Персонални компютри, игрови приставки и друга стара електроника за забавление > Колекции

моите SSD за Правец 16 , IBM PS/2 model 30 и не само за тях ...

(1/6) > >>

help40:
Да понапиша малко и аз .... Имам IBM PS/2 model 30 , който е с процесор 8086  , с вградена VGA карта  ..., 720 флопи  и хард диск 20 гб .
За жалост флопито отдавна не работи ..., но това че хард диска работеше ме успокояваше ....
Прехвърлях файлове с LapLink 3 , през сериен кабел (или паралелен ..  отдавна не съм го използвал , трябва да го погледна, но мисля че сериен бях правил )

та значи стоеше си моя IBM в килера , събираше прах ..  и един си викам я да го изкарам , да поиграя малко на Dangerous Dave (тази игра е имах записана на диска...)
Но явно един хард диск колкото и добре да работи идва ден .... в който спира

Явно този ден беше настъпил и хард диска на IBM-а ми спря да работи. компютъра ми стоеше като голям камък ... Още по голяма сложност в подкарването му е това че хард диска и флопито му са странен стандарт и не става просто да си намеря диск от Правец 16 или друго флопи ... и да го сложа там ...
Трябвапше да измисля нещо .... и така се заиграх че намерих 2 различни решения 
Едното е Диск он Чип , другото е с Compact Flash карта ... 
На IBM-а работят идеално , на 386 също (и на 486 , но там вече няма смисъл ...там може направо да се сложи с преходник CF )  , на Правец, тестовете още продължават ... ше добавя още инфо по късно за това 




Между другото , не знам дали някой ползва "големи" дискове на XT машини  (подчертавам тук XT , не 286  386 ... )  , та който ползва голям диск ... на колко мегабайта са си направили "партишъна" .. , когато дяла е голям ДОС много дълго време търси колко е свободното място .... , а някой програми за тестване на дискове ... мислят твъде много време



Както някой тука пишеше ... "отново съм в джаза .... "  ,  даже така се заиграх, че май направих няколко повече, но за тях ще отворя отделна тема ... 

Та значи единият вид е направен по дизайн на Скот Бакер  .. http://www.smbaker.com/8-bit-isa-diskonchip-rtc-board
А другата платка е по дизайн на Сергей Малинов XT-CF-Lite V4  http://www.malinov.com/Home/sergeys-projects/xt-cf-lite

origo:
Мдааа, CF картите са голяма оферта. Ползвам такава вместо харддиск на един Пентиум 1 и машината направо лети, убийствено се ускорява работата, но за съжаление по твоите въпроси не мога да изразя мнение, толкова стари компютри за момента се явяват малко извън полето ми на действие!

FAMICOM_87:
Здтахотно! и ние тук с  bobo1273 спретнахме от тия контролери :)
Разпознава всичко живо що е на IDE интерфейс, единственият лимит е версията на DOS която се ползва, по спомен бяха така лимитациите:

DOS 3.3 - 30MB FAT16
DOS 6.22 -2GB FAT16
DOS 7.0 - поддържа вече FAT 32 ,което е почти като да няма лимит мисля, че над 130GB за дял.
но той не върви на 8086/8088
така че алтернативата е FreeDOS той бачка на 8086/8088 и пак има поддръжка на FAT 32

Но както спомена-погоре когато напишеш DIR и много време се бавотка да извади свободното пространство , оптимално е до към 20МВ или 30МВ да се прави.
Но ако не се лъжа при FAT 32 на 8088 няма никакво чакане дори на огромни дялове, но пак трябва да го пробвам за потвърждение, щото харда , на който тествах замина.

Впрочем имаме около 15ина платки чакащи чаркове, ако някой има желание сме пуснали обява в раздела за тия контролери  :flag_of_truce:

https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=12713.msg89624#msg89624

help40:
един и същ ..."вид" bios ползват двете платки  "моята" и "твоята" (XT-CF-Lite V4 и XT-IDE) ...  XTIDE Universal BIOS

тази която съм сглобил аз е просто с вграден конектор за Compact Flash , за fat32 не знам , но за да поддържаме ФАТ32 отиваме на MS-DOS 7.1 според 
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_DOS_operating_systems

което от своя страна ще ни изяде ресурсите на компа ...

тествай и кажи какъв е резултата

FAMICOM_87:
на 8088/8086 най високата версия на DOS дето върви е 6.22, а  DOS7.х и DOS8.х просто не бултват изопщо!
Но както ти написах FreeDOS версиите поддържат FAT 32 и вървят на 808х тествал съм, но ядът много памет! :) https://en.wikipedia.org/wiki/FreeDOS#1.2

за 808х най добре си е DOS 3.3 щото яде по-малко рам, той поддържа до 32МВ дял, но и е първата версия дето поддържа 1.44МВ 3.5" и 1.2МВ 5.25" флопита, ! (обаче BIOSите на ХТ вижда само до 720К малки  и 360К големи)
Ама с големи дискове/карти  не е вариянт с такива малки дялове...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия