Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Телевизионни, Радио, сателитни и други приемници => Темата е започната от: radio-hobi в 21 Юни, 2016, 23:38:22

Титла: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 21 Юни, 2016, 23:38:22
От сбирката в Казанлък се сдобих с въпросното чудо на техниката (въпреки че ми подаряват същото , р 250 , сигнал и още ... , бях се настроил ,че с празни ръце няма да се върна  :) )  Външно с изключение на счупения плексиглас на скалата няма нищо фрапиращо.  Почистих я  , смазах галетите , перата на барабаните , отстраних проблем със стрелковата система за тока . Пуснах я и се оказа глуха , та глуха . Чува само няколко концертни станции ......
Тока на лампи 4 , 7, 8 стои под минимума и изобщо не се настройва - вероятно има е паднала емисията ?
Схема с добро качество не намерих .
Ще се радвам на помощ от всякакъв характер .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: shri в 22 Юни, 2016, 08:10:35
Всички лампи на лампомер задължително. След това проверяваш за прекъснал резистор в решетките на МЧУ. Напрежението на първа решетка също може да е с отклонения.
http://www.russianarms.ru/forum/index.php?topic=10979.0
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: shri в 22 Юни, 2016, 10:27:51
Ето една хубава схема всичко се чете.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 22 Юни, 2016, 17:31:40
Това е един отличен и същевременно калпав приемник :) Зависи как ще го погледнеш.Честито за придобивката,с малко занимания ще получиш много удоволствие от него.Като начало виж изправителя,кенотрона 5Ц4С там е доста "напънат" като режим и често му пада емисията.Проверяваш двете контролни точки +220 волта нестабилизирано и 105 волта стабилизирано.Ако ги има значи там е наред.Отдолу под пластината има електролитни кондензатори,кафеви цилиндрични в корпуси като хартиените.Пипни ги дали греят,случва се.Ако там всичко е наред погледни резистора R4-5 свързан между корпуса и единия край на дросела Др4-2 в изправитела.Плъзгача му често не контактува добре и понякога не контактува с корпуса.Трябва да е почти в крайно долно положение,малка промяна надолу или нагоре силно влияе на чувствиелността,от там взима преднапрежението минус за АРУ.Запомни как е било и леко го свали надолу към корпуса при включен приемник.Ако се вдигне рязко чувтсвителността или не контактува добре или някой е пипал.Там често се случва това.Това за сега,дай да видим пък после ще разсъждаваме нататък.
Има друго което не каза,как е чувствителността на различните диапазони,това е важно защото там междинната честота не е една и съща.На ниските диапазони,от 1 до 5 трябва да е 85 кхц.Нагоре приемника става с двойно преобразуване с първа междинна 915 кхц и втора 85 кхц.Провери работи ли на всички диапазони,поне някаква станция чували се на високите диапазони от 1.5 мхц до 24 мхц.Освен превкючването на бобините за диапазоните в барабанния превключвател има още скрити превключватели и ако там не е в ред няма да работи на диапазоните над 1.5 мхц или ще работи с ниска чувствителност.Искам да те предупредя,не се опитвай да въртиш бобините в приемника.Залепени са с восък и са от карбонилно желязо.Чупят се лесно ядрата и резултата е печален,щях да забравя,никакви шкурки по контактите на барабана,само триене с твърда гума.Уф стана дълго..........пиши да видим какво става и какво си мерил.Успех!
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 22 Юни, 2016, 20:07:34
Благодаря на shri за схемите и ръководствата които са супер !
Асене тези дни ще направя всичко което си написал и ще кажа резултата .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 22 Юни, 2016, 20:17:30
Превключавателите съм ги оградил,на барабана на диапазона в който се ползват има изпъкнал винт които натиска дълга ос и ги включва когато си на късовълнов диапазон.

[attach=1]

Отбелязъл съм ти въпросния резистор и кондензаторите,рядко но се скапват и те.

[attach=2]

Пожелавам успех :drinks:
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 22 Юни, 2016, 20:26:32
Още веднъж благодаря за поясненията .  :drinks:
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 23 Юни, 2016, 13:17:40
Ето няколко снимки от преди почистването , от първото отваряне .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: Moss в 23 Юни, 2016, 15:25:48
Завиждам!
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 23 Юни, 2016, 16:58:51
Добре изглежда,по нататък ще снимам моите Волни,имам и Волна КТ.Пиши по нататък какво става.Провери ли горните диапазони.Внимавай с прожекционната скала ако я чистиш,внимателно само със  сух парцал.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: PDM в 23 Юни, 2016, 20:18:50
Добре изглежда,по нататък ще снимам моите Волни,имам и Волна КТ.Пиши по нататък какво става.Провери ли горните диапазони.Внимавай с прожекционната скала ако я чистиш,внимателно само със  сух парцал.
По-добре въобще да не докосва диска на фотоскалата. :)
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 27 Юни, 2016, 15:59:23
Така днес имах време и проверих нещата за които казахте . Напреженията са 105 и 230 В. кондензаторите не загряват изобщо при продължителна работа. На резистора R4-5 му свалих плъзгача с една витка и чувствителността се вдигна леко . На ниските диапазони няма никой , на високите се хващат концертни станции и с мъка хванах телефония на 7 Mhz . 
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: PDM в 27 Юни, 2016, 16:30:59
Както писа колегата по-горе, трябва да се провери емисията на лампите на лампомер или направо да се сменят с чисто нови.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 27 Юни, 2016, 16:59:53
Да знам че ще се стигне до замяна на лампи , а в София не познавам никой с лампомер .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: origo в 27 Юни, 2016, 18:10:07
И сам може да ги провериш с повечко играчка ако имаш високоволтов стабилизиран източник и желание за занимавка. Гледаш в дейташийта при 0 преднапрежение на решетката в триоден режим при какъв ток какво напрежение се очаква и тестваш с първа решетка към катода при няколко различни напрежения дали се получават съответните токове. Това ти дава доста добра представа за емисията на лампата. Естествено по-добра си е с лампомер, а на някои от лампите може би може да се провери емисията още по режима в схемата.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 27 Юни, 2016, 18:54:27
Щом има 230 волта след кенотрона значи изправитела е наред.Това е големия проблем на това радио,понякога слиза до 180 волта и пада силно чувтсвителността.На тоя приемник не му е нужен лампомер да се направи диагностика на лампите.Може,но не е задължително,долу в дясно над потенциометъра за усилване на НЧ има галетен превключвател "Токи ламп" Превключваш и гледаш дали стрелката влиза в черния сектор в средата на скалата на системата.Да те предупредя,някой лампи се регулират от потенциометъра "Усиление ПЧ"Сега не мога да си спомня дали цк ключето трябваше да бъде на АРУ или на Выкл при това потенциометъра "Усиление ПЧ" трябва да е усилен до край.Ако на долните диапазони трябва да се почисти превключватела на междинните честоти.Във всеки случай трябва да се провери и почисти.Отнема малко време и трябва да се внимава.После взимаш сигнал генератора и проверяваш работата на първия смесител.
За лампите,скапва се кенотрона,Понякога дават фира смесителите на 6Ж2П,междинночестотните усилватели на 6К4П по принцип до сега не съм намирал там да са дефектирали.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 28 Юни, 2016, 01:29:11
Утре ще продължа .

Ето и един клип , теста е направен около 14 часа , антена е 10 елемента логопериодична от 3 до 10 Mhz насочена на изток .

Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 28 Юни, 2016, 16:37:22
При усилен до край потенциометър "Усиление ПЧ"  всички лампи си влизат в черния сектор . Почистил съм с гума контактите на барабаните и перата , и съм напръскал с WD 40 контактите в екранираните кутии .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: origo в 28 Юни, 2016, 17:57:18
На мен приемника ми звучи нормално като за зашумена градска среда, ама не знам, ако тая антена е наистина хубава, високо монтирана и т.н. действително би трябвало да се представя по-добре. Но лично според мен не му липсва точно чувствителност защото шумовете от смущения в ефира си се чуват много добре и силно. Как е съгласуването с антената? Кабела от тая антена дали е изправен? С какъв приемник го сравняваш 1:1 на същата антена като заключаваш че му липсва чувствителност? Дали не очакваш твърде много от него?
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 28 Юни, 2016, 18:34:59
По принцип на честоти над 15 -20 мхц приемника е малко глух по рождение :) това се отнася за 9-тия диапазон.Аз имам Волна К и Волна КТ която има целия средновълнов диапазон,но е отрязана долната част на късите вълни.Приемника според мен си работи добре.Ще се наложи разбира се малко освежаване и нов плексиглаз на механичната скала.Пробва ли калибратора дали работи.При мен е скапан и не съм правил опити да го ремонтирам.Не знам смяташ ли да го ползваш като приемник за хобито.Преди години бях направил трансиверната приставка на Шулгин.Работи много добре.
На този приемник съм слагал преселектора от ARRL наръчника.Тази част която преведоха през 70-те и пуснаха като две части на български език.Няма да го познаеш ако сложиш една такава кутийка отпред.По принцип за долните късовълнови диапазони е около 10-15 мкв както е според документацията.Но на последните над 15 мхц най добрата е около 30-40 мкв.Така се случи че преди време с shri работехме заедно в една работилница където ги носеха за ремонт и да ти кажа честно това е морско радио което е заточено за свръхдълги дълги,междини и долната част на късовълновия диапазон до към 12 мхц.Масово се е ползвал в търговския и военния флот до преди 30-40 години.Сега е раритет :) сега има далече по модерни приемници.Пожелавам приятни усещания пред него :)
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: shri в 28 Юни, 2016, 19:46:59
Така беше Асене. Всеки кораб имаше по една. Припомни ми едно време, как се врях при Лечо, да искам да ги чувъркам за да се науча да ги правя. Но много ясно помня, че първото нещо което правехме с Лечо е лампомера. Но със сегашния голям шум и смущения в градска среда, не очаквай много. Тя се ползваше за цели за които не и трябваше много голяма чувствителност.
Ето тука данни;
http://www.cqham.ru/trx/volna.html
При чувствителност 15-40Мкв. не очаквай много. Той фоновия шум я запушва в града. На село някъде извън градска среда може би ще е по-добре.
Виж какво са писали братушките тук

"Помню что в Волнах в УВЧ лампу 6К4П меняли на 6Ж38П, таким образом уменьшали шум и увеличивали чуствительность. Менять в схема ничего не надо."

http://forum.qrz.ru/120-lampovye-dushi/20329-uluchshenie-chuvstvitelnosti-volna-k.html
И въобще интересни неща са писали руснаците струва си да ги прочетеш. И за отрицателното напрежение са писали в този приемник това е проблем на конструкцията.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 30 Юни, 2016, 23:09:19
Може и аз да очаквам твърде много от "Волната" . Корекцията за тока работи само при някои лампи . Иначе мисля да я използвам за слушане , външния вид със сигурност ще го променя . И ще търся да сменя лампите с нови . Приемам и всякакви съвети за модификации към по-добро . Няма смисъл да я оставям оригинална при положение , че може да стане по-добра .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: ONZI в 01 Юли, 2016, 07:49:05
Щом си мераклия да подобряваш работата на радиото виж този линк;
http://us5msq.com.ua/prostaya-dorabotka-priyomnika-volna-k/
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: Radio208 в 01 Юли, 2016, 09:14:03
Утре ще продължа .
Ето и един клип , теста е направен около 14 часа , антена е 10 елемента логопериодична от 3 до 10 Mhz насочена на изток .


От 4 мин. и 19 сек. до 4 мин. и 50 сек. се чуват смесено програмите на Радио Китай на български език и Радио "Гласът на Турция". Защо се получава това смесване ?
Със Селена В-207 на 41метра (с допълнително разлят обхват), двете радиостанции се разделят без проблем и има разстояние по скалата между тях.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 21 Юли, 2016, 13:47:01
След смяна на Л2-3 ( 6К4П ) има промяна към по-добро . Мисля да сменя всички лампи ,но из моите запаси изрових само тази 6К4П и два броя 6Ж2П. Ако на някой му се намират лампи 6Ж2П ,6К4П , 6A2П и 6Ж38П нека ми пише .

"Модернизирах" леко и стрелковата система .

Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: Moss в 24 Юли, 2016, 20:24:05
Цитат
се чуват смесено програмите на Радио Китай на български език и Радио "Гласът на Турция". Защо се получава това смесване ?

Абе това радио голям боклук бе! Не случайно съм решил да си купя! :D

По принцип не би трябвало да се чува, защото е с двойно преобразуване( 915 и 85 kHz) и би следвало да има добра селекция по огледален канал.

Лампи 6Ж38 имам и бих ти дал колкото ти трябват за Волна-та. Трябва да се има предвид че 6К са пентоди с удължена характеристика, докато 6Ж са с къса и може би не е толкова добра идея да се заменят.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 13 Септември, 2016, 21:39:49
Да не си помислите че съм зарязал "Волната"  .
Вече си има чисто нов плексиглас на скалата .
Изглежда жълт защото не съм му свалил защитното найлонче .

Ето и клип как се изрязва на лазер за точно 30 секунди :D

Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 15 Октомври, 2016, 01:35:18
Скоро и в завършен вид .  :D
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: Radio208 в 15 Октомври, 2016, 12:08:44
Абе това радио голям боклук бе! Не случайно съм решил да си купя! :D

По принцип не би трябвало да се чува, защото е с двойно преобразуване( 915 и 85 kHz) и би следвало да има добра селекция по огледален канал.

По принцип не "би трябвало", ама на клипа се чува друго !
Няма отговор на въпроса, каква е причината за смесването на две радиостанции, които са на различни честоти !
Радиото не е "боклук бе" ! Не случайно и други може да са решили да си го купят !  :D
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 15 Октомври, 2016, 13:15:56
Това радио е правено по стандарта за свързочен радиоприемник от края на 50-те години на миналия век.Аз имам два от вариантите Волна К и Волна КТ транслационен вариант с наличен целия средновълнов диапазон.Това е стабилен и качествен приемник с голяма "дуракоустойчивост" Ако му се направи качественна профилактика ще работи още дълго.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 05 Ноември, 2016, 23:02:45
Разглобяването и подготовката за боядисването продължава .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 05 Ноември, 2016, 23:56:57
Пази оптическата скала,голям проблем е ако я надраскаш.Правена е по фото метода.На моята Волна К изгоря лампата 6.3 в 5 вата.Голям проблем са,стават за Трабант лампите за габарити,но стария модел 6 волтова серия.Не мога да намеря.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 06 Ноември, 2016, 00:24:21
Да пазя я скалата , аз затова не съм свалял и оптиката да не я разбазикам , че после ще ме съсипе докато я наглася сигурно .
А иначе ще потърся такава крушка един познат има Трабант и ще го питам , ако има направо ще ти взема . Ще потърся и на едно друго място 6 V  5 W .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 06 Ноември, 2016, 18:00:30
Благодаря предварително.Набутал съм във фасунгата на изгорялата обикновена скална лампа,но свети много по слабо.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 06 Ноември, 2016, 19:36:04
Вече с нов цвят .  8)
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 11 Ноември, 2016, 01:03:02
И надписите лека полека започват да се появяват отново .  :)
Надявам се съвсем скоро да бъде готова .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 17 Ноември, 2016, 20:33:43
Мисля , че се получи изключителна реставрация вие какво ще кажете ?
Волната ще живее втори живот и най-важното ще се използва .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: Валери в 17 Ноември, 2016, 20:46:13
Браво  :bravo: , добре изглежда.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: rolling_heads в 17 Ноември, 2016, 20:48:33
перфектна :hi:
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: Лъчо Минков в 17 Ноември, 2016, 21:20:22
            Този цвят много и отива, преди беше някак си безжизнена.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: styrshel в 17 Ноември, 2016, 21:21:21
 :bravo: :bravo: :bravo: Красота!!! :good: :good: :good:
Имам крушка 6В/5Вт, ако търсиш ще ти я пратя.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 17 Ноември, 2016, 21:23:55
:bravo: :bravo: :bravo: Красота!!! :good: :good: :good:
Имам крушка 6В/5Вт, ако търсиш ще ти я пратя.

Моята за сега си е здрава пиши на lz2xl той търси аз му обещах да му потърся ,но за сега удрям на камър .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: Любо Божков в 17 Ноември, 2016, 23:17:43
Направено с мерак!  :good:
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 17 Ноември, 2016, 23:23:49
Аз имам доста снимки от процеса на реставрацията и мисля да го направя като клип само да ми остане малко време .  :)
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 17 Ноември, 2016, 23:47:10
Бялата боя на надписите се е получила добре.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 17 Ноември, 2016, 23:56:24
Да , добре се получи ,но доста ме измъчи .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: ahedproductions в 18 Ноември, 2016, 00:01:08
Велик!!!  :drinks:
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 18 Ноември, 2016, 13:10:34
Технологията за надписите е проста,основната боя която при теб е зеленикава трябва много добре да изсъхне.Най добре е да се изпече боята и няколко дни след това да се правят надписите.За това плочата я боядисват с хамершлак и надписите ги правят с обикновена черна блажна боя.При теб ползваш бяла,но е същото.След изсъхване на хамершлака боята за надписите не го разтваря,във вдлъбнатините с мека клечка се слага боята,черната за надписи.После когато леко изсъхне,след няколко минути се взима мек парцал намазан със лека смазка или грес.Трие се докато боята извън надписа се изтрие и остане само тази във вдлъбнатината.Такава технология се ползваше някога,иска определена сръчност и малко опит и проби.Получава се без грешка.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: ONZI в 18 Ноември, 2016, 14:24:43
Много добре се е получило  :good:

Променял ли си нещо по електрониката или всичко е автентично?
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: muneson в 18 Ноември, 2016, 16:42:11
Технологията за надписите е проста,основната боя която при теб е зеленикава трябва много добре да изсъхне.Най добре е да се изпече боята и няколко дни след това да се правят надписите.За това плочата я боядисват с хамершлак и надписите ги правят с обикновена черна блажна боя.При теб ползваш бяла,но е същото.След изсъхване на хамершлака боята за надписите не го разтваря,във вдлъбнатините с мека клечка се слага боята,черната за надписи.После когато леко изсъхне,след няколко минути се взима мек парцал намазан със лека смазка или грес.Трие се докато боята извън надписа се изтрие и остане само тази във вдлъбнатината.Такава технология се ползваше някога,иска определена сръчност и малко опит и проби.Получава се без грешка.

Поздреавления за отличната реставрация!  :good:

А за тая технология как правиш така че хамершлака да направи надписа?
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 18 Ноември, 2016, 17:19:17
Значи така.......реставрацията не е моя и какво значи хамершлака да направи надписа? Хамершлака нищо не прави,това си е просто боя.На алуминиевата плоча е гравиран надписа.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 18 Ноември, 2016, 21:32:54
И аз така го направих зелената изсъхна , после попълних с бяла добре че са набити буквите ,но пак разлива . И после с парцал с бензин изчистих излишното . Но задължително основната боя трябва да е " fuel resistant " . Иначе ще стане мазало ...  :D
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 07 Декември, 2016, 11:08:01
Ето един късичък  клип как работи на 7 Mhz . Снимал съм го малко раничко в 13:15 LZT .

Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 15 Декември, 2016, 21:23:26
Ето и на 3,5 Mhz .


Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 24 Декември, 2016, 12:07:31
Ето и един сборен клип от реставрацията .

Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 24 Декември, 2016, 12:36:20
Отзаде на задния капак има противошумов филтър.По рано масово ги вадеха.Обаче след нашествието на импулсните захранвания се оказа крайно полезен.На моя смятам да му добавя и още една част,феритен троид с бифилярна намотка за филтър.При теб стой ли или са го махнали.Поне от към мрежата да се намалят смущенията.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 24 Декември, 2016, 12:44:47
Отзаде на задния капак има противошумов филтър.По рано масово ги вадеха.Обаче след нашествието на импулсните захранвания се оказа крайно полезен.На моя смятам да му добавя и още една част,феритен троид с бифилярна намотка за филтър.При теб стой ли или са го махнали.Поне от към мрежата да се намалят смущенията.

Има си го , и дава резултат защото при ремонта бях боднал един кабел директно към захранването . А след като си я затворих и вързах към филтъра мрежовите смущения паднаха .
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 24 Декември, 2016, 13:04:29
Станало е отлично!
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2lx в 24 Декември, 2016, 21:21:46
интересно колко е консумацията от мрежата. доста лампи. примерно при  UW3Dİ-1 е около 45mA в мрежовия шнур на приемане което ще рече 100-тина вата.
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2xl в 24 Декември, 2016, 21:36:41
330 вт (от источника постоянного тока 220 В)
330 вт (от источника постоянного тока 110 В)
260 вт (от источника постоянного тока 24 В)
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: lz2lx в 24 Декември, 2016, 21:57:06
примирявам се с моите 100 вата  :)
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: ahedproductions в 27 Декември, 2016, 15:42:02
Я, трети блок се вижда през джама! Кой си прави радиата в работатааа...  :drinks:
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: radio-hobi в 27 Декември, 2016, 22:42:21
Я, трети блок се вижда през джама! Кой си прави радиата в работатааа...  :drinks:

Всъщност се вижда 4-ти .  :D
Титла: Re: Волна-К
Публикувано от: ahedproductions в 27 Декември, 2016, 23:13:18
Ахааа, значи си в ЛЗ1КДП? След Баба-та там развива ли се дейност? Големите антени изглеждат много обрушени... :(