Общ раздел > Технологии и джаджи

Несиметрия в мрежата при използване на еднопътен изправител.

(1/5) > >>

BatKoce:
Тъй като забелязвам, че се подценяват ефектите, предизвикани от този тип изправяне, си позволих да създам тема.
Някои от въпросите бяха повдигнати тук: https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=18617.msg140131;topicseen#msg140131

Опитната постановка е дадена по-долу. Източниците 230 волта са два контакта в едно помещение. Първоначално бяха на един разклонител, после бяха разделени на различни контакти из помещението. Особена разлика не се наблюдава.
При включване само на трансформатора с лампата, всичко е нормално и не се чува звук. При включване на активни товари през диод започва да се чува силен брум, като с увеличаване на мощността той се усилва. Осцилограмата върху кршуката без включен товар е нормална, а при включен товар е изкривена близо до абсцисната ос. Още не съм правил опит да включа кондензатора, показан с прекъсната линия, но предполагам че той трябва да влоши нещата. Изменението на мощността на крушката не предизвиква забележими промени в осцилограма и звук.

Узунов:
Според мен това изправяне (еднополупериодичното е няма такава дума  :crazy: ) се ползва за много слаби консуматори и за това никои не го отразява като проблем...
Още по-рядко е някои да изправя 220-те волта с един диод само и да товари едната полувълна с киловати...
Така си мисля аз, но може и да бъркам...

BatKoce:
При товар около 150 вата за 230 волта ефектите започват да се усещат "на слух", без да се приближаваме прекомерно до трафа. При това положение мощността върху товара е половината. Вярно е, че при съвсем малки мощности ефектите ще станат незабележими. Освен това всичко зависи до някаква степен от вида на инсталацията и разположението на обектите. Пробите с големи товари направих, защото имаше задача да се намали мощността на 3-киловатов бойлер наполовина. При телевизорите "Велико Търново 84" имаше такъв изправител. Понеже рядко са работили такива телевизори близо един до друг, а и щепселите им са се включвали произволно в мрежата, част от ефектите са се компенсирали.

styrshel:
"Несиметрия" е малко неточно казано. Тук става дума за протичане на токове със форма различна от синусоидалната. Това поражда хармоници от по-висок ред, които се разпространяват в ефира и може да предизвикват радиосмушения. На мрежата обаче това не и пречи тъй като мощноста и е прието да се счита за безкрайно голяма и такива слаби консуматори не и влияят. За съжаление мрежата в рамките на жилището може да служи като "антена", която да излъчва тези смущения.

styrshel:

--- Цитат на: BatKoce в 01 Април, 2024, 15:04:48 ---При товар около 150 вата за 230 волта ефектите започват да се усещат "на слух", без да се приближаваме прекомерно до трафа. При това положение мощността върху товара е половината. Вярно е, че при съвсем малки мощности ефектите ще станат незабележими. Освен това всичко зависи до някаква степен от вида на инсталацията и разположението на обектите. Пробите с големи товари направих, защото имаше задача да се намали мощността на 3-киловатов бойлер наполовина. При телевизорите "Велико Търново 84" имаше такъв изправител. Понеже рядко са работили такива телевизори близо един до друг, а и щепселите им са се включвали произволно в мрежата, част от ефектите са се компенсирали.

--- Край на цитат ---
Еееее, БатКосе, откриваш америка. То затова си има различни формули за оразмеряване на трафа в зависимост каква е  схемата на изправителя. Естествено е с един диод трафа да се подмагнитва от постоянната съставка  и да си променя режима. Дори двуполупериодно е 2 диода и средна точка на намотката се различава в сметките на двуполупериодно с грец.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия