Форум за любителите на Стара електроника

НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: Pichaga933 в 07 Април, 2015, 22:20:06

Титла: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 07 Април, 2015, 22:20:06
Въпросния грамофон, Дойде при мен реално заради няколко механични проблема основния видим от които беше блокажа на Автостарта, но с които няма да ви отегчавам. В общи линии бяха предизвиквани от навъртените годинки и в следствие изсъхнала грес- няколко блокирали детайла + умора на някои еластични пластини.

Та след като тези проблемчета ги реших, се показа и електрическия проблем, заради който пускам темата.

Грамофона има Авропуск/стоп с подаване на рамото до 1 ва песен на плочата и прибиране след последната, който е мехнаизаиран, и вече работи идеално.

Устройството, няма ръчно повдигане на рамото с лостче , ами е изпълнено елетромеханично със конткат бутон на предния панел и соленоид (CUE)- електромагнитна система избутваща лост, който повдига рамото.

И схемата на тази система, ако работи ОК, би трябвало да повдига рамото от долна до пълна горна позиция ПЛАВНО.

В случая проблема е, че това плавно НЕ съществува. Като се натисне бутона , соленоида избутва рамото С голяма сила от долна до горна позиция, което предизвиква подскачането му от стойката. Тоест В момента функцията на 3-те инетграли и няколко транзистора, която изпълняват е все едно обикновенно Ц/ка ключе.... А не трябва да е така...
Мерих соленоида да видя какво се случва: Почти моментално получава напрежение 18.5 в при натискане на бутона, При повторно натискане напрежението моментално пада на 0, което довежда до подскачане на рамото по плочата ...
( захранващото по схема трябва да го взима от 20,8в, ама не съм мерил захранването а и електролитите са оригинал, предполагам и там има нещо)

Разстоянията на механиката са регулирани по книга. Та проблема не е в механиката

Показвам схемата по която работя. Единствения електролит C12 който е по тази част го замених с нов , нищо не промени.

Не мисля че по силовата част IC10 и Q8/Q9 има проблем, понеже силовата работа се извършва на 100%.

Набедил съм за сега IC7 и IC2, от които предполагам, че идва регулирането и плавността на пускане/вдигане.

Някой ще опровергае ли или потвърди съмненията ми ?

Или къде да търся проблема?
[attach=1]
+
подробно сервизно / грамофона е същия Siemens777/Sanyo q50
[attach=2]
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: origo в 07 Април, 2015, 23:45:17
Мисля че интегралите изпълняват логическите функции по пускане на мотора, позициониране на рамото, спиране, като е нормално според мен соленоида да получава напрежението си ключово а не плавно. Просто реакцията на соленоида няма да бъде пропорционална на тока през намотката за да си мислим че е възможно да е реализирана някаква плавност от там. Според мен соленоида служи за удържане на рамото в долно положение, а когато стигне края на плочата се спира тока през него и пружината вдига рамото обратно. Като това вдигане е било постигнато плавно със специална силиконова смазка (не знам как точно се води) осигуряваща съпротивление на въртящите се части. Почиствайки механизма от спечена грес си почистил и тая смазка и затова не е плавно. Това е моята версия на нещата, разбира се възможно е и да греша, все пак не съм запознат с конкретната механика на конкретния грамофон, но 90 процента съм сигурен че не може плавността да се осигурява от електрониката. Т.е. електрониката ти си работи отлично според мен и именно в ключов режим (включено/изключено) трябва да работи тоя соленоид.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Pichaga933 в 08 Април, 2015, 00:05:53
Точно тебе чаках да  пишеш.

Соленоида служи за ВДИГАНЕ на рамото в механиката на този уред.

Механично се управлява  целия грамофон, включаю подаване на рамо връщане и тн- соленоида не играе никаква роля там.

Соленоида НЕ е само в ключов режим, щото ако беше щеше да сложат един ключ или контактор  и да се свърши.

Соленоида Не работи и при автоматичнот подаване на рамото към плочата където същия лост повдига рамото( лесно се доказва- отпоен от схемат соленоид) - и за това автоматичното подаване и прибиране след намесата ми по механиката вече работят перфектно.

Под схемата съм копирал блокова схема за управление САМО на соленоида. Който НЯМА никава друга механична връзка освен бутане на рамото нагоре от един лост и после плавното му пускане.
В схемата съм оградил с червено участващите в управлението на соленоида IC-та. По пътя от бутона до соленоида.


ДА безумно е за един соленоид със само една функция толкова ИЦ-та да  хвърлят, но е факт. До блоковата схема има описание на английски как работи схемата на соленоида

Ориго, ако не вярваш, ела ми на гости, да се убедиш с очите си.

Ровя грамофона от 3 дни, механиката му я знам на изуст, соленоида САМо повдига и то при натискане на бутона. Всичко останало е механично и с предавки и лостове.

Накрая съм прикачил и сервизното от където е вадена схмата и описанието.




Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: plant в 08 Април, 2015, 04:26:51
+1 за гъстата силиконова смазка. Не може котвата на соленоид да я движиш плавно, то дори и по схемата силовия транзистор се управлява от логически елемент. Прегледай пак механиката и виж къде може да е била гъстата грес, с такава грес са пълни и мебелните механизми за плавно затваряне.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Pichaga933 в 08 Април, 2015, 04:35:14
Пробвах с грес,  стана толкова твърдо че автостарта се затормози яко, но лифта съвсеееем малко му се намали усилието и пак си подскочи от него.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: origo в 08 Април, 2015, 10:05:15
То и в описанието е написано че се подава цялото захранващо напрежение върху електромагнита за включване чрез отпушване на дарлингтоновата двойка, и след като вече е включен се подава напрежението през резистор през отпушения транзистор вътрешен за ИС, това осигурява по-малък ток необходим за удържане на котвата след като вече е включил електромагнита така пестят енергия и греене на електромагнита, но със сигурност никаква плавност не се осигурява от тоя електромагнит и няма как да се осигурява. Не знам къде е проблема и как е реализирана механиката, но плавността почти сигурно трябва да е осигурена по механичен път. Може би някъде другаде трябва да е тая гъста грес а не там където ти си я сложил.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Pichaga933 в 08 Април, 2015, 17:33:15
Освен да я натъпча в буталото на  електромагнита няма къде на друго място... А не виждам вътре оригинално да е имало, поне няма следи външно...
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: origo в 08 Април, 2015, 19:54:57
Не, не трябва да е в буталото на ел магнита, слагай само на място където си чистил. Поразгледай механиката и как трябва да се осъществи това, дали тоя ел магнит избутва директно самото рамо, или през някаква механична система, та един вид да има разлика къде да се приложи тая грес.... не знам, не твърдя че става дума изобщо за грес или каквото и да било, но със сигурност резкостта в работата не ще да се дължи на електрониката. Не съм запознат с механиката и начина й на функциониране така че всичко са само догадки. Да не би да има някаква лостово пружинна система чрез която ел магнита задейства, избутва някакъв лост който през пружина започва да въздейства на микролифта в посока повдигане, там гъстата смазка да води до постепенно издигане.... защото от това кщоето пише ми се струва че се подава пълната мощност на електромагнита за 9 секунди и после вече през резистор, първо измери дали наистина е такова поведението на схемата т.е. дали след натискане на cue се подава пълно захранване което след 9 секунди да намалява на някаква стойност. Та така или иначе тия 9 секунди ме навеждат на мисълта че тоя електромагнит ще среща по-голямо усилие по време на тия 9 секунди (докато трае плавното издигане на рамото) и после вече след като се е приключил тоя процес може да остане на понижена мощност само за удържане. Т.е. това потвърждава тезата за неободимост на наличие на такава тегава грес някъде в механизма, но така или иначе трябва да има и пружина между електромагнита и задвижвания „тегав“ механизъм. Виж къде е и дали не си я притегнал та да няма свобода от там.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Gabo в 08 Април, 2015, 19:58:34
На това клипче


гледам бая мазно и плавно се плъзга рамото. (4:43 сек)

Качих в Библиотека Сандъците (http://sandacite.com/biblio/items/show/48) два файла с PDF описание, в което доколкото видях, пише как се настройва рамото (два файла са, щото така са дадени за теглене, не пускам линк директно съм сайта, щото Nod32 орева всичко като се опитах да отворя директно сайта, та теглих под Linux :) )
Siemens_RW-777_TT_BDA-SLP това мисля, че е което ще ти свърши работа.


Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: plant в 08 Април, 2015, 21:40:17
Загледай се в механизма на вратичката на някой декове и виж как е направено плавното отваряне.
Я пусни някви снимки на механиката и електромагнита пък може нещо да открием, пък ако качиш и клипче на работата й ще е още по-добре.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Pichaga933 в 08 Април, 2015, 23:17:57
@  Gabo

Този грамофон който си дал на твоя клип е  с ръчен Лифт- Лостчето отгоре  се вижда.  На този при мене , НЯМА лост а само бутон+ електроника и соленоид.

И на моя и на тоя от клипа има Автоматично пускане и спране, ТО ползва механика, и при мене работи също мазно и перфектно, щото соленоида не се ползва в автостарта.

Соленоида при мене , колкот и да е извратено се ползва само за ръчен старт или повдигане на рамото ако искаш да смениш песента( да прескочиш някоя примерно). Ако не искаш да се намесваш в плейбека, соленоида изобщо не се използва от механиката.

Схемата, която си качил в  библиотеката(по-подробната) я имам още по- подробна и съм я прикачил в 1-вото мнение най-накрая. + че имам още 2 не толкова подробни схеми на същия.

Всички настройки на рамото по книга съм ги правил, и всичките работят чудесно, но никоя от тях не е свързана със соленоида.

Как работи соленоида тук , най-просто обяснено, после ще приложа и снимки и видео:

Ето снимка и видео как работи Лифта със соленоид

[attach=1]

Лостовете на соленоида са оградени с червено 3 броя, Между последния лост и палеца има пружинка( оградена със син цвят) , с цел да не се счупи рамото ако се задейства соленоида от копче и рамото отгоре е забравено закачено с кукичката.

Ето и видео с обяснения на механиката:
И
Видео отгоре , за автостарт/стоп и ръчния повдигач със соленоид, какво прави.




Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: origo в 09 Април, 2015, 11:16:22
Значи според мен тегавата силиконова смазка трябва да е в „шилото на повдигача“ както го наричаш. Там като се сложи пружината на лостовата система която предпазва от авария при повдигане на „заключено“ рамо ще поеме функциите си и ще приложи постоянно усилие на шилото на повдигача което поради гъстата смазка с която е смазано ще се повдигне плавно нагоре, същото ще се отнася и за спускането. Лично според мен така трябва да бъде и няма как иначе да е. Виж дали ще можеш да нанесеш смазката така директно или ще се наложи да разглобиш шилото и да го намажеш отвътре отвора и после да го пъхнеш, виж как ще стане. Освен това ти имаш ли такава специална силиконова смазка за такива механизми, която е специално направена за осъществяване на плавност на движение, или просто смазваш с някаква гъста грес? Защото има сериозна разлика, гъстата грес си служи да намалява триенето и да улеснява движението докато тази има за цел именно да забави движението. Айде успех, и кажи какви са резултатите.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Април, 2015, 12:43:55
Такава смазка нямам.  :(

Добре е, че се изясни от къде е  проблема и, че е консуматив в крайна с/ка  :)
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: plant в 09 Април, 2015, 12:53:27
Ако не намериш мисля че ще мога да ти осигуря малко лепкава грес.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: plant в 09 Април, 2015, 14:40:34
Намерих лепкавата грес.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Април, 2015, 17:53:44
Етикета може ли да снимаш или поне маркировката да напишеш на греста?
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: plant в 09 Април, 2015, 18:05:21
Тя е от мебелен механизъм. Не знам иначе като какво я продават, като ми потрябва чупя един и си вадя малко. Ако искаш дай инфо  да ти пратя.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по схемата на електромагнитния лифт.
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Април, 2015, 20:54:50
Гошо Мрака ме светна  :D, че смазката за буфера се казва Циатим  :drinks:
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Април, 2015, 21:24:34
Тука има

http://pharmco-shop.com/CIATIM-niskotemperaturna-gres-6090-kutija-p-208.html
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: bojitchko в 09 Април, 2015, 21:31:51
Откъде да си купим Цаетим, че и на мен ми трябва.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: bojitchko в 09 Април, 2015, 21:34:29
Това, на линка не е подходящо. Предполагам "нещото" е на база някакви смоли.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Април, 2015, 21:37:00
Това на линка е на литиева основа и го водят за смзака на финна механика, де да знам.

Мрака , каза това име.
Титла: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777
Публикувано от: ditronix в 09 Април, 2015, 22:37:32
Не е ЦАЕТИМ, ЦИАТИМ е! И няма да свърши никаква работа в лифта на грамофона или в подобно устройство. ЦИАТИМ- Центальний Институт Автомобильной и Мото........дрън-дрън-дрън........
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Април, 2015, 22:51:42
Да, това го разбрах вече, сега търсим истинската смазка за лифт.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777
Публикувано от: lz2xl в 09 Април, 2015, 23:15:47
Циатим да намериш сега е нереално.Вероятно става дума за Циатим 202,тя е по плътна.201 е лека смазка,не особенно гъста грес.По рано ги имаше в консервени кутий по половин кило.Тия първите не са особено гъсти.203-205 са гъсти и подходящи.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: lz2xl в 09 Април, 2015, 23:18:25
Точно Циатим 201 до 205 са нефтена смазка с литиев стеарин.Правилно ти е казал.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: styrshel в 09 Април, 2015, 23:23:50
Ами нали най-обикновената авто-грес се казва литол??? На микролифта не му трябва смазка!!! Не мисля че е някаква грес.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: ditronix в 09 Април, 2015, 23:31:20
Ти мислиш, което е добре.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Април, 2015, 23:39:47
Като не му трябва , този защо слага и решава точно същия проблем а?
да се гледа от 8:27 нататък

Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777
Публикувано от: ditronix в 10 Април, 2015, 08:34:08
Ни 201, ни 202 стават. Там работата е друга. Обсъждахме го и в аудиофорума. Нещото, което ще върши работа вероятно е силоконово, но с по-особени свойства. Там един колега даде много добро обяснение, ама от де да се вземе???? В eBay попаднах на няколко неща, ама от картинки какво да разбереш?
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: gruyo в 10 Април, 2015, 09:32:56
Така работи  моят сименс 555  видно е че е  плавно  пускането  http://www.vbox7.com/play:cc3454ef83
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777
Публикувано от: lz2xl в 10 Април, 2015, 12:10:36
В аудио форума се пишат много неща.Там има хора които си избират контактната розетка на стената по звучене. :)
Мрака е дал правилен съвет.Смазката там разбира се е фрикционна но точната марка един бог я знае.Слагаш нещо пробвано от друг което действително работи.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: kolev в 10 Април, 2015, 13:13:08
Високооборотна грес няма ли да стане? До колкото знам тя е мазна гъста и лепкава едновременно за да издържа на високи обороти и температури - да не се разтича и изхвърля от центробежната сила.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: origo в 10 Април, 2015, 14:39:35
Е те именно високооборотна грес са му предложили, вероятно ще свърши работа, не знам никога не съм работил с такава. Иначе относно механизма провери още дали тази пружинка която е на лостовата система между електромагнита и повдигача на рамото дали е подвижна сглобката и дали пружината не е прекалено твърда, ако някой преди теб е правил там дивотии, защото не знаеш какви модификации е претърпял грамофона преди да дойде при теб. Давам ти за пример една съвсем хипотетична но реално възможна ситуация: С времето силиконовата смазка започва да се спича, рамото започва да се  вдига прекалено бавно или изобщо не се вдига, потребителя „майстор по всичко“ отваря грамофона, натяга тая пружинка, или я даменя с по-твърда, или по някакъв начин обездвижва сглобката за да може електромагнита да има по-голяма сила та да изтласква рамото. Обаче проблема не се решава отново и накраа промива и буталцето от смазката и така стига до състоянието в което е в момента при теб. Затова ти казвам освен смазката която трябва да се постави, да провериш и тая пружинка дали работи нормално, ако след смазване пак е прекалено рязко.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: ditronix в 10 Април, 2015, 16:07:19
Силиконовата смазка не съхне-това е едно от големите и достоинства.

http://www.ebay.com/itm/SME-Tonearm-Silicone-Damping-Fluid-/390872452781?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5b01d04ead

Eто го нещото, което е необходимо за да се възстанови машината. Нищо общо с греси, ЦИАТИМ, ЛИТОЛ, мрак и други........
Ама скъпичко сякаш  ???
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: styrshel в 10 Април, 2015, 16:23:07
Силиконовата смазка не съхне-това е едно от големите и достоинства.


:bravo: :bravo: :bravo: Аааа, мисълта проработи!!!
Само не видях къде пише смазка, грес или нещо подобно???
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 10 Април, 2015, 18:29:06
Пишат го  fluid -течност понеже не е в твърдо или газообразно състояние и по разбирането на запдняците е   :D , но е доста близко до grease - мас/смазка в българския, което се разбира пак като течност( не е в газообразно или твърдо състояние) но с гъста консистенция .

При нас разбирането за самото вещество е насочено към приложението, докато при запдняците е насочено към формата.

Разминаването идва от гледната точна  ,че тук се гледа като приложение а при тях като физическо състояние, абе социално-културни особености в образованието на индивидите е причината за тази разлика в думичките.  :D

Те и на маслото му викат,  флуид на пример:- hydraulic fluid - хидравлично масло.



Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: ditronix в 10 Април, 2015, 18:44:06
Уточнявам, че първо написах "Силиконовата смазка не съхне-това е едно от големите и достоинства.".  Час по-късно добавих линка от eBay. То се вижда кога съм направил допълнението. Така че мисълта работи и без линкове :empathy2: 
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 10 Април, 2015, 20:56:47
А origo, пружинката между палеца и последния лост работи нормално. Като е закачено рамото- го пази от счупване и сработва , иначе натиска дирктно, палеца. Изглежда оригинална. ПП грамофона не изглежда ровен. По видеото от тубата се ориентирах, че  състоянието при мене беше точно стъщото , даже леко- по изсъхнало, имаше само от оригиналния флуид.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: monti в 11 Април, 2015, 00:03:54
Pichaga, имам от ето тази (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXSGB9) силиконова смазка, ако ще ти свърши работа бих ти услужил със нея.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 11 Април, 2015, 00:10:57
Колко е гъста  и лепкава е въпроса?.... пп Къде се намираш в тоз град държава-София?

След празниците вече има уговорка да се сдобия с 3 вида и да пробвам .
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: monti в 11 Април, 2015, 00:24:58
Стича се сравнително бавно и лепне почти като прясно лепило, не знам как точно да го опиша.
Ако не стане с тези които вече са ти предложени драсни един лс. и ще пробваме с това което имам.

п.п. Намирам се в кв.Симеоново.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 11 Април, 2015, 00:47:13
Определено е някъде близо до истината, с това което описваш, ако стигна до него ще видим дали е достъчно близо.  :D
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: plant в 23 Април, 2015, 21:55:23
Нищо не казваш оправи ли грамофоня.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 23 Април, 2015, 22:12:00
Ще напиша като има резултат. ;)
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Лъчо Минков в 24 Април, 2015, 00:20:26
        Има я тази силиконова смазка на ул. Коста Лулчев преди з-д Електроника, не се сещам кой номер, в един висок блок, там навремето беше Кореком, сега е сервиз, цената е 2.70 лв. Не мисля, че ще свърши работа, защото я ползвам доста години - много е смазваща, примерно на резетата на входната врата една - две капки издържат около 7 месеца .Мога да ти предложа един зелен силикон, който вече 7 години не се втвърдява. Гъст е като желе.
         Твърдо убеден, че проблема не е в смазката на лифта, а другаде. Не може да се разчита на половин грам смазка /каквато и златно- платинено-диамантена да е тя/ да вдига и спуска плавно рамото.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: origo в 24 Април, 2015, 11:00:18
Лъжеш се, точно на това се разчита особено в един такъв мехънизъм при който повдигането се осъществява от електромагнит. Друг е въпроса че може да има И друг проблем, но определено точно на такава смазка се разчита. Как си мислиш че може да се осъществи плавността по друг начин?
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Лъчо Минков в 27 Април, 2015, 21:52:51
            Ами с някакъв пневматичен цилиндър, с малък отвор, за да се движи бавно. Мислех за конструкция със спринцовка от най-малките, като се поизпили буталото, за да може да движи без усилие.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Април, 2015, 00:06:45
То е точно  такъв принципа - цилиндър и бутало а движението се уплътнява от тази смазка, която ако е по рядка върви бързо, ако е по-гъста преклено бавно. Гледай клипа в Тубата, който съм линкнал Лъчо, ще видиш, че точно така се решава проблема.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: styrshel в 28 Април, 2015, 09:24:05
Преди доста години всички евтини касетофони имаха подобен микролифт на вратичките. Две зъбни колелца омазани с лепкава паста на която всички казват "смазка". Дали ще е електромагнит или пружина, както е при касетофоните процеса е един и същ, цели се забавяне и плавност!
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Април, 2015, 14:33:42
Смазката за вратичките е една гранулеста прозрачна, тая за повдигача е по-скоро с консистенция на пчелен мед.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Ангел Симеонов в 28 Април, 2015, 14:49:34
Преди време си смазах фрикциона за забавяне на вратичката на дека с червило и още действа.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Април, 2015, 15:01:47
Червилото старее и се вмирисва... :(
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Лъчо Минков в 28 Април, 2015, 15:24:39
         Сетих се! По аналогия с червилото - имам от 3-4 години прозрачна смазка за гумените уплътнения на колата - гъста и мазна като грес. Мисля, че ще е подходяща - не поврежда гума и пластмаса. А защо не опиташ с вазелин?
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Април, 2015, 16:23:13
Понеже заради едното опитване Трябва да демонтирам Цялата механика на грамофона... Така или иначе пробвах с грес, която е близка до консистенцията на вазелина, та резултата едва ли ще е различен. Днеска се обади Колега да ми предложи специализирана смазка, ако остане време ще я взема и ще видим...
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Лъчо Минков в 28 Април, 2015, 21:38:50
         Греста може да разложи пластмасовите детайли, но да се надяваме, че тогавашната пластмаса е маслоустойчива.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: bojitchko в 28 Април, 2015, 22:37:13
Докато се говори за греси и смазки е сигурно, че няма да се намери подходяща.  :)
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Лъчо Минков в 28 Април, 2015, 22:43:02
              Не си прав, вече трета година си возя в колата смазката, която предложих и тя /колата/продължава да върви :rofl: освен това Пичагата съсипа един Пионер, като му махна червената боя, защо да не му се помогне да си съсипе и грамофона? А и нещо голям спец е по червилата...то и мен са ме гледали странно продавачките, когато купувах червен, зелен и бял лак за нокти....
               Шегата на страна, мисля, че най-добре ще е със гъста силиконова смазка 
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: origo в 28 Април, 2015, 23:08:27
Не знам какви гъсти силиконови смазки има, ама мисля че няма да стане. Просто това не е СМАЗКА а вещество със специфичен вискозитет предвиден за такива демпфери. Просто нищо което е предвидено за смазване няма да оправи положението според мен.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Лъчо Минков в 28 Април, 2015, 23:17:42
                  Да, ама производителя, вероятно в своето невежество, е лепнал етикет "Силиконово масло". С такова масло е пълна и вискомуфата на моята кола. При повишаване на температурата /т.е. има приплъзване на дисковете/ вискозитета плавно се увеличава до степен  на пълно втвърдяване.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: rolling_heads в 30 Април, 2015, 11:15:27
Аз винаги съм мислил, че това лепкаво вещество е епоксидна смола без втвърдител. Аз бих пробвал.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: origo в 30 Април, 2015, 12:41:05
Е да ама дали тая епоксидна смола няма да се спече с течение на годините и без наличие на втвъртител и да спои така яко механизма че да няма разглабяне после? Не знам де, никога не съм работил с епоксидна смола та не знам как й се отразява престоя.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Runtav69 в 30 Април, 2015, 12:43:31
Една не смесена отоврена от две години отказва да се втвърди без втвръдитела ако ме разбирате .  :)   :unknown: :unknown:
Ориго според мен времето няма да и се отрази   :)  :crazy:
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: mitju в 30 Април, 2015, 14:11:21
По чуждите аудиофоруми съм срещал подобни проблеми. Въпросната течност е силиконова смазка с голям вискозитет.
Доколкото зная автомоделистите я използват за амортисьорите на количките и я има по нашите магазини за моделизъм.
Титла: Re: Ремонт на Грамофон Siemens RW 777 Въпроси по електромагнитния лифт
Публикувано от: Pichaga933 в 30 Април, 2015, 19:45:11
Епоксидната смола  мирише яко, даже и да не стегне не става.

Вече има достатъчно предложения от колеги за Смазката, като намеря време и се уцелим с някой ще взема и пробвам.