НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства > Ремонт, схеми, документация и литература

Китайска доза cz800 ceramic phono cartridge и приложението и

(1/11) > >>

help40:
Здравейте, знам , че ще ми се карате , но да питам аз ...

въпроса ми е относно много евтини китайски дози за по $1-$2от сорта на тази https://www.aliexpress.com/item/1/32742678581.html
на тях трябва ли им РИАА коректор или направо може да се включи в усилвател?

Specifications:
Phonograph needle (for most devices)
Frequency response: 20 - 20k Hz
Channel balance: 1.5dB
Channel separation: more than 15 dB (dB at 1kHz / 10kHz)
Main Material: Plastic
Color: Black and red
Stylus type: Ceramic Needle
Stylus lifestyle: More than 300 hours.

пише че е керамична ....   това колко "лошо" е ?
нали най-хубавите биле динамичните ... , има и "кристални" някакви  ...   , тази къде се намира в таблицата за "лошотия" в ТОП-а ли ? 
(и това е бонус въпрос ... ако им трябнва , кажете най простия RIAA който мога да си сглобя ? )

:)

silver_bolt:
За цената си може и да е добра, не знам, не съм пробвал. Просто имай предвид ако я взимаш, че ще си играеш с китайски продукт за 1-2 долара. Качеството ще е на съответното ниво.

Малко бъркаш понятията. "Кристална" и "динамична" са свързани с активния елемент вътре в самата доза - съответно пиезо-кристал или електромагнит. Вторите са принципно по-добри (те имат нужда и от специален предусилвател). Тая която си показал е със сигурност кристална. Няма нужда от RIAA ... можеш директно да я сложиш на някой Акорд или Респром и да засвири.

В случая, "керамично" се използва за самата игличка, връхчето ѝ, което контактува с плочата и което ми се струва доста зле. Писали са ѝ 300 часа живот - смятай че като изслушаш 300 плочи (груба сметка), трябва да я сменяш. Диамантените имат около 1000 часа. Но пък тук идва на ход ниската цена. Ако продават отделни иглички, купуваш 20 резервни и си готов.

ditronix:
И защо няма нужда от RIAA?  Да обясним, моля. Според мен нужда има и още как!

Fisher:
И аз съм си поръчал няколко бройки, гледам  отзивите, основно руснаците  ги хвалят  като цена за  качество.
Дали може да се ползват без РИИА , ами според тех. х-ки дават Output Voltage около 4  миливолта.
За Акорд-ски, руски  и чешки грамофонни шасита и други вградени в радия вероятно стават,но  ако се вържат  директно от по новите модели шаси към усилвател .....зависи от чувствителността на грамофонния вход на усилвателя. Ако се свърже със съвременен усилвател с чувствителност по входовете над 150мв , вероятно ще се чува мнооого слабо и Хелпчо без РИИА няма да мине.
Аз имам от по старите модели усилватели с чувствителност на  phono входа около 1 миливолт е ги пробвам присаждайки ги на няколкото грамофона без иглички  дето ми попаднаха, да видим как ще свирнат , гледам че параметър
Channel separation (at 1kHz): more than 15 dB име доста под 25-30дб на скъпите дози ,  което ще се отрази на качеството на стереото , но пък и цената е поносима .
Впрочем ползвам случая да попитам ако някой знае къде продават дози на поносими цени да подскаже , че имам няколко добри шасита и ми се иска да не ги окитайчвам :hi:

радиото:
Кристалната доза има достатъчно висок изходен сигнал . И може да работи на всякакв  усилвач .

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия