Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Микроелектроника, инструменти, Направи сам => Темата е започната от: радиото в 23 Януари, 2016, 20:14:27

Титла: Лампомер
Публикувано от: радиото в 23 Януари, 2016, 20:14:27
Колеги , искам да консултирам  с вас , кое е по - добро :  Да си купя лампомер , или да си направя такъв . Притежавам почти всички уреди  за работа , но лампомер - нямам . И тъй като последните години се занимавам основно с лампова  техника , ми е нужен .
Ще се радвам , ако споделите мнение по въпроса .
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: mano в 23 Януари, 2016, 20:50:59
Купи си. Тук от време на време се продава по някой.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: ahedproductions в 23 Януари, 2016, 20:53:07
Много зависи. Ако се налага редовна проверка на лампи си заслужава, но има нива на тестване. Ако е нужна проверка за къси, емисионен ток и цялост на отделните електроди, може да се направи несложна схема за проверка с помощта на подходящ траф и малко стабилизатори, превключватели и измервателни уреди. С нейна помоще обаче няма да се реализират никакви динамични изследвания. Ако обаче е нужно повече, нещата бързо стават сложни. Ако имате бюджет мже да си поръчате някой кит, има няколко читави, например - http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag1.html , този дори сваля характеристики директно!
Тук има стравнения - http://www.jacmusic.com/Tube-testers/Digital-Testers-Compare/compare-Index.htm
А тук има цял тред по темата - http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/84289-tube-testers-best.html
Тук има линкове къ много тестери, готови и на китове! - http://www.tube-imp.co.uk/valve-testers.html
ТОЗИ Е УНИКАЛЕН - http://www.roehrentest.de/
Този е хубава идея за собственоръчна изработка - http://www.novotone.be/index.php?option=com_content&view=article&id=92:projet44&catid=26:projets&Itemid=34
Тук има супер вариант за домашен - http://tsfsepelliere44.e-monsite.com/pages/realisations/lampemetre-fc2010-1.html
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 23 Януари, 2016, 21:24:43
Много интересни  уреди . Съвременни технологии за замерване на лампи ? 
Чак за характеристики , не ми е нужно , по скоро за елементарна проверка на емисия  и основни параметри .  А, тия от линковете дето си ми подал - намират ли се на нашия пазар
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: ahedproductions в 23 Януари, 2016, 21:31:09
Не, те се поръчват, идват по пощата.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: Pichaga933 в 24 Януари, 2016, 01:00:03
@ РАдиото Относително скъпи са понеже ги надушиха търговците на лампи, трябва да извадиш пари колкото за един LCD телевизор.

От друга страна конструкцията на ИЛ1 и ИЛ51  като елемнтна база е достъпна и евтина
http://www.kn34pc.com/sch/index_device.html

Единственото нещо което ще ти струва пара е Захранващия траф, който ще трябва да си го поръчаш.

Цоклите се събират с времето,  галетни и многопозиционни ключове има в елимекса  на нормални пари.

@ahedproductions
Разгледах Уникалния проект.  Наистина е в доста напреднал стадий. Само лошо впечатление ми направиха разширителните карти . Явно конструктора се е отнесъл в линейна посока вместо да търси по-комплексно решение  като примерно матрично. Като резултата е много ресурс много нещо. Но все пак е немец нормално е да не мисли като китайче, да пести от всяко решение.  В случая най-много се изкефих колко всеобхватен му е софтуера. Иначе  безумното количество трансформатори   разширителни сокети , релета прави впечатление, че просто подобрява едни решения, които са били тестови още в началото и просто са останал ипостоянни... Ако реши да осмисли направеното и да рационализра, предполагам при следваща версия ще го събере на платка 20/20.

Не видях никъде цена в този проект, а ги продава. Но се съмнявам да е ниска предвид вложеното количество елементи и компоненти.




Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 24 Януари, 2016, 01:16:20
Ами , доста са чарковете  и не се е жалил да усложнява ... да . Но и цената както казваш е висока . Аз честно казано за пръв път виждам такива схемни решения за лампомер - с цифрови индикатори , супермодерни транзистори . Ще видя да си спретна нещо , като тия по старите модели . Аз имам доста неща , натрупани с годините . Дори и кутия вече се сетих откъде да взема .
Ами , благодаря ви , за инфото . Ще разглеждам схемите, ще реша и почвам . Твърдо съм решил .
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: didov в 24 Януари, 2016, 12:21:53
Преди 5-6 години правих този елементарен тестер за един колега. Полска разработка, но и канадците са я подобрили. Трябват ти различни цокли за лампите. На трансформаторът му направих и промени, добавих и 12V за отоплителната, и още няколко извода с високите напрежения. Човека си го ползва и до днес за елементарни проверки. Използва се външен уред за целта. Ето какво представлява уреда на канадците.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 24 Януари, 2016, 15:14:56
Да , и може да се добавят различни цокли . И комутатори за превключване ... Всяка лампа трябва да и ''включиш краката'' , . И това усложнява .   :hi:
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: origo в 24 Януари, 2016, 16:02:18
Не е толкова сложно според мен ето колегата Динев как го е направил, много проста и хубава ми се видя неговата конструкция даже си мисля и аз да си направя подобен такъв използвайки някои от неговите идеи за превключване на източниците към лампите:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5685.msg39372#msg39372 (http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5685.msg39372#msg39372)
Хубавото е че е напълно универсален и можеш не само да тестваш всякакви лампи, но да снемаш и характеристиките им точка по точка в случай че разполагаш с достатъчно време и търпение. Така един вид тестваш всичко на лампата която те интересува.
Според мен най-трудното на лампомера е да изкопаеш всички цокли които искаш да сложиш, всяка една екзотика съществувала от 20-те години насам за да бъде истински универсален без преходници и свързване на летящ монтаж.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 16 Март, 2016, 14:04:57
Това е механичната заготовка за лампомера . Използвах една дървено куфарче  за инструменти.
Сега съм започнал опроводяване и като стане , ще пусна снимка с първата проверена лампа .
ЕМ - 4 , ще бъде . Много я харесвам .
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: mano в 16 Март, 2016, 18:57:01
Добре изглежда. Поздравления.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: origo в 16 Март, 2016, 20:37:11
Супер е браво, но защо не заложи на панелни волтметърчета има ги по 5лв парчето, или искаше да стане с по ретро вид?
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 16 Март, 2016, 21:20:35
Исках по старинен вид ../ автентичен на лампата . Та затова сложих тия. Ама стабилизатори са с полеваци  8) . Това е в суров вид - ще го направя  образец .  Ха , ха . Дай Боже !
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 02 Април, 2016, 19:31:02
Колеги , една консултация . В катода добре ли е да се постави резистор  ? И в анода дали трябва товар някакъв ?   Балансни ,.. обиращи луфта .  8)
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: origo в 02 Април, 2016, 19:38:08
Май по-скоро не трябва, но имай предвид че някои лампи свързани към изхода на регулируем източник на напрежение водят до самовъзбуждане, така че трябва да се вземат мерки това да не се случва.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 02 Април, 2016, 20:36:25

Ами с разделителен филтър LC , на плюса ?... и кондери на маса
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: origo в 02 Април, 2016, 23:52:06
По-скоро добре „укротен“ стабилизатор без склонност към самовъзбуждане. Последно с 6П45С в триоден режим и 0 волта преднапрежение на първа решетка ми се възбуди ламповия стабилизиран токоизправител 3С1 а има 50 микро в изхода и мислех че е едва ли не безусловно стабилен. Та трябва да се вземат мерки ако има проблеми.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 03 Май, 2016, 19:32:21
Вече съм готов . Всичко функционира.  Пускам няколко снимки , ама са на лампа . И не са много добри . Диагностирах няколко лампи .  Примерно с ЕЛ 84  Всичко си е по книга . Обаче като сложа 6Е1П или ЕМ 1  , потенциала на първа решетка не влияе на светенето ?... Тока се мени в широки граници , но визуално - почти нищо не се променя .  Странна работа . От , 0 волта  до - 25 волта  регулирам на Р- 1 , и нищо ?
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: ONZI в 03 Май, 2016, 19:51:20
Браво добре изглежда .
Това че не реагира окото може да е от самата лампа-случвало ми се е и на мен С.ложи някоя друга.

А схема ще качваш ли?
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: origo в 03 Май, 2016, 19:58:51
Не реагирането на 6Е1П за пример може да е причинено и от схемата в която си го свързал за да го тестваш. Анода на триочната секция е вътрешно свързан към лъчеотклоняващите електроди на лампата, а същевременно е изведен и на външен извод. Предполагам че при тестването сега ти си подал постоянно напрежение от стабилизиран източник на анода (краче 7) в следствие на което ти променяш тока през триода, но напрежението на неговия анод респ. на лъчеотклоняващите електроди стои постоянно затова и нямаш реакция на „ветрилото“. Правилния начин за тест според мен е първо триодната секция чисто като ВАХ да кажем или емисия да тестваш, както вече си направил, а после да запушиш добре триодната част с достатъчно отрицателно преднапрежение и да регулираш анодното напрежение независимо от анодното което се подава на анода на другата част от лампата. Тогава ще видиш реакцията на ветрилото на лампата, както и евентуално някакви характеристики на другата част. Надявам се в лампомера имаш източник на напрежение за втора решетка на пентодите който да се регулира от 0 до някакви стотици, него може да ползваш за целта.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 03 Май, 2016, 20:43:12

 Имам регулируемо стабилизирано за анод , за втора решетка и за първа решетка . Три отделни регулатори са . А лампата е свързах , май така както казваш ... ще пробвам другия вариант .
Колегата  ONZI  , ще кача схема блокова , ама да  видя какво ще ползвам за отоплението . Сега съм със регулируем изправител с транзистори  от 12 до 50 волта  . А 6, 3 в . и 12 волта ги имам на мрежовия .  И нещо ми се струва рисково .  Земе да пробие  транзистора .  :blush: Навил съм траф за 14 напрежения най ползвани  , и мисля да го ползвам него .  Та като го оправя и това ще има окончателен вариант .   :yes:
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 04 Май, 2016, 01:02:49
Значи : р -25 волта , анод - 300 волта  , и на ''другия анод '' - пускам  напрежението дето ми е за Р 2 .
Като го променям - разпъва и свива ветрилото . 
Да де , ама все пак Р 1 ква роля играе в случая ? Когато си свързвам тия лампи в НЧУ  , подавам на решетката изходното напрежение за колоните - и те трептят в такт ...
Ето тук е с ЕМ 1 , и  действа като при 6Е1П .
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: Ангел Симеонов в 04 Май, 2016, 08:31:56
Отваряш една произволна схема на радиоапарат със същата лампа и гледаш-на анода има РЕЗИСТОР.Когато променяш напрежението на Р1  се променя и тока през лампата,пада върху резистора става по-голям,потенциала на анода става по-малък и листенцата се променят.При теб:променяш потенциала на Р1,тока нараства но напрежението на анода ОСТАВА ПОСТОЯННО и нямаш промяна на листенцата.Така,че СЛОЖИ РЕЗИСТОР НА АНОДА 0.47 -1 мом и ще се получи.Лек ден.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 04 Май, 2016, 09:14:09
Отваряш една произволна схема на радиоапарат със същата лампа и гледаш-на анода има РЕЗИСТОР.Когато променяш напрежението на Р1  се променя и тока през лампата,пада върху резистора става по-голям,потенциала на анода става по-малък и листенцата се променят.При теб:променяш потенциала на Р1,тока нараства но напрежението на анода ОСТАВА ПОСТОЯННО и нямаш промяна на листенцата.Така,че СЛОЖИ РЕЗИСТОР НА АНОДА 0.47 -1 мом и ще се получи.Лек ден.

Да , точно така се оказа . Резистори ми ''беше в очите '' , ама се обърках  с регулатора..
Получи се .   :hi:
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: ftest в 04 Май, 2016, 09:30:27
Лампомерът изглежда много добре, поздравления за положения труд!
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: Ангел Симеонов в 04 Май, 2016, 10:05:57
Сега направи подобрение:сложи една галета с която да добавяш  05  1 мом на анода.Галетата да има 3 положения:без резистор с 05 и 1 мом.От мен толкова.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 04 Май, 2016, 13:12:09
 :alko:
Сега направи подобрение:сложи една галета с която да добавяш  05  1 мом на анода.Галетата да има 3 положения:без резистор с 05 и 1 мом.От мен толкова.

Имам една почти свободна галета . Ще добавя новостите .
Благодаря ви  на всички ,  за препоръките и добрите думи .
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: PDM в 04 Май, 2016, 14:41:52
В българския лампомер ИЛ51 анодното напрежение се подава на анода на измерваната лампа през една от секциите на превключвателя за вида измервания. Има следните възможности:
- анодното се подава директно - за усилвателни/смесителни лампи
- през 10К - за детектори - с разчет осигуряване на ток 4-5мА
- през 1,2К - за кенотрони - с разчет осигуряване на ток 100мА
- през клеми, като на клемите може да се свърже външно произволно съпротивление - за измерване на стабилитрони. Съпротивлението се подбира според конкретната лампа.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 17 Май, 2016, 21:50:17
Вече съм напълно готов . От една галета превключват шест вида товар върху анода .
Включително и изходен траф , с говорител . , съм сложил . Генератор с два транзистора  съм направил на звукова честота - 5- 6 кхц Пускам си го към решетката , ако е подходяща лампата . Отоплението - е от 0 до 55 волта . Плавно регулиране , прав ток . Оставих и опция да превключвам  6, 3 волта , от мрежовия . Два изправителя от 20 волта до  320волта - регулируемо - стабилизирано .
И още един за първа решетка от 0 до 25 волта . С три трафа съм , щото  ме  мързеше да мотая  нов такъв .  С акордски траф   съм за анодното . Оттам и 6 , 3 в . С трите системи меря всичко . Аноден ток . Катоден ток. Напрежение на анод , втора решетка , отопление , първа решетка..
С две електромеханични защити от руски мултицет - ги ползвам за токови защити на анодното и втора . Като съм ги преправил ,де . При пуск има опция за включена последователно 40 вата лампа .
И ако преценя че всичко е наред - я късирам . .Комуникациите на цоклите реших , че е най прегледно с букси и  щекерчета. Лесно и бързо - а и прегледно . 
Това е . Няма да го пипам повече , върши ми прекрасна работа .  И няколко снимки с 6П36С :
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: ftest в 21 Май, 2016, 09:46:08
Да, важното е да върши работа.
А и изглежда съвсем прилично.
Титла: Re: Лампомер
Публикувано от: радиото в 19 Август, 2016, 22:36:18
Поставих плафончета - червени , на индикаторите - лед диоди са и лошо ми блестят в очите .
Освен това  добавих и още една стрелкова система , за катодния ток .
Сега като променям преднапрежението наблюдавам  всичко едновременно .
Уникална гледка е ../ танц в ламбето .