| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: София 23 от 1978 г. – БГ телевизор с вградена видеоигра!  (Прочетена 259 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Deltichko

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
Ако си спомняте, преди време споменахме за първите български телевизионни игри – първата от тях е Турнир, прототип на последвалите я Гейм и Гейм 2 – които са предназначени за включване към телевизора София 21 от 1977 г. Игрите са от вида спортни симулатори – двама играчи, всеки със свой игрови контролер в ръцете, се превръщат в противници в мачове от различни спортове. Знаех със сигурност, че слез 1978 г. е произвеждана и модификация на тази София на име София 23, в която играта е предварително монтирана в кутията, но изработените от телевизора бройки са малко и заради това София 23 е много трудна за намиране. Затова над София 23 от години витаеше славата на полулегендарен телевизор – познавах един-двама души, които се кълняха, че такъв имало, и дотам. Едва после намерих тази показана по-долу реклама от 1978 г., която ясно известява, че игрова София вече е пусната в производство.
А иначе телевизорът е конструиран от н.с. инж. С. Калчев и инж. Христо Стойчев от Института по радиоелектроника и технологии.
Случи се така обаче, че щастието ми се усмихна и успяхм да добавя в колекцията от българска техника този толкова важен телевизор. Както виждате от снимките, той е в съвършено запазено състояние. Днес ще ви запозная с него.
Като външен вид София 23 по нищо не се различава от ,,баща си“ 21. Когато погледнем отстрани обаче, забелязваме командното табло на играта, наречена Турнир 200.
Когато отворим сандъка обаче, виждаме, че на шасито вече е отбелязано, че е за модела 23.
Сега е да видим какви са схемните разлики със София 21, да проследим как играта електронен спорт е включена към шасито и т.н. Иначе ето я тук вляво как е прикрепена.
Както отбелязахме, телевизионната игра Турнир 200 представлява двустранен електронен симулатор на няколко най-разпространени спорта – футбол, тенис, хандбал, волейбол, хокей, баскетбол и т.н. Ето го таблото ѝ. От долния червен бутон се включва, а с останалите клавиши се настройват различни параметри за процеса на игра:
Шасито на играта е свързано с това на телевизора чрез блок за комутация. При двата режима на работа – гледане на телевизия и играене на игра – комутационният блок се грижи да превключва формирания телевизионен сигнал, който постъпва към входа на видеоусилвателя на Софията. Когато гледаме телевизия, комутаторът се намира в положение 1 и подава към видеоусилвателя формирания тв сигнал от видеодетектора – краче 11 на интегралната схема TDA440. Когато играем игра, превключвателят на комутатора застава в позиция 2 и комутира комплексния сигнал от видеоиграта.
Ето я и схемата на свързването, за да ни стане по-ясно.
Тук транзисторът Т2 изпълнява ролята на краен смесител. На базата му се формира т.н. синхросмес, като редовите синхроимпулси се подават към резистора R13, а кадровите – към R14. В колектора на транзистора Т2 се получава комплексният тв сигнал, като се сумират отрицателната синхросмес и пълният видеосигнал на тв играта. Така полученият сигнал се предава галванично през Т-образния филтър (L601, C601 и R633) на входа на първото видеоусивателно стъпало в базата на Т606.
Когато играем игра, действието на видеодетектора TDA440 трябва да се претъсне изцяло, защото в този случай на изходите на интегралната схема ще се появят паразитни сигнали, а те ще пречат на нормалната работа на телевизора. Симулирането на различни мачове с играта Турнир се съпровожда от характерни звуци, които излизат от благоевградския високоговорител – те също се комутират там. Ето и надписа на играта върху страната спойки на самата платка.
Турнирът и каналът за звука на телевизора са свързани към общо захранване.



Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: [email protected] | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен vladimirstanoev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 103
  • Населено място: Sofia
Тази приставка 5.5/6.5 MHz после ли е слагана на телевизора?
Или е сложена там за звука от играта?

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
2 Отговора
1006 Прегледи
Последна публикация 26 Юли, 2017, 19:57:18
от bogdanoff
1 Отговора
948 Прегледи
Последна публикация 14 Август, 2019, 20:31:29
от Fisher

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |