Персонални компютри, игрови приставки и друга стара електроника за забавление > Ремонт, схеми, документация, литература

Периферна платка от нулата

(1/2) > >>

80colcard:
Здравейте,

преди 2-3 месеца реших да експериментирам с интерфейсване през слотовете на Правеца 8. Бая документация и дейташийтове и форуми изчетох, за това кое как работи. Няма да скрия, че проследих някои от пътечките на esp32 картата на @CTV особено за /DEVSEL и R/W, защото там малко бях блокирал :)

И така, имам елементарно четене на шината за данни, като Ардуино Нано подава постоянно прост брояч през HCT574, който се буферира през LS245, a адреса на "картата" го избирам през LS138 декодер. Ардуино се захранва директно от слота. Сложих и няколко леда на буфера, но по някаква причина не се променят. Ръчно като сменям например RW линията и платката не е закачена за слота, ледовете се сменят според брояча. На линиите RW и /DEVSEL трябваше да им сложа pullup и pulldown резистори, за да работят нормално, когато са свързани за за слота.

Супер много научих от този експеримент, което е най-важното. Следващата стъпка, да закача примерно някакъв сензор за ардуиното и да му чета стойността от правеца.

Youtube линк: https://youtube.com/shorts/OlBUuFaqVTw?si=oul0a-Qw0FIlr7er


80colcard:
Предполагам много от хората тук са и във фесйбук групите, но понеже форумът е отворен към интернет, публикувам информацията и тук да не разчитаме само на Зук да пази знанието  :D

И така, 3 месеца по-късно успях да направя платката  :drinks: В прикаченото видео се вижда закачен RTC модул ds3231, който подава час:минути:секунди към шината за данни на Правеца. Може да се закачат и други i2c сензори, стига да може изходните данни да се събират в 3 байта :) Информацията може да се чете от $C0D0,$C0D1,$C0D2, когато платката е в слот 5, съответно и от други слотове ако сме сменят и адресите.

Смятам да опиша дизайна в гитхъб репо и ще го пусна тук.

ПС: адресите в маската  на гърба на картата са объркани, при друга версия ще ги оправя.

https://youtu.be/aQYrdA4iBXo

hris:
Здравейте Милен, поздравления за успешната платка, може ли по-подробно да обясните съхраните схемата и други решения които сте правили докато сте разработили платката. Освен любопитство да видя вашата схема и защо така сте избрали да я направите имам и няколко въпроси. Например защо не ползвате програмируем периферен/интерфейсен адаптер 6821P (СМ602P) или интел 8255 (КР580ВВ55), вместо 4-те TTL чипа на вашата платка. Има и други въпроси но ще си задържа питанията за после за след като обясните подробно и в детайли схемата и принципа и на действие и най-важното като инж.Конструктор/разработчик, защо така сте решили/избрали конкретните решения. Като се има в предвид че Ардуиното е на 3,3 волта, а Правец 8х-а е на 5 волта.

80colcard:
За съжаление не съм инженер/констуктор, а електрониката ми е просто хоби  :)

Схемата ползва LS138 за дешифриране на адресите и три броя отместващи регистри HCT595 за данните. Последното съм избрал, защото е серийни към паралелни данни и така се ползват по-малко пинове от Ардуиното. Така в тях мога да избутам наведнъж 24 бита, който да ползвам на три части при нужда чрез EN пина на всеки регистър.

Иначе Ардуино Нано, което ползвам е 5 волта, може би се бъркате с Ардуино Мини, което е 3 волта.

Горните неща съм избрал, просто защото са ми познати и ги има налични и евтини. Остава предизвикателството да измисля и направя обратната връзка Правец->Ардуино, но като за първи опит мисля, че беше успех.

imagination:
Здравей,
Поздравления за прокта. Погледни тази нижка
https://vintageapple.org/apple_ii/pdf/Hardware_Interfacing_With_The_Apple_II_Plus_1983.pdf
преди години бях правил варианта с CM602 (6820) - експеримент 6. Но освен мигане на светлодиоди друго не постигнах. Така де не ми дойдоха други идеи.

Поздрави.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия