| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Първият цветен телевизор в света!  (Прочетена 39078 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #15 -: 18 Март, 2014, 18:14:37 »
Точно линка на Мано е тоя колекционер за който говоря няколко поста по-горе, разгледайте и другите му клипове ще се накефите.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pana

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #16 -: 22 Март, 2014, 11:39:49 »
Тези конвертори работят на следния принцип - Черно-белия телевизор последователно предава по един кадър с информацията от червения, зеления и синия сигнал. Пред екрана е поставено устройството, което представлява синхронно въртящ се диск с цветни филтри, като в момента, когато примерно телевизорът показва яркостния сигнал на червения цвят, пред него е червен сектор на филтъра, после зелен, после син - и така - кадър по кадър се получава цветно изображение. Недостатък е, че дискът трябва да е доста по-голям от екрана, устройството създава значителен шум, и бързодвижещите се обекти на екрана се виждат като цветни опашки.
Предполагам че видеосигнала е бил цветен но е гледан на телевизор със стандартната развивка и чернобял кинескоп

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3519
  • Населено място: Варна
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #17 -: 22 Март, 2014, 13:15:28 »
С диск на Нипков,експериментално още през 30-те години на миналия век :)

Неактивен pana

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #18 -: 23 Март, 2014, 10:23:55 »
Чел съм някаква информация като млад за този Нипков диск но сэм останал с впечатлние че това е за челно бяла телевизия. Преди много години даваха един филм Богат беден. Действието му започна с връщането на американските войници от фронтовете в края на втората световна война. В един епизод обаче дадоха и работещ телевизор в стаята на един от главните герои този който ние помним . За информация войната официално свършва в 1945 год септември. Тогава у нас не са и знаели за телевизора като битов уред.Някъде през 1961 год Като пионерче ни водиха в Пловдив в едно кино Култура там ни прожектираха филм за принципа на работа на съвременния телевизор.Но първия телевизор който съм видял през живота си е руски Старт. Пак там 1960- 1961г. Предполагам нещата на капиталистите се приемаха тогава като буржоазна прищявка. Затова и сме на светлинни години от тях.

Неактивен Chervenoarmeec

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #19 -: 23 Март, 2014, 11:26:22 »
Валери, ако четеш мненията под вестникарските статии по българските сайтове, ще разбереш, че всъщност руснаците са били и още са доста по-напред.  :)
Не знам дали са били по-напред или по-назад, но бързото изправяне на крака на СССР след Втората Световна Война заслужава уважение. Докато те са се опитвали да спасят Родината си, американците са имали доста свободно време, ресурси и учени, които да творят на спокойствие, неангажирани с военните дела. Освен това руснаците също не са спали, а са правили опити за цветна телевизия също в началото на 50-те години: http://www.rw6ase.narod.ru/000/tw/raduga_op.html

Принципа му на работа е доста интересен според това което съм чел. Изобщо това омаловажаване на Съветския Съюз е доста смешно от много страни. Аз не бих си позволил да отричам достиженията на САЩ въпреки че меко казано не им симпатизирам. Не знам дали си чувал, че американците (по време на ВСВ) толкова са харесали радиостанциите РБ, че са искали да купят лиценза и да ги произвеждат в САЩ и Англия. Руснаците също са взаимствали от американски приемници и радиостанции. Такива са били времената. Не знам дали си чувал, че специалисти от Telefunken и Siemens-Halske са се интересували още в 1920-те и 30-те години от разработките, които са се правили в Нижегородската радиолаборатория и по-специално от мощните радиолампи с водно охлаждане на анода, разработени от светила в радиотехниката като М. А. Бонч-Бруевич, Л. А. Минц и други, за които можеш да прочетеш и в много западни източници, а не само в съветските. Не знам дали си чувал за радиостанцията Коминтерн, която в началото на 30-те години е била най-мощната (500kW) и най-съвършената като принцип на работа - няколко отделни крайни стъпала, мощността на които се е сумирала в антенната система. Малкото на брой други световни предавателни станции са били с мощност, в пъти по-малка от тази. Ясно е че подходът на двете държави е бил различен, но да се омаловажава едната за сметка на другата е нелепо. Едните изобретиха транзистора, другите - стержневите лампи, достойни негови конкуренти, с тази разлика че са устойчиви на силни електромагнитни полета. Та така...
« Последна редакция: 23 Март, 2014, 11:37:13 от Chervenoarmeec »

Неактивен Chervenoarmeec

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #20 -: 23 Март, 2014, 11:29:44 »
Реставрации които за нас са невъзможни (поради липса на оригинални резервни части) при тях са детска играчка.
Според мен това не е изцяло вярно. Съгласи се че е по-лесно да намериш оригинални части за реставрацията на нашия първи телевизор и то за жълти стотинки, отколкото те са своите :D

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3519
  • Населено място: Варна
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #21 -: 23 Март, 2014, 12:21:41 »
Темата се изкриви,няма смисъл да правим реклама на СССР или постсъветска Русия.Те по време на войната толкова са го били цъфнали и вързали със свързочните средства че по линия на лендлиза са получавали такива количества радиоматериали и готова продукция че са се разплащали за тях чак до 1960 година.За загуба и унищожение на свързочно средство се полагал разстрел.Според мемуарите на Жуков :) Въпросната РБ и модификацията РБМ  структурно като концертен радиоприемник и с нищо не е се е блестяла с едноватовия си предавател.Ротна радиостанция,янките са имали SCR536.Индивудална за боеца,пак 1 ват ама точно 16 пъти по лека ;) на същия диапазон 3-5 мхц.Въобще почти всички съветски радио лампи са копия на американски и докато им изтече лиценза са маркирани и с двете си означения.Примерно 813 е оригинала на ГУ13,829 пък руската ГУ29 и т.н.Изключение прави маркировката на копията на нацистки радиолампи,примерно LS50 е била произвеждана под наименование П50 и след 1955 година вече като ГУ50.
Относно диска на Нипков,има опити със система от дискове за цветно изображение.Проблема е бил в точната синхронизация и малкото по размер изображение.Тогава телевизията не е била в УКВ обхвата.Исползвали са се механични приставки към концертни приемници.Има в масовая радиобиблиотека,в довоенните издания.Имаше един сайт в който историята на телевизията беше много точно описана.Още в старите сандъци,ама сега не мога да намеря линка.Ако някой го знае и помни да помага :good:

Първия цветен телевизор според американци,руснаци и прочие е създаден от Инжинер Владимир Зворикин.Рснак по националност,емигрант в Америка.Експериментално демонстриран на Ноември 18, 1929.Ако се броят експерименталните излиза че е първият телевизор с катодна тръба.Така са наричали тогава кинескопа.
http://inventors.about.com/od/xzstartinventors/a/Zworykin.htm

NBC започва редовни цветни телевизионни предавания в средата на 1950-те години

Рекламния паун на NBC от това време :) Известният NBC Color паун се появява месец септември 1956 г.

Официално  CT-100 производство на RCA се смята за първия серийно произвеждан цветен телевизор.Произведени са  5000 броя.
« Последна редакция: 23 Март, 2014, 13:42:15 от lz2xl »

Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #22 -: 23 Март, 2014, 15:43:44 »
За такива работи е малко трудно да се спори. Още с изобретяването на дадено нещо се появяват куп негови разновидности. Да не говорим че много работи са изобретени от няколко човека по едно и също време или с леко разминаване. По тази логика може да се спори кога е снимана първата цветна снимка, или кога е измислено стереото в музиката или пък първият електромобил. Факт е обаче че въпросният телевизор е първият сериино произвеждан и продаван цветен такъв.  :)

Относно дискът на Нипков: в други държави има любителски клубове занимаващи се с това - Narrow Bandwith Television и по-точно с механично получаване на теле-визионни изображения. Даже има създадени цветни такива.
Интересно хоби е това. Преди време когато бях по-малък и имах по-голям ентусиазъм и аз правих опити да създам подобно творение. Дълго време правих опити, но не успях да получа нормално синхронизирано изображение. Малко по малко се отказах. Помощ получавах единствено от чужди форуми. Мислил съм да пробвам отново, но не знам кога ще стане  :D. Важното е, че си пазя барабанната видео глава която използвах да въртя своя Нипков диск направен от грамофонна плоча.

Неактивен pana

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #23 -: 23 Март, 2014, 20:56:34 »
Не знам дали са били по-напред или по-назад, но бързото изправяне на крака на СССР след Втората Световна Война заслужава уважение. Докато те са се опитвали да спасят Родината си, американците са имали доста свободно време, ресурси и учени, които да творят на спокойствие, неангажирани с военните дела. Освен това руснаците също не са спали, а са правили опити за цветна телевизия също в началото на 50-те години: http://www.rw6ase.narod.ru/000/tw/raduga_op.html

от светила в радиотехниката като М. А. Бонч-Бруевич, Л. А. Минводно охлаждане на анода, разработени ц и други, за които можеш да прочетеш и в много западни източници, а не само в съветските. Не знам дали си чувал за радиостанцията Коминтерн, която в началото на 30-те години е била най-мощната (500kW) и най-съвършената като принцип на работа - няколко отделни крайни стъпала, мощността на които се е сумирала в антенната система. Малкото на брой други световни предавателни станции са били с мощност, в пъти по-малка от тази. Ясно е че подходът на двете държави е бил различен, но да се омаловажава едната за сметка на другата е нелепо. Едните изобретиха транзистора, другите - стержневите лампи, достойни негови конкуренти, с тази разлика че са устойчиви на силни електромагнитни полета. Та така...
[/quote
Като   чета това си спомням че бях радист на Р 104 тежи та се не трае.

Неактивен Лъчо Минков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1124
  • Населено място: София
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #24 -: 23 Март, 2014, 22:15:36 »
Подобни конвертори мисля, че са се предлагали и на нашия пазар. Или по-скоро са били само някакви "цветни" стъкла които са осигурявали някакво цветно гледане, така съм чувал  :unknown: .
   
     Преди 5 години имах "цветно стъкло" за Стадион 2 но го дадох на Sofianez от стария форум. Стъклото беше с преливащи се цветове - долу - зелено, преминаващо в червено и синьо най- горе и правеше картината много по - приятна за гледане. Никога не можете да се сетите къде беше произведено :lol:

Неактивен Любо Божков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1617
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #25 -: 23 Март, 2014, 22:20:26 »
   
     Преди 5 години имах "цветно стъкло" за Стадион 2 но го дадох на Sofianez от стария форум. Стъклото беше с преливащи се цветове - долу - зелено, преминаващо в червено и синьо най- горе и правеше картината много по - приятна за гледане. Никога не можете да се сетите къде беше произведено :lol:
Бяха "ГОЛЯМА РАБОТА", особено ако гледаш футболен мач. :bravo:

Неактивен simo_

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 491
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #26 -: 24 Март, 2014, 14:05:00 »
Лъчо Минков, интересно ми е, къде е произведено стъклото? :D Китай???

Неактивен Лъчо Минков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1124
  • Населено място: София
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #27 -: 24 Март, 2014, 17:43:52 »
           В Китай по това време се произвеждаше "културна революция", а стъклото е Гедерейско. :writer:
            Снимката остана в стария форум.

Неактивен dobringeorgiev

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
  • Населено място: Пазарджик
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #28 -: 26 Март, 2014, 15:24:46 »
           В Китай по това време се произвеждаше "културна революция", а стъклото е Гедерейско. :writer:
            Снимката остана в стария форум.
А как се обърнаха нещата - сега всичко се рпави в Китай! :D

Неактивен wladoo

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 87
Re: Първият цветен телевизор в света!
« Отговор #29 -: 04 Юли, 2016, 13:24:26 »
1956?! Толкова рано? Ние тук сме пасли овцете още...

И не само овцете.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |