НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства > Колекции

Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84

(1/21) > >>

xborox:
Преди близо две години започнах този проект. Очаквах да го свърша за максимум месец - два, но за съжаление твърде неприятна семейна ситуация наложи отлагането на старта. Всичко стоеше в гардероба и чакаше удобния момент. И той най-накрая дойде!
Схемата е дело на origo, за което съм страшно благодарен. Изпълнението ще бъде мое , като това ще бъде първият ми стерео лампов амп. Правил съм вече 5-6 моно за най-различни проекти, но специално този ще бъде предназначен за озвучаването на хола ни (който за съжаление все още е в ремонт).
Захранването е с RC филтърна група и диодно изправяне, тъй като нито имам място за дросел, нито мога да намеря подходящ. Трафът го бях купил преди доста време, предполагам е от някакъв стар бълагрски применик. Изходните трафове са от телевизор Пирин.
Усилвателят ще бъде изграден върху парче орехова дървесина. Нарочно е оставено максимално грубо и неоформено. На обратната страна съм направил съответните канали за окабеляването и елементите. Всичко ще се гради върху фолирания текстолит, който е закрепен на дъното. Елементите от горна страна ще са открити. Целта ми е да изглежда максимално грубо.
Вече пробих отворите за цоклите. Малко ме измъчиха, тъй като на финала завършват с 26 мм ринг, а най-голямото ми свредло беше 25, но всичко стана добре. На челната страна ще бъдат монтирани двете EL84 и индикаторната ЕМ84. А на задната част са двете 6Н14П. На този етап не съм мислил какво ще бъде управлението на EM84, но нямам против да бъде полупроводниково.
Днес приключвам работата с нанасянето на специално масло за дърво върху ореховата дъска. В края на седмицата евентуално ще монтирам цоклите и ще започна окабеляването. Местоположението на изходящите трафове ще бъде на срещуположния край на дъската спрямо захранващия, като те ще бъдат монтирани, след като експериментално установя къде и при каква позиция няма брум. Все още се чудя дали да изкарам електролитите от горната страна или да стоят отдолу.
Отворен съм за всякакви предложения и критики :-)

styrshel:
Може да има проблем с 6Н14П, заради ниското допустимо напрежение катод-отопление, само 90В, а в схемата гледам към единия катод  има 130В.
Друго което забелязвам, че крайната лампа е в триоден режим, а заедно с входната, която е с ниско усилване, може да не достига чувствителност (усилване)???

NHB:
Усилване ще има предостатъчно заради токовият генератор , който се явява товар на предусилвателя. От това има и друга полза - елиминира се (почти напълно) брума, който би влязъл през захранването на предусилвателя. Но... какво гарантира, че напрежението между двата триода ще бъде 130 В? Съмнявам се, че двете половини на лампата ще са достатъчно еднакви. Съпротивлението 300 Ом в катода на токовия генератор бих го заменил с 270, и последователно на него - тример 50 Ом, за да може да се настройва напрежението. Това трябва да се прави и при подмяна на лампата...

Eltehno:
При тея стойности на катодните съпротивления на крайните лампи, няма да е добре за изходните. В момента крайните лампи са набримчени на 48,48484848... мА. Изходните от Пирин, както и повечето от БГ радиа и ТВ, са до 40 мА. Ще се насищат. А и с тоя ток лампите ще се изхабяват по-бързо. Отделно, така му пада и захранващото напрежение, щото тоя захранващ ще види зор с два канала в тая схема. Не виждам и смисъл при тая ситуация да се ползват по цяла лампа за драйвер на крайната. По-добре според мен да се ползва само една драйверна лампа за двата канала, по 1 триод на канал.
Крайните да се пуснат на 35-37 мА.
И още по-добре е да ползва ECC/PCC 88 или 6н23п.
Ако го направи с кенотрон EZ81, още по-добре за звука. Ама тогава задължително с дросел.

Иначе проекта е интересен.
Трафовете ще ги обличаш ли в нещо ? Кутии, канчета, моливници, дърво ?  ;)
Като цяло проекта ми напомни на моя с EL3 Tungsram, който все още стои недовършен.  :)

xborox:
За съжаление нямам нужния опит, за да коментирам ел часта  :-[ По спомен това беше първата версия на origo. Тази, която съм прикачил сега, е втората, по която ще започна работа.
Иначе трафовете мисля да ги оставя открити, кабелите - също. Харесва ми така. Само трябва да се погрижа за изолацията добре, че няма само аз да оперирам с него  :D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия