Общ раздел > Общи приказки

Микрофонен усилвател с 741, какво е мислел Кътьо 2АВ

(1/8) > >>

shri:
Изучваам QRP трансивера на Кръстьо LZ2AB. И се спънах на микрофонния усилвате. Пише че е направен със 741. Вижте схемата и ми кажете къде според вас се подава микрофона на + входа или на - входа, къде е захранването на чипа 10 крак или 11 крак? Въпросите ми са малко реторични, но интересува ме входа къде е. Слагам и снимка на вариантите на 741 която намерих. Като че ли номерацията която Кътьо е дал е нещо сбъркана.

ikarlo:
Схемата е със сгрешени номера на пинове - разменени 10 и 11. То е ясно, че само DIP 14 отговаря на схемата поради това, че изхода е пин 10. Следователно микрофона е включен към инвертиращия (-) вход на 741, пин 4.

shri:
И аз така си помислих понеже опорното напрежение от плюса отива на 5 крак. Но знам ли каква е била идеята му. Обратната връзка може да бъде както положителна така и отрицателна.  :drinks:

lz2xl:

--- Цитат на: shri в 04 Март, 2024, 19:09:03 ---Изучваам QRP трансивера на Кръстьо LZ2AB. И се спънах на микрофонния усилвате. Пише че е направен със 741. Вижте схемата и ми кажете къде според вас се подава микрофона на + входа или на - входа, къде е захранването на чипа 10 крак или 11 крак? Въпросите ми са малко реторични, но интересува ме входа къде е. Слагам и снимка на вариантите на 741 която намерих. Като че ли номерацията която Кътьо е дал е нещо сбъркана.
(Връзка към прикаченият файл) (Връзка към прикаченият файл)

--- Край на цитат ---

Иване връщаш ме 30 години назад :) на схемата 10 и 11 са разменени.Захранване и изход.10 е изход,11 захранване за DIL14.Входа е правилно указан,като променяш съпротивлението между 4 и 10 променяш коефициента на усилване на операционния усилвател.

shri:
Сега остава да си намеря две ЕМФ-та, и щастието да е пълно. Вчера започнах да си чертая платчица.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия