| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Telefunken TR 1200  (Прочетена 1366 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен малкия

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 99
Telefunken TR 1200
« -: 20 Октомври, 2023, 19:13:29 »
Здравейте.
Времето лети, новите апарати стават стари, а старите на свой ред стават класика... и на мен ми е малко чудно да говорим за апарат сравнително модерен, но от 1976 до сега си е почти половин век.  :)

Радиоприемник Telefunken TR 1200 - границата на технически осъществимото (думи на TFK)

https://hifi-wiki.com/index.php/Telefunken_TR_1200
https://www.radiomuseum.org/r/telefunken_tr1200_hifitr_120.html
https://elektrotanya.com/telefunken_tr_1200_sm.pdf/download.html

След викане на Неволята нямах друг вариант и лека по-лека започнах да преглеждам този пациент. По външната част на един апарат особено дървен мога да направя може би всичко, но по електрическата... Та волю не волю се почна.
Не издаваше ни стон, светеха само едната скална лампа и индикаторните лампички за избор на функция, капачето вдясно за избор на предварително зададени ФМ станции не се затваряше, променливия кондензатор за избор на станции бе като бетониран - не помръдваше. За моя радост апарата е комплетен, няма счупено и единствената липса е алуминиевата стругована врътка за избор на станция която вече съм набелязал подходяща да поръчам. Едва ли ще намеря оригинална?  :( Външния вид е добър. Е има някой следи от употреба, явно е преживял небрежно отношение но няма дразнещи белези, липсва и каква да е ръжда. Вътре имаше дълги косми от породист котешки скот, дори и едно птиче перо като веществено доказателство за невинните игрички на "сладкия глезльо".
Но колкото повече събирах всичко което само можеше да се намери от оскъдната информация за този TFK за да знам болежките му и откъде да започна, толкова повече се удивлявах що за мастодонт са направили прецизните дойчовци от тази несъществуваща за безкрайна моя жалост фирма, оставила от най-дълбоките следи в тази област.
С този апарат инженерите на Telefunken си направиха нерушим паметник и до днес - това е коментар в един западно европейски форум. Всъщност това е един слабо известен апарат защото има малко произведени бройки. В това семейство са TR 1200 който е двуканална версия на TRX 2000 черириканален - технически същия като TR 1200 но квадрофоничен, и TRX 3000 по-новата и последна квадрофонична версия - казват, че звуково е малко по-добър и с по-добър ФМ приемник от предните два. Но сега се чудя колко по-добър може да е...,  :o Та този TR 1200 има невероятен прием на всички обхвати!!! Това е нещо което просто трябва да се чуе за да се разбере защо всички негови собственици са очаровани от този шедьовър и това не е случайно тъй като в Telefunken при създаването "Водещият принцип в концепцията не беше hi-fi звукът, а границата на технически осъществимото" (брошура за TR 1200). Постоянно се убеждавам в дълбочината на тези три думи.

За термините може и да бъркам - все още се уча.
И тъй 16 балансирани и 4 филтровъчни кръга за
УКВ: 87,2-108,4 МХц.
И 9 балансирани и 2 филтровъчни кръга за
СВ: 515-1630 КХц;
ДВ: 141-331 КХц;
КВ2: 5,8-12,43 МХц;
КВ1: 14,5-22,30 МХц.
Ремонта не е детска играчка защото със бойно тегло от 21 кг нямам нужда от фитнес.  8) Капака е дебел и тежък и за изработката му явно са стопили две немски каски. Размерите му просто са огромни - широк е половин метър. В общи линии няма как да останеш равнодушен към него просто с всеки ден ме удивлява с по нещо, толкова много технически решения са въплатени в него които и досега изумяват. Все още не мога да му намеря поне някакъв недостатък. Всичко е направено не желязно, а железобетонно. Промислено е и за лесния достъп, шасито просто се отваря като книга и всичко е достъпно.
Оказа се, че изучаването не само на неговите болежки, но и неговите предимства ми помогна да чуя прекрасния му глас. Не случайно за TR 1200 казват, че има каквито само са възможни защити. Та започнах от тях и се оказа изгорял предпазител за някакво претоварване. Извадих оста на променливия кондензатор, почистих със спирт, смазах с моторно масло имах 15W10 - все пак това препоръчват за смазване на компютърен вентилатор. Засега се движи отлично, ако се наложи ще сложа нещо друго което препоръчате.
Огледах хилядата спойки (все пак само транзисторите са 113), някой спойки бяха като кухи отвътре при докосване с поялника, други съмнителни. Друга болежка споменават за два вида електролитни кондензатори които може да се срещат и дават дефект които трябва обезателно да се сменят: CIB (виждал съм абсолютно същите с надпис CIA ?) и Philtro ETS. Тогава Телефункен май е нямало как да знаят за тяхната ненадежност във времето. При моя случай засега не съм ги срещал въпреки, че имам да смъквам платката за избор на предварително зададени 7 ФМ станции защото понякога има някакво прекъсване - може би лоша спойка, тези кондери или нещо трето. Тя е едно от малкото неща до които няма видимост.
Зеления светодиоден дисплей вдясно за честотата на предварителната настройка само не свети, но след преглед на горната платка се надявам да светне и той.
Иначе TR 1200 вече е работещ и радва със своето музициране за което трудно се намират думи...  :writer:
Удоволствие е да се слушат обхватите. Ефира просто бъка от станции които изведнъж просто открих, които с Респром Т 202 (който взех от почитаемия наш събрат Иван-Стършела, да е жив и здрав) не се чуваха, а това е много добър приемник - все пак не само за мен Респром е "здравата марка".
Модела TR 1200 hifi е произвеждан само две-три години 1976-78. Не са продадени много бройки защото цената е 2100 DM което е 43% от цената на чисто нов Fiat 500R - 4900 DM. Днес кой от нас би дал такава цена за радиоприемник. Благодарен съм, че са създавани такива апарати.  :hi:
Интересна е употребата на лампи с нажежаема жичка не само на скалата, но и миниатюрни на индикаторните лампички за избор на функция дори и осветяването на скалния индикатор... Абе красота от всякъде. Употребата на светодиоди през 1976 май е новост, защото се рекламира като "технология без износване".
Всъщност много ми е чудно, че никъде не открих коя година е произведен моя екземпляр нито на кондензатори... просто нищо още не съм срещал като дата? Някакъв съвет?
Изработката на предния лят панел от някаква май цинкова сплав е поверена на небезизвестната HELLA.
Пускам описание на функциите за да се добие представа. Направих авто-превод за лична употреба защото не шпрехам, иначе ми харесва немския като език.
За оправяне остава също потенциометъра за усилване - в началото пука, за сега не ми пречи но ще видя дали може да се отвори за почистване и може би нанасяне на графитен слой на износеното място. Превключвателя за избор на функции трудно захапва приема на КВ, СВ и ДВ. Та ще се мъча да вкарам някак си WD-40 в закритите превключватели - беким прочисти нещо, не ми се отпояват... какво ще посъветвате в случая.
« Последна редакция: 20 Октомври, 2023, 19:41:28 от малкия »
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен lager

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 903
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Re: Telefunken TR 1200
« Отговор #1 -: 20 Октомври, 2023, 19:27:40 »
Най-добре е да изчакаме колегата shri да се изкаже по въпроса- той е немскоговорящ и силно ценящ изделията на Телефункен и Филипс.

Неактивен кец

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 42
  • Населено място: София
Re: Telefunken TR 1200
« Отговор #2 -: 21 Октомври, 2023, 13:21:54 »
Без WD-40  на контактите. Само на осите и механиката (ако се налага)

Неактивен shri

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 894
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Telefunken TR 1200
« Отговор #3 -: 21 Октомври, 2023, 17:23:11 »
Без почистване на контактите няма да стане, знам че е тегаво. Но проблемите са основно от окислените посребрени контактни повърхности. Аз винаги разпоявам разглабям почиствам и меря с омметъра резултата. После се търсят повреди по електрониката. Не че съм голям фен или специалист но, тунера си го бива. Разгледах схемата и за времето си е било "мерцедес" в тази техника. Входовете с полеваци добри междинни стъпала. Сега специалистите биха го нарекали излично разхищение на части. Видях че има и сензорни бутони със същия чип както в нашите телевизори Търново от това време. Всъщност тунера е на чипове, само ниската честота крайното стъпало е на транзистори. Пише две по 60 вата синус не е шега ширпотреба.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен малкия

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 99
Re: Telefunken TR 1200
« Отговор #4 -: 21 Октомври, 2023, 19:36:05 »
Благодаря ви lager, кец и shri.
Посребрените контактни повърхности само с гумичка ли да ги почистя или по друг начин.
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен slavi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
Re: Telefunken TR 1200
« Отговор #5 -: 22 Октомври, 2023, 19:54:02 »
Малкия, браво и честито за придобивката! Доколкото разбирам, това е интересен ресивър на години, но от висок клас (буквално така казвахме навремето на този тип техника-приличен усилвател с тунер). И то, на една велика германска марка, която за съжаление вече не е германска (поне за битовата техника)..
Добре си го докарал до тук, единсвено за потенциометрите и превключвателите пробвай с WD40, ако не помага, поне не пречи , въпреки че има много противници. Общо казано, контактите механично, само с гумичка. Това е от моя скромен опит, не че няма много специални контактни спейове. Пък, ако не става, тогава майката му е разглобяване и търсене на друго решение..
0888981645, 072365106

Неактивен малкия

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 99
Re: Telefunken TR 1200
« Отговор #6 -: 29 Октомври, 2023, 18:01:24 »
Без разпояване и разглобяване явно няма да стане тъй като предпочитам щадящ метод за стара техника, но ще е по нататък. Сега си го ползвам активно и с времето ще отстранявам дребните проблеми. Както съветвате, ще ползвам чистене с гумичка и мерене с омметър. Оценявам положения труд на shri за проучването на схемата и тълкуването на що годе разбираем език за мен.
Само не разбрах в какъв режим работи нискочестотния усилвател?
« Последна редакция: 29 Октомври, 2023, 18:06:44 от малкия »
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен малкия

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 99
Re: Telefunken TR 1200
« Отговор #7 -: 29 Октомври, 2023, 18:07:27 »
Откъде да му се не види, мога да си набавя това чудо на техниката за антената???
« Последна редакция: 29 Октомври, 2023, 18:12:50 от малкия »
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
5 Отговора
1768 Прегледи
Последна публикация 03 Септември, 2014, 13:57:30
от simo_
4 Отговора
3965 Прегледи
Последна публикация 03 Август, 2016, 15:52:14
от stoi
2 Отговора
1505 Прегледи
Последна публикация 15 Януари, 2017, 03:39:19
от electronics
18 Отговора
4225 Прегледи
Последна публикация 27 Март, 2018, 13:39:23
от shri
15 Отговора
2732 Прегледи
Последна публикация 04 Февруари, 2021, 08:36:32
от NHB

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |