Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Микроелектроника, инструменти, Направи сам => Темата е започната от: ivcho1996 в 03 Декември, 2020, 00:19:16

Титла: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ivcho1996 в 03 Декември, 2020, 00:19:16
Здравейте колеги! От доста време ми се подмяташе едно старо авторадио. Тия дни имах свободно време и реших да го направя използваемо в домашни условия. Вързах му един малък акумулатор от 12в. и то свирна. Да ама нищо не светна - всички лампички му бяха изгорели ( 4 на брой). Подмених лампичките и започнах да мисля за някаква кутийка и говорители, които по скоро ще определят вида на китията. Имам два говорителя за кола - 25 вата 8 ома, три от радиоточка Тонмайстор - 2 вата 4 ома, два от телевизор Електрон - 3 вата 8 ома и два по-малки от някакъв телевизор 5 вата 16 ома. Спрях се на последните - малките. По-слабо свирят заради по-голямото си съпротивлвние ама като размер ми се сториха най-подходящи. От една плоскост направих набързо една кутия и започнах да подреждам нещата.Изрязах малки канали в средната и горната плоскост от вътрешната им страна за да застопоря говорителите. Сложих захранване 14 волта, което при пускане пада на 12 волта. Антената е телескопична малко над метър при максимално разпъване, като се слуша съвсем нормално без смущения и като е прибрана. Касетофона работи отлично. За по-мощен звук мисля да му направя две отделни тонколонки, които да се включват при желание. С две думи домашна уредба  ;). За един ден работа толкова. Ето това се получи:   :hi:
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: chav_chav в 03 Декември, 2020, 08:26:48
Вдъхнал си му нов живот.За времето си е било сериозно радио.
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ian в 03 Декември, 2020, 10:18:28
Супер си е станало, а и радиото е много хубаво, браво!  :good:
Няма ли брум от захранването?
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: lz2lx в 03 Декември, 2020, 10:44:46
16 Волта са много.
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ivcho1996 в 03 Декември, 2020, 20:48:52
Здравейте! Няма 16 волта, 14 волта е напрежението, като при включване пада на 12 волта. Има много лек брум при свита антена. Като я разпъна на половина и нагоре брума изчезва. При максимално разпъната антена няма никакъв брум. Няма брум и като свържа една антена, която ползвам за лампови приемници към прибрана до край антена на радиото. Успоредно на всеки диод сложих по един кондензатор 104 и това нищо не промени и го оставих само с диодите.
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: lz2lx в 03 Декември, 2020, 21:43:30
От опит се знае че не е здравословно това за радиото. Не знам какви са причините виждал съм безброй повредени проекти от този род на времето бяха мода. Първо ще си отиде електромотора тоест регулатора на оборотите в него. И ще почне да влачи или избързва. С 10 А импулсно няма да имаш проблеми много дълго време.  Инак с тези не-гарантирани 14 волта изхода е ясен. 
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ivcho1996 в 03 Декември, 2020, 22:50:30
Имаш предвид 12 волта 10 ампера импулсно. Ако е това няма проблем, захранването може да се смени по всяко време. Импулсни 12 волтови имам три, четири, но са слабички - по 2-3 ампера. В колата при работещ двигател ми показва, че напрежението е 14.0 - 14.2 волта. На други автокасетофони съм гледал, че им дават захранване от 12 до 16 волта максимум. Аз съм по-средата, но ако трябва ще го сменя с 12 волтово.
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ivcho1996 в 03 Декември, 2020, 22:53:18
Мога да сваля няколко навивки от вторичната на трафа и да гоня 12 волта. Това ще е най лесно.
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: veso74 в 04 Декември, 2020, 00:15:08
Входно напрежение 14-16V и повече (стига трансформаторът ти да позволява) и стабилизатор МА7812 в металния ТО3-корпус с два кондензатора 100 nF, монтирани на самия й корпус. Ще е стабилизирано, няма да се влияе от падението на мрежата в зимата напр. и брумът ще затихне примерно няколко хиляди пъти. Остави кондензаторите паралелно на диодите. Не пречат и полза има. Пробвай без тях да слушаш на АМ :). (Не монтирай стабилизатора ако слушаш много силно и 1,5А да не ти достигат :) ...)
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: lz2lx в 04 Декември, 2020, 01:11:55
http://www.electronicom.bg/index.php?route=product/product&path=143_145&product_id=759  - поне.  И високоговорителите според това което пише върху крайните интегрални схеми. Щото това нещо би трябвало да е над 2x10w.   А ако напрежението не стои мирно звука ще бъде никакъв.                                                                                                       
         
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ivcho1996 в 04 Декември, 2020, 07:56:35
Благодаря за насоките и отговорите на всички. Това захранване от линка е идеално, но с тези малки говорители, които съм сложил (умишлено исках да е с минимални размери самата кутия) това което съм сложил е достатъчно, само ще го пооправя като филтрация, тука сте прави. Иначе самото радио определено изкарва над 2х10 вата. Надписите по корпуса са изтрити и само гадая за параметрите на радиото. При пробите с големи говорители свири доста прилично. Идеята ми беше да сглобя нещо набързо с наличното, с което разполагам. Сега видях, че същата гад се продава в ebay за 50 евро https://www.ebay.de/itm/224228189337. Намерих импулсно 12 волта 5 ампера, ще пробвам и с него. Отвора отзад където са говорителите го затворих (уплатних) със стереопор с дебелина 2 см. и се появи и бас  :D. Поздрави  :hi:
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: chav_chav в 04 Декември, 2020, 09:10:35
Къде ги видяхте тия 16 волта,които ще повредят мотора!Момчето много грамотно си е сглобило устройството.Разбира и от дърводелство.Пише грамотно на български език,което вече е рядкост и ще става още по-голяма рядкост.
  Такива момчета трябва да се насърчават и да им се помага а не някой припряни  баш мастори. 
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: радиото в 04 Декември, 2020, 10:35:48
От опит се знае че не е здравословно това за радиото. Не знам какви са причините виждал съм безброй повредени проекти от този род на времето бяха мода. Първо ще си отиде електромотора тоест регулатора на оборотите в него. И ще почне да влачи или избързва. С 10 А импулсно няма да имаш проблеми много дълго време.  Инак с тези не-гарантирани 14 волта изхода е ясен.
Автомобилно радио е . Напрежението на акумолатора варира от 12 до 14, 5 волта .
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: lz2lx в 04 Декември, 2020, 12:26:00
Е не може все пак насляпо практика без теория. Никoй не се е родил научен и е редно да е дават съвети от по-опитните.                                                                                                              Не знам колко варира акУмулатора но с този 10 ватов мрежов трансформатор просто няма как да изкара 2x10  Вата. И ще варира от 7 до 14 Волта. Първо да погледне какви му са изходните усилватели в справочника или в интрернт. В случая не става дума за ''китайска'' мощност. Когато е произвеждан китайците ги нямаше още на пазара. Да види за какви са. За колко ома товар. Да си подбере високоговорителите. Инак ще свири и при 16 Ома високоговорители и при 8 Волта захранващо напрежение но ще е боза.   
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: Ивайло в 04 Декември, 2020, 12:32:20
акУмУлатор
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: Лъчо Минков в 05 Декември, 2020, 23:55:42
  Много добре ти се е получило, браво!
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: roumenvelev в 06 Декември, 2020, 04:26:29
Повечето импулсни захранвания НЕ СА подходящи за радио. "Бълват" смущения стигащи до FM обхвата и така ще загубиш чувствителност...радиото ще шуми при по-слаб сигнал.
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ditronix в 06 Декември, 2020, 11:04:43
Абсолютно! Винаги съм казвал че импулсните захранвания нямат място в нормално аудио! За конкретния случай- колегата е спретнал машина с каквото е имал. Щом касетофона работи добре, бих го посъветвал само да си намери подходящи говорители. Из старите телевизори колкото щеш такива, и аз имам, но на този етап няма никакъв шанс да търся из мазата или гаража. Едни десетина вата на 4/ 8 Ома направо ще залепнат според мен, ако тряфчето може да извади 10-12 вата на вторичната. За напреженията. За усилвателя 14-15V не са проблем. За двигателчето- ако е от старите, с центробежен регулатор нещата са много комплицирани. И то не оъкъм стойността на напрежението, а откъм точността на регулиране на оборотите и смущенията, които ще влизат в усилвателя. Когато всичко тръгне добре, може да се опита да се замени моторчето с ония по-новите, с електронните регулатори. Да се регулира скороста на въртене, да се подреди окончателно всичко в кутията и да се слуша с кеф. Спомням си преди много години бяха донесли един счупен радиокасетофон. Щяхме да го хвърляме в коша, ама колегата вика "дай да видим ще свирне ли"? Е добре, да видим. И нещото взе, че свирна. И още как. Хич даже не очаквах такова нещо от китайски дръжкофон. Ама там в офиса ни скърцаше един дърт ВЕФ, решихме да да спретнем нещо, което да ползваме. Най- големия зор беше със скалния механизъм. Там едни тънки пластамасички, колелца,..... Хвана се колегата и първо намести платката- тя си беше една за цялата машина, залепи и възсанови скалния механизъм. Изтествахме го на "сухо", исках да чуя за шумове, скърцане, да видим дали посоките и плоскостите на движение на кордата са добри. И от там- лесното. Механиките се наместиха без проблем, захранването си намери мястото в единия ъгъл на дъската. Колоните на касетофона бяха съвсем задрави, когато са настъпили "събитията" те са били откачени. Навързхме всичко и включихме. И оттогава "свирещата дъска" продължава да свири в офиса, в който работех! Младежът- колегата ми- като си тръгвах попита "Дъската ще я вземаш ли"? Ухилих се и му казах че е подарък за офиса. Това е. Историята на едно потрошено и възстановено, макар и по различен от оригинала начин!
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: chav_chav в 06 Декември, 2020, 15:13:25
Щом няма смущения-става.Ако има смущения-не става.
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: Лъчо Минков в 06 Декември, 2020, 17:28:43
Пробвай на различни контакти в стената и виж с кой свири най-добре. :D
Нещо взехме да ставаме много придирчиви. Чав си е направил радио на бърза ръка и за обикновен кеф и му се е получило добре. :bravo:
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ivcho1996 в 07 Декември, 2020, 01:04:23
Здравейте! Говорители имам - 4 и 8 омови, от радиоточки,телевизори,автоколони от 25 до 150 вата, даже на някой ако му трябват да казва ще му подаря. Спрях се на тези заради размера им - исках да се получи малка, компактна машинка. Не гоня някакви супер резултати като краен продукт, имам на какво да слушам музика с качествен звук. Това го спретнах така заради самият гъдел. Моторчето си върти нормално, няма да го пипам. Механиката и тя е в добро състояние, само я почистих и смазах. Има готини функции - може да сменяш посоката на въртене на лентата по всяко време . (да минаваш от едната на другата страна на касетката) без да изваждаш касетката само с натискането на едно копче. Лъчо за контактите е много прав. В различните стаи по контактите има голяма разлика в смущенията. Даже си направих опит с едно малко транзисторче на средни (SANYO). Има контакти, които само като ги доближа и транзистора само бучи, какво остава да включиш в тях токоизправител или някакво радио и такива, до които си приема чисто.  :hi:
Титла: Re: Домашно радио от авторадио
Публикувано от: ditronix в 07 Декември, 2020, 09:06:10
Не пипай нищо щом нещата ти харесват. За смущенията- опитай с филтър, мисля, че Т Петров, ВИКИВАТ и другите магазини продават такива. 5-6 лева са.