Форум за любителите на Стара електроника

Телевизионни приемници => Ремонт, схеми, документация, литература => Темата е започната от: defo8811 в 21 Септември, 2020, 12:53:55

Титла: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: defo8811 в 21 Септември, 2020, 12:53:55
Здравейте !
Имам следният проблем с 100 херцов телевизор. (philips 29pt9521/12 cineos)
Както си работеше и ми изгасна пред очите. И след това се чува пищене и лампата мига няколко пъти и до там.
След опит за ремонт беше сменено ТХО (старото беше сдало) и транзистор BU2527AX , пак същият проблем при пускането на телевизора транзистора гори с пускането пак пищене и мигане на лампата. (констатира се , че или има калпави кондензатори или проблеми в отклонителната система)
Телевизора ми е твърде носталгичен за изхвърляне още.
Някой ако се е сблъсквал с подобен проблем чакам съвети за да има шанс да се оправи.

Извинявам се предварително не съм технически грамотен много за да опиша по подробно проблема.

Поздрави !
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: lz2lx в 21 Септември, 2020, 12:59:41
На първо време виж /замери кондензатора в колектора на BU2527AX и дали има студени спойки.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: defo8811 в 21 Септември, 2020, 13:14:05
Мисля че няма. Забравих да спомена беше пробвано също с BU2520DX дават го заместител на BU2527AX(оригиналният). При пускане BU2520DX  не гори мъчи се , но пак не тръгваше.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: FAMICOM_87 в 21 Септември, 2020, 16:37:41
  :flag_of_truce: Гледам на снимката индуктивен поялник, не те съветвам с него да поиш, щото аз с такъв съм прецакал чувствителни чипове, по-добре ползвай обикновен с нагревател. Дано подкараш телевизора :), смени му подозрителните кондензатори принципно те са проблемът в повечето случаи  :master2:
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор Е не е съвсем същ
Публикувано от: lz2xl в 21 Септември, 2020, 17:42:38
Не е съвсем същия транзистор и не може да се вади единия и да се слага другия.Почти еднакви са но не са аналози.BU2520DX вътре има диод и съпротивление между емитер и база.BU2527AX няма и може това да ти е проблема.

[attach=2]

[attach=1]

ТХО едва ли ти е проблема,те рядко пробиват.Трябва да намериш транзистор какъвто трябва или читав заместител.Трябва преди да го смениш да провериш всички кондензатори в резонансната верига на ТХО.Прекъсне ли някой от тях или направи утечка транзистора моментално излита :)
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: lz2lx в 21 Септември, 2020, 17:51:05
Някои диод може да е окъсил. На 200 те волта примерно. Филипсите се славят със студените си спойки.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: defo8811 в 21 Септември, 2020, 18:04:38
Проверих допълнително в пдф-а на шасито.
Дават , че BU2520DX е оргинала там. (може би за това той устисква)
А в самият телевизор беше другият : BU2527AX. (странното е , че телевизора работеше с този)
А за ТХО-тата ако не от тях проблемa поне сега ше имам резерви :D
Съвет от къде мога да ги закупя другаде освен КСП или АШОП (нещо имам подозрения , че продават менте или кофти китайски реплики)
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: GRIDLIC в 22 Септември, 2020, 17:46:25
Транзистора гори по ток! Имал съм случай на късо съединение в 100hz отклонителна с-ма. Проблема е че ако е отклонителната трудно се намира такава. ТХО консумира до 100ma. А през отклонителнелната с-ма текат няколко ампера! В кое от двете има късо може да се установи много лесно. На тази схема не се вижда кое компенсира ако е полеви транзистор разкачваш го задължително защото като разкачиш отклонителната ще започне да компенсира и ще дефектира. Аз до 21 инча никога не съм ги пускал на работната маса с отклонителна. От 21 инча на горе са с компенсации заради големия екран. ТХО е напълно достатъчно за резоннасния кръг. Като разкачиш компенсацията и изключиш отклонителната ще трябва да чуеш от лалето характерното съскане. Сложи го далече от обща маса! И ТХО ги свързвай през лампа иначе така ще изгориш много транзистори.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: NHB в 22 Септември, 2020, 22:14:52
Струва ми се, че питащият не е подготвен да разбере съветите, които му се дават.
Първо, никак не е ясно дали ТХО е дефектирало, дали резонансните кондензатори или пък отклонителната система. И така изброените неща никак не покриват възможните причини за това, което се случва. Още, струва ми се, че питащият не се опитва да поправи сам телевизора и повтаря думите на някой, който му е казал какво си мисли, че е дефектно...
Ще опитам да дам някои указания. Но няма как да науча някой на занаята да открива дефекти в телевизори с кинескопи да ги отстранява само с едно или няколко мнения в тема за ремонт. Тук трябват системни знания и практически опит...
Първо, трябва да сме сигурни, че крайният транзистор се управлява правилно. Ако не се управлява правилно, може да изгори за секунда при напълно изправна силова част. От фрагмента от схемата се вижда, че драйверът е трансформаторен. При този вариант вероятността за неизправност там е минимална, но аз бих измерил честотата на управляващите импулси. Имал съм случаи, когато честотата е в пъти по-ниска от нормалната. Обикновено причината е дефектен пиезокерамичен резонатор на опорния генератор за развивките - такива са примерно CXA1213, но и други чипове такива има. Не знам как е в този телевизор, не ми се търси схема, особено като виждам, че авторът я има и просто може да качи линк.
Ако управляващите импулси са нормални - с правилна честота, коефициент на запълване 50-70% и ток през базата в момента на превключване примерно 0.5А, тогава трябва да се види резонансния процес. За целта ХО трябва да се захрани, но с по-малък ток, за да се предпази транзисторът от изгаряне. Како каза GRIDLIC, един от простите начини е с лампа, последователно на захранването на ХО. Но е нужно по-подробно  обяснение... Ако има малък резистор последователно на захранването, може да го махнем и на негово място да свържем лампата. Ако няма, може да прекъснем пистата на захранването. Ако в куплунга на отклонителната система има мост, който прекъсва захранването при изваден куплунг, свързваме лампата на мястото на моста. НО!!! Между крака на ТХО, на който се подава захранването и маса, трябва да се свърже кондензатор поне един микрофарад, за да бъде филтрирано захранването след лампата, ако няма такъв кондензатор след нея в схемата.
Ако телевизорът е изправен, при такова включване лампата ще свети слабо и ще има опит за поява на растер, ще се вдигне някакво високо напрежение. С осцилоскоп ще се види нормален резонансен процес.
Ако има някакво късо съединение (каквото се очаква с най-голяма вероятност в случая), лампата ще свети почти както при захранване директно със захранващото за ХО напрежение. С осцилоскоп ще се наблюдават странни многовърхови криви.
Късото съединение може да е на различни места и трябва да се търси. Трябва да се разкачат всички външни вериги свързани с ТХО, освен първичната, и да се проверят всички елементи в нея. Може да се откачи отклонителната система за проба, но тогава обратният ход от 11-13 микросекунди става примерно 30, а височината на импулса на колектора от 1000В става примерно 300. Но ако се види нормален синусоидален импулс, това доказва дефект в отклонителната система. В най-добрия случай късото съединение ще се окаже в някоя вторична верига, примерно изгоряло вертикално отклонрение или диода на изправителя за захранването му...
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: lz2xl в 22 Септември, 2020, 23:45:53
Закона на Мърфи чели ли сте :D Днес правих точно такъв 29PT9521/12 шаси L06.1E.TKDS 1372.0130А нямам,сложих HR 80070.По схема трябваше да е BU2520AX,но в оригиналния мануал си е BU2520DX.Обаче даваше error code 10,такова нещо за пръв път срещам при дефектен HOT.По шината I2C не намерих проблем,проших наново паметта M24C64 на Понипрог.Тук срещнах проблем,опитах се да я прошия като 8 битова,но даваше решки.Така я дават в мануала.Прошивка като 16 битова се получи.Тивито тръгна.,но се появи друг проблем.Появи се error code 7 Black current loop instability protection.Неправилно зададено ускоряващо напрежение.След обеда ми донесоха оригинален 1372.0130А,същата грешка.Оправих тоя проблем.Работи два часа и BU2520DX умря.Оказа се че на 8 краче сигнал HOUT на TDA9330H има лоша спойка.Вече исках да убия тоя дето ми го донесе тоя сандък :diablo: Растоянието между крачетата на проца TDA9330H е части от милиметъра.Вече 5-6 часа бачка тивито.Надявам се това да е всичко.Та те така...........това е гаден и крив за ремонт сандък made in Poland.Неси го в сервиз и не си трови живота ако нямаш опит няма да стане.Сега си наливам една бира :drinks:

p.s. оправях си правописа.За това са редакциите.Днес уж празник пък ми дойде в повече.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: lz2lx в 23 Септември, 2020, 01:08:10
Те 100 херцовите са си техническо недоразумение. Съвсем ненужна инженерна мисъл.  Скоро след тях се появиха ''плазма'' телевизорите :D - и те бяха същия болкук. Много енергоемки и неремонтопригодни.                 
         Стискам палци утре да не каже цЪк че после някой трябава и да го носи до кофата  :)
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: defo8811 в 23 Септември, 2020, 10:34:55
Благодаря на всички изказали се по темата.  :drinks:
Да потвърдя както каза NHB , повтарям и показвам това което съм видял.
Схемата не исках да я кача защото както каза също lz2xl има доста разминавания по нея и само щяха да се отворят допълнителни въпроси без отговор.
От събраната информация тук (за което благодаря) ще предам на човека който се занимаваше с тв-то и ще го мъчим.  :)
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: didov в 23 Септември, 2020, 10:51:03
Много важно е както написа колегата NHB, да се използва осцилоскоп. Трябва да се провери, като се тръгне от изхода на процесора до управляващия транзистор на трансформатора, който от своя страна управлява транзистора BU2527AX. Как са импулсите. Имах случай, когато всичко е добре, откъм ТХО и изходна част, но транзистора гореше. При проверката се оказва, че има коефициент на запълване на 90% а трябва да е прибл. 50%. И амплитудата се променя. Има една особенност, по сервизното на телевизора транзистора трябва да бъде ON5277, този транзистор е малко по специфичен понеже е вдигната честотата на която работи. Параметрите му могат да се видят от каталога.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: lz2xl в 23 Септември, 2020, 11:39:43
Да добавя само нещо,този телевизор го правят с две различни шасита.Едното го описах,другото не си спомням как се казваше. Нещо.с Е..... беше в началото.За това има някой разлики.
Успех.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: defo8811 в 23 Септември, 2020, 12:08:16
lz2xl ако е ChassisL06.1E AA (където го дават уж за 29 и 32 инча) си няма нищо общо с тоя където го имам  :D подобни са и до там. За това търся допълнително акъл , защото както споменахте 100 херцовите са си техническо недоразумение (колегата Ви дето го навих да го човърка е на същото мнение  :yes: )
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: lz2xl в 23 Септември, 2020, 17:15:03
29PT9521/12 го правят с няколко шасита L06.1,L06.1E,L06.1E AA.Последното е най разпространено и го правят в Полша.Има го и със шаси ES1E 7.
За това в предишни теми съм писал за схеми,ремонт и т.н. на жълтите шасита да се пише и състава.Както и да е,аз писах какво съм правил по това шаси и какво съм срещнал като проблеми.На някой колега във форума може да му е от полза.
Като гледам на снимките които си сложил при тебе трябва да е ES1E 7,но може и да греша.
Долу съм ти сложил мануала и схемите на двете шасита.Повече с какво да помогна и аз не знам.
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: defo8811 в 23 Септември, 2020, 18:37:34
lz2xl помогнахте предостатъчно и другите също. Имам вече доста информация за което благодаря и за схемите също.
Когато колегата Ви е свободен му го казвам това и да го почва. Дано има резултат , че не ми се хвърля.
Докато работеше тоя телевизор ме грабна с картината не съм имал такъв и затова ще го мъчим  :master2:
Титла: Re: ремонт на 100 херцов телевизор
Публикувано от: GRIDLIC в 23 Септември, 2020, 21:48:22
Аз му смених отклонителната и си работи перфектно. Старата я пробвах на друг телевизор също 100 херцов и там ми даваше накъсо.