| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Питане за мрежов филтър или как да се филтрира мрежово захранване  (Прочетена 5670 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Тръгвате във фатално грешна посока! Проблема НЕ Е в PC-то. Проблема е в Ардуиното, и трябва да се обърне специално внимание на него - захранване, връзка с компота и лазера и т.н. Може да се наложи дори цялата платка да се вкара в екранировка, може да се наложи поставянето на галванични разделители на едно или друго място. За това казах - проблема е твърде комплексен, и трябва да се подкрепи с подробно описание и снимков материал, определено не е въпрос на поставяне на проста „кутийка“ тук или там. Трябва да се прецени цялата постановка до последната връзка на масата тук или там.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Laic

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 155
  • Населено място: Пазарджик
  • Петър Петров
Здравейте и благодаря на всички отговорили на питането!


Теста с РАзделителния траф доведе ли до нещо?

През уикенда не бях в къщи и не съм провел тестовете - това ще стане утре.

  Да опита с друг компютър. ...
В началото беше с друг компютър - лаптоп Тошиба Сателит и не даваше такива грешки, но беше и с друга операционна   -ХР, сега е с настолен РС и Win 7. Познат, с когото съм говорил по проблема твърди, че за целта ХР е по-подходяща, защо - не разбрах. Тошибката в момента е на ремонт и ако я съживят, за проба ще закача на нея.

Автора на програмата за управление на лазера споменава тази грешка /загуба на връзка между лазера и РС/, но не дава категорично решение на проблема. Той предполага наличието на три причини, можещи да доведат до този проблем:
1/Шум в мрежата /за отстраняването на който проблем питам/;
2/Проблеми идващи от свързването на лазерния източник /тръба/ с високоволтовото /25kW/ захранване;
3/Калпав USB кабел /този фактор е изключен/;

Мерките, които смятам да предприема за отстраняване на проблема, детерминирани с Ваша помощ, за което отново благодаря!  :drinks: :
1/Заземяване на машините;
2/Включване на лазера и РС в общ разклонител и през разделителен траф към мрежата/за сега/ после през стабилизатора предложен от Пичагата;
3/Филтър FYG01T5 е вече в офиса на Еконт - свързване преди захранването на лазерната тръба, от където се взимат и 24v за стъпковите мотори и 5v за управляващата платка;
4/Вкарване на високоволтовия кабел в ширмовка вързана към земя /този между захранването и лазерната тръба/;
5/Екранировка на управляващата платка;
6/Захранване на управляващата платка от това на РС;
Дааа, с това се изчерпват мерките за които се сетих, а ако и те не помогнат - ще стане "весело"   ???

МОМЧЕТАТА НЕ ПОРАСТВАТ,САМО ИГРАЧКИТЕ ИМ СТАВАТ ПО-СКЪПИ.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
За съжаление веднъж започнала тази „веселба“, не знам дали ще свърши лесно :)
Относно по-безпроблемната работа с лаптопа - това трябва да се изясни - лаптопското захранване използва ли зануляването (заземяването) на контакта, или е само с двупроводен кабел? Защото в случай, че не използва зануляването, а сега PC-то го използва, това е ситуация която причинява възникването на ground loop между едната нула, другата нула и са свързани двете през USB кабела. Естествено, ако двата потенциала се изравняват през кабела, колкото и хубав да е той, няма начин да не се смути комуникацията, особено при включване на мощни консуматори към мрежата. Та ако не са в момента, задължително двете устройства в общ разклонител включи. Няма да навреди паралелно на USB кабела да сложиш и як проводник свързваш масите на компа и тази на ардуино.
От разделителен траф не се надявай да настъпи бегло подобрение в случая (особено ако PC и лазера са едновременно след трафа).
И все пак, защо сам бягаш от по-бързото решение и по-точните съвети, като отказваш да постнеш снимки и подробно описание на постановката? Проблема не е външен за постановката, а е вътре в самото нейно изпълнение. Колкото по-ясна стане тя за даващите съвети, толкова по-точни ще бъдат съветите. Как да се предположи така къде е „тънкото място“ като не е ясна постановката.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ditronix

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Maлко късно се включвам, но един такъв филтър     https://www.tme.eu/bg/details/fb1s42-2/protivosmutitelni-filtri-drugi/filtercon/?gclid=EAIaIQobChMI796x7Y3_3wIVQRfgCh2MaARWEAEYASACEgKLAPD_BwE     ме "извади от калта"! Ситуацията беше подобна, но много по-напечена. Не ми се вярваше, че е възможно, но.... оказа се че да! Дано филтърът, който си взел да свърши работа! И екранирай всичко. Това също помага.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Laic

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 155
  • Населено място: Пазарджик
  • Петър Петров
Здравейте сандъкчии,

Maлко късно се включвам, ...

Изобщо не е късно.

И все пак, защо ....... отказваш да постнеш снимки и подробно описание на постановката? ......
Мите, ето снимките и постановката - нищо не крия, след като търся помощ  :flag_of_truce:

захранващ блок за лазерната тръба, управляващата платка и стъпковите мотори - 3 в 1 /отзад се вижда високоволтовия кабел
109583-0
109585-1

това са изводите на захранващия блок
109587-2

управляващата платка - моята на първата снимка, втората свалена от нета, че е по-разбираема
109589-3
109591-4


Трафа, през който имах намерение да включа машината. Снимките са на изводите на първичната и вторичната - намотките и изводите на първична и вторична са идентични и само господ знае коя, коя е.

109595-5
109597-6

Оказа се обаче, че на едната от намотките /първична или вторична/ секцията 0-125 липсва. При подадено мрежово 238,1v на секция 125-260, на същите изводи /125-260/ на другата намотка излиза 238,3v - проблема е, че не знам с какъв проводник и на колко навивки са навити тези секции, т.е. дали ще издържи трафа при по-дълга работа.


Машината след монтаж на закупения филтър:
109593-7

Тази вечер от 18ч до този момент - 0ч,30м имаше само един стоп, но тогава спря и другата машина, която се държи много по -стабилно.

Мрежово напрежение в 19ч - 238,1v а в 0ч и 30м - 237,6v.  за съжаление скоро смених РС на който работя и все още не съм качил програмката на осцилоскопа да видя какво идва по мрежата?!?
 
Т.е. проблема НЕ Е решен, но все повече се убеждавам, че е външен за системата РС - лазер.


МОМЧЕТАТА НЕ ПОРАСТВАТ,САМО ИГРАЧКИТЕ ИМ СТАВАТ ПО-СКЪПИ.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Щипка съмнение от мен. Казваш, че системата ЗАПОЧНАЛА да губи връзка посред детайла. А преди не губеше ли? Вързана ли е в интернет таз машина, компа? Ъпдейти да са идвали, някакви процеси да прекъсват порта?
По принцип системите, които управляват машини са супер орязани и изчистени като операционна система точно с цел стабилност. USB буса е бая стабилен и устойчив на боклуци и ако е работел нормално, а после е спрял - най-вероятно имаш софтуерен/системен проблем.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Ами, съмнявам се, че е софтуерен проблем, защото инициатор на блокирането разбрах, че е комутация на силов товар.
Може проблема да не е в самия USB трансфер, а просто в управляващата платка. Все пак не знаем, дали забива трансфера, или просто управляващата платка се „отвява“. Няма да бъде лошо ако е възможно силовите консуматори които се комутират да се свържат на съвсем отделен токов кръг, а не заедно с лазера и компа. Не разбрах също как се комутират - с какъв превключвател/реле, и взети ли са мерки против искрене на съответните контакти.
От снимките на постановката, не придобивам впечатление кои маси къде се разхождат. Добре ще е, чисто за себе си да начертаеш цялостна схема на масите, като започнеш от компютъра, през нулата (земята) на мрежата, лазера, захранванията му и т.н. защото много често проблемите произлизат от затворени земни контури. Ако се стига и до рестартиране на компа от време на време, е редно да се замислим и за неговото захранване наистина, или за изправността на ел. инсталацията. Не е редно да има чак такива пропадания, че да се рестартира компа. С читаво захранване моя комп издържа без рестарт отпадане на захранването до половин секунда.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Laic

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 155
  • Населено място: Пазарджик
  • Петър Петров
А преди не губеше ли?....

Постановката е следната: Първия лазер, беше вързан към друг компютър - лаптоп Тошиба Сателит и не даваше такива грешки, той беше и с друга операционна-ХР. В последствие се сдобих с втори лазер. Почти по същото време "гръмна" Тошибата и това доведе до пренареждане на цялата система - един стар РС с  ХР започна да управлява стария лазер, моят си РС беше назначен да управлява втория лазер, а аз се сдобих с малко по-читав РС на който проектирам. Този РС предназначен за проектиране е вързан в нета. Другите два работят с първия в мрежа, но нямат достъп до интернет. За да не възникват въпроси по отношение на мрежовите настройки, уточнявам, че те са извършени от човек, който си разбира от работата - администратора на този форум.

Писал съм "започна", защото преди пренареждане на постановката стария лазер не ми е правил проблеми или по-скоро поносимо рядко - един път в месеца. В момента стария лазер също много рядко прави проблем - един път в седмицата, макар, че е в общ разклонител с всички останали консуматори. Новия лазер, този който ми създава проблеми, е включен в един разклонител само с управляващия го РС. Уточнявам също, че двата лазера са като близнаци - идентични монтаж и компоненти до болтче - та за това пиша "започна".

Ами, съмнявам се, че е софтуерен проблем, защото инициатор на блокирането разбрах, че е комутация на силов товар. ......Не разбрах също как се комутират - с какъв превключвател/реле, и взети ли са мерки против искрене на съответните контакти. ...

Какво да разбирам под силов товар - лазерната лампа или външни за лазера консуматори? Ако е лазерната лампа, тя няма как да бъде "разделена", защото както писах, тя е на общо захранване с управляващата платка и стъпковите мотори. Ако пък се има предвид външните консуматори - включването става с релета и термостати, именно заради тях съм се насочил към филтриране на мрежовото захранване и "трепане" на шумовете.
Уточнявам и, че кварталния трансформатор е през един двор от моя и не се наблюдават значителни пикове и падове в мрежовото напрежение.  Инсталацията в цялата ми къщата е три проводна - с отделна земя, изпълнена лично от мен с 1,8 метра фабричен заземителен кол, като всички контакти в къщата, вкл. и т.нар. "работилница", са заземени. Захранващото табло /с електромера/ на ЕVN е монтирано върху къщата ми и до него е набит заземителен кол, на който е заземена нулата. В интерес на истината не съм мерил потенциала между нула и земя на контакта, но предвид гореизложеното, почти съм сигурен какво ще е резултата.
МОМЧЕТАТА НЕ ПОРАСТВАТ,САМО ИГРАЧКИТЕ ИМ СТАВАТ ПО-СКЪПИ.

Неактивен ценков

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 31
  • Населено място: Пловдив
   Най-лесното- размени местата на компютрите и да видим какъв ще е резултата. Ако ти се разхожда до Пловдив мога да ти дам да пробваш компютъра  на моя рутер.

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Така както го разказваш И разработчика на устройството знае за проблема и се чуди с какво да се оправдае.

Изобщо няма какво да търсиш проблем в 220, разделителни трафове и тн- загубено време.



Щом едната машина е работила стабилно а после е станала нестабилна значи проблема е някъде там.

Тоя синия екраниран USB кабел ако му казваш хубав ще се спукам от смях.

Е това е хубав USB кабел от Roline:
http://www.reset.bg/catalog/40/4005/4005032/
http://www.reset.bg/catalog/40/4005/4005100/

Интересно ми е, Тая машина постоянно ли води USB комуникация?  Или  се сваля  еднократно файла от компютъра в машината и тогава се работи?

Щото ако е първото- Тоя  УСБ  кабел трябва да е на спойки от двете страни и НЕ по дълъг от 80см за гарантиране на качествена работа!!! Също така драйверите и операционната система играят ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важна роля в стабилността на работа.

В такива случаи на няколко машини дето бяха се шашнали ги правих- тотално разделени от действителността, никакъв софтуер Само операцинна система и драйвери и Всичко заключено да не мърда никакъв интернет и никакви ъпдейти. Мислеха си че е 1998г. ама и до днес бачкат супер стабилно.




Ако се сваля еднократно файла в машината и после се работи , то тогавва за експеримента може да го дръпнеш усб кабела след като е приключил трансфера и  да видиш дали ще забива. Щото ако забива смаостоятелно проблема си е в машината....

А той е в машината ние го знаем даже и разработчикаи се е изказал, че знае за него.


Лично Бих презапоил УСБ конектора, после цялата платка във Фурната или на ръка с изпаряващ се флюс за опресняване на всички спойки- страндартен ремонт на ТВ борд.

Междувременно в захранването на лазера и на Ардуино-то Замянка на електролитите  и премерване на напрежения и тн ...

Не е нещо сложно просто трябва да се хванеш да го оправиш.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен rolling_heads

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1896
  • Населено място: Пловдив
А може ли след определено време USB да заспиват?също както екрана.
В Уиндоуса и настройки за power.

Неактивен Gabo

  • Злодей
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • *****
  • Публикации: 635
  • Населено място: Пазарджик
1. Power- сейвинга е спрян, Windows-ите, макар и не прясна инсталация са сведени до минимум програми, деинсталирано е всичко ненужно, има мрежа, но Интернета е спрян по нея, както и всички Ъпдейти и чудеса, махнати са и Антивирусните програми.
2. Компа обработва файла и праща на порции към машината, машината няма грам памет за файловете
   2.1 /аз също се съмнявам в кабелите и ще ги сменим, но виж по-долу другите факти/
3. Лаптопа е забивал по-рядко, щото се захранва от адаптер + батерия (но както се сещате, лаптопите, особено 10 годишни ASUS не са предвидени за 12 ++ часа нонстоп работа)
4. Когато беше само 1 лазер, проблеми почти не е имало, нищо че се е рязало само с комп.№1 (Athlon 2600+ с XP), сега има 2-ри лазер + втори комп, вече със Windows 7
5. Лазера не свети постоянно, а само когато реже на определено място, "Забивенето", т.е. губенето на връзка компютър<=> лазер става обикновено, когато изгасне за да придвижи главата на определена точка и след това като тръгне да свети - губи връзката.
6. Снимки няма да помогнат особено, ако колегата не го мързи, може да ви начертае примерна скица, но не мисля, че е от съществено значение.
7. Всеки лазер има помпа, която се включва над определена температура и върти водата, за да охлажда лазера, има и чилър, да охлажда водата :)
8. За сега не са Замесени лазерите и комповете, не са разделени на отделни токови кръгове (щото няма как), затова се стигна до идеята, за филтриране на захранването на ардуино платката + лазера.
9. По субективни наблюдения на колегата, след свършване на разни (не само от братска Турция) сериали по ТВ, към 21:30, процента на 'грешки' рязко спада.  :lol: (затова се насочихме към смущения в мрежата)
« Последна редакция: 22 Януари, 2019, 19:24:54 от Gabo »

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 611
  • Населено място: Сандански
Бях предложил, но никой не ме отрази - проба през ЮПС работещ само на акумулатор, за компа. Поне това е лесно.
И ако изчезне проблема,захранващ кабел от съседно помещение, само за компа. Никакво включване в един разклонител. Решение тествано на практика.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Проверявали ли сте кабелите на главата  дали са читави да не са почнали да се пукат проводниците на сгъвките и коенкторите ?

Както казва  pansim. Най- Лесния тест: Един лаптоп.

Емулираш му едно XP  с директен достъп до усб от емулацията.  И почваш да режеш/гравираш...

Според мен ЩЕ се издъни отново.  И има проблем в самата машина, предпалагам евтин чарколяк или кофти припой на CMD(и давата проблема са лесно намираеми и решими).

Да бях в там, щях да врътна със стария лаптоп на който имам 7ца + една емулация на XP и да преслушаме на бързо ама...


на 7 драйверите са доста по сложни. А а тая машинка комуникира през драйвера постоянно... Та за това XP  да ви е сигурна работата,
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Я си направете един тест. Ако е толкоз капризна на захранващо напрежение.  Пуснете  в същия разклонител един електрожен от тия новите  да работи или стара прохосмукачка... 

И ако машината се шашка -ясно.
Ако обаче не се шашка -то тогава Сериалите по телевизора са чисто съвпадение.
Слагам 1 буркан кисели краставици, че няма да се шашне машината от тия 2 сериозни смутителя. Нито пък който и да било съврменен компютър ще почне УСБ комуникацията му да бяга от нива щото дават нещо по телевизора на комшията.

Такива "признаци" обикновено има, когато нещо  реално е избушило и не може да го намерите.

Гледам драйверите за стъпковите мотори - доста анемични...но ги има  и са на палтката директно. Тоя  78L05 Малко ме съмнява че е достатъчен да захрани всички чипове  на тая платка включително и логиката на 2-та стъпкови драйвера, те си имат отделно захранване за силовата част 24в, ама логиката е на ония 5, на които е и Процесорчето горкото... Абе тука  е хубаво да се сметне консумацията и мисля ще излезе над това което може да даде 78L05 стабилно... И ето ви го къде е заека, примерно.,.  :D :D :D :D :D АКто разделите 5в захранване на  Мега-та и на драйверите.  или примерно му пойнете солидна батерия на 5волта.

Само не видях ключа за лазера как е изпълнен, транзисторно предполагам но къде точно, щото там има проблем по горните описания?

« Последна редакция: 22 Януари, 2019, 20:10:58 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |