23:32:57
Хайде да се похваля!

Що ли си мисля, че е единственото запазено в БГ?! :)


Мислиш си само , не е единственото ;) .

>>>> Барем някога успеем да го репликираме и клонираме тЕй да се каже!

Не е проблем но няма смисъл , има достатъчно готови различни рещения които са по-малки и/или по прости и вършат същата работа .

Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: hris в 15 Февруари, 2024, 19:34:05
Предъвкване на темата:
FDC Kонтролера Кумана: [attach=1]
FDC Контролера на Б.Захариев(Боби): [attach=2]
Модул допълнителна RAM 16K: [attach=3]
и извън темта модул 16К ROM: [attach=4]
Отворено писмо от Б.Захариев(Боби):
[attach=5]

Тема: Продава се ( Контролер флопи за { Правец 8Д /Oric } , платка + компоненти ) (https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=16467.msg123045#msg123045)  (Прочетена 414 пъти)
Титла: Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
Публикувано от: hris в 16 Февруари, 2024, 10:14:19
[attach=1]