Телевизионни приемници > История

40 годишно TV Sony правено в ...

(1/5) > >>

ikarlo:

Христос Воскресе! Весели презници на всички!
Къде е правено се чете от табелата! Телевизорът е някъде от 80 -те, точно не знам, на тъщата е, купен от тогавашния Кореком ($660 по спомен). Не е спирал да работи, не е отварян!!! Малко са му избеляли цветовете (за тъщата (92г) не е проблем).
Може да се види входа на приемника на ултразвуковото дистанционно - лъскавия правоъгълник вдясно. Има памет само за 20 канала (сегя без значение).

navi:
Да,произведен е във Felbach bei Stuttgart. Там е седалището на през 1923 г. създадената фирма  WEGA GmbH, елитна фирма за радиоапарати и телевизори. Нейните модели телевизор Color 3020 и Компактния център Concept 51k са в постоянната изложба на Museum of Modern Art - New York поради уникалния си за тогава (~1970) дизайн.
Това събужда интерес към сравнително малката фирма и през 1975 г. тя е закупена от Sony - от тогава започва да произвежда апарати на Сони. През периода 1998 - 2005 Сони използува марката Wega като име на своите High End TV.

origo:
Здравей! Това наистина е един прекрасен телевизор! Имам същия модел, беше на дядо ми, купен е от кореком отново, за подобна на посочената от теб цена, вероятно дори същата. Той го гледаше активно до 2010 когато си купи LCD (не го е срам!). После баба ми го използваше докато почина през 2018. Сега си стои като музеен експонат, но все още работи перфектно без нито един ремонт извън гаранционен срок, наистина са едни уникални машини от периода от време в който наистина Сони правеше диаманти! Наистина това са най-дълготрайните и качествени телевизори в света правени някога според моето мнение.
Само една съществена корекция - дистанционното което ползва този телевизор е модел RM-622 и не е ултразвуково а инфрачервено, както на всички съвременни телевизори. Приемника не е лъскавото правоъгълно нещо, а е една почти незабележима дупчица намираща се няколко сантиметра под бутоните за превключване на каналите и силата на звука. Лъскавото правоъгълно нещо е високочестотен високоговорител.
Паметта не е 20 канала а 30 канала - от 0 до 29. За съжаление обаче тунера е стандартен метров и дециметров и не покрива хипербанд обхватите - основната причина поради която дядо ми се отказа от телевизора и си купи новия.
Относно цветовете - разгледай дистанционното - има бутони за контраст и наситеност на цветовете, от там може да коригираш нещата. Отдолу в средата под екрана се отваря едно капаче от което се настройва вертикална синхронизация и ЯРКОСТ. Разгледай в каква комбинация настройките за яркост, контраст и наситеност могат да повлияят на изображението, но съм сигурен, че може да изкара образ с по-наситени и красиви цветове от съвременен LCD поне моя екземпляр го прави без проблем, не виждам причина твоят да не може. Издухания кинескоп има други симптоми, а не "избелели цветове" обикновено така, че мисля, че трябва да е супер. Желая ти много здраве и дългогодишно безаварийно ползване на телевизора :). Такива телевизори света не ще види никога повече, за съжаление!

ikarlo:
Възможно е данните ми да са неточни, защото телевизора не ми под ръка, а на другия край на града, а когато посещавам тъщата има куп други неща за вършене и не ми е до него. Предполагам, че вътре в него има 5 кила прах, защото когато чистя наоколо (за мой срам сравнително рядко) прахът е поне 5мм. На всичкото отгоре, когато ходя там, трябва да плащам за зона (когато я въведоха, ме одрусаха с 30лв). А това беше краен квартал някога (Семиарията или Двореца на пионерите, както беше). Картината не е толкова бледа като на снимката, но е правена със стар GSM, даже и фокусировката не е добра. Ако отида някога с градския транспорт, може да му отделя малко време за настройки, но и тъщата е капризна: "не го пипайте, да не се развали...". Не искам да го отварям (за почистване, поне) за да не му наруша пломбите (ако ги има).
Да сме живи и здрави да дочакаме сам да спре! Благодаря за отзивите!

origo:
Зарежи пломбите, те не са ценност според мен. Но трябва да се внимава ако се отваря, все пак е деликатна машина, едно невнимателно движение покрай шийката на кинескопа може успешно да му постави края! Така че всеки си преценява. Естествено е желателно да се почисти от праха, че влошеното охлаждане от много прах може да нанесе щети, но не ви стимулирам към такива действия, че всичко се случва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия