| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проект стерео усилвател с ECL86 / някой части от мелодия 14 + екстри /  (Прочетена 26401 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Понеже се заех да направя усилвателче с въпросните лампи от мелодия 14 и възможно най-много части от нея започвам да пускам малко инфо от това което правя.
Завърших една от екстрите които ще се внедри. Индикатор за положението на галетния превключвател , който го глася за усилването. Ползвам ИВ-3 , преди нея CD4025BE после ULN2003, PICAXE 8M2  ,като въпросния PIC чип прави и закъснението на високото на лампитеq през реле и ULN-то. Вижда се в началото отброяването с 0-ла , това е закъснението. Тук е въпроса да попитам , колко е оптималното време за подгряване за да го наглася окончателно ?  Имаше малко играчка за получаване на необходимите напрежения за PICAXE-то т.е 5V и за ИВ-3   , 0.8V за отопление и 18V  за сeгментите. Всички ги правя от 7-те волта на трафа на мелодията. Взимам 7-те волна променливо, от там в множител на 35В от там на 18 волта с 7818 , после 5V с 7805 и от него с делител на 0.8В
По-нататък още пускам изненади и с другите предвидени  екстри  :hi:
На клипчета за съжаление не си личи красотата на цифрите които показва ИВ-3  . На живо е доста добре.

и малко от пробите


Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
25 секунди е отговора на въпроса ти. Новалните нямат голяма нужда от предварително подгряване до към 60 секунди като окталните примерно.

ECL86 + изходните и захранващия траф на мелодия чудесно влизат в тази схема:
http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86.html

вместо дросел може да сложиш 3*220uf филтрови кондензатори. Така изпълнено го чух при Origo и нямаше грам брум или шумуве-ест за дълга работа ще иска грец от бързи диоди . 1N4007 са ужас за такава работа.

Нищо друго освен лампите и трафовете не пази от мелодията - скрап е останалото с ниско качество.

ПП : Говорителите ако си запазил са чудесни за опън бафъл- дъска със стойка- свирят страшно на отворен обем.

Чудесен е индикатора за усилването жалко, че иска програматор много му се бях наканил и аз да си правя такава екстра.


« Последна редакция: 22 Юли, 2015, 01:58:23 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Pichaga933, Благодаря за съветите !  :drinks: Относно програматора не е нищо сложно. Аз ползвам Picaxe. Това е PIC но с друг firmware. Поръчвам ги от тук: Picaxe.com Пише се с елементарни познания на бейсик и не ти е нужен програматор за да го наливаш, а става директно през серийния порт. Софтуера е free= има и flowchart. Има обратна връзка в реално време пак по серийния интерфейс за debug. направен е за ученици и студенти и такива като мен  :D

Знам я схемата, който изпрати. Аз малко ще експерементирам и тук. Нещо не ми харесва, че няма обратна връзка в тази.
Иначе за дросел аз ще си ползвам допълнителната намотка в изходния траф с който е предвиден този на мелодията. Мисля че е добро решение.
Относно скапаните "1N4007" , имаш в предвид , като такива използвани за греца или при множителя ?

Неактивен Ангел Симеонов

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 818
  • Населено място: Русе
Не мога да разбера защо използвате бързи диоди за синусуидално 50 херца изправяне???!!!Бързите диоди се използват при високи честоти и правоъгълни импулси. :empathy2:

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Поздравления за индикатора и от мен :). Сега да дам и аз своите съвети: Схемата която ти препопъчва Пичагата е добра, лично аз сега също правя усилвател по нея и ми харесва как свири. Липсата на обратна връзка мисля че е по-скоро предимство от колкото недостатък. Наистина обратната връзка намалява нелинейните изкривявания но влошава стабилността и фазово-честотната характеристика на усилвателя, а това определено се отразява много негативно на звука. Има си транзисторни усилватели с дълбока ООВ които имат изкривявания под 0.04% но въпреки това правим лампови нали? Piccolo-то (схемата която ти предложи Пичагата) има нелинейни изкривявания 0.6% при ниски мощности, и 1.5% при максимална мощност точно преди да започне да ограничава. Това за лампов усилвател е повече от много добре. Ето нелинейните изкривявания на усилвателя:
32986-0
Ясно се вижда че преобладава втори хармоник, останалите са на практика под 80 децибела.
Не е добра идея да ползваш допълнителната намотка на трафа като дросел, попринцип в радиото се ползва тя за дросел на останалите стъпала и за противобрумна на крайното стъпало, но все пак имай предвид че те са ширпотреба, това е компромисно решение, брум остава, макар и малко освен това имай предвид че е предвидена за пентоден режим на крайната лампа, като я пуснеш в триоден режим нещата с брума се променят значително и си иска добре филтрирано анодно напрежение. Ето това е моето решение за този усилвател - троен RC филтър в захранването по тази схема:
32978-1
Изходните пулсации на изправителя при 70 милиампера товар са под 10 миливолта от връх до връх (осцилоскопа е включен на 5 миливолта на деление):
32982-2
Филтъра така направен има по-малки размери и тегло от дросела, като същевременно получаваш същата филтрация както с 15 хенри дросел и 470 микрофарада след него. Недостатък е големия капацитивен товар за изправителя, който при първоначалното зареждане е проблем за кенотрона затова както ти е казал Пичагата по-добре да направиш полупроводниково изправяне с диоди. Тук вече може да се поспори как да се изгради изправителя с диоди и кои диоди са по-подходящи. Мисля че в друга тема го бяхме коментирали по-подробно но не се сещам в коя тема беше. Във всеки случай препоръчвам задължително блокиране на всеки диод от изправителя с 4.7nF независимо дали ползваш бързи или бавни диоди, и също няма да навреди по един резистор 20 - 50 ома последователно на всеки диод. Бързи диоди при 50 херца се използват защото обикновените имат значително време за въстановяване при прилагане на обратно напрежение преди да се запушат. Това води до някои неприятни за звука ефекти дори при 50 херца - не че няма да работи с бавни диоди просто в някои отношения ще е по-благоприятно с бързи, макар че личното ми мнение е че ако са блокирани със кондензатор, е все тая дали ще са бавни или бързи, както и че ако не са блокирани, бързите няма да ти помогнат значително за подобряване на нещата. Като цяло златно правило е ВИНАГИ диода да е блокиран с кондензатор паралелно на него.
За захранващите напрежения за микроконтролера и лампата - стабилизаторите от серията 78ХХ не харесват входни напрежения по-големи от 35 волта, пише го в дейташийта като максимално допустима стойност над която не трябва да бъде това напрежение никога. При теб след умножителя е 35 при номинално мрежово, а ако отиде на +10% стабилизаторите ще започнат да се чувстват некомфортно и твърде вероятно да започнат да правят проблеми. Моят съвет е друг да не умножаваш напрежението по 4 а по 3 - ето тази схема на утроител:
32984-3
напрежението ще е 26 волта на ПХ и до 21 под товар. След това вече си стабилизираш каквото ти трябва.
Успех с проекта и ни дръж в течение на развитието.
« Последна редакция: 22 Юли, 2015, 11:01:24 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Origo, Благодаря и за твоите съвети !  :drinks:
относно тези 35V, да там ще е проблем и вече сложих 7820  , която държи над 35 волта. След него сложих два диода последователно за да сваля лесно на около 19.
Проблема идва от там , че CD4025BE работи с максимум 20V и 21V или нещо от сорта не стабилизирано, не  са алтернатива ! Трябват стабилилизирани 19-20V.  ИВ-3 също работи на 20. При 19 волта стабилизиране, сега всичко заспива !  :crazy:

Относно дросела в изходния траф някъде бях чел , че нарочно се прави там , защото  като прекараш от там дросела това допълнително спомага за намаляване на брум и действа като обратна връзка  в изходния траф. Това опитно ще го установим ! Ще пробвам и по двата начина : като ползвам него за дросел и по твоя начин ! Ще споделя резултата.

Сега чакам да ми пристигне тези дни един кит за пред-усилвател (изпълнен с ОУ) с RIAA корекции, че съм му предвидил и грамофонен вход. Ще покажа и него скоро.  :drinks:

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Е аз не съм казал да ползваш 26-те волта след утроителя направо за анодно. Тях вече като безопасни със 7818 може да си ги стабилизираш. Сега имаш излишно напрежение в запас и излишно ниско КПД и т.н. Но това си е личен избор. Относно противобрумната намотка на изходния траф всичко което си прочел е вярно но е компромис и изтъкнатите предимства не компенсират недостатъците когато става въпрос за Hi-Fi. Изобщо няма смисъл да си губиш времето да опитваш с тая намотка, резултата ще е посредствен а при триодно свързване на крайната лампа може и изобщо да не приемлив. Направо си филтрирай добре анодното. Естествено ако не си убеден в това което ти казвам следва да пробваш но няма да ти хареса просто сам ще се убедиш. Между другото защо ще се занимаваш с китове предусилватели, защо не направил лампов пред? В лампов усилвател е хубаво всичко да е лампово.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Хубаво е да има лампи и за предусилвателя, но ми се вижда излишно и претрупано да правя и това с лампи. Този кит който чакам е 30-тина лева с доставката и до колкото разбрах е с този чип http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/lt1115fa.pdf
По характеристики просто повече не може и да иска  човек ! 

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
То параметрите на чипа са едно, пък реализацията на самия предусилвател е съвсем друго. Това как звучи пък е трето. Не всичко което е добре на параметри звучи добре. Освен това го има и аспекта с концепцията при който не се взима толкова звученето под внимание, а по-скоро това че след като усилвателя е с лампи и предусилвателя следва да е лампов. Естествено това си е лично мое мнение не ти го натрапвам, разбирам че твоята концепция е друга. А между другото защо се занимаваш с толкова ИС за управление на тоя индикатор а не взе някой микроконтролер с повече изводи който със 7 външни транзистора да управлява направо сегментите на индикаторчето? Ако питаш мен изцяло индикацията, контролера, закъсненото пускане на анодното напрежение са излишни екстри на този усилвател, ама явно ти е мерак. Сега да ти обяснявам ли тоя умножител на напрежение какви неприятни слущения може да ти вкара в звука? А микроконтролера работещ на няколко мегахерца? Всичко това лично аз не бих го сложил в лампов усилвател. Аз обикновено се стремя в един лампов усилвател да няма никакви полупроводници, дори за неотговорини пряко към звука неща, просто концепция, представям си как щях да го направя ако беше примерно 1960 и работя с общодостъпната елементна база която е съществувала тогава. Отвори един български лампов радиоприемник и ми намери един неаморфен полупроводников елемент :) По-трудно е без „пясък“ но точно това прави заниманието още по-интересно.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Е, ти сега малко като , като има по магазините още мотики , защо да ползваме трактора  :D  Не е целта такава, че всичко да го правя все едно живея през 1960-та. Дай сега да си правя после кутията с пилата и ръчната бормашина и т.н . Идеята е последното стъпало , като изпълнение да е лампово, а всичко останало да е нещо различно, което не съм срещал и по мой вкус.  Относно Pic-a , то пак ще ми трябва uln2003 ( и тя заема доста по-малко място от 7 външни транзистора) дори да е 16 пинов пика, така, че като място системата, което ще заеме става пак същото. Спестявам една интеграла, но слагам двойно по-голяма друга.  В този случай ми е и по-лесно програмирането, като ползвам само два ивода -  clock и reset, вместо 7 за всеки сегмент от PIC-а.  Тая цялата джаджа с множителя и PIC-а естествено ще е в отделна метална екранирана кутия.
« Последна редакция: 22 Юли, 2015, 13:34:30 от stoi »

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Да, всеки си има концепция за изработката на лампови усилватели аз лично си поставям такива изисквания за да стане задачата по-интересна все пак това е една от идеите на лампите в днешно време. Относно схемата с умножителя - притеснявам се да не вкара импулсни слущения в отоплителната линия и през отоплението да ти влезе в крайното стъпало. Имай предвид че  поради това че катода на триодната част на ECL86 в конкретната схема не е на маса по променлив ток е много възприемчива към смущения от отоплението, задължително при PCL86 се заземява края на отоплението който е от към триодната част. Но това реализацията ще го покаже.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
И аз имам такива опасения и за това ще го премеря още тази вечер с осцилоскопа какво ще вкарва цялата тази работа в отоплителното напрежение.

И още едно питане. Все още не съм разбрал нацяло принципа на действие на баланса в оригиналната схема на мелодията. Не че ще го ползвам , просто ми е интересно:
При крайно положение на 1к потенциометъра , кондензатора след него се явява направо свързан паралелно на катодния резистор на едната лампа. В този случай знам, че обратната връзка престава да работи , т.е когато има кондензатор в катодната верига паралелно на катодния резистор. За да работи обратната връзка , там кондензатор не се слага !  В същото време в катодния на другата лампа се  получава паралелно свързан 1к от потенциометъра и след него кондензатора на маса. Т.е в крайна сметка какъв е принципа-идеята с баланса правен по този начин ? Регулират само дълбочината на обратната връзка ?  Не го схващам.   

« Последна редакция: 22 Юли, 2015, 16:01:22 от stoi »

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Разбира се, това е принципа на действие на баланса, първо намалява общата ООВ от изхода, второ намалява локалната ООВ на самия триод, по този начин усилването се увеличава неколкократно, в същото време на противоположния канал е увеличена дълбочината на двете ООВ което е намалило усилването му, и така се регулира баланса. Прави се в катода на предусилвателя а не на входа защото може би на входа ще има по-негативно влияние поставянето на още един потенциометър, ще понижи входното съпротивление, ще иска допълнителни честотни компенсации и т.н. докато в катода е по-лесно. Това е идеята му.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Мале , той проекта бил доста интерсен. Измери я таз риаа като я събереш. Като разглеждах има и интегралки с по-малко отклонение от иделаното дето са го дали в пдф-а на кита-ти. Може да тестваш различни ако я боднеш на цокъл.

Относно великолепните изходни трансформатори тествал съм ги :
- Зле са- малко им е желязото . Изходни от Пирин пеят най-добре с тази лампа, като готово решение.

Дросела и тн... си е твое решение , пробвал съм и изходните от 14-ката за дросел и положнието беше пак трагично.

Стига ти външен дросел: От Шаси тип Пирин, София или Опера.

Но това дето го е направил Ориго с Електролитите беше абсолютно безбрумно- чух го. И не се занимаваш с още едно желязо.

Обратна връзка на тоя амп ако е малко  допълнително настроена Пиколската схема - хич няма да ти е нужна. Ест може да си направиш: В библиотеката на форума има книга :- Обратни връзки в ламповите усилватели- хвърли и едно око ако си твърдо решен, въпреки че пак ти казвам- не му е нужна.

Относно баланса - ляво дясно. Схемата от 14-ката е възможно най-куцата.  Ако си настроиш с измервания 2-та канала,  баланса няма да ти е необходим.

Пусни Схемата по-която ще го правиш за да можем да коментираме.

Бързите диоди които препоръчвам за грец с тоя амп са:
 HER108
http://store.comet.bg/Search/?keywords=HER108#eyJpcHAiOiIxMCIsImsiOiJIRVIxMDgifQ%3D%3D
и
Или Бърз с мека характеристика- Soft Recovery
BYV26c
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/29111/

задължително шунтиран всеки диод в греца с 10nano WIMA fks2 на 400в
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/27345/

За диодите и всякакви Силициеви елементи препоръчвам само Комет като магазин. В другите вериги обикновено попадам на ребрандирани  елементи- даже диоди или такива с мнооого по-ниско качество.

Akо искаш тоя амп да свири най-добре- вместо да ползваш вградените триоди за преампа, ползвай отделен 2ен триод  ECC88/PCC88/Е88CC




Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Само за шунтиращите кондензатори, според мен тези са по-подходящи и като тип и като напрежение: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/29179/ или такива също стават: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/5934/
Иначе относно предусилването - вярно е че ще стане по-добре с по-нискоомен триод като PCC88 или някой от другите 88, но все пак ако ще се ползва комбинираната лампа не виждам смисъл да се слага друг триод за предусилвател, някак си лично на мен не ми харесва идеята там в балона да има нещо което не се ползва, ама все пак твое си е решението. Освен това не е предусилвателната лампа виновна за кривенето на усилвателя, което не е и толкова много де, 1.5 процента нищо лошо не е за лампова схема, като имаш предвид че се дължи предимно на втори хармоник. Все пак за това правим схеми с лампи за да звучат „лампово“.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
84 Отговора
33600 Прегледи
Последна публикация 18 Април, 2013, 14:16:08
от Валери
9 Отговора
5181 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2013, 23:05:52
от mano
1 Отговора
457 Прегледи
Последна публикация 11 Март, 2018, 23:22:26
от DarkPsy
1 Отговора
490 Прегледи
Последна публикация 11 Април, 2018, 19:49:50
от GRIDLIC
1 Отговора
1236 Прегледи
Последна публикация 28 Юли, 2018, 21:09:46
от kenwood1234

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |