| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Духа на Света-го Луи  (Прочетена 1123 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Духа на Света-го Луи
« -: 10 Януари, 2017, 23:57:38 »
Духа на Света-го  Луи ( The Spirit of St.Louise) Хамерикански дръжкофон произведен в Чайна
64487-0

При мене е за ремонт.
2.1  Стерео + Бас канал, който се изработва от стерео каналите и си има отделни стъпала за усилване след това и отделен чифт говотители който работят заедно в моно  :o- Бахти безумието, като се има предвид че басовите говорители са два броя и се ползва стерео интеграла да ги драйви но е подвързана в моно режим...
Единственото хубаво нещо в него е външния дизайн

Платките са Едностранни едно-слойни правени по най-евтината технология възможна, с елементи 15-то качество, като и много от елементите са спестени от препоръчителната схема на чиповете, които също са бесни ментаци.

Трафа му  жужи доволно силнно, като за крайните стъпала  захранването не е стабилизирано  :o

Има някаква стабилизация транзисторна за  едно от напреженията за чиповете, но и там са се осрали, платката е дебъгвана заводски в частта на транзисторния стабилизатор  и един резистор е прескочен със запояване на мост директно върху него...

Не съм се забивал да разгледам на какви напрежения работят чиповете, че да седна да се забода да оправя стабилизатора...

Единственото хубаво нещо по схемата е, че са ползвани оригинални маломощни транзисторчета за аудио тук там...

Като ми го донесоха:

-CD-то дава  грешки, прибира тавата в момента в който я извади, не съм се занимавал с него, че и там всичко е изпълнено с най-гадните електролити възможни.

-За капак всички елементи са омазани с нещо, което много наподобява хелметексово лепило, но НЕ е. Има миризма и цвят на засъхнал кетчуп, не се бъзикам. Сигурно е най-евтиното китайско лепило направено от някакви органични отпадъци :o

-Имаше много слаб звук и шум в един от каналите, ляв или десен не помня...

-Основната платка с усилвателите и контролите мина пълно, пре-електролитване с фуджикони, също и захранването

-Свирнаха ляв и десен канал без шумове с  и много, много сила.

Но се появи нещо друго, як брум в Басовия канал, изпълнен с тая схема :PT2351

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/35141/PTC/PT2351.html

+ транзистор +  крайно стъпало след нея. 

Крайното стъплао е Ок, тихо, Транзистора и той също,  но PT2351  даже и да и махна входните електролити, които на платката по незнайна причина са сложени и маркирани на маската на обратно от схемата по пдф, си генерира едно солидно ниво брум... Също така и работи.

Сменени са всички електролитни кондери и  неполярните около нея също... Та ми остава като вариант тя да е сдухала нещо.

И понеже я няма по нашите ширини: Дайте най-проста схема с оп-амп за смесване на 2 канала и вадене на бас  за субуфер, след това имам  работещ и доста тих буферен транзистор и  крайно стъпало също тихо и работещо без грижи, но пък подвързано по бесно мангалски начин за да спестят 2 елекреолита по 1000 микро...


« Последна редакция: 11 Януари, 2017, 07:19:23 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Духа на Света-го Луи
« Отговор #1 -: 11 Януари, 2017, 10:57:04 »
Щом минава сигнала проблема едва ли е в повреден чип. Не пипай още тоя филтър, няма да е проста схемата с ОУ ако трябва да докара същата филтрация (-12db/oct.) Иначе разгледай книжката на Стефан Куцаров - „55 практически схеми на електронни филтри“, там има всички НЧ филтри които може да ти потрябват като схема. Може да си изтеглиш безплатно и инсталираш програмата на Texas Instruments - Filter Pro която служи за оразмеряване на активни филтри, задаваш си изходните параметри които искаш и ти синтезира многостъпален (когато е необходимо) активен филтър, че на всичкото отгоре задаваш да ти сметне резисторите и кондензаторите от примерно E24 а кондензаторите от E6. Много съм доволен от нея, правил съм два филтъра с нея и двата след изпълнение са точно това което се очаква и каквото е на теория.
Но според мен просто трябва да се справиш с брума. За тоя евтинджос друго не си заслужава!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Re: Духа на Света-го Луи
« Отговор #2 -: 11 Януари, 2017, 11:43:29 »
Е да де,   проблема е в брума, схемата, е изпълнена с тоя чип и 5те елемнта по пдф уж. .

Като му отрежа изхода, 2 те стъпала след него не брумят. 

Като го вържа в схемата и му отрежа входа бруми, тоест брума идва от него...  Захранва се на 7.32в.. уж стабилизирано. Друго по него няма... принципно трябва да се захранва от 8,2в  с ценер ама не са имали толкова на платката. По спек яде всичко от 3 до 9в та не ми се вярва от захранването да е, но то пък друго няма...

Мислех друго да направя.  Така и така  има 2 басови говорителя, и те са сложени като ляв и десен в кутията.  Пък и крайното стъпало е  Стерео, но се ползва в бридж като моно... и 2 та говорителя са вързани паралело, което е супер смешно

Да разделя говорителите,  Да преработя схемата на крайното стъпало в стерео(то и без това е стерео интеграла) и да филтрирам пасивно ляв и десен сигнал до него.  Така звука ще е доста по приличен в крайна с/ка истинско стерео и за бас-а. Само като идея де..

Аз тръгнах от крайното стъпало назад и почнах да режа. Само крайното- никъв брум като е с отрязан вход. Буферния транзистор между крайното и  тоя тъп чип,  и той е тих. като няма вход.  И в момента в който види входен сигнал  от чипа- брум бате... Пробвах и без буферния транзистор и пак, брум...ГГенерира си го чипа и толкоз. А иначе си работи, изработва си баса.

То е интересно, че брума не си личи като свири музика, та може и така да си в фабрично, да не са си дали ного зор конструкторите на тоя дръжкофон, ама  някакси, крайните стъпала да са с 0.08% изкривяване,  маломощните аудио транзистори преди тях и те хубави, и накрая това лайно да набива брум.... абе някак си не ме кефи... така да го връча обратно , та било и конструкторска недомислица...

+ че имам един тон електролити по ЦД платката да сменя, че те са по зле от тия по  усилвателната, пък оптиката си работи, що да не чете... предполагам има и някъде блокирало ключе на механиката за изкарана тава.

-Само ме притесняват електролитите по тунера, те са 5-6, ама там е критично и ще трябва  да ги сменям един по един с тестове и да бележа кой от къде е , че да не го разстроя случайно.


« Последна редакция: 11 Януари, 2017, 11:52:55 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен цек

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 119
  • Населено място: софия
Re: Духа на Света-го Луи
« Отговор #3 -: 11 Януари, 2017, 14:02:12 »
Цитат
Само крайното- никъв брум като е с отрязан вход. Буферния транзистор между крайното и  тоя тъп чип,  и той е тих. като няма вход.  И в момента в който види входен сигнал  от чипа- брум бате... Пробвах и без буферния транзистор и пак, брум...ГГенерира си го чипа и толкоз. А иначе си работи, изработва си баса.
Само крайното- никъв брум като е с отрязан вход  - = малък начален ток=малък брум

 И в момента в който види входен сигнал  от чипа- брум бате... = работен ток
Проблема според мен е в нестабилизираното захранване - не държи на натоварване
Измери тока и напрежението с и без сигнал.
 Сложи някакъв стабилизатор - може на по-ниско напрежение
Сложи по-големи филтрови кондензатори
Може и трансформатора да кляка - китайците обичат да слагат боклуци

Нема и не може да има те такова магаре...

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Духа на Света-го Луи
« Отговор #4 -: 11 Януари, 2017, 14:18:15 »
Не е проблема в чипа, не го генерира той а вероятно захранващото му напрежение е с пулсации и затова влиза от там брум. Разгледай с осцилоскоп тия 7 волта дето му идват какви пулсации имат. Виж как е реализирана стабилизацията на това напрежение и дали няма повреда там.
Относно „глупостта“ за това баса да е моно - не е глупост, не може да се осъществява пространствено определяне на източника на ниски честоти, т.е. и стерео да го направиш пак няма да чуваш обем в баса. Обикновено дори в самите записи баса е синфазен за двата канала, просто това е физиката на нещата и разпространението на звука, затова и имаме по 1 субууфер дори в най-наточената система.
Ако сега преконфигурираш стъпалото както си решил от мостово 1 канал на два канала стерео по един говорител на всеки канал ще ти спадне изходната мощност 4 пъти. Не мисля че искаш да „постигнеш“ такъв резултат! Така че не барай конфигурацията, защото тя не е случайна па макар и да е китайски боклук.
Относно електролити по тунера - сменяй смело и наред без да го мислиш изобщо - нещата които могат да се разстроят в един тунер НЕ зависят от електролитните кондензатори. Просто гледай при смяната да не разбуташ бобини и други елементи, просто сменяй внимателно, но няма проблем в самата смяна на електролитите.
За ЦД виж в какво състояние е трипозиционния превключвател за определяне позицията на чекмеджето, вероятно в позиция максимално извадено чекмедже не дава контакт, пробвай да го пръснеш със спрей или в краен случай да опиташ да присадиш такъв от компютърно ЦД. Въпроса е обаче дали чете дискове, защото може да не чете и проблема далеч да не е елктролитни кондензатори. И как разбра че оптиката работи?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rkounev

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
Re: Духа на Света-го Луи
« Отговор #5 -: 11 Януари, 2017, 18:18:55 »
Относно "моно" баса-това не е китайска измишльотина ,а е заимствано от Хитачи.На времето те имаха една серия радиокасетофони,висок клас.Системата се казваше 3D.Доколкото си спомням-TRK 7 3D,TRK 9 3D.

Неактивен Лъчо Минков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1124
  • Населено място: София
Re: Духа на Света-го Луи
« Отговор #6 -: 11 Януари, 2017, 20:16:56 »
           Не ги рабирате изобщо  вие електрониките, но аз ще ви кажа как да се реши проблема- слага му се някъде това http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=8306.0
и проблема е решен :rofl:

Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Re: Духа на Света-го Луи
« Отговор #7 -: 11 Януари, 2017, 21:53:25 »
Ако си работи нормално не е добра идея да се "копае" много. Аз имам случаи с някое китайско радио, оправя го, тръгне си и си казвам айде да сменя тея електролити че са калпави, айде да сменя тоя кабел че е тъничък и като почнат да се отлепят едни писти и да се чупят пластмаси си вкарвам допълнително беля на главата.  :D

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |