Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Друга електрическа техника => Темата е започната от: ivcho1996 в 10 Октомври, 2016, 22:47:52

Титла: Елeктронен часовник
Публикувано от: ivcho1996 в 10 Октомври, 2016, 22:47:52
Здравейте!Днес взех това "чудо" на електрониката от средата на осемдететте години на 20 век - електронен кварцов часовник Kessel модел К28А произведен в Hong Kong.Като цяло е много запазен и най-важното работещ с малко изключение - лампичката му е изгоряла.Ще му търся такава от някой друг неработещ.Много е готин,има си аларма,хронометър,двойно часово време и стандартните час и дата.Много ме радва и ме връща години назад...Ето снимки да му се порадвате и вие: :hi:
Титла: Re: Елeктронен часовник
Публикувано от: origo в 10 Октомври, 2016, 23:05:06
Дааа страшни часовници са. Дълго време като ученик носих подобен модел. Моя имаше аларма със 7 различни мелодии, тук също пише melody alarm но не разбирам само една мелодия ли свири?
После пак като ученик за 5лв. си купих един часовник пак със 7 мелодии и същите функции кажи речи, но китайско производство, на него пишеше Montana :), проблема му беше че даваше доста голямо отклонение като за кварцов часовник, още тогава го коригирах с два усукани лакирани проводника съединени паралелно на кварца, сега му смених и кварца от сантиментални чувства и го донастроих с подбор на подходяща стойност SMD кондензатор паралелно на него, та така в момента е един от най-точните часовници в къщи.
Но напоследък започнах да намирам по-голям чар в механичните часовници и не се кефя чак толкова на „невероятните“ функции които предлага един такъв кварцов часовник.
Титла: Re: Елeктронен часовник
Публикувано от: ivcho1996 в 10 Октомври, 2016, 23:22:38
Със седем мелодии е.За мен също истинският часовник е механичният,било ръчен или настолен (будилник).Нищо не може да се сравни с монотонното цъкане на ръката ти или в стаята,ама и тия са готини,много им се радвахме на времето.Преди години се бях запалил много по часовниците,ремонтирал съм на половината съседи бидилниците,предимно руски (Слава) и тук там някой западен или китаец (и в това производство се намесиха).