| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Антенни съгласуващи устройства - митове, легенди и възможности  (Прочетена 6755 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Привет сандъкчии!
Искам да засегна една интересна тема – антенните тунери. Зная, че не много от нас тук са радиолюбители, но поради интригуващия проблем и свързаната с него схемотехника, решенията са гимнастика за ума от най-високо качество.
Както спменах в темата за моя АТ-150, антенния тунер или Антенното Съгласуващо Устройство (АСУ) представлява звено, изградено с реактивни елементи, чиято цел е да компенсира всякакви реактивни индуктивности и капацитети на една антена за определен честотен обхват по такъв начин, че предавателя да „вижда“ не тях, а колкото се може по чисто активно съпротивление от 50 ома, като по този начин се прехвърли максимално количество енергия към антената. Повечето транзисторни усилватели в предавателите са предвидени да развиват изходната си мощност в точно такъв товар и не толерират особенно други.
Предавателните антени (и въобще всички антени) имат честотнозависими размери и характеристики и повечето от тях не представляват „правилен“ товар за предавателя на други честоти, освен основната и може би нейните кратни (х2, х3 и т.н.). По тази причина немално радиолюбители вдигат антени „подрязани“ за определен обхат. По-сериозните и отдадени опъват няколко и ги превключват, а начинаещите с малко опит често опъват една за един обхват, най-често 7 или 14 мегахерца. При всички останали честоти антената представлява някаква произволна комбинация от активен и рекативен характер, т.е. комплексен импеданс с различни стойности и знак. Нека за пример дам 30 метров дипол, опънат хоризонтално на 15 метра над земята. Модела е от ARRL и е правен с EZNEC-3.

67208-0

Обърнете внимание на графата Antenna Impedance. Може да видите, че той е изразен с реална и реактивна част от вида R +/- jX, където R е реалната част (активно съпротивление), а Х е реактивната. Там, където Х е със знак +, напрежението изпреварва тока, т.е. антента има индуктивен характер, а където е със знак – напрежението изостава от тока и антената е капацитивна. На следващото изображение може да видите много по-ясна картинка на импеданса, представен в полярни координати.

67210-1

Може би забелязвате екстремните стойности в таблицата за някои честоти, особенно за 1.8МХц, където антената е къса. Дори захранена с коаксиал RG-213, който е с относително малки загуби на метър, КСВ откъм предавателя ще бъде чудовищно неприемливо и загубите ще са огромни. Ако импеданса на антената е 50 активни ома, то при дадените в примера 1500 вата напрежението би било 387.3 волта, идеалния случай. Поради реактивността на антената за различни честоти реалността обаче е друга – в последните две графи може да видите напреженията, които ще се развият в коаксиал и открита линия. Ако се опитате да „натикате“ 1500 вата на 1.8МХц в тази антена определено нещо, ако не и всичко, ще се подпали. На останалите честоти нещата също не са розови. Загубите там ще означават, че в крайна сметка не само ще имаме един претоварен предавател, но и надали ще излъчим нещо, защото цялата мощност ще се изгуби в линиите и въобще във всичко между предавателя и антената.
Има и още един факт, широко забравян от начинаещите – невъздушните захранващи линии са предвидени да работят с минимални загуби САМО АКО ИЗТОЧНИКА И ТОВАРА СА СЪГЛАСУВАНИ С ТЯХ! Т.е. загубите в един коаксиален кабел ще бъдат минмални само ако предавателя и антената са съгласувани. Това означава, че ако вашия антенен тунер се намира при предавателя, а между него и антената имате коаксиален кабел, нищо добро няма да следва от това. Тунера няма да компенсира импедансните отклонения на самата антена, а на системата антена+кабел, както се случи при мен в началото. Гледате на КСВ метъра 1:1, всичко изглежда ок, обаче тъй като коаксиалния кабел работи, например, при КСВ 5.5, загубите в него са толкова големи, че до антената ми я достигаха 10 вата, я не. А колко от тях са били излъчени, никой не знае. Надали много.
Как да постъпим тогава?
Има 2 варианта – или поставяме тунера в точката на захранване на антената, или го свързаме с нея с открита балансирана линия. Първия вариант е най-адекватен. При него разликите в импеданса на антената се компенсират от тунера директно при нея и коаксиалния кабел до предавателя работи с минимални загуби. Но не само че не всички тунери са създадени за това, но и не всички имаме достъп до опора в средната точка на антените си. Дори повечето от нас имат само двете крайни точки, между които сме ги опънали. Остава втория вариант – да захраним антената с открита линия, по която загубите са минимални дори при високо КСВ, след което да разположим тунера максимално близо до края ѝ. Аз дори това не успях да направя обаче. Живея в апартамент. Между радиото и и балкона има няколко метра коаксиален кабел, последван от БАЛУН 1:1 и трансформатор 1:4 (за да може шашавите импеданси на моята антена да се смъкнат в обхвата на тунера), после идва откритата линия до антената, някъде 7-8 метра. А тунера е при радиостанцията. След всички перипети, описани в темата за антената, успях да я докарам да се държи добре в тази конфигурация, но така и не зная колко точно излъчвам от моите 100 вата. За сега нещата а добре, имам връзка на 8000км.
Мислих, чудих се какво да купувам, какви пари да заделям. В крайна сметка се изнервих не само от цените на автоматичните тунери на пазара, но и от факта, че след бая четене по темата може би мога да си реша проблема и сам. Вече 3-4 месеца чета каквото мога да докопам по темата и започнах да осъзнавам и откривам някои тенденции. Разбрах че повечето антенни тунери са адски нескопосано направени. Осъзнах как е възможно военните да ползват без проблем ужасно смотани антени през цялото време и пак да успяват да правят връзки по цял свят. Проблема е основно в тунерите! Например царува мнението, че най-универсалния тунер е Т-звеното. Повечето любителски ААСУ на пазара са от този тип. А защо тогава професионалните и военните тунери използват масово пи-звено? Намерих някакви обяснения, че били скъпи, че била трудна настройката и т.н. А в същност повечето правят една и съща глупост – опитват се да настройват антените само по КСВ. А този параметър е много беден на информация. От него не се разбира нито с какъв знак е импеданса на антената, нито в каква абсолютна размерност, нито дали е под или над 50 ома реалната част, нито каква е разликата във фазите между тока и напрежението за дадена честота. И тъй като Т звената (и пи-звената също!) са триизмерно решение на двуизмерен проблем (3 променливи елемента за компенсиране на R и Х) винаги съществува опасността да настроите звеното на грешна комбинация от стойности. А това довежда до загуби в звеното, обикновенно в индуктивността. Гледате на метъра КСВ 1:1! Излъчвате 100 вата! Супер! А в същност 97 вата отиват в реалното съпротивление на индуктора, само 1-2 в антената! Осъзнах, че повечето истерии около „невероятните“ тунери са просто рекламни трикове. Те не винаги работят добре, не и във всякаква среда със всякакви (разумни, разбира се) антени. Къде е проблема?
За мен:
1)   Липса на достатъчни на брой разнообразни и правилно разположени детектори на R, Z, ɸ, |Z|. Детекторите за права и отразена мощност са полезни, чрез тях се пресмята КСВ, но не са задължителни за недвусмислената настройка на едно съгласуващо звено.
2)   Детекторите остават във веригата през цялото време, внасяйки постоянни загуби.
3)   Няма никакви механизми за „тиха“ настройка, т.е. с малка мощност. Оператора трябва или да намали ръчно мощността по време на настройката или да настройва при пълна мощност, рискувайки и тунера, и предавателя. Сигналите се излъчват в ефир, създавайки смущения. И двата варианта са малоумни в тази ера на технологии. Аз правя точно така – свалям на 10 вата, настройвам, вдигам на 100 – предавам. Пълна простотия.
4)   Т-звената с НЧ звена и пропускат над резонансната си честота. Това ознчава, че всички хармоници, генерирани от предавателя ще преминат безпрепятствено.
5)   Няма никакъв механизъм, чрез който по време на настройката да се предотврати предавателя да „вижда“ високо КСВ, с което се рискува цялостта на крайното стъпало.
6)   В повечето тунери няма защита от пренапрежения в антената, няма дори един ВЧ дросел на изхода поне да източва статичния заряд, който се натрупва в антента.
7)   Немалко тунери използват вградени БАЛУН-и с доказано безумна конструкция, като например токов Ганела на едно ядро.

Нека сега съставим един списък с желания:
1)   Широк обхват за настройка, не само като честоти, но и като обхват от импеданси.
2)   Настройване на антената с пълна мощност от предавателя чрез механизъм за разсейване на излишната мощност в активен товар.
3)   Тиха настройка с малка мощност към звеното.
4)   Комбинация от детектори, осигуряваща недвусмислено правилна настройка на звеното във всички случаи.
5)   Потискане на хармоничния състав на сигнала.
6)   Напълно автоматизирана настройка на антената.
7)   Защита на предавателя чрез осигуряване на ниско КСВ за него през целия процес на настройка.
8)     Адекватен БАЛУН.
9)     Заита от пренапрежения и статични заряди на изхода.
Вече мога да твърдя със сигурност, че горния списък МОЖЕ да бъде изпълнен без тунера да струва 10000 лева и без да ви е нужен екип инженери за изпълнението му. Може дори да се изпълни без микропроцесорен контрол и програмиране – само с твърда логика, въпреки че би било безумно от гледна точка на сложността на схемата за управление. Но с помощта на малък евтин микроконтролер, малко старание и много мислене, почти всеки с опит в конструирането на радиоапаратури може да се справи. Просто не трябва да се оставяме да бъдем убедени, че необходимото е недостъпно за нас, че е над нивото ни на разбиране, над възможностите ни. Е да, няма как да постигнем изключителни характеристики, но нека не забравяме, че не това е целта – ние сме любители.
В следващата публикация ще разгледаме един изключително ценен труд по темата от далечната 1973г. а по-натам ще се спрем на реализацията на един легендарен Български антенен тунер 03АТ на ACOM. Накрая ще се опитам да вплета най-доброто в един приемлив за повечето от нас вариант, едновременно достатъчно евтин и функционален. Пък да видим!
 :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Преди да се гмурна из дебрите на импедансното съгласуване бях изненадан от пратка в пощата - две ролки и един зъбат ремък, който поръчах удивително скоро. Пристигнаха бързо, за разлика от предната поръчка, която я няма 4 месеца...
Реших набързо да напоя един тунер тип Диференциално-Т:



В този частен на Т-звеното случай, двата променливи кондензатора или се заменят с един диференциален, или се свързват един за друг отместени на 180 градуса. Така единия се увеличава, докато другия намалява. В този случай имаме 2 основни недостатъка - намален обхват на настройка и увеличени загуби за някои комбинации от честота/товар. Но за сметка на това печелим една незаменима преднина - точната настройка е САМО ЕДНА и при нея загубите са възможно най-малки. Това ни позволява да използваме за настройката само един детектор - за отразена мощност. С напрежението от него можем лесно да реализираме серво система за автоматична настройка. Аз лично смятам да пробвам с AD8307 като детектор, комбиниран с инвертируем мост за тиха настройка, но за това в следващите постове.
Сложих резистивен товар от 300 ома, представляващ КСВ 6:1. Двата резистора имат малка собствена индуктивност (лазерно нарязана спирала) и съм ги свързал насрещно по тази причина. Меря КСВ с USB антенен анализатор (по-скоро КСВ анализатор) Fox DELTA.
Качвам резултати за настройка на различни честотои от КВ любителските обхвати.

67537-1

67539-267541-3
67543-467545-5
67547-667549-7
67551-8

Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
67553-0

Променливите кондензатори са 20-460пФ, индуктора е до 19мкХн. Операциите по импедансна трансформация от 6-тте възможни зони са показани на следващото изображение (благодарение на David Knight G3YNH и прекрасния му сайт по темата - http://g3ynh.info/zdocs/z_matching/index.html):

67555-1

В следващите си постове ще използвам изображенията от този прекрасен сайт неведнъж. Съветвам всички, които се интересуват от темата и разбират английски да разгледат материалите през горния линк. Заслужава си!
« Последна редакция: 25 Февруари, 2017, 00:07:06 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен Moss

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Поздравления за темата!
За тая работа хората ползват MFJ-259 от стотици години(вероятно много добре го знаете). Напоследък се  появиха и някакви такива с дисплеи, ама MFJ-я изглежда доста полезен принципно.

Той си има генератор, няма нужда да излъчваш някакви особени мощности.

А има и истински антенни/ВЧ анализатори( ама това е вече прекалено).  :)

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Разбира се, че зная за MFJ-ката, но съм ограничен като възможност да пренасоча средства в тази посока. Дори и този анализатор почака бая време, преди да тръгне към мен. Радвам се, че темата е интересна!
Но не е въпрос да се ползва антенен анализатор в един тунер. Идеята е детектора да е направен така, че да работи с много ниски мощности за точно измерване, а това не е толкова просто, колкото звучи. В моя вариант ще се работи с 1W, но ще стигна и до там.
 :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3519
  • Населено място: Варна
Извинявам се (въпреки, че го употребих по-горе), лично на lz2xl, за ужасното нарушение. Дано не е престъпление?!...
Не е престъпление,тук просто ще се затрупа понеже ще има мнения след това.Пък и не е съвсем по темата.Ако го пуснеш в раздела който посочих ще имаш тема само то този въпрос и ако си я ъпваш примерно веднъж на седмица много повече хора ще научат.Така кой прочел прочел..........за момента и после забравили  :) Така че сам прецени.Не може така,все пак има правилник.Нека се уважаваме взаимно и да не се налагат излишни извинения.
 
По темата,MFJ-259 е добър прибор.Лично аз не ги харесвам много тия автоматики.Друго си е обикновения антена тунер и SWR метъра.Както се казва класика в жанра от нашето поколение :) Мит е че АСУ при съгласуване на антената с предавателя решава проблема "калпава" или неподходяща антена.Сваля отразената вълна,вкарва антената в резонанс и пази предавателя от повреди и толкова.Нищо повече не се случва.Примерно с направена добре и настроена........подкастрена антена постигаш повече от колкото с недотам добре изкусурена антена и антена тунер преди нея.Тия АСУ и т.н. прибори имат право на живот в съвременните жилища където така или иначе нямаш възможност.По добре е правилно настоена и добра антена.Иначе съм впечатлен от техническата обосновка на Билян :good: Не са се свършили мислещите хора в нашето хоби :drinks:

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Бе гола-вода съм, ама се старая. Толкова глупости са се вкоренили в литературата на тая тема, че не е истина. Например това, че отразената енергия от една несъгласувана антена може да се върне и да ти повреди усилвателя. Това не е вярно. Усилвателят не се поврежда от това, защото не може да поема енергия, когато е пуснат и излъчва. Поврежда се, защото заради високото КСВ комбинацията от линия и товар (антена) представляват различно от необходимото му товарно съпротивление, в много случай бая по-ниско от 50 ома. Това предизвиква повишена консумация и термално "избягване" в мощните транзистори.
Темата е изключително интересна, продължавам напред!
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3519
  • Населено място: Варна
Отразената вълна особено ако има силно изразен XL може "да върне" напрежение доста по голямо от това което усилвателя е подал.Напрежение,не мощност.За лампова апаратура това не е критично....КПД-то пада,не те чуват.....за транзисторна апаратура обаче често е убийствено.Примерно ако на предавател с транзистори които работят на 12 волта и дават изходна мощност 50 вата върху 50 ома върху товара имаш 50 волта нали..........закона на Ом никой не е отменял.Обаче ако антената се държи като индуктивност за определен диапазон може да ти върне над 200 волта обратно.Това е доста по сложно за обяснение,аз се постарах така по простичко да обясня.Едно време това по старите даскали по РСУ и РСТ обясняваха физически с експеримента с опънато дълго въже.Представи си опънато въже,ти рязко вдигаш и свалях края които държиш и образуваш вълна която тръгва по дължината на въжето.Стига до другия край,отразява се от точката където е завързано и се връща.Удара които ще усетиш ще ти се стори доста силен и неприятен.Този камшичен удар е добре познат на моряци и алпинисти.Нещо подобно се получава и с веригата фидер-антена.Термалните пробиви не се получават в тоя случай,изхода на усилвателя получава токов удар.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
По материали на David Knight G3YNH и Nigel Williams G3GFC!
Съгласуването на импедансите на един генератор и един товар е операция с две стъпки. Едната е анулиране на реактивната съставка на товарния импеданс, другата преобразуване н резистивната съставка в предварително заддена, обикновенно 50 ома. Тази стойност е широко разпространена като номинална за товар на транзисторни ВЧ усилватели и на лампови такива. Искам да поясня, че тук няма да изирам вградените в някои радиостанции тунери. Те обикновенно могат да се справят с активна съставна между 17Ω и 150Ω и около +/-300Ω реактивна такава (индуктивна или капацитивна). Този обхат е достатъчен за съгласуване с резонансна антена, захранена с коаксиална линия, или с входа на лампов усилвател, но е далеч от нужното за съгласуване с огромния обхат от импеданси, които могат да бъдат срещнати в една КВ антенна система, използвана за всички обхвати. Също така изходното П звено на лампов усилател може да има ограничен обхват на съгласуване и да не потиска адекватно хармоничния състав на сигнала, когато е натоварено с импеданс рязко различен от 50+j0 Ω. Тези звена НЕ СА АНТЕННИ ТУНЕРИ.
Целта ни е да се справим с активни съставни между 3 и 3000Ω, и с реактивни в обхвата +/- 2500Ω.
Импедансното съгласуване  може най-точно да се опише като ред операции в импедансната Z-равнина. Тя представлява двуизмерно пространство, координатна графика на съотношението на активната съставка R и реактивната съставка jX. Съгласуващото звено може да бъде шрието за гръпа компоненти, които могат да се комбинират по такъв начин, че съществуващ импеданс Z да бъде преместен в друга точка Z' - Z → Z'. В общи линии тази трансформация се извършва чрез добавянето на някаква комбинация от трансформатори и серийни и/или паралелни импеданси. На практика, в името на ефективността и особенно когато става дума за антени, трансофрмацията се извършва чрез добавяне на индуктивности и капацитети с висок качествен фактор Q.
Най-простата операция, която може да изпълним върху даден импеданс е да свържем активно или реактивно съпротивление последователно на него. Ако добавим активно съпротивление, то влияе само върху активната част от Z, без да влияе на реактивната, и обратно. Това можем да опишем така:
Z=R+jX
Z+Rs = Z' = (R+RS) +jX
Z+Xs = Z' = R+j(X+XS)

67630-0

Искам да отбележа, че докато можем само да добавяме активно съпротивление, местейки Z на дясно, можем да добавяме или изваждаме реактивно съпротивление, местейки Z нагоре или надолу, защото индуктивностите и капацитетите имат противоположен ефект. Вертикалните линии в импедансната равнина (успоредни на оста jX) наричаме линии на константно съпротивление. Хоризонталните (успоредни на оста R) – линии на константен ... реактивитет. По-свестна дума нямам, съжалявам! :D
Ако използваме индуктор, увеличавайки L (и с него Xl), измества Z нагоре. Ако обаче изполваме кондензатор, намалявайки C (увеличаайки Xc), преместваме Z надолу, т.е. последователен кондензатор трябва да има голяма начална стойност, за да има ефект, който се увеличава с намаляването на капацитета. Който е объркан от казаното, да прочете като мен текста 2-3 пъти за начало.
Обикновенно не добавяме съпротивление при съгласуване на антени, но има ситуации, където малки загуби са дори желани, но случаите са малко. Разбирането на ефекта от активното съпротивление в серия може да ни помогне в реалния живот да разберем по-добре загубите в истинските компоненти, като индуктивностите, и какво влияние имат те върху позицията на Z'. Понякога тези загуби са повече от значителни, особенно с повишаване на работната честота.
И скоро продължаваме напред...

Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен mirkata

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 141
  • Населено място: Хасково
С една дума:
     АСУ служи да прикрие несъвършенствата на антеннофидерната система. Долу може да имаш КСВ 1, но горе съгласуването на фидера с антената да не е добро. Разбира се за съгласуване на  фидера с антената  си има способи. Добър способ  за съгласуване на фидера с антената е използването на високоомни фидери, което е фактор за многообхватност на антената.Те пък създават други неудобства със съгласуването между предавателя и фидера долу, но който си има брада, трябва да си има и гребенче. Използване на  балуни, шлейфове, ферити и др. е полезно. При всички случаи няма съвършена система. Изследвайте фидера преди монтажа към антената, поне за да знаете впоследствие ако имате проблеми, къде е причината. Това може да стане обикновен гриддип, не е сложно. Винаги излъчената мощност от предавателя 100 % не е горе излъчената в антената.
Въпреки всичките недостатъци и предимства АСУ винаги е полезно, дори и съгласуването на антената  с фидера да е отлично. Това съм го разбрал преди около 40 години и  използвам АСУ, което аз го наричам по нашенски трансмач. Разбира се допълнителни екстри като КСВ мер, измерител на мощност, антенен превключвател, заземяване на антената, дросел или разрядник за евентуално атмосферно електричество  и др. винаги  са добре дошли. Колкото до автоматичните тунери... ами някои над КСВ 3 май не съгласуват. Затова аз ( мое лично мнение ) въпреки някои недостатъци предпочитам ръчно настройваемите тунери.
Колкото АСУ за предпазване на крайните транзистори на усилвателя помага, но те могат да се скапят по доста други причини. Ако има свясно ALC  трудно ще се скапят крайните транзистори.

Ето и моя малкия трансмач. Кутията е от СД чейнджър, пасна добре по размери
Който може, го може.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Това точно казвам, всички са "наковани" да мислят в КСВ единици, а то почти НИЩО НЕ ОЗНАЧАВА на практика за една система предавател - фидер - антена. Не носи никаква информация къде лежи импеданса, как да настроите правилно звеното за минимални загуби и т.н. Истинските единици, които могат да ни дадат възможност да настроим едно звено са фаза, реална и рекативна част на импеданса. САМО така можем да разберем къде по равнината се намира той и да направим правилните настройки. Но и това ще се изясни в следващите постове. :)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен Moss

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Цитат
Друго си е обикновения антена тунер и SWR метъра.

То наистина си е друго. КСВ метъра показва само аплитудата, без да дава представа за фазовите съотношения. А те са важни.
Почти като разликата между волтметър и осцилоскоп. Някак си не са взаимозаменяеми.

Неактивен Moss

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Цитат
реактивитет

Е ся. Какви са тия "думи",
Реактанс се казва. (ше май :D)

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3519
  • Населено място: Варна
Нормално е да се мисли в КСВ единици,те са мерната единица там.Ако се преведе в по понятни работата изглежда така.При подведени от предавателя 100 вата при КСВ 1.5 излъчени са 50 вата,ако КСВ е приблизително 1.1 излъчените са 51.9 приблизително.Освен това в тази верига предавател,линия,антена никъде не се споменава за резонансните явления в самият кабел.Те изобщо не са за подценяване.Трансмача както спомена mirkata е полезно нещо въпреки че повечето го пренебрегват.Понеже ahedproductions спомена в началото за военните предаватели,там П контур или двойни П филтри на изхода на предавателите въобще няма.Самият изходен кръг на предавателя представлява T или L антена тунер........както сега е модерно :) Настройките стават в много широки граници,не както в радиолюбителските диапазони.Примерно морските/корабни/ предаватели се работеше на честоти от 500 кхц до около 12 мхц и диапазона на пренастройка е много широк.За антените да не говорим,пръчки широве с дължина от 2-3 метра до около 10-15 метра.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Нормално е да се мисли в КСВ единици,те са мерната единица там.Ако се преведе в по понятни работата изглежда така.При подведени от предавателя 100 вата при КСВ 1.5 излъчени са 50 вата,ако КСВ е приблизително 1.1 излъчените са 51.9 приблизително.
Колко енергия отива в небето никой не знае. Най-малко КСВ метъра. Може така да стане, че КСВ да е 1:1 в точката на измерване, но в ефира - нищо! Ако например използваш само КСВ метър да настроиш Т звено (а също и Пи такова), можеш такъв комплект настройки да откриеш (точно защото решаваш двуизмерна задача с триизмерна система), че да си натсроиш предавателя да грее индуктора. И той ще го прави щастливо. Добавянето на още елементи в звеното, като "перфектния" трансмач, само усложнява една проста задача и дава поле за още повече грешни комбинации. Няма по-смислен тунер от Г звеното, завъртяно CL или LC в зависимост дали реалната част от антенния импеданс за честотата е над или под линията на постоянно съпротивление 50 ома. И няма как да се измери с КСВ метър колко енергия се излъчва, само какво се случва с енергията в точката на измерване. Това може да се случи само с измерване на ток и напрежение откъм антената, след като е била измерена (R + фаза) като хората и е намерено комплексното Z, настроена е, позната е конструкцията и от това се знае колко е стойността на Rизл.. Само тогава може някой да има идея колко от мощостта се излъчва. Останалото са догатки. Това е моето мнение.
Но нека не задълбаваме в спора, нека изложа материала, а всеки да си прави изводите за себе си. Нека свърша и ще почне спора.  :drinks:
Ох бе, реактанс, разбира се!!! Извинете, забих нещо.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |