Форум за любителите на Стара електроника

Персонални компютри, игрови приставки и друга стара електроника за забавление => Ремонт, схеми, документация, литература => Темата е започната от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 04:57:54

Титла: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 04:57:54
Някой някъде да е попадал на готова схема, която да преобразува фазите на стъпковия мотор в команди за посока и стъпка?
Да не откривам топлата вода...
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: imagination в 05 Февруари, 2018, 09:28:15
Здравей,
тука има една схема, която принципно е правена за флопи емулатор:
http://www.thesvd.com/apple-dongle.php
Все се каня да я пробвам, но чесно казано наистина не знам дали е подходяща.
С риск да бъда нахокан, ще си позволя един глупав въпрос. Възможно ли е да се използва 3" 720к флопи, естествено с преформатирана дискета на 140 KB, вмесхо 5"1/2 ?
Поздрави,
Константин.


Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 10:27:25
Директно не. С някакво преходно устройство, по-скоро да.

Ще споделям мисли на ход, като понабера информация.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: iss в 05 Февруари, 2018, 10:59:53
Тази тема ме върна в младостта! :)

[attach=1]
Това е моя схема някъде от 1991-92 година.
Без никакви претенции за "откривателство" ми е любопитно дали има някъде по-стара схема от нея?
Схемата от линка на imagination изглежда "подозрително" подобно, така че би трябвало да е ОК.

Моята работи перфектно, беше предназначена да за контролера на Боби Митов (https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1490.msg31713#msg31713) и 5.25" 360К флопи. В последствие Боби беше направил оптимизирана версия, която управляваше директно фазите на стъпковия двигател, но изискваше определен модел флопи.
Схемата е пробвана и с 5.25" 720К флопи и работи! С 3.5" 720К не съм я пробвал, но не трябва да има проблем.
Имам една единствена бройка, но е в трагично състояние - счупени куплунзи и скъсани писти, та отдавна си мисля да пусна една нова платка (имам и малко подобрена версия на схемата) - кога ще стане не знам, но ако има желаещи това може да ускори неща...
За да не се сметне за реклама, подчертавам, че търговия с това НЯМА да правя! :)
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 11:10:14
Ако не те притеснява, аз ще я начертая и ще разработя една платка. Ще кача картинката тук. Ако се одобри, то може да се поръча. Аз нямам такъв компютър, но искам да подкарам едни емулатори да работят на Apple ][
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 13:33:44
iss, и още един въпрос. Записана на 360K флопи дискета четеше ли се на оригинално за 82?
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: iss в 05 Февруари, 2018, 17:03:29
Накараме да се замисля, че беше толкова отдавна...
Наистина не си спомням точно този случай - записана на 360К да съм пробвал на оригинално за 82. По принцип това при мен винаги е работело на 8Д с различни контролери - на Боби, на Савена и още един някакъв.
Обратното със сигурност е работело: чел съм дискети записани на 82 със стандартни контролери и флопита, както български така и вносни.
Иначе нищо не ме притеснява, прави със схемата каквото решиш. Аз ще си пусна платки за мен, защото искам да изглеждат по определен начин, но кога ще стане не знам...
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 17:07:16
ОК. Ще я начертая тази вечер и ще я кача тук. На мен ми е нужно притежателите на такива компютри да имат достъп и до такива интерфейси.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 19:58:54
Нагоре по темата се зададе въпрос дали може за Правец 82, като се отчете нуждата от интерфейс между флопито и контролера, да се ползва "малко" флопи.
Изискванията за работа на флопито са да работи на 300 оборота. 360К, 720К големи и 720К, 1.44М малки съответстват на това изискване. 1.2М голямо работи на 360 оборота, което го прави безперспективен кандидат.

Другото изискване е флопито да изпълнява устойчиво seek до пътечка 32, което е с 4 пътечки повече от спецификацията на IBM.

С други думи, не пречи да се пробва на малко флопи. Може и да тръгне...

Още не съм разглеждал схемите, че се заплеснах с други глупости, но възниква и въпросът през пътечка ли работи или как? По тази причина попитах и за съвместимостта между дискетите от родното флопи и тези от чуждото.


----



Някой ако разполага със спецификацията на дискета за епъл 2 и времедиаграми на управлението на флопито, кръгови диаграми на стандартна ДОС дискета т.н., ще съм благодарен да ги сподели.


----

Отговарям си сам... http://www.classiccmp.org/cini/pdf/Apple/Beneath%20Apple%20DOS.pdf (http://www.classiccmp.org/cini/pdf/Apple/Beneath%20Apple%20DOS.pdf)
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 05 Февруари, 2018, 21:36:56
iss, няколко кратки въпроса по твоята схема:
1. Това с химикала, което е в линията RDATA (pim 30 на флопито, U3D) е било идея да се покаже, че елементът е трябвало да бъде свързан като инвертор или какво следва да означава?
2. Нужно ли е наистина да се ползват XOR гейтове, свързани като инвертори или така са дошли свободните елементи от чиповете?
3. Има ли нужда от ограничители на тока на входовете на XOR елементите, които са свързани твърдо към логическа единица? Това го питам само от любопитство, защото не съм го прилагал, а може да има някаква хитрост, която аз да не зная.
4. Сигналът track 0 от флопито не се ползва. Но флопитата за осмиците имаха механичен ограничител на нулевата пътечка, а по-умните не съм наясно дали го имат. Удачно ли е да се доработи схемата, за да спира да напъва главата, като стигне до нулевата пътечка, ако командата за посока е назад?

Въпросът, който зададох по-горе, за половин или цяла стъпка, отпада...

Вероятно ще питам още неща, но ще е утре...

Благодаря за разрешението да ползвам схемата.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: iss в 05 Февруари, 2018, 22:31:37
1. RDATA както и WDATA би трябвало да се инвертират, може би схемата е вървяла и без инвертиране на RDATA и за това съм го задраскал. Можеш да предвидиш при проектиране на платката възможност за окъсяване например с джъмпер.
2. За инвертори може да се ползва всичко, просто е имало свободни от '86-цата. Изобщо подбора на чипове е бил на принципа "каквото има налично в чекмеджето".
3. Свободните входове да се свързват към 0 или 1 е правило. Към GND се връзват директно, но към Vcc е добре да има резистор - най-малкото намалява и консумацията на схемата.
4. За track 0 - то ако флопито не изтрака яко къде е кефа? :), иначе си спомням, че 360К флопита си имаха датчик и като главата стигнеше пътечка 0 спираше и не "биеше" в ограничителя, но това може да е било валидно само за конкретния модел флопи.
Между другото препоръчвам да налепиш един прототип първо на опитна платка и да сложиш тримери на времезадаващите резитори около '123-ката - не съм сигурен, че стойностите на картинката са най-истинските, както да пробваш с и без инвертор на RDATA.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 06 Февруари, 2018, 06:11:25
Всичко това е добре. Ще трябва само да потърся отнякъде и една 82 с флопи назаем. Някога ми бяха харизали един оригинален Епъл с флопита и т.н., но като поседя на тавана някоя и друга година и баща ми го подари на едно "подаващо надежди младо момче". Момчето вероятно си го пази, но мен ме е срам да карам бащата да си го иска... ;)

Алтернативата е да направя времената точно както се изискват за стандартно флопи, защото те такива е логично и да бъдат.

За "изтракването" имах друго предвид. Напълно е възможно фиксаторът на някое от флопитата да е много по-далеч от позиция "track 0" и изобщо да не подлежи на настройка. Това ще доведе до компрометиране на идеята. Също така, ще предвидя джъмпер за флопита с половин стъпка и с цяла стъпка на главата. Има такива на 1.2M, които имат джъмпер за скоростта, който променя и параметрите на тока за запис (DD/HD), но си остава формално на половин стъпка (80 пътечки). Може само моето да е такъв уникален екземпляр, но самата идея не пречи да е предвидена, дори и никога да не влезе в употреба. Ако ще се ползва 1.44 флопи, то там твърдо си е 80 пътечки и ми се струва, че е добре да си се ползва цялата площ на дискетата, а не до средата. Все едно, на днешно време няма кой да препише ДОС'а, за да работи на DD.

Другият проблем, който ми се яви, е в това, че хвалех франсето за комуникативността му, но вчера му подадох кратък въпрос, а той не ми отговори (засега). Ще му го развия в дълбочина, щом се налага. По някаква си причина той не иска официално да поддържа GCR, което вероятно е свързано с твърдата невъзможност 8272 да го прочете. Това, от своя страна, му обезмисля четящата програма за PC и т.н. Ще го мисля...

Благодарности за отзивчивостта!
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 06 Февруари, 2018, 13:50:17
Ще се усложнява задачата. Дайте схема на правешко или оригинално флопи за 82, че с телефона нещо не намерих в мрежата.
Пишете на ЛС ако трябва да дам email.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: wisi в 06 Февруари, 2018, 15:29:17
На стр. 259 от Jim Sather - Understanding the Apple IIe.pdf (https://mirrors.apple2.org.za/Apple%20II%20Documentation%20Project/Books/Jim%20Sather%20-%20Understanding%20the%20Apple%20IIe.pdf) има детайлно обяснение на принципа на работа на флопито, но за съжаление липсва схема. Може да се свали от тази връзка: https://archive.org/details/Understanding_the_Apple_IIe
Схема: https://mirrors.apple2.org.za/Apple%20II%20Documentation%20Project/Books/Sams%20ComputerFacts%20-%20Disk%20Drive%20Apple%20II.pdf
Може да има още информация на: https://mirrors.apple2.org.za/

Пробвал съм с преходника от SVD ( http://www.thesvd.com/apple-dongle.php ) да свържа 3,5" флопи към Правец 8C, но безуспешно. Това може да си дължи на неподходящи настройки, дискета или изпълнение на адаптера (замених 74121 с втория тригер от 7474 и допълнителни елементи, но това че работи със SVD-то не гарантира че би работило правилно с реално флопи). Освен това SVD-то беше портнато на друг PIC контролер и обема на паметта беше увеличен, а и други малки изменения по драйверите към флопи контролера може да са довели до съвместимост на адаптера само с въпросната модификация на SVD-то.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 06 Февруари, 2018, 15:37:08
Благодаря. Ще се запозная довечера.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 06 Февруари, 2018, 22:08:05
Схемите са набавени на 100%.
Разгледах един добре коментиран дизасемблиран seek на RWTS'а. Удачно ще е да се хваща и индикира 1/2 и 1/4 шифтвания на главата, за да има база за работа и със защитени дискети. Като минимум, такива девиации трябва да се филтрират, за да не спъват работата на нормалното флопи, както и да се отчитат при евентуално четене и пренос на защитени дискети.

Някой да е мяркал софтуерен имитатор на стъпков двигател някъде из мрежата? Програмният език е без значение, но да е сорс код... Както и програмен симулатор за същата работа?
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: TheHungry в 07 Февруари, 2018, 00:20:53
За това което си намислил има готово решение и схема , някога част от Правешките флопита бяха с тази приставка и нормално IBM 360К флопи .
Трябва да се разтърся за такова флопи .

Но каква е идеята ? Защо не си ползваш нормално флопи за Правец/Apple?

Най лесното решение ( естествено преди доста години беше направено от едни добри хора ) е с едно CPLD .

Тук има информация , за съжаление сайта вече не съществува .

http://a2central.com/?s=bootzero

ftp://ftp.apple.asimov.net/pub/apple_II/documentation/hardware/storage/disks/HDDD_v1.2_UM.pdf






Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: TheHungry в 07 Февруари, 2018, 00:27:19
Ето ти една подсказка , не ти трябва сорс код ...

// 0000 0001 0010 0011 0100 0101 0110 0111 1000 1001 1010 1011 1100 1101 1110 1111 
  {{   x,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 0000
   {   0,   x,  -2,  -1,   0,   0,   0,   0,   2,   1,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 0001 
   {   0,   2,   x,   1,  -2,   0,  -1,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 0010   
   {   0,   1,  -1,   x,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 0011 
   {   0,   0,   2,   0,   x,   0,   1,   0,  -2,   0,   0,   0,  -1,   0,   0,   0},  // 0100   
   {   0,   0,   0,   0,   0,   x,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 0101 
   {   0,   0,   1,   0,  -1,   0,   x,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 0110 
   {   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   x,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 0111   
   {   0,  -2,   0,   0,   2,   0,   0,   0,   x,  -1,   0,   0,   1,   0,   0,   0},  // 1000   
   {   0,  -1,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   1,   x,   0,   0,   0,   0,   0,   0},  // 1001 
   {   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   x,   0,   0,   0,   0,   0},  // 1010 
   {   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   x,   0,   0,   0,   0},  // 1011 
   {   0,   0,   0,   0,   1,   0,   0,   0,  -1,   0,   0,   0,   x,   0,   0,   0},  // 1100 
   {   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   x,   0,   0},  // 1101 
   {   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   x,   0},  // 1110 
   {   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   0,   x}}; // 1111

Знаеш текущото състояние на фазите и след промяна гледаш табличката с колко и къде се премества . Табличката поддържа 1,1/2,1/4 мод .

Ей го в действие ...

https://youtu.be/C1PprBT5grg (https://youtu.be/C1PprBT5grg)
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 07 Февруари, 2018, 00:51:07
Златен си!

Като начало, нещо такова искам да направя, но да може да се върже и флопи към него. Като не е нужно чак да показва кой трек е, но да разпознава такива последователности и да позиционира правилно главата на флопи, което е зад устройството и си е примерно 1.44 такова. Още нямам ясна визия какво точно ще стане, но примерно две дискети 5 и 1/2 на една 3/12 с шифт на главата със задаване на виртуални нулеви пътечки...

Иначе нямам такъв компютър и нямам и къде да го завра от толкова желязо около мен. Другото, чопля едни емулатори, които поддържат FM/MFM, но е добре да е пуснато готово безплатно решение без промяна на интерфейса им, а ще мисля как да "мотивирам" един европеец да довърши софт секторите.

А иначе, за да не скучая го правя.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 07 Февруари, 2018, 02:05:01
Значи, прочетох за hddd. Там опаковат трека, делят го на сектори и го пишат в FM на обикновено флопи. Не е секси...

Това някакви българи са го произвеждали, се оказва.
Такова решение не ме кефи.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 07 Февруари, 2018, 09:11:41
Нагоре по темата се зададе въпрос дали може за Правец 82, като се отчете нуждата от интерфейс между флопито и контролера, да се ползва "малко" флопи.
Изискванията за работа на флопито са да работи на 300 оборота. 360К, 720К големи и 720К, 1.44М малки съответстват на това изискване. 1.2М голямо работи на 360 оборота, което го прави безперспективен кандидат.

Другото изискване е флопито да изпълнява устойчиво seek до пътечка 32, което е с 4 пътечки повече от спецификацията на IBM.

С други думи, не пречи да се пробва на малко флопи. Може и да тръгне...

Добавя се още едно изискване, което рязко елиминира малките флопита от 5 лева за брой. Трябва да не му е твърдо кодирана MFM в тракта запис/възпроизвеждане, а да може да чете/пише и FM. Това го могат някои флопита, но те са стари и с джъмпери.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 08 Февруари, 2018, 16:13:49
Някъде може ли да се намери чертеж на платката на контролера за флопитата за Правец 82? Интересуват ме габаритните размери на платката, основно височината, размерите на свободното пространство между двата куплунга и отстоянието на куплунгите от края на платката.

Или ми продайте един неработещ контролер за "някакви стотинки", за да мога да медитирам над него. И това е вариант...
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: ССТАНЕВ в 08 Февруари, 2018, 20:40:50
Някъде може ли да се намери чертеж на платката на контролера за флопитата за Правец 82? Интересуват ме габаритните размери на платката, основно височината, размерите на свободното пространство между двата куплунга и отстоянието на куплунгите от края на платката.

Или ми продайте един неработещ контролер за "някакви стотинки", за да мога да медитирам над него. И това е вариант...
Не разбрах какво си намислил да правиш, но ако можеш да вземеш платката от Сф, мога да ти я заема за неуказано дълъг срок.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 09 Февруари, 2018, 00:25:09
Ще поясня. Между двата куплунга на платката има свободно пространство, което е оставено, за да може да се вади и вкарва долният кабел. Аз искам да проектирам малка платка, която да се забожда в горния куплунг и да равни по горния и десния ръбове на основната платка. Част от елементите ще се крият между двата куплунга.

В София ще бъда към края на месеца. Ще пиша на ЛС, ако дотогава не се е появил друг вариант.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: Vaklin в 09 Февруари, 2018, 01:16:46
(https://www.sandacite.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=10472.0;attach=79176;image)

За яснота какво имам предвид.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: lopesbroko в 13 Декември, 2019, 11:23:06
Здравейте на всички колеги.
От всичко което прочетох на тази тема, в крайна сметка , не разбрах дали приставката с 4 чипа която е дадена ще заработи със оригинално 360 килобайтово флопи ? на пример /японско/
Става въпрос да си чете нормално форматирани дискети-360кб със бутващ дос например - 3.3 или пак ще трябва разни епълски файлове да се качат от рода на dsc int .
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: help40 в 13 Декември, 2019, 15:35:10
преди няколко поста не говорехте ли за тези платки на правец  ?

http://agatcomp.ru/Pravetz/AIF.shtml

зелената платка там е моята

между другото имам още един модел , пак от българско флопи , сега ще го намеря и ще го снимам  .....
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: lopesbroko в 13 Декември, 2019, 16:11:07
хе хе , готов съм да налепя елементите на пробна платка даже хвърчащо само да тръгне 360 килобайтово флопи на правец 8 м,а, да стане най после като нормален компютър, щото от две чисто нови правешки флопита - нито едно! заради дискетите нямам как да ги форматирам ,даже да запиша дск файл от дпуг комп не чете и спира от,форума разбрах,че е нормално!
брагодаря са схемите ще налепя една за да видя.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: NKK в 13 Декември, 2019, 19:50:56
Цитат
брагодаря са схемите ще налепя една за да видя.

Човек, като налепиш платката в най-добрият случай ще имаш работещо флопи за 8-битов Правец. Като нямаш записани дискети за Правец8, отново си в изходна позиция! С добавената платка, 360к флопи работи на Правец8 като стандартно флопи и чете САМО ДИСКЕТИ ВЪВ ФОРМАТ за Правец8!!

Цитат
даже да запиша дск файл от дпуг комп не чете
И на какъв друг комп ги записваш тези дск имиджи???
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: lopesbroko в 14 Декември, 2019, 09:52:41
имиджа на дск не мога да го разархивирам .На стар комп-компак486/25 съм закачил японско 360 килобайтово флопи и едно нормално 1,44  имам на него и дос и 95,че хвърлям в дискетата ,въпросните файлове като знам,че  нищо няма да прочете правешкото флопи,но човек опитва всичко като има свободно време Знам ,че докато не получа емулатора с пик процесор който съм поръчал от тия дъртотии нищо няма да излезе. от 5 дни съм го поръчал от базар -бг на един  , ако не дойде ще си програмирам накрая един пик и ще налепя на опитна платка въпросния емулатор.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: FAMICOM_87 в 14 Декември, 2019, 13:24:16
това може да помогне предполагам, ама ти трябва серялен кабел http://www.apple2.org.za/gswv/a2zine/Sel/ADTWin.html
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: NKK в 14 Декември, 2019, 20:35:45
Цитат
имиджа на дск не мога да го разархивирам .

Ами точно това исках да ти подскажа. Не можеш да запишеш ДСК имидж на флопи на IBM PC съвместим компютър и после да го четеш на APPLE/Правец8.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: help40 в 15 Декември, 2019, 17:33:55
ето ви още един модел платка

платката сякаш е била от нещо по-голямо ....  и са я отрязали да я напъхат във флопито , много интересно  :)
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: krasy3000 в 15 Декември, 2019, 18:29:58
Това прилича на универсален контролер за Правец8 който позволява да се включват флопи за Правец8 и флопи за PC. Отрязаната част всъщност си е нормалния контролер, вижда се къде са били два от промовете 82S129 като на стандартния контролер.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: help40 в 15 Декември, 2019, 19:11:42
Това прилича на универсален контролер за Правец8 който позволява да се включват флопи за Правец8 и флопи за PC. Отрязаната част всъщност си е нормалния контролер, вижда се къде са били два от промовете 82S129 като на стандартния контролер.

какъв е този универсален контролер ? за първи път го чувам  как да намеря инфо ?
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: krasy3000 в 15 Декември, 2019, 19:59:26
И аз не съм виждал, беше само предположение. Като гледам платката просто предполагам че някой е събрал двете платки в една (контролера и преходника за PC флопи). Изглежда като фабрично изделие, но не намирам нищо за UFDC-8 (дори на retrotronics.info където мислех че има всичко), може би някой от колегите има повече инфо.
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: TheHungry в 15 Декември, 2019, 20:00:01
Интересна идея макар че има и чужди подобни , и аз не съм виждал на живо такъв български.

То си пише модела де "UFDC-8" .

Явно е имало но рядко разпространени .
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: help40 в 15 Декември, 2019, 20:18:53
явно е българска разработка ... това FDU  демек флопи дисково устройство  ингилизите нямаше да го напишат така

ще направя по хубави снимки , но сега вечерта няма как да го напавя ...
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: RETROTRONICS.info в 15 Декември, 2019, 22:24:22
Жалко, че са го съсипали. От доста време търся такъв и още не съм намерил (така чв ако някой има - да предлага ;)). Изглежда така:

[attach=1]

Имаше един конкурс за разработка на периферия за Правец 8 организиран от комбината и списание Компютър за Вас. Една от наградите беше дадена за "разработката" не универсален контролер. Но:

[attach=2]
Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: iss в 15 Декември, 2019, 22:40:07
@help40: ти изби рибата с тази гилотирана платка!
Явно от нея е взаимствана (да не кажем копирана) по-малката платка от руския сайт.

Обаче аз мисля, че "най-оригиналът" е IBS AP53 и копието Apple][ FDC4 и тръгва някъде от ТУК! (http://www.appleii-box.de/H085_AppleIIFDC4.htm)

Титла: Re: Интерфейс от DISK II контролер към PC флопи?
Публикувано от: lopesbroko в 18 Декември, 2019, 09:47:12
Благодаря на - @help40 за флопи емулатора който ми направи и прати за правец 8а  оснава да вържа истинското флопи на втори порт и да успея под вече зареден дос да форматирам и направя дискети за правец-140 кб!