| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Инкубатор за яйца  (Прочетена 4765 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен radio-hobi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1055
  • Населено място: София
Инкубатор за яйца
« -: 05 Май, 2018, 10:45:16 »
Знам че темата няма нищо общо с тематиката на нашия форум ,но да питам все пак .
Искам да си направя инкубатор за люпене на пиленца ( патенца ) защото ми омръзна от купени ярки и кокошки които или са пълни с въшки , или са претенциозни към храна и още 100 неща ,а на всичко от горе не са и евтини . Гледах продават готови инкубатори няколко модела са , едните са просто капак с нагревател и терморегулатор ,а другите са от стиропор . Цените им са от 100 лв нагоре ......  :o :o :o
На мен ми трябва нещо за до 20 яйца .
Та ако някой е правил такова чудо на техника и иска да сподели идея ще съм благодарен .  :drinks:

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 618
  • Населено място: Сандански
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #1 -: 05 Май, 2018, 14:19:42 »
Правил съм, люпил съм...
Инкубатора представляваше сандък от преди не се знае колко години. отгоре на капака бях поставил 4 лампи по 100 вата всяка, като две по две бяха последователно свързани. Лампите са изолирани с алуминиево фолио от страната на яйцата с цел да не загряват последните лъчисто, а само от въздуха
 В средата на капака имаше поставен вентилатор тип компютърно захранване 120х120х25 на 12 волта. по спомени бе относително нискооборотен. Отстоянието между капака и вентилатора бе около 5-6см за да върти вътре въздуха и да разпределя равномерно топлината от лампите.
Яйцата се нареждат на дървена скара на разстояние по спомен около 7-8см от дъното. Въртенето ръчно, сутрин и вечер.
Терморегулатора бе със МА723. Схеми в нета има бол...
Поставя се и ваничка с вода за влажност, но трябва да прочетеш малко...забравил съм кога и по колко. Люпил съм кокоши, патешки и пуйки. Всяко яйце си има своя оптимална температура и време за люпене, но има литература по въпроса.

ПП ВАЖНО - схемата с МА 723 има една особеност. Когато се използва вътрешния опорен източник на напрежение, се оказва, че първите дни се получава изместване на напрежението, все едно старее опорния източник. Това се нормализира след това и от там нататък, кове температурата точно. Това мое съмнение се потвърди и доста по късно в годините,когато мой приятел се захвана с изработка на диференциални термостати...но темата е друга.
« Последна редакция: 05 Май, 2018, 14:38:10 от pansim »
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Любо Божков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1619
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #2 -: 05 Май, 2018, 19:40:29 »
За водоплаващи птици температурата на люпене беше по-ниска. Освен това излюпването е по трудно, тъй като патето трудно си пробива черупката при излюпване. При естественото люпене патката постоянно размества яйцата, като изменя тяхното пространствено положение и едновременно с това се протрива черупката така, че да отънее когато дойде време за люпене. Освен това при тези птици се изисква и много висока влажност по време на инкубационния период. Ако някой е обърнал внимание - птицата не стои постоянно върху яйцата, а от време на време отива да се намокри и отново ляга върху тях.
Наи лесно се люпят пилета.
Правил съм си инкубатор за 150 яйца в корпус на хладилник "Саратов". Яйцата са разположени на три носещи рамки една над друга, като яйцата се поставят с върха на долу върху основи, изработени от тел 5мм. Рамките се накланят автоматично на ляво и на дясно на ъгъл около 30 гр. през 6 часа. От горният край на инкубатора въздухът се изсмуква от вентилатор, преминава през нагревателя (патрон от поялник 100W) и се подава в долният му край, над съд за вода за овлажняване. Там се намира и датчика за температура.
При добър петел люпимостта е над (90 - 95)%.

Неактивен Любо Божков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1619
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #3 -: 05 Май, 2018, 20:15:48 »
...ПП ВАЖНО - схемата с МА 723 има една особеност. Когато се използва вътрешния опорен източник на напрежение, се оказва, че първите дни се получава изместване на напрежението, все едно старее опорния източник. Това се нормализира след това и от там нататък, кове температурата точно. Това мое съмнение се потвърди и доста по късно в годините,когато мой приятел се захвана с изработка на диференциални термостати...но темата е друга.
При пробите на моя инкубатор, вместо яйца бях наредил патрони за предпазители 63А. При това положение си настроих и термурегулатора (преработена ЕСПА с датчик термистор 4,7к). При слагането на яйцата първите дни всичко беше добре, но след около седмица температурата се повиши сама с около 0,8гр. Оказа се, че след този период зародиша започва да се развива и яйцето се нуждае от по малко топлина. Тогава яйцата се гледат на лампа и некачествените се отделят. За това винаги върху рамките си държах един термометър и при нужда правех корекция на температурата.
При по ниска температура на инкубация, периодът на люпене се увеличава, люпимоста намалява, а при по висока яйцата се опичат. :crazy:

Неактивен Ангел Симеонов

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 818
  • Населено място: Русе
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #4 -: 05 Май, 2018, 21:01:13 »
Ха настъпихте ме по мазоля.Да споделя за моя инкубатор който си изработих преди години сам.Корпус-хладилник амонячен Мраз с винкела за дръжка,вратата преработена с гетинакс.Терморегулатор изпълнен с 723 кръглия корпус на Tesla.Захранване безтрансформаторно с гасящ кондензатор,диод и ценер 12 волта към маса,силов елемент тиристор 10 а руски атакуван от 2Т6551,чуствителен термоелемент точков диод стъклен бяла точка,регулиране многооборотен тример.Изключително прецизен.Температурата трябва да е 37.7 градуса.Люпех едновременно патета пуйчета и кокошки.Влажност на дъното една тавичка с размери приблизително30/20 в сантиметри пълна с вода и РАЗПЛЕТЕНА вълнена прежда от един чорап.Вентилатора е над тавичката от чешко шаси с импрегнирани намотки в пластмаса,съответно перка от някакъв полски вентилатор.Мотора се обръща да върти наобратно за да духа надолу.Отстрани на последния рафт на който е закрепен вентилатора има два отвора насочващи за въздуха.Загряване-2 крушки по 60 вата разположени отдолу на отворите.Трябва да има горно и долно подаване на пресен въздух тръба от казанче Ф32 която в началото е запушена с весник.Вместимост 123 яйца разположени на 3 скари.Скарите колкото и да обяснявам трябва да ги снимам.Критерий,че влажността е добра-капки на тавана на инкубатора.Контролна лампа глинлампа звезда на която трябва да свети само едната пластина.Въртене-ръчно сутрин и вечер.На яйцата се поставя един Х с молив-при едното въртене Хса отгоре при другото Хса отдолу.Отначало зареждах всичко с патешки и пуешки яйца,след 1 седмица проверка на светлината на едно апаратче за филмчета за кума лиса  вижда се кое е тръгнало-брака в кофата и допълвам с пилешки яйца.Като отида на вилата ще снимам.От началото температурата танцува но нищо не се бута това е доста инертна система.Към края все по-малко време работят крушките и последните дни е велико чудо:дружен хор от време на време и нито едно пробито яйце.Когато се излюпи пиленце веднага под кварцовата лампа 4 броя с 4 регулатора.Абе кухнята беше жив зверилник.Навремето правех терморегулатори  за парички и вървяха добре но вече няма пазар...Патетата и пуйките ги отглеждахме а пилетата ги продавах...

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 618
  • Населено място: Сандански
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #5 -: 05 Май, 2018, 22:31:21 »
При слагането на яйцата първите дни всичко беше добре, но след около седмица температурата се повиши сама с около 0,8гр.

Съгласен.
Но ефекта за който говоря е в самата 723. Променя опорното напрежение. Около седмица работа и се стабилизират. Тествано е и в момента се правят едни изделия /не от мен/ които работят по 7 дни преди да се пуснат на пазара.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Laic

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 155
  • Населено място: Пазарджик
  • Петър Петров
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #6 -: 05 Май, 2018, 23:44:44 »
Привет, да споделя и моя опит:
От 1996 до 2001г. с приятели бяхме взели под наем една фазанария, включваща и инкубатори - италиански на фирма Виктория. Големия инкубатор, който основно ползвахме събираше 12000 яйца.
Преди първоначалното зареждане на яйца инкубатора си пускаше да роботи най-малко 78 часа, за да може да се отопли "сандъка". Яйцата се зареждаха на партиди от по 2000бр. и престояваха в инкубатора 21 дни. Температурата в инкубатора се поддържаше на 99,8 гр. по фаренхайд - всички термометри /и контролните/ бяха по Фаренхайд.
Скарите с яйцата инкубатора накланяше плавно на 30гр. на ляво - после на дясно, на всеки час.
Яйцата винаги се поставят в инкубатора, а и преди това в кората за яйца, винаги с върха надолу.
Преди да се поставят в инкубатора, яйцата се фумигират - обгазяват с формалинови пари /инфо в нета бол/ за дезинфекция. Салмонелата не е за пренебрегване! Никога яйце, което е нарочено за люпене НЕсе мокри. На 5-7 ден яйцата се преглеждат за да се установи кое от тях се е "залюпило" и кое не е - не е било оплодено. Брака се изхвърля - стигало се е до ситуации, когато пропуснато яйце мъток се е "взривявало" в машината - смрадта е огромна. Добре е яйцата, които се слагат за люпене да не са по-стари от 20-25 дни. "възрастта" на яйцето се определя по размера на въздушната камера намираща се в "дупето" - по заоблената част на яйцето. Ако "кръгчето" което очертава въздушната камера е по-голямо от размера на 20ст. е по добре да изядеш яйцето от колкото да го сложиш в инкубатора.
На 21 ден яйцата се изваждат от инкубатора и се прехвърлят в мрежести тави на друга машина наречена "майка", където температурата е 99,7 по Фаренхайд, а влажността доста по-висока отколкото в инкубатора. До третия ден от престоя им в "майката" яйцата стават пилета.
 
Забравих да спомена, че още в началото изхвърлихме контактните живачните термометри и заложихме на електрониката.
Това, че температурата танцува не е проблем - всеки ден вратите на машините са се отваряли за да се изваждат яйца, да се зареждат нови, да се преглеждат трети. А нали, и кокошката от време на време става и не стои постоянно върху яйцата?? Въпроса е температурата да не надхвърли 102 гр. по фаренхайд - на толкова бяха фиксирани оригиналните аварийни термометри /живачни /.

Ако имаш конкретни въпроси пиши на лични. Приятелят ми все още се занимава с пилета. Не знам дали ще мога да я намеря, но някъде имах и книжка /на някой си професор/ за люпене на птици - ако я намеря - твоя е.
МОМЧЕТАТА НЕ ПОРАСТВАТ,САМО ИГРАЧКИТЕ ИМ СТАВАТ ПО-СКЪПИ.

Неактивен Ангел Симеонов

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 818
  • Населено място: Русе
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #7 -: 06 Май, 2018, 10:58:29 »
Когато реших да правя инкубатор нищо не знаех.Взех една книга-учебник мисля:Промишлено птицевъдство и от там ми се изясниха нещата.

Неактивен radio-hobi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1055
  • Населено място: София
Re: Инкубатор за яйца
« Отговор #8 -: 06 Май, 2018, 13:48:38 »
Благодаря на всички , много ползена информация научих .  :good:  Това с хладиника съм го виждал , но за мен е прекалено голямо . Имам две компютърни кутии които мисля да изолирам със стиропор , едната за дъно другата за капак и две 100 Вт крушки за начало и ще взема един от тези китове :

https://bazar.bg/obiava-17437516/termo-kontroler-termorele-10a-20a

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |