Общ раздел > Технологии и джаджи

Един интересен способ за отпояване и запояване на микросхеми

(1/4) > >>

Велин Панчев:
Тези момчета (ITOinfoo от youtube) използват за разпояване прожектор с лампа до 200Ват ,да разпояват микросхеми.
Един от плюсовете е че, не е нужно да се купува скъпоструваща разпояваща станция.
Може да постави и термосонда за да се следи температурата на мястото за разпояване, за да не доведе до повреда на микросхемата или самата платка.
Аз лично съм включил и един димер с който да увеличавам или намалям мощността на прожектора. Може да се включи и един терморегулатор с който да се подържа дадена температура.
Един от минусите е че, при силно светене блести много в очите и парите от флюса са опасни за вдишване, но с нужната система с вентилатор те могат да се отвеждат така че, да не се вдишват.

/>
Едно от условията за най добра ефективност е, елементът да се намира посредата на прожектора, иначе ако се намира встрани ,докато се нагрее достатъчно,вече може да сте прегрели  платката или накой друг елемент. Има и клипове където от горе ползват друга такава лампа или инфрачервена. Зада постигнат еднакво нагряване и от двете страни, а също и пистолет за горешвъздух или такъв от поялна станция.

Pichaga933:
Постановката при мене  :D

1. Инфрачервена Крушка 150W -15лв от Петров  електроника май имат и на други места има.( по добре да си направите кутиийка с отвор за чип,която д аможе да се доближава до елемтите  на 1-2 мм, иначе аз загъвам отстрани с фолио да не бяга топлото. НЯмам ЛУПА , както е на истинските станции и от това ми идва проблема. Трбава да има стъклена лупа която д аможе да фокусира от 10см диаметър на лампата на 2-3см диаметър на повечето чипове.

2. Термоследящ уред ДТ838 С термосонда , 10лв от конрад, елимекс итн...


3. Печка духалка  10лв от  Практикер итн

Въпросната платка от снимките не стана , щото преди мене е била рехиитвана  около 3-4 пъти...
Въпреки това изкарах картина и от нея  :D , но беше ненадеждна и заминава за части, докато не си осигуря инструменти, за да я реболна.

4. От кухненско алуминиево фолио се изрязва лист  и в него  прозорче с големината на чипа, за да не се подгряват околните елемнти.   

ПРЕМАХват се електролитните кондензатори ако има на близо, че от температурата въпреки фолито подуват някои!

Ползвам Инврачервена Лампа за Ревматологични нагревки, крушката е Филипс докарва до 250 градуса целзий


Тука с по-сериозно подгряване  отдолу, понеже ползвамсамо един термодатчик,първо настройвам печката да поддържа към 150 градуса отдолу

Велин Панчев:
за нагревател какво използваш?

Pichaga933:
От Долу както виждаш  , или сешоар или печка духалка  с регулация . Следиш температурата с датчика и я настройвашш на колкото ти хареса, после местиш датчика отгоре и го ползваш за нагряването на чипа.

Уреда е DT838 има термодатчик към него в комплекта.

Отгоре Инфрачервената лампа към 150W e , крушката е инфрачервена за 220в Phillips може да се сложи на всякакво тяло.
мисля ги има в Петров електроника. итайте в гугъл. НО са слаби

мисля скоро да пробвам с тези фенери за  Билбордове че са по-мощни,  но задълже трабв ада се следи температура, щото за старите чипове минете ли 250 градуса са за кофата. А новите чипове с голи ядра пък са до 300 задълже но се рехиитват на 250.

Рехиитването на 220 и 250 градуса с инфраред  се прави за 10 минути като достигнете желаната температура - 10 минути  трабва да стои на нея чипа. Охлаждането да е плавно, както и нагряването и да не се пипа платката докато не се охлади напълно щото понякога пак пука...

Отгоре ползвах и пистолет са горещ въздух но трябва мног да се внимава че са със силна струя  на въздуха и като бутнат чипа малко на страни и трябва да го махаш...

Реболване още не съм правил, само рехиитване- успешно маха артефакти от видеокарти  :D.

Нямам матриците за реболване.  :-[

Ricarq:
А със сешоар и за отгоре дали няма да мине номера?  На един скъпичък лаптоп на един мой приятел му оправиха видеото с подгряване на чипа с горещ въздух. И обилно обливане с флюс за запояване на чипа предварително и след това със струя горещ въздух . Но човека не даде никаква гаранция колко ще издържи така. В youtube има много клипове на ремонт по този начин предимно на GSM апарати

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия