Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Технологии и джаджи => Темата е започната от: ahedproductions в 19 Септември, 2016, 14:21:12

Титла: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 19 Септември, 2016, 14:21:12
Привет сандъкчии!
Тая приказка вече 1 година се точи, но май не съм я разказвал. Не че е произведение на изкуството,  :D
Много време ми стоя радиото преди да се пренесем тук без да го ползвам, самотно в един кашон на един гардероб. В Стрелбище докато бях не успях да направя някаква смислена антена. Тук може би помните лудницата с голямата ми антена и бунта на крепостните отсреща + нейното сваляне. Обаче между двата епизода се случи друго. След години търсене успях да си намери АТ-150 - автоматичния антенен тунер, който си върви в комплект с радиото. Страшен късмет, не се намират много-много. Имах едно линеййно захранване китайско, 10А/12Апик. Това беше твърде малко, радиото гълта 21А пиково, все пак е 100 ватово. Голяма радост, обаче забравих нещо и ми изяде ушите нещото. Радиото се регулира от 10 до 100 вата, бях го паркирал на 50 с идеята да не мъча китайския питател, че ако литнеше някой транзистор щях да загубя 2 редки изходни транзистора и какво ли още не. Сложих тунера, опънах една жица до дървото отсреща, намотах един траф 1:9 на някакъв ферит и бутнах в жицата жега. Така направих дори няколко връзки и в един светъл момент, без очевидна причина думна захранването. Радиото понесе 19-тте волта стоически, да ми е живо и здраво, обаче тунера не. Изгасна и ми се смръзна душицата. Един майстор ми го оправи, да е жив и здрав, обаче захранване не ми остана. И всичко на гардероба и забравих.
Покрай голямата антена тук пак го изтупах и се замислих с какво ще го храня това радио. Дори купих от тук един бая всесилен траф, майстора на тунера ми даде кило полупроводници за изправител и стабилизатор хубав, аналогов, чист и тих. А аз си преправих едно импулсно!  :D Един ден гледах трафа половин час и не можах да си представя огромната кутия до малкото радио. Взех хубаво импулсно, 550 ватово, добре филтрирано на входа, но не помня въобще марката, от сървър е. Премахнах двата вградени импулсни модула, които правеха 3.3 и 5 волта и отстраних един взезнайщ чип, който следеше всичко и гасеше, ако има проблем. Махнах гадни кондери и нанизах 2 електролита, навих някакъв филтър на някакъв ферит и задействах на 14.2 волта с малка регулация.
Както се очакваше - бззззззз, не много, но в бая обхва, през около 100кХц пикове. Но стана всъщност, навих и малко външен на голям пръстен, смотано както сега разбирам, ама хубавия ферит някак е помогнал малко.
Преди няколко дни попаднах на сайта на един радиолюбител, който много хубаво е навил филтър за неговото импулсно и реших да повторя - http://www.wolfgang-wippermann.de/snt.pdf (http://www.wolfgang-wippermann.de/snt.pdf). Стана супер!
Нека сега се върна към радиото! В промеждутъка успях да си закупя и малък автоматичен КСВ метър. Но така и така се бях отказал да пускам станцията - нямаше как да вдигна нормална антена. Преди около месец случайно си припомних за една компактна антена, т.нар. T2FD или наклонен терминиран сгънат дипол. Тая антенка е бая успешна, но широката лента и ниското КСВ при нея идва с цената на смалена площ на излъчване и загуби в терминиращия резистор, водещи до цялостна деградация. С други думи, ако имаш мощ, да кажем 200-300 и нагоре вата - бухай, ще бачка идеално! Обаче аз съм със 100 вата макс и то не на всички обхвати, имам загуби по коаксиал 11 метра от тунера до балкона и въобще ми се иска да не хабя на вятъра мощност. Освен това тоя вариант изисква симетриращ траф (BALUN - balanced-unbalanced) и още коаксиал до антената, някъде 18 метра. Не мерси. Загледах да я захраня с отворена линия, намира ми се някаква 8-9 метра обаче американска, не стига. И тогава дойде преломния момент - в една от статиите за T2FD имаше коментар на един сериозен радиолюбител, че това е скапана антена и че ако човек вдигне нормален дипол, захрани го с отворена линия и я сметне на дължина така, че да няма резонанси в РЛ обхватите - винаги ще има по-добри резултати. Покопах известно време за подходящ БАЛУН и го намерих на същото място, където намерих филтъра за захранването - сайта на DG0SA. Навих го на един от дебелите ферити, направих 20 метра открита линия, вдинах един 30 метров дипол от 7 етаж до дървото долу и си подкарах успешно станцията! НАЙ-НАКРАЯ!!!  8)
Ето как са нещата за сега:

[attach=1]

Снимката е от нета. В ляво е тунерчето АТ-150, в средата е радиото IC-735 а в дясно е оригиналното захранване, линейно, което аз нямам, а и май не искам да имам, че си има грижи.

[attach=2]

Това е антената T2FD, снимката е от нета. Долу e balun-а, горе терминиращия резистор. Платната на ляво и дясно ги има всякакви дължини, колкото място има - толкоз. От това зависи минималната работна честота. Абе печка, като цяло.

Следват няколко снимки на захранването с филтъра:

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

Ето го и новичкия БАЛУН по схемата на DG0SA. За паралелната линия сложих терминали за високоговорители а после добавих и заземителен терминал (на следващите снимки.

[attach=7]

Ето я и нея! Въобще не зная защо се пробвах а американската успоредна линия, та тя е едва 9 метра и нямаше как да стигне до нас, ама пусто, не ме свъртя хаха!

[attach=8]
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 19 Септември, 2016, 14:28:40
Опънахме жицата и стана веднагически ясно, че линията до нас няма как да стигне. Се едно не знаех. Ровнах в нета, за 10 метра ми искаха 60$ и това без транспорта!!! Аре бе, не съм съгласен! Седнах и си сметнах по известните формули какво би трябвало да е разстоянието между 2 успоредни проводника 1.5мм2, че да стане 450 ома линия - 26мм. Малко помъдрих как ще ги закрепя и след като вече бях изтъпял и нищо не се сещах - хоп и гугле ми върна картинка с решението - тръбички и свинска опашка. За 17 лева направих 20 метра линия, задрава и лесна за подръжка.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

Свинските опашки е важно да са качествени!!!

[attach=5]

Опънахме пак дипола, следват 3 снимки на кутията при мен, разбира се без капака.

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 19 Септември, 2016, 14:39:45
Забучих антенния анализатор и първоначално не бях очарован:

[attach=1]

Като цяло КСВ-то беше бая височко по ниските РЛ обхвати, резонансите бяха извън тях, някъде по военните честоти. Но както винаги се случва с тия неща - истината идва като свържеш тунера и радиото! Според картинката КСВ на 7МХц би трябвало да ми е някъде 9-9.5, число с което тунера ми няма как да се справи. Обаче в крайна сметка се оказа, че дори на 3.6МХц мога да предавам с 50-тина вата спокойно и се чувам надалеч!!! На 7 е напълно приемливо, на 14, 18 също! Само на 21 нещо не става, майната му. В крайна сметка са казали опитните люде - антенните анализатори работят с малка мощност, много често антените не се държат нормално при това условие. Явно моята е от тези случаи. Пуснах няколко тона по светло вчера, в Туенте излизам на S9+10дБ (ниво "евала" за неразбиращите РЛ теминология хаха) на 7МХц, тези дни ваканцията ще пробвам други СДР приемници и да направя няколко връзки.
Това е от мен! 73!

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: Лъчо Минков в 19 Септември, 2016, 19:49:28
               Толкова усилия, апаратура, ножовки, менгемета и свински опашки, само и само за да спреш пералните на съседите от другия блок. :rofl:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: radio-hobi в 19 Септември, 2016, 20:05:57
Супер , добре ти се е получило . Аз за сега си работя с дипола за 14 Mhz от нас .
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 19 Септември, 2016, 20:06:33
 :lol: :diablo: :drinks:
VSA, може да се чуем? Имаш ли скайп?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 19 Септември, 2016, 23:00:35
Тази вечер направих проба и успешно хвърлих ясен CW сигнал до Хабаровск. Трасето е 7880 километра. Прохождението на запад е зле в момента, утре ще правя тестове с SDR-ите в САЩ и Чили. Ако метна до Чили ще е велико.  :hi:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: Radio208 в 20 Септември, 2016, 10:41:01
Според мен, темата е много интересна !
Пожелавам успешно "мятане" до САЩ, Чили и още по-далечни места !  :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 20 Септември, 2016, 10:49:57
Мерси!
Убеден съм, че може да се пипне антената, но за сега я оставям така. Следващата стъпка е да си изровя аудио-интерфейса за компа и да пусна управлението на радиото от компа. Така ще мога отвсякъде през интернет да си го ползвам, както и най-накрая да се пробвам в цифровите радиолюбителски режими на работа. Особенно ми се иска да направя няколко връзки на МТ-63. Това е супер-бавен, но страшно стабилен цифров начин за комуникация, който позволява да се правят връзки дори когато ухото не може да различи сигнала в шумотевицата. Има убийствена корекция за грешки и позволява с нищожни мощности да се работи на огромни разстояния.
Друата ми цел е да пусна тренировъчни сесии по телеграфия, всеки ден в определен час и на определени честоти (дневна и/или вечерна), за да може желаещите да си тренират способностите. Модулацията ще е АМ, за да може с всякакъв приемник да се лови. Ще има всякакви скорости на предаване и ще обявя/кача в нета текстовете, за да може да се сравнява и всеки да разбере колко може и до къде е достигнал.
Който има желание да се учи, препоръчвам силно уроците на KE4GKP - http://www.hamwhisperer.com/p/morse-code-course.html Неговите "random" текстове ще включа в моите сесии.
Страшно готин курс!
 :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: shri в 20 Септември, 2016, 12:41:09
Супер, като разчиствах, си намерих и морзовите ключове, а и Асен ми даде един. Смятам когато имам свободно време да си възстановя сеса. Щастливец си ти. Аз нямам никакъв шанс с моите съседи да опъна антена. Но кой знае, един ден може да се чуем от тука живот и здраве.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 20 Септември, 2016, 12:47:59
Защо да нямаш? Сигурен ли си, че си покрил всички варианти? Може някаква вертикална да качиш на покрив нещо, има варианти! Ако дадеш повече инфо за мястото моа да дам идеи.  :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 20 Септември, 2016, 20:09:46
Е, не издържах, разбира се!
Очевидно бе, че особенно на 14МХц нещата не са добре с антената. Реших да навия един траф 1:9 и да видя какво ще стане. Разбира се, взех дизайн от същото място - http://www.wolfgang-wippermann.de/balun1zu9klein.pdf . Тъй като по дизайн този балун е съставен от два, един 1:1, следван от един 1:9, като първия служи за балансиране, втория за трансформацията, решението беше лесно - вече имах един 1:1! За съжаление нямам повече от дебелите ядра, чакам да доставят, но не издържах и навих трафа на ядро Т130-2 на Амидон. Ако нещата не са зле зад ядрото, би трябвало да понесе 100-тте вата без проблем. Първо навих едно тестово и го забодох между съществуващия балун и антената. Ето резултатите!

[attach=1]

[attach=2]

Синята крива е преди добавката, зелената е след! Както виждате има подобрение на всички обхвати, без 10-метровия (28МХц), където има влошаване, но там не ми пука.Свалих жичките от ядрото и навих по-дебели, за да тествам радиото.

[attach=3]

[attach=4]

Е, какво е това сега?? 7 мегахерца (40М) е по-зле! Не знае човек, имам една навивка отгоре, малкии разлики в запълването, заради по-дебелите жици и ето - разлика. Но пуснах радиото и не е истина! НАСТРОЙВА НА ВСИЧКИТЕ ОБХВАТИ! МНОГО по-добре, поне гледано зад тунера. 100% съм дал жертва и загуби в това второ ядро, но то е временно - като купя от дебелите ще навия много по-читав траф.
Мисля да пробвам и 1:4 как ще стане, може да е по-добре... направо сега се хващам! :)

П.П Някой забеляза ли, че синята графика е различна също? Какво се е променило в антената за 20 минути? Само начина, по който съм захванал жиците за балуна, всъщност. И малко се скапа времето. Това показва колко шашаво нещо си е това...
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 20 Септември, 2016, 20:58:48
Навих един 1:4 - не става. Тунера се мръщи. Сега ще навия пак 1:9, но по-старателно. Ето с 1:4 какво стана:

[attach=1]
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: radio-hobi в 20 Септември, 2016, 21:06:58
Наистина нещо "бяга" .
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 20 Септември, 2016, 21:34:39
Ау, ужас... с това ядро няма да стане...  :D Чакам големите!

За сега си остава така:

[attach=1]
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 21 Септември, 2016, 09:51:50
След известни опити все пак си признавам, че антената е дълга. Трябваше да я подрежа за 7МХц / 40М и да не си правя експерименти. Сега тя е 30М и, разбира се, не е резонансна никъде по обхватите, освен на 60М и 15М, първия не се ползва у нас, втория не е интересен особенно. Днес ще се опитам да я сваля, правя двете платна по 10.5М и я вдигам да я измеря. Ако се наложи подрязване ще го направя. Като я докарам на 7МХц, ще се наместят и 14МХц, и 28МХц, с малко късмет ще успея да настроя и на 3.5МХц.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 23 Септември, 2016, 22:24:33
[attach=1]

Антената е подкъсена до 20м, линията до 14, добавен е балун 1:4 - резултата е задоволителен! Тунера е щастлив, връзките си вървят!
Има какво да се оптимизира, играта тепърва започва!
 :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 24 Септември, 2016, 12:34:08
на какво разстояние и разположение е над земята ?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 24 Септември, 2016, 14:53:27
Горна точка 7 етаж, предполагам 17-19м, долна точка 3.5-4 м.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 25 Септември, 2016, 17:09:56
Аз тези дни правя подготовки за W3DZZ. За сега съм сложил само една мачта на 6 метра, утре ще гледам да купя тръби за двете крайни точки.
[attach=1]
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2xl в 25 Септември, 2016, 17:54:45
Аз тези дни правя подготовки за W3DZZ. ............
Как направи бобините?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 25 Септември, 2016, 18:08:15
Купих готова антена от един немски радиолюбител. Всъщност от неговата вдовица, която му продава техниката в ebay
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2xl в 25 Септември, 2016, 23:11:14
Аз ще правя такава,затова питам.Там има разни тънки моменти по настройката.Ако се получи шака на вилата ще се чуваме с ahedproductions и другите.Стегнал съм тука едно FT100 на Sommerkamp още преди да стане YAESU.Първия фабричен радиолюбителски трансивер.Тъй че радиото ще е ретро и антената :) Хубава тема се получи тука,интересно мие да я чета.
Биляне,има питане от публиката.Тоя SWR купува ли го или е твое производство.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: goldib в 25 Септември, 2016, 23:22:22
И ако е твое производство бързо давай схемата  :batt:  :---
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 26 Септември, 2016, 01:24:42
     правил съм W3DZZ бобини (по наръчника) и съответно антената .кондензаторите трябва да са качествени настроиката е доста критична на 7.05 MHz беше в моя случаи . с гриддипмер и честотомер. резонанса се влияе от околните предмети дори от винтовете на масата върху която работиш щото става дума за килохерци...пробвах я в полеви условия -работи си нормално дори на 3 метра над земяата. на базовата станция експлоатирах само едното рамо във формата на буквата L и вместо другото  рамо -хубаво заземление . на предаване беше без проблеми поне за двата 80 и 40  работил съм и с 800 W. важното е кондензаторите да държат и да им се разчита. на приемане е шумна може би поради ниското разположение над земята и затова я свалих.затворените вибратори дали не са по малко шумящи и по широколентови? дали може да се направи затворен дипол с трапове?............не знам дали е недостатък- трповете доста тежат така се налага констукцията да е много тежка като цяло-дебел проводник .
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 26 Септември, 2016, 09:44:26
Дълго време се чудя каква антена да опъна и вече няколко месеца нищо не съм направил. Вачко (LZ2QW) я направи на скоро тази антена, но нещо имаше проблеми и не излизаше на някои обхвати. Настройвал е с гриддипмер и честотомер и уж всичко било както трябва, но не. Затова се отказах да я правя сам и реших да си купя работеща, поне се надявам да е такава. Иначе максималната ми мощност е 100 вата и имам антена тунер, та се надявам той да компенсира. Вчера останах малко свободен и разпънах обтяжки на мачтата че много се вее горе при вятър.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 11:25:13
Е го метъра - http://bfra.bg/bg/market/13-station-accessories/3272-tzifrov-ksv-vatmer
Обаче след 10 минутки в нета преди време изкопах проекта - http://www.ik3oil.it/_private/Articolo_SWR_eng.pdf
Закачам сорс кода за съобщението!
Ако ще правите WD3ZZ може да погледнете дизайна, който правих аз, промените си заслужават! Закачам и ПДФ с моите приключения, там може да намерите подробности около антената. При мен кондерите в траповете са от коаксиал, става лесно, издържа напрежение и се подрязват на резонанс без проблем. НЕ ползвайте балуна от проекта, супер е смотан, единственото от което има нужда антената на фидпойнта е читав БАУЛН 1:1 - http://www.dg0sa.de/balun1zu1kleinptfe.pdf . Обаче ако ще ползвате РГ58 кабел ще имате загуби. Ако правех нещата отново, щях да го захраня с 450 открита линия, като моята самоделка, и да си сложа БАЛУН-а някъде по-близо до тунера, с малко коаксиал между тях, както е сегашната ми антенка.
Мано, можеш да преправиш твоя дипол така! Проблемът е, че при високо КСВ, а ти ЩЕ имаш такова на различни места по обхватите, коаксиала има огромни загуби и не е предвиден за такива условия. Докато откритата линия почти няма загуби при високо КСВ и така печелиш реално излъчена мощност. Освен това големите загуби в коаксиала ти лъжат тунера, че всичко е наред след БАЛУН-а, ама не е. Ти с какво радио си, тунер имаш ли?
 :drinks:
П.П. Имам антенен анализатор, ако има нужда от мерене, ама съм в Софето...
П.П.П. Sommerkamp FT100 - къде си беееееееееее!!! :D Класик!
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 26 Септември, 2016, 13:38:22
много материали ползуваш. по простото си е по надеждно и по евтино.  и по леко. и обороти на магазините няма да им правиш. извиняваи за поучаването  но на ли казват че '' човек се учи докато е жив'' :)
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 13:42:56
Е, стига, как! Разбира се! Зная, че ползвам материали доста, идеята беше да направя солидна конструкция да си живее дълго и щастливо, ама...  :)
Иначе мисля откритата линия винаги си заслужава пред коаксиала.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 26 Септември, 2016, 14:43:32
тази която е в момента (G5RV) не шуми ли твърде много? аз съм привърженик на делта лупа сега обмислям начин да се направи многообхватен. последно ползвах 1 мм стоманена жица - подобна на тази в жилата на спирачките на велосипедите  (за луп  с периметър 20.5м). много лека и невидина се получава. две зими и нищо и няма  на подцинкованата жица.  беше захранен с 1/4 балун на т-200 в единия ъгъл на триъгълника после се разбра че т-200, не е идеален за балуни. не че не върши работа. дали ако не се захрани с открита линия няма да може да се настроива с кондензатор - това обмислям и търся в нета. другия вариант които обмислям: с двете въдици които имам по 10 метра едната да се направи ротари дипол или трап дипол без да питам съседите но се опасявам че ще е шумна както казах по горе.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 15:04:16
Не съм с G5RV, а реално с дублет. Не е шумна, хич дори!
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 26 Септември, 2016, 19:50:50
Имам едно парче 213 кабел около 15 метра и мисля да ползвам него. Някой обаче на скоро ми каза, че кабела трябвало да бъде точно 28 метра и някакви см. Иначе антената не работела добре. Знаете ли нещо по въпроса ?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 20:07:05
За WD3ZZ такова нещо няма. При наличие на читав балун 1:1 дължината на коаксиала е без значение (освен откъм загуби, 213 е най-добър вариант). Значение има дължината на паралелна линия, когато се захранват антени, които ще работят на множество честоти, както е моята. Прегледай твоята антена и виж какъв балун има, трябва да е или Guanella тип с ДВЕ ядра (http://www.karinya.net/g3txq/temp/4%20to%201%20current%20balun%208.jpg), или Reisert на едно ядро (http://ham-radio.be/e107_images/custom/balun1op1.jpg) или DG0SA на едно ядро, като моя (http://www.dc7jzb.de/files/butterflydipol/thumbs/img_20150313_084127.jpg). Всички останали варианти (дросел от коаксиален кабел, еди-колко си навивки, Guanella на ЕДНО ядро др. подобни измислици) - НЕ СА приемливи. Ако балун-а ти е запечатан в отливка, пусни няколко снимки да я видим, може и да открием модела и да намерим технически данни.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 26 Септември, 2016, 21:44:23
Ами балуна е този от снимката. Продават ги във wimo.de
[attach=1]
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 22:25:08
Това чудо отваря ли се?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 26 Септември, 2016, 22:39:51
Знам ли, още не е дошло при мен. Като дойде ще го проверя. Иначе е фабричен, т.е. купуван е от специализиран немски сайт. Предполагам ще работи добре.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 26 Септември, 2016, 23:35:25
Имай предвид, че ги водят generic тези, т.е. няма никаква инженерна информация за тях. Няй-вероятно са поръчка от Азия и са брандирани с по една лепенка. Важно е да го провериш що за чудо е, от кой тип е, какво е ядрото поне като размери и да видиш как е изпълнен. Ако случайно е зле, по-добре да си направиш един читав, ако не можеш - аз ще ти направя! Човек трябва да си пази радиото. А ти с каква станция си?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 27 Септември, 2016, 08:33:30
FT450D - 100W
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 27 Септември, 2016, 12:35:23
Супер, готино малко радио. Изходните са RD100HHF, хубави транзистори. Използвай вътрешния рекордер и запиши как предаваш на ССБ и после го прослушай внимателно на слушалки. Ако доловиш брум, може да си направиш малка модификация, явно някои версии са имали този проблем, наследен от FT450 - http://forums.qrz.com/index.php?threads/massive-problem-possible-with-all-yaesu-ft-450d-radios.322890/ . Предполагам проблемите са отстранени с времето, но не зная твоя кога е произведен.  :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 27 Септември, 2016, 13:57:59
Аз изобщо не знам как се работи с него, дори не знаех че има вътрешен рекордер. Стои вече няколко месеца в оригиналния кашон. Доколкото знам е последната модификация с антена тунер. Ще го разучавам като закача антената, пък по-натам ще правя и други антени.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 27 Септември, 2016, 14:08:10
Да, D варианта е с тунерче. ИЗЯЖ упътването, научи го наизуст. Ако мога да помагам с нещо - казвай!
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 27 Септември, 2016, 14:26:05
Упътването ми е на немски, но в нета има и английски. Ще изтегля и ще чета. Освен това гледам клипове в нета и от там научавам разни неща.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2ec в 27 Септември, 2016, 18:43:10
Потърси има и на руски,видях някъде в нета.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 28 Септември, 2016, 08:33:03
Че какво да търси, има си официална страница с всичко нужно на нея! http://www.yaesu.com/indexVS.cfm?cmd=DisplayProducts&ProdCatID=102&encProdID=870B3CA7CFCB61E6A599B0EFEA2217E4&DivisionID=65&isArchived=0
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 30 Септември, 2016, 09:49:31
Въпреки че в магазина на Симеон при Инж. Микова все още няма от дебелите ферити (човекът не се е вяствал а тя забравила да му вземе номера и сега го дири под дърво и камък), но пък имаше един ферит от отклонителна от кинескоп, дебеличък и цилиндричен без извивки. Взех го и ще навия на него първия филтърен за захранването, като по този начин си освободя ферита за балуна. На този ферит ще направя няколко експеримента и направо ще навия 1:4 за сегашната постановка на станцията, като преработя кутията, която е навън, побирайки в нея двата - 1:1 + 1:4, и разкарвайки малки ферит Т130-2, с който предавам в момента. Мисля, че ще стане добре, ще кача резултати и измервания тук. Пожелавам на всички ви прекрасен и топъл уикенд, попивайте топлинка, че другата седмица от земите на русите ще слезне хладен полъх.
 :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 01 Октомври, 2016, 17:33:36
Готово!
Снощи навих и днес инсталирах трафа 1:4 с дебелото ядро. Промяната е доста голяма! Сега радиото настройва всичките обхвати, без 80 и надолу, като вадя доста по-читав сигнал. КСВ графиката слезна малко надолу и сега е с по-малки пикове, а в низините е по-добре. Пробвах на 7 преди малко - идеално! Не съм снимал кутията, няма смисъл, но ако някой се интересува да каже, ще щракна!

[attach=1]

 :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lager в 04 Октомври, 2016, 09:17:44
При обучение на телеграфисти -преди много години - съм ползвал тези помагала , те са правени по препоръки на тогавашното военно министерство :
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: LZ5PL в 05 Октомври, 2016, 14:55:27
Ръководствата и аз съм ги ползвал навремето, макар и само като донаборник. Сега особено ме кефи Тема 1   :)
Тогава изобщо не ни правеше впечатление разбира се, беше си част от общия информационен фон.

По принцип телеграфията може да се научи и доста по-бързо, но нали бойците трябваше да са ангажирани с нещо цяла година, пък и врагът не бързаше да ни напада. А и при тогавашната система за набиране беше нормално на половината от бъдещите радисти слон да им е стъпил на ухото и курсовете явно са били съобразени и с това.
Темпото на уроците в донаборните курсове беше толкова бавно че от 30 човека в началото накрая останахме 4-5, другите повечето загубиха интерес. За почти една година едвам стигнах до 45 знака предаване, 60 приемане. После при един запас за една седмица вдигнах до 90-100 - обаче тогава нямаше кой да ми виси на главата и си се занимавах самостоятелно.
Не знам как е било в армията - там според средното образование ме пратиха в Кралските Елитни Части  :D
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 09 Октомври, 2016, 10:01:02
Благодаря, интересни материали! Аз в момента бавно уча кода по системата на Ham Whisperer (http://www.hamwhisperer.com/p/morse-code-course.html (http://www.hamwhisperer.com/p/morse-code-course.html)), но освен записване и слушане предавам всичките му поредици, като слагам микрофон до зумера и компа слуша с CwGet. Предавам на няколко скорости, докато компа не ме разбира перфектно и не правя грешки. Карам бавно и не се напъвам, на тия години не става бързо. :) Много е важно човек да си направи читав зумер, който да не го уморява. Моя ползва синусоидален генератор с плавен фронт на тона, който има много мек звук - http://www.k4icy.com/weekend_radio_3tr-audio-amp.html (http://www.k4icy.com/weekend_radio_3tr-audio-amp.html). Ползвам стандартен НАТО-вски британски ключ.

[attach=1]

Вчера за първи път взех бебка в мен и пуснах радиото, беше много заинтересована. Дори не се опитваше да пипа, просто възклицаваше. Направихме връзка на 18МХц с ON8KW, Кърт от Алст, Белгия. Имаше страхотно прохождение, покрихме 1846км и въпреки че му се падахме в задната част на антената, връзката стана супер. Като свършихме полчих ръкопляскане  :D .
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 14 Октомври, 2016, 10:49:39
Историята продължава с пълна сила и предните дни ме научиха някои неща, които ще споделя.
Реших да си направя един експеримент, и да проверя дали ще се подобри ситуацията с антената. Причината да направя тази проба е, че коаксиалния кабел не е предвиден да работи в разсъгласувана система. Когато имаме мисоко КСВ загубите в кабела стават много големи. Премествайки тунера до антената, отрязъка коаксиал между мен и паралелната линия работи винаги с ниско КСВ и загубите се намаляват значително. Навих един балун за недефинирани импеданси на DG0SA (http://www.dg0sa.de/balun1zu1undefklein.pdf (http://www.dg0sa.de/balun1zu1undefklein.pdf)) който се ползва, когато паралелната линия може да се докара до антенния тунер.
След като прегледах какво се подава по кабела за управление между радиото и тунера, установих, че само един сигнал е задължителен - BAND напрежението, което превключва изводите на бобината в тунера. Другото беше 13.8 волта захранване и 8 волта за референтно напрежение за BAND превключвателя. Набързо налепих два стабилизатора за тези напрежения, изкарах тунера на балкона, а синала за управление подадох през няколко метра коаксиален кабел. Всичко си работеше без проблем.
Първите тестове показаха, че по някаква причина вече не можех да настроя на 7МХц, обхвата, за който е рязана антената. Аз зная, че е къса и трябва пак да я свалям за удължаване, но поне настройваше и имам няколко връзки с Англия. На останалите обхвати нагоре тунера се справяше също толкова лесно, колкото на бюрото. Явно на този обхват кабела между мен и антената е действал като дампер на високото КСВ. Трябваше да проверя какво става с антената.
Направих 3 последователни измервания с анализатора:
1) Директно измерване на антената през балуна за недефиниран импеданс.
2) Директно измерване на антената през настоящата комбинация от балун 1:1 и трансформатор 1:4, с която работех до скоро.
3) Като последното, но измерено в далечния край на кабела при радиото.
Ето и резултатите!

[attach=1]

От синята графика се вижда ясно, че антената е къса. Червената показва, че трансформатора 1:4 помага в случая, въпреки че като цяло трябва да се избягва в такива конфигурации и да се работи по подобряване на антената. Разликата межу червената и зелената представлява ефекта от коаксиалния кабел. За много честоти по отношение на КСВ-то коаксиала има ефект, съизмерим с трансформатора!!! И ако това не е причина да си оправя антената, не знам какво е...
Но как? С колко да удължа антената че да дойде резонанса на 7.150, средата на обхвата? Много просто.
Дължината на полувълнов дипол се смята (с корекция за реална антена) по следната формула 142.6464 / МХц. Числото, на което се дели, може да бъде намерено в няколко варианта в интернет, но резултатите и без това трябва да се проверят на място и антената да се доподреже след корекцията и последващо измерване. Е, не ми се иска да я свалям 2 пъти, но ако се наложи ще. Смятаме!
142.6464 / 7.15 = 19.950
142.6464 / 8.12 = 17.567
19.950 - 17.567 = 2.383м.
С различните коефициенти получих дължини като 2.615м и 2.849м. Ако имам акъл в главата ще добавя по 3 метра на страна и ще меря/режа/меря/режа докато я настроя. Ако нямам акъл ще направя така (2.849 + 2.615 + 2.383) / 3 = 2.615м и ще добавя толкоз, пък както дойде!
Смятам този уикенд да сваля антената и да подменя двете рамена с нов проводник, че снадките не са си работа.
Ще публикувам резултати!
 :drinks:

П.П. Ако операцията по донастройка на антената е успешна, може все пак да си изкарам тунера на балкона. Като цяло това решение е добро.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 15 Октомври, 2016, 19:00:50
Днес удължих антената и бих казал, че има успех!

[attach=1]

Трите графики са:

1) Самата антена, директно мерейки линията.
2) Антената след комбинацията 1:1 + 1:4 на DG0SA.
3) КСВ на края на кабела при тунера.

Накратко един съвсем нормално работещ в мултибандов режим дипол, захранен отчасти с паралелна линия.
КСВ средно се движи така(МХц - КСВ): 7 - 1.9 / 10 - 5.4 / 14 - 3.9 / 18 - 1.9 / 21 - 3.3 / 24 - 3.5 / 28 - 1.9 .
И нека се похваля: свалях я два пъти! Защо? Защото вместо да добавя 2.61 към дължината на дипола, аз добавих ПО 2.61 на страна.... Не съм запазил графиката от измерването, срам ме е  :D !
Сега всичко е наред вече, тази вечер ще видя как ще се чуства радиото, тунера и КСВ метъра, ще направя тестове с SDR-ите, дано всички са щастливи!
Хубава събота, колеги!
 :drinks: :hi:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 15 Октомври, 2016, 21:52:26
 :good: Тунера настройва щастливо ВСИЧКИ обхвати! Дори и на 80М успява да докара 1.7 и всъщност излъчвам мощност в ефир, въпреки че няма да натискам 100 вата там, ей така за пробата опитах. Смятам системата за завършена, дори не съм предполагал, че ще постигна толкова добри резултати при моите условия. Много съм благодарен на DG0SA за споделениете със света знания - неговите balun-и са наистина перфектни.
Скоро ще пристигнат променливите кондензатори за новия тунер и може след някои тестове да направя нова тема за него.
 :hi:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 27 Октомври, 2016, 00:45:26
Не съм с G5RV, а реално с дублет. Не е шумна, хич дори!
...  да но дублет е монобандова антена или аз бъркам понятията. какви са размерите в момента ?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 27 Октомври, 2016, 08:53:33
Здравей,

моята антена W3DZZ дойде, а балуна не се разглобява. Все едно е отлят цял. Монтирах антената на 6 метра мачта като двата й края падат на 4 метра. За момента нямам друга възможност. Фидера е около 14.5 метра RG213 както вече споменах по-рано в темата. Автоматичния тунер настройва антената на 3.5Mhz 7Mhz и 50Mhz, но на другите обхвати отказва и само издава някакъв звуков сигнал като за отказ. В книгата на Ротхамел пише че тази антена би трябвало да работи добре и на 14, 21 и 28Mhz, но при мен не иска.

За справка като включа граунд плейна за 27Mhz нямам никакъв проблем с авто тунера на 27 и 28Мхц. Прочетох обаче и това, за което говорех и преди за дължината на кабела. Той трябвало да бъде дълъг поне 7 полувълни на 28.4Мхц или 24.49м. Ако кабела се окаже къс, трябва да се пуснах 9, 11, 13.... полувълни на тази честота, но винаги нечетен брой.

Дали това не е проблема при мен ?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 27 Октомври, 2016, 11:57:59
...  да но дублет е монобандова антена или аз бъркам понятията. какви са размерите в момента ?

Напиши multiband doublet в гугъл.

Дали това не е проблема при мен ?

По принцип проблемите със дължината на захранващата линия идват при паралелни линии, не толкова при коаксиал. Въпреки, че без да я погледнеш на анализатор не мога да гадая какво става с антената, мога да ти кажа едно, в което съм сигурен - 1:4 НЕ Е балун, а трансформатор. НЯМА как едновременно да трансформира в широк обхват и да е добър дросел за синфазните токове Common Mode Choke). Ако искаш читав балун + трансформация 1:4 ти трябват 2 отделни ферита - http://www.dg0sa.de/balun1zu4kleinptfe.pdf - построй си това. Но по принцип ако има нужда въобще от трансформатор при антената нещо не е наред. Би трябвало един дросел 1:1 (първия ферит от документа) да ти свърши работа за изолиране на антената от коаксиала, пък тунера да се оправи с разликите в импеданса.
Викни си едно такова - http://www.foxdelta.com/products/aaz-0616.htm, излиза към 160 някъде ако не греша а е незаменимо!
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 27 Октомври, 2016, 14:27:10
Този анализатор да си го купя, но ще трябва и да се науча да работя с него. Иначе на онова дето е по средата пише балун, от там смятам че е такъв, но може и да е трансформатор де да разбирах повече от антени :) Иначе анализатора идва около 125лв.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 27 Октомври, 2016, 16:18:57
Ще е хубаво малко да почетеш за тези неща, защото действията на сляпо не само ще ти отнемат безкрайно много време, но и надали ще те доведат до смислен резултат. Освен това е хубаво да си пазиш радиото. За да разбереш принципа на вълновото предаване и КСВ гледай това:

Това видео ще ти даде основните понятия като вълни, импеданс, трансформация, пренасяне, стоящи и бягащи вълни.
Имам бая книги на файлове, и Ротхамел-ската също някъде, но повечето са много претоварени с математика. Нека потърся някакъв по-изчистен и базов материал по темата и ще кача тук за всички.
Анализатора работи сам, цъкаш му действай, и той ти връща графика и CSV файл със стойности.
Тази височина за WD3ZZ или за всеки дипол е бая ниска, между другото.
П.П. Ако не успея да намеря смислен материал може и аз да понапиша нещо, но предупреждавам, че не съм спец въобще и материала от мен няма как да надскочи нивото на собствената ми некомпетенстност! :D

Ей тая книжка е прекрасна, но малко обемна - http://www.apparentlyapparel.com/uploads/5/3/5/6/5356442/_____practical_antenna_handbook_fourth_edition_carr.pdf
Заслужава си тегленето и времето!

Ето тази серия страници също е ок - http://kv5r.com/ham-radio/shortwave-antennas/

Искам да подчертая следното - има някои неща, които се повтарят навсякъде из интернет като заклинания, дори и по сериозните книжки понякога, които не са верни. Причината да се повтарят са недоразбирането на някои автори. Основно тези твърдения са свързани с балуни и трансформатори. Ще изясним всичко.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 27 Октомври, 2016, 18:02:57
В хубавата книжка на Макгроу-Хилл от горния пост може да започнеш четенето от глава 5, или страница 136 от файла или 123 от номерата на самите страници.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 27 Октомври, 2016, 21:52:16
По въпроса с балун-ите:
По своето естество дипола е балансирана спрямо земята антена, т.е. токовете текат противофазно в двете рамена, в идеалния случай. Ако захраним такава антена с балансирана спрямо земята линия, каквато е паралелната, би трябвало и токовете в линията да текат чисто противофазно. Но както знаем всички, нещата НИКОГА не стоят така. Всички сметки по антените се правят при презумпцията, че те са хоризонтални, в свободното пространство, нямат проводящи обекти наблизо и фидера им се отдалечава перпендикулярно от тях ПОНЕ на 1/4 ламбда. А тези условия се сбъдват на 100 метра в небето при дипол опънат между два дирижабъла.
И какъв е проблема с коаксиалния кабел? Той е небалансирана линия, т.е. единия проводник е свързан със земята. Това само по себе си не е рецепта за проблем и ако дипола е балансиран, токовете през централното жило и оплетката (I1, I2) би трябвало да са еднакви и противофазни. Ако обаче антената не е на 100 метра в небето между два дирижабъла? Какво се случва с напреженията на дисбаланс? Тук започва да играе скин ефекта и колкото и да ви е странно, различни токове текат по ВЪТРЕШНАТА страна на оплетката и по ВЪНШНАТА! И точно токът I3, течащ по външната ни обръща каручката!

[attach=1]

Това не ви ли прилича на ТРИПОЛ? Е, такъв е. Този ток не само, че кара коаксиала да излъчва, обезмисляйки самата му идея, но предизвиква енергийни загуби и ви вкарва ВЧ ОБРАТНО В СТАНЦИЯТА, което предизвиква от дребни проблеми, до изгорени устни на микрофоните. Заземяването на станцията ви НЕ СЛУЖИ ДА ПРОВЕЖДА ТОКОВЕ, ОСОБЕННО ВЧ. Енергията трябва да жонглира между станцията и антената, не трябва да се опитва да се просмуче към земята, а I3 е точно такава енергия. И повярвайте ми ВИЕ НЯМАТЕ ДОБРО ВЧ ЗЕМНО, това е нещо бая сложно за изпълнение и е далеч от парно, водопровод метален или дори кол в двора. Резултат от този ток ще бъде едно ВЧ напрежение, под което ще е всичко метално в станцията. И за някои честоти, това напрежение може да достигне стотици волтове и да се превърне от неудобство в опасност. При мен имаше такъв проблем в началото с първата антена. Като чукнех дори 10 вата на 14 мегахерца в нея и спираха да ми работят всички USB устройства, свързани с компютъра. А той е заземен.
Ок, дефинирахме проблема, как да го решим?
Решението се нарича СМС - Common mode choke, или дросел за синфазни токове. Трябва ни компонент, който пропуска свободно противофазните компоненти, но спира синфазните. Точно това е наречено некоректно балун, т.е. балансирано-небалансирано. Какво би представлявал един истински балун тогава? Ами един трансформатор с две изполирани намотки, лявата заземена в единия си край, а другата заземена в средата. Двете половини на вторичната трябва да са навити симетрично спрямо първичната, т.е. 1/2 вторична, после първична, после 1/2 вторична.

[attach=2]

Понякога подобни схеми се позват в някои антенни тунери, но като цяло не са добра идея. Причината е, че дори да направите трансформатора изключително широколентов, което не е някаква магия, има едно явление, с което няма как да се преборите - капацитета между намотките. Трябва си нещо друго. Как да накараме I3 да работи срещу себе си?
На пръв поглед имаме просто решение - да навием коаксиала на дросел. Това е някакво решение, но пак имаме голям разпределен капацитет в бобината. Някои ги навиват на куп - това е грешка, защото ако началото на намотката се окаже близо до края в купа, при голямо разбалансиране върху дросела ще се появи много високо ВЧ напрежение и резултата може да е плачевен, дори и за станцията.
Двете следващи картинки представляват два балуна, които работят добре. Левия е дизайн на Reisert, а десния е на Guanella. Както може би забелязвате и двата са навити противопосочно 50/50. Причината е проста - индуктивността си е все така голяма, но двете полета от полунамотките се гасят взаимно, което се превежда на човешки като по-малко стрес за ядрото. А е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно да не стресираме ядрата... Наситените ядра внасят хаос в и без това крехкия баланс.

[attach=3]

Райзертовия балун е 50 омово животно. Може да го разположите точно преди тунера си в станцията или горе на антената, но САМО ако е монобандова и сте я докарали много добре на КСВ с подрязване, мерене, курбани и т.н. и вече нямате проблеми с незнайни импеданси, а просто се борите срещу I3.
Ганелла-та от друга страна е балун за недефинирани импеданси (думи на DG0SA), т.е. става да бъде разположен на фидпойнта (точката на захранване) на дипола - в средата му. Той няма да спре да бъде балун дори ако импеданса не е 50 ома. В интерес на истината направен от високоговорителен кабел той има импеданс към 100 ома, но това е без значение.
Има и други варианти, който му се занимава да си преведе с гугъл от немски, нека погледне тези линкове, анализа е тотален.
http://www.dg0sa.de/balunscqdl052002.pdf - част 1
http://www.dg0sa.de/260_263.pdf - част 2/1
http://www.dg0sa.de/341_343.pdf - част 2/2
http://www.dg0sa.de/409_411.pdf - част 2/3
Тук са развенчани редица митове за балун-и, унун-и всякакви дизайни.
Ако вече имате нужда от ТРАНСФОРМАЦИЯ в широка лента, т.е. имате нужда от импедансен преобразувател - темата е друга. И в повечето случаи означава, че нещо не е наред, я с антената, я с фидера. При мен е така. Антената е тежко дисбалансирана. Компенсирам част от загубите с открита линия, обаче все пак ми се налага освен балун да сложа и 1:4 траф. Е, поне радиото е щастливо и излъчвам добре на всички обхвати.
При мен е този вариант, въпреки че трябва да сменя балуна, защото е за 50 омова система. Сега е на DG0SA с две разделени намотки, а трябва да сложа Ганела, като горния. И това ще свърша по някое време.
 :drinks:
П.П. Ганела-та на дясната картинка е ОТВРАТИТЕЛНО изработен като конектори, кутия и т.н. Левия е добре.
П.П.П. Още два дизайна са добри балуни, но са трудни за изработка, защото се правят с голямо количество скъпи феритни ядра - Maxwell и Kellermann. Няма да се спирам на тях, само да ви покажа Келерман CMC - мулто густо!

[attach=4]
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 28 Октомври, 2016, 16:23:24
следя с интерес темата. виждам че нещата са доста сложни и понеже съм по по-надеждните неща препоръчвам монобандова антена изключително проста за настроика,не се влияе много от околните предмети, до колкото съм експериментирал на укв работи дори ако е сложена на земята без да се развяля КСВ. има усилване и не се нуждае от балун. размерите са  приемливи за горните обхвати и понеже съм впечатлен от работата и на двата метра сигурно ще работи добре и на къси вълни. кабела е RG-213. принципно примерен линк:  http://www.hamuniverse.com/jpole17151210meterantenna.html (http://www.hamuniverse.com/jpole17151210meterantenna.html)
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 28 Октомври, 2016, 18:19:46
Да, винаги има усложнения, когато се опитваме да ползваме антена за повече честотни обхвати от един. Няма универсални антени и монобандовите са любимите инструменти на сериозните радиолюбители с площ и възможности за вдигане на такива. Но не бих казал, че нещата са сложни, по-скоро са комплексни, не са някаква неразбираема магия. Просто е необходимо малко време и старание и всичко се изяснява. В случаи като моя, в които искам да си ползвам радиото на повечко бандове, нямам избор. J-polе антените са доказан приятел на всички любители на горните обхвати, но какво да правя на 7 и 14?
Нека да уточним нещо за начинаещите:
АНТЕНИТЕ НЕ УСИЛВАТ - ТОВА Е ИЗРАЗ ЗА КАЧЕСТВОТО "НАСОЧЕНОСТ".  Пасивните устройства нямат усилване. Объркването идва от следния изказ, който се орязва от търговците с цел продажби - Антената Х има 6дБ усилване! И вие си казвате малиии!!! Вкарвам 10 вата, излизат 40!!! Да, ама не, защото целия израз би трябвало да бъде Антената Х има 6дБ усилване спрямо изотропен източник! Тук повечето хора си казват "Ко речи?". Ако вашата антена беше точков източник без никаква насоченост, той щеше да излъчва тези 10 вата във всики посоки едновременно и пространствената характеристика щеше да има вид на сфера, в чиито център е точката. Ако сега обаче сложим някаква радиочестотна "леща" и насочим енергията не навсякъде, а в дадена посока, какво се получава? Че имаме 10 вата пръснати не по повърхността на една сфера, а на една мъничка площ, много по малка от тази на сферата. Загряхте ли разликата? Системата е същата - слънцето ви гори бавно, ама ако сложите една леща и ще ви пламнат гащите! Лещата усилила ли е интензитета на светлината? Не. Просто е концентрирала този интензитет на по-малка площ. И какво върши работата в случая, кое е важното? Колко вата на см2 падат - ако са малко ще се греем, ако са повечко ще бягаме за вода, лопати, помощ...  :D
 :drinks:
П.П. lz2lx - Ефективната височина на излъчване на антената е много важна на КВ. И това, че КСВ е ок не означава, че има ефективно излъчване. За тези честоти височината е важна. Нали знаеш - товара ми има 1:1 КСВ до 10-тина мегахерца, ама не го чувам и на 20см. :D
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 28 Октомври, 2016, 19:22:26
Може и така да е изразено технически, но на мен ми е по-лесно да казвам усилване, още повече че това е общоприето в цял свят. Гледам сайта на един сериозен производител на антени и в него всички антени си имат gain, който се измерва в децибели.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 28 Октомври, 2016, 19:25:52
Това ясно, просто обяснявам за тези, които не знаят. А и аз не отричам термина, просто думата има двойно значение и е хубаво да има разбиране.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2xl в 28 Октомври, 2016, 19:29:16
Чета ви и се кефя :good: темата е актуална и  при мен.......местя шака на зимна позиция :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 28 Октомври, 2016, 19:58:51
 да.  при вертикалните  укв антени по дълги от половин дължина на вълната ъгъла на излъчване пада с увеличаване на дължината им. в това се състои и усилването им -концентрират повече енергия в по малко пространство.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 28 Октомври, 2016, 20:23:57
Чета ви и се кефя :good: темата е актуална и  при мен.......местя шака на зимна позиция :drinks:
Айде успешно и да се чуем на КВ!  :drinks:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: mano в 28 Октомври, 2016, 22:36:40
Само кажи честотата и часа :) Хем искам да си пробвам телеграфа дали се чува.
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 29 Октомври, 2016, 12:46:09
Ами предпочитам денем на 18МХц, вечер на 14МХц, че под 12МХз имам някакво злостно периодично смущение от мрежата, което кара приемника ми да излиза за цигара навън... Не, не е от нас смущението, идва по силовия от трафопоста. Имах един пост аз, и КРС виках ако се сещате, тока спрях на входа - се тая. Намаля след една среща с кабелджиите от НЕТ1, но сега пак е ужас. Ш...и импулсни за 3 лева!!!  :mad:
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 29 Октомври, 2016, 13:51:12
https://wimo.com/inac-magnetic-loop-antennas_e.html (https://wimo.com/inac-magnetic-loop-antennas_e.html)  дали върши работа ?
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: ahedproductions в 29 Октомври, 2016, 14:55:36
Абееее... не знам. За мен лично този луп е малко малък. Не казвам, че няма да работи. Луп антените по принцип са нещо страхотно, въпреки някои недостатъци, но не могат да избягат от факта, че количеството енергия, което изхвърляш в ефир е право пропорционално на размера на метала, който е в небето. Ако ще е луп, да е нещо такова -
1) OK - http://www.iw5edi.com/ham-radio/files/k7zb40mloop010404.jpg
2) Още по-ОК - http://www.brisdance.com/vk4amz/files/Download/aerlight.jpg
3) Глезня - http://www.vlf.it/inductor/loop_rev.jpg
Титла: Re: Радиостанция LZ1SWE
Публикувано от: lz2lx в 29 Октомври, 2016, 17:30:31
 ''Не, не е от нас смущението, идва по силовия от трафопоста.''  tx-dublet ;rx- magnetic loop... два превключвателя.   впрочем тези от последните две снимки са с ненужно големи габарити . ако не са за 160 метровия обват то характеристиките им няма да са приемливи -би се получила много тясна честотна лента предвид отношението LC.