Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: bluelemon в 18 Декември, 2017, 17:00:11

Титла: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 18 Декември, 2017, 17:00:11
Здравейте! Сдобих се с радиошкаф хармония 103 и имам малко въпроси. Снощи проверих грамофонния и мегнетофонния входове със сигнал от телефона и двата работят. УКВ-то хваща някакви станции с много шум. За грамофона ще пиша по късно. Първо да питам за радиото. Ако сложа УКВ приставката от темата, която четох тук преди малко ще работи ли нормално радиото? Мисля да ползвам външно захранване. Грамофонния вход е моно, а магнетофонния и той ли е моно? Грамофона e чехословакия с доза SUPRAPHON VK 051. С две игли е, като едната липсва. Как да разбера дали изобщо работи, защото не свири. Отделно имам една чисто нова доза с две сапфирени игли, обаче е друг модел. Дали ще може да се присади към този грамофон? Грамофона е този - http://www.oldradio.cz/gramofon/md1.htm (http://www.oldradio.cz/gramofon/md1.htm) Става ли за слушане?  ::) Заслужава ли си да му обръщам внимание. Благодаря!  :master2:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Laic в 18 Декември, 2017, 17:26:15
     Здравей и добре дошъл, добре прописал.

  Заслужава ли си да му обръщам внимание.

      Според мен, си заслужава да спасиш от кофата всяко едно старо радио попаднало при теб, стига да имаш време, желание и знание как да го направиш.
      Най малкото, при спасяването на това радио ще натупаш опит, който ще ти е необходим при раставрацията на следващите, вече ценни радия.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: NHB в 18 Декември, 2017, 17:52:14
Здрасти и добре дошъл,
Не искам да те разочаровам, но не само грамофонния и магнетофонния вход, ами и цялото радио, барабар с НЧУто, си е моно. УКВто може да се накара да работи сравнително прилично с приставката. За грамофона - разглоби дозата и провери дали пиезокристалът, на който се опира игличката, не е счупен. Внимавай, че може да е много крехък. Там има еластични елементи, които с времето се разлагат и стават на нещо като сопол. Ако кристалът е цял, може да се измисли нещо, но трябват поне някакви снимки.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: styrshel в 18 Декември, 2017, 18:41:51
Пренастройката на УКВ блока е много лесна. Виж следното:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6790.0
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Лъчо Минков в 18 Декември, 2017, 19:36:14
При мен добре се получи така:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7217.msg50920#msg50920
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 18 Декември, 2017, 20:03:39
Благодаря за бързите отзиви. Ще кача снимки на дозата. Преди малко се почовърках още и сложих една нова игла, която имах. После ми се видя че рамото не пада както трябва върху плочата и като свалих дозата и я сложих ръчно върху една тестова плоча взе че просвири. Явно проблема е в рамото. Сега трябва да видя как да го настроя. Защо има две позиции на дозата и се върти с една врътка отпред. Едната позиция е синя, а другата червена. Кристала ми се видя здрав, обаче е много зацапан. Как да го почистя?
За УКВ модула ще прегледам вариантите.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Лъчо Минков в 18 Декември, 2017, 20:53:49
   "Червената" игла е за плоча 78 оборота. С нея можеш да повредиш плочите за 45 и 33 оборота. Ако имаш WD 40, напръскай триещите се части, потенциометри, механиката и контактите на клавишите. Преди да включа стар апарат директно в мрежата, аз го включвам последователно през крушка 40-60 вата и така поне час-два. По този начин се тренират дълго неработилите кондензатори,лампите също. Ако крушката свети ярко, значи накъде има късо съединение.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 18 Декември, 2017, 21:18:35
Ами те хората от които го взех мисля че са слушалик радио на него тъй че е работило. Тези двете игли от снимката с червените точки "червени" ли се водят. Имам една и без никакъв цвят. Как да разбера коя игла е за 33 и 45 оборота?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Лъчо Минков в 18 Декември, 2017, 22:54:24
 Два върха ли има иглата? Ако е с два, монтираш я с винтчето и гледаш на самото рамо - има врътка с червена и зелена/синя/ точка.Завърташ на зелено за плочи до 45 оборота, червено - за 78.Врътката поставя правилния връх на иглата върху плочата. Грамофона ти е страхотен!!! Едва ли има друг у нас, запазен до наши дни.В моите апарати има два автоматични грамофона Филипс, но са от 70-те години. 
 Във форума има много по-запознати с грамофоните хора от мен, предполагам, че утре ще имаш по-добри отговори.                           
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 19 Декември, 2017, 10:02:08
Иглата е с един връх, но са два броя игли на самата доза. Прилагам една снимка от интернет за да видите. Предполагам че двете игли които имам с червени точки на тях са за 78 rpm. и няма да мога да ги ползвам. Иначе на тестовата плоча свири с тях. Странното е че като сложа иглата от едната страна свити а от другата не. Като му свалях рамото сега не мога да го настроя :) няма никаква документация в интернет. Липсва и приставката за пускане на няколко плочи. Дали знаете от тук могат ли да се купят игли за тази доза?
Ето една свястна снимка на дозата с двете игли http://www.freeweb.deltha.hu/perneky.ini.hu/oldradio/elprom/a2/vk-051.jpg (http://www.freeweb.deltha.hu/perneky.ini.hu/oldradio/elprom/a2/vk-051.jpg)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: slavi в 19 Декември, 2017, 13:45:52
Здравейте, реших и аз да се намеся, защото мисля, че мога да съм полезаен!
Първо, Лъчо, мисля, че вкарваш човека в заблуда. Червената игла, респ. точка е за "дългосвирещите" винилови плочи (33 и 45), а зелената (синя не знам да е имало) е за шеллаковите 78 об./мин. Така, че bluelemon, ако имаш два броя "червени" игли няма да има проблем. С тях няма да "изоре" шеллаковите плочи, просто монтираш и двете на дозата. Единственото, което в случая ме притеснява и е необяснимо, дето казваш, че от едната страна свири, а от другата-не?! Това е моно доза и би трябвало и в двете позиции да възпроизвежда еднакво.
 Всичко това го обяснявам, защото имам такъв, напълно комплектен, вграден в радио шкаф "Хармония" и преди около 30 години си "играх" доста с настройките на механиката, докато я вкарам в режим. Много е капризна и наистина няма ръководство, а всичко става "по усет"! Впрочем, преди време, по друг повод, съм споменавал за този шкаф. За съжаление, от тогава е "на съхранение" в бащината къща на жената в село на повече от 100 км. от Ботевград. А там минавам един път в годината и дано е оцелял (поне го оставих в пълна изправност)? При мен е само документацията му, част от която предоставям и дано помогне нещо?!
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 19 Декември, 2017, 14:15:29
Много благодаря! Значи си имам две игли, като едната чисто нова. Вчера я разопаковах. С механиката ще трябва да си поиграя. В крайна сметка ако не стане ще развия винтчето което държи рамото и ще действам ръчно. Преди малко поръчах и приставката за УКВ-то. Поздрави!
П.С. Наистина и аз не знам защо от едната страна не свири. Като се загледах има едно леко изкривяване на кристалите на една страна, обаче ме е страх да ги местя да не счупя нещо. От страната от която е потънал малко кристала не работи.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Любо Божков в 19 Декември, 2017, 15:03:54
Тук има упътване за работа с грамофона от LZ3OB (както е посочил и slavi):
http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/man_rx_rshm_60.zip
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: slavi в 19 Декември, 2017, 18:25:41
bluelemon, предполагам, че имаш поне късата ос за полуавтоматичен режим? Заслужава си да поразгледаш подробно механизма и да разбереш логиката му, поне за този режим. Поразглоби го, смажи където трябва и дано няма липсващи чаркове. Друго си е като натиснеш S и да си изпълни програмата, поне частично да изпиташ удоволствието от тази старовремска автоматика! Щото това, дето предлагаш да му разхлабиш винтчето и рамото да се мандахерца свободно и да минеш на нещо като "ръчен режим" съвсем ще унищожи чара на този модел!
И другото, относно дозата, това което виждаш, не е кристала, той е вътре, а е демпфер, който предава трептенията от иглата към кристала и вероятно, както казваш, от едната страна по някаква причина е смачкан (хлътнал) и не може да пренесе трептенията? Но в твоя случай е достатъчно, че работи едната страна, едва ли ще искаш покриване на Hi-Fi норми.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 20 Декември, 2017, 22:19:26
Ха! Одеве взех да разглеждам под капака и видях едната EL84 пък другата не я намерих. Като погледнах схемата те една до друга. Оказа се че просто липсваше и свиреше с една :) Добре че имах две в шкафа и сложих нови. Някой може ли да каже кои лампи отговарят за качеството на звука. Дали да ги сменя? Нямам с какво да ги премеря читави ли са. Предполагам не са сменяни. Иначе по неведоми пътища грамофона си тръгна в полуавтоматичен режим. Тръгва си, свири си и после спира и се изключва. Гъзария! :) Утре идва УКВ модула и като ми остане време ще го дялкам и него.
И още нещо се сетих. Като въртя копчето за УКВ-то стрелката се мести по скалата само от 71 до 73 Mhz. Предполагам не трябва да е така!?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Лъчо Минков в 21 Декември, 2017, 00:02:23
     Какъв УКВ модул си поръчал?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 09:28:46
То като гледам по скоро се води УКВ конверторна приставка. Тази която е на КИПА.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 11:09:33
Малко се обърках като четох темата за монтажа. Направил съм една рисунчица. Мисля че е точно като на схемата която са ми пратили. Това прекъсване на УКВ блока задължително ли е?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 21 Декември, 2017, 11:18:41
Прекъсването е задължително ако монтираш платката след антенния вход на радиото. Т.е., сигнала от антената, трябва първо да влиза в платката, след това да излиза по кабела с оплетката, и да влиза в УКВ-блока на радиото. 
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 11:27:46
Ами мисля да го направя както го е направил origo. Един вид външно към УКВ входа на радиоприемника. Не съм много наясно, но копи пейст-а ми е сила :)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 21 Декември, 2017, 11:35:45
Разбира се, че може, трябва да монтираш обаче допълнителна букса за антената. Препоръчвам да направиш отделно захранване с трансформаторче и изправителен блок за около 6-9 волта.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 11:41:41
Захранване имам. 9V филтрирано и стабилизирано с трансформатор. Външната букса ще я взимам после и ще я монтирам като колегата. Въпроса ми е верни ли са ми рисунките по снимката? Защото единия кабел е за буксата за външната антена. Другия е + на захранването. След това имаме външен вход към УКВ-то и оплетката остава да е - на захранването. Към входа на УКВ-то не трябва ли да са два проводника?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 21 Декември, 2017, 11:49:11
Не, от конверторната приставка ще ползваш само един кабел към УКВ входа, другият отвор на входа си остава празен, оплетката ще я свържеш към шасито на приемника. Това е.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 11:55:44
Много благодаря!  :drinks:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 14:56:35
Пак да питам за скалата на УКВ-то. Предполагам не е нормално да има толкова малък ход на въртене. От 71 до 73 Mhz. Идеи къде може да е проблема. Нещо може би я спира и не може да слезе под 71 Mhz. Довечера ще я погледна, но някой може да се е сблъсквал с проблема.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 21 Декември, 2017, 16:01:20
Има две вероятни причини:
1. Конеца, да се застъпват навивките една върху друга на масурчето, малко е вероятно;
2. Да е свалян и да не е поставен правилно. Т.е. на самия УКВ-блок колелото, да спира хода преди да е направило необходимия брой обороти 1-2. Причината е в засечката му, конеца влиза в неправилен момент вътре. Трябва наново да се наниже конеца, не е трудно.
Не знам дали обясних както трябва. Има и кинематична схема за движението на стрелката.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 21:54:26
Нов проблем. Както писах радиото беше с една лампа EL84 и си работеше. Вчера като сложих втората лампа (номер 6 на схемата) и усилвателя едва се чува. Явно има някакъв проблем. Мога да запоявам и имам всичко нужно, но не разбирам грам от схемотехника. Може ли да работи само с една лампа? Идеи защо не работи като сложа и втората? Може ли да е заминал трафа или нещо по веригата? Или някоя лампа.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: lz2xl в 21 Декември, 2017, 22:14:04
Не е желателно да го пускаш само с една EL84.Там преднапрежението на първата решетка се получава от катоден блок и само с една лампа ще е по ниско,лампата по отпушена и като резултат или ще скапеш по бързо лампата или може да повредиш едната секция на изходния от голям ток.Не е добре така,ако нямаш EL84 може да сложиш 6П14П която е аналог.Трансформатора ако се подпали ще му личи.Вземи волтлетъра и провери какво има на първите решетки на двете лампи EL84.Кондензаторите по 22 n понякога пробиват или имат ликаж.Виж режима на фазоинверторната лампа.Ето ти схемата http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/sch_rx_harmoniq_20_69_103.pdf Напреженията ги пише.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 22:25:05
Лампа имам, но като я сложа и започва да се чува съвсем тихо. Като я махна свири пак нормално. Ще видя какво мога да няправя. Както казах съм малко бос в материятя. Пък за режима на фазоинверторната, освен да я сменя нищо друго не мога да направ. :) Май ще трябва да търся някой да го погледне иначе ще питам като папагал за всяко нещо.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: lz2xl в 21 Декември, 2017, 22:30:35
Нали каза че имаш нужното,там ти трябва мултицет да премериш напрежението.Желателно стрелкови,тия електронните от евтините са съмнителни.Първа решетка (g1)  на EL84  е второ краче броено по часовниковата стрелка.При ремонта е така,гледаш схемата,мериш напрежения и разсъждаваш ако нещо не е наред защо е така.Иначе рецепти от типа ще отрежеш червената жица и ще я вържеш за синята...примерно.Не минават :) Ако искаш пробвай се,ние ще помагаме.Щях да забравя да ти кажа,провери отдолу фолиото на платката да не е нагоряло много.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 22:56:54
Ами щом ще помагате нямам проблеми :) измерих и на двете лампи на g1 са по 0.3V
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: styrshel в 21 Декември, 2017, 23:12:54
Спрямо шасито или катода мериш?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 21 Декември, 2017, 23:26:49
Спрямо шасито.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: styrshel в 21 Декември, 2017, 23:32:37
Спрямо шасито е нормално, върху катодния резистор трябва да е 6-8В., същото трябва да е и между 1ва решетка и катода.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 22 Декември, 2017, 09:41:12
Един два дена няма да имам никакво време, но след това го разглобявам и го почвам. Ще пиша като има някакви резултати.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: lz2xl в 22 Декември, 2017, 14:15:17
Малко повече би трябвало да е,около 10-12 волта.Все пак там са катодите на две лампи.Така мисля обаче може и да греша.
bluelemon,когато имаш време виж на вторите решетки (g2) колко волта има.Това е девето краче по часовниковата стрелка.Последното краче се пада.После виж какво има на анодите.Това е седмо краче по часовниковата  стрелка.Пиши какво си измерил.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 24 Декември, 2017, 16:38:54
Преди малко го разглобих. Личи си че има пипано тук там. Конците на скалите и на феритната антена са яко замотани по осите и скъсани. Мисля да ги махна и да оправя само този на УКВ-то. Така или иначе другите няма да ги ползвам. Още не съм мерил нищо, но ще пиша като има резултати. Има една лампа ЕМ84 която със сигурност е заминала. Цялата е черна и има опушени и нагорели учатъци. Тя каква роля играе?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: lz2xl в 24 Декември, 2017, 16:41:45
Индикатор на настройката.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: origo в 24 Декември, 2017, 19:27:45
Не дей сменя нищо преди да се увериш че не работи. EM84 обикновено е доста издържлива лампа за разлика от предшественика ѝ EM80. Това че виждаш по балона на лампата тъмни петна които ти наричаш „опушени и нагорели“ не означава че има нещо нередно. Такива участъци са на много лампи фабрично там.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: lz2xl в 24 Декември, 2017, 19:30:04
Дали е заминала е голям въпрос,възможно е.Не е задължително да е дефектна.Даже и да липсва радиото ще си работи.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: vilsa в 24 Декември, 2017, 20:21:00
Мисля, че момчето се бъзика с форума . . .
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: радиото в 24 Декември, 2017, 21:15:16
Мисля, че момчето се бъзика с форума . . .
Не ми се връзват и на мен , тия питания....  Да знаеш какво е g1, и потенциал на втора решетка , пък да питаш какво е ЕМ 84  ?....
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 24 Декември, 2017, 21:26:57
Всъщност не знам какво е g1 и потенциал. То пише на картинката, която колегата по горе е дал. И в интернет има достатъчно информация. Аз нямаше и да се захвана с това защото ми е сложно. Сглобявал съм само полупроводникови схеми и от лампи не разбирам нищо. Ако lz2xl не беше споменал че може да давате акъл нямаше да се хвана на хорото. Пък и едва ли ми е толкова скучно че да си пиша глупости по форумите.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: lz2xl в 24 Декември, 2017, 21:47:42
Малко по малко ще научиш това онова,верно е че сложих картинки с изводите.Тази лампа EM84 е само индикатор на настройката.В този радио може и да не я сложиш и радиото пак ще си работи.Това че не свети не означава нищо.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 27 Декември, 2017, 11:53:04
Това е което измерих, спрямо шаси.
9 краче - 225 V
7 краче - 232 V
между 2 и 3 краче 1.3 V
между катодите 18.9 V

между 2 и 3 краче на работещата лампа EL84 - 17.8 V

На катода на ЕСС83 (3-то краче за да не стане грешка, спрямо шаси) имам 14 V
Анодно - 185 V
Това е :)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 27 Декември, 2017, 16:19:55
И за да не скучая реших да пробвам приставката за УКВ-то. Пуснах го на една лампа само за проба, но хванах само една станция и то доста шумно. Ето едно линкче да видите как съм я свързал https://www.dropbox.com/s/8iqucfjmjdgi273/20171227_155730.jpg?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/8iqucfjmjdgi273/20171227_155730.jpg?dl=0). На лилавата има 9 волта. Кафявата единична, която е на кондензатора съм закачил 1 метър жица. Оплетката съм я хванал с едно крокодилче на шасито, а другия края е в буксата на УКВ-то. Има ли нещо което не е както трябва. Нали трябва да включа само копчето УКВ и да настройвам. Нещо много карък ми тръгна с тази апаратурка :)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 27 Декември, 2017, 17:54:58
Пак съм аз, хохо! Една добра новина. Подкарах радиото и си бачка хайвана. Нещо ме загложди оплетката на шаси при положение че захранвам с отделен траф. Закачих минуса на оплетката и сега работи пушка. Махнал съм всички стрелки тъй като скалите не са верни, но поне са красиви и светят в тъмното.  8) Грамофона също тръгна. Остана само да тръгне и усилвателната част и сглобявам. Жената ще ме изхвърли вече с тва радио  :---

П.С. Измерванията на лампите са на предната страница :)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 27 Декември, 2017, 18:16:58
 :bravo:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 28 Декември, 2017, 15:39:03
Мисля че за сега сагата приключи. Много благодаря на всички за помощта и най-вече на колегата цек (той си знае). Смених 22нф в решетката на неработещата ел84 и тръгнаха и двете лампи. Остана да сглобявам и да си сипя едно винце :) Весели празници!
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: цек в 28 Декември, 2017, 18:04:18
Темата стана дълга , но има защо.
Неизправността според мен е висока топка за всеки реставратор.
Чувствам се длъжен за пояснения:
- прехвърлящ кондензатора  работи на около 15 волта
- няма късо
- няма и следа от утечка.
- режимите на лампите са в норма.
(по схема http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/sch_rx_harmoniq_20_69_103.pdf има грешки
вместо 30 волта на катода на втори триод трябва да е 15)
Но капацитета му е много намалял до толкова , че диференцира входния сигнал
така че в изходния трансформатор сигналите от двете лампи взаимно се изваждат.
Затова не работи с две лампи.
Ако кондензатора беше прекъснал , крайното стъпало щеше да работи с двете лампи.Подобна схема с катодна връзка има при старите осцилографи.

Трябва да отбележа и упоритостта на този млад колега да направи всички измервания и проби които му поръча форума и да му пожелая много и успешни реставрации !

Весели празници!
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 28 Декември, 2017, 23:14:38
Имам още един въпрос относно УКВ приставката. Най-високата честота на която хващам радио е Bulgaria on air - 102.7 MHz. Има ли начин да се модне схемата и да хващам малко по-нагоре? Поне Z rock, което е на 103.7 MHz за Пловдив. Зависи ли качеството на антената за качеството на сигнала и станциите които се хващат?   :crazy:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: rolling_heads в 28 Декември, 2017, 23:42:37
Развий болчет на УКВ модула.
Или ела да ти го пренастроя
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 28 Декември, 2017, 23:56:25
Мерси! Ще пробвам с болтчетата. Ще пиша какво се случва.
Мамка му, пак трябва да разглобявам всичко! Мислех че ще стане само като махна задния капак. И утре е ден.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: rolling_heads в 29 Декември, 2017, 08:42:40
Болчет което стърчи през алуминиевия капак на УКВ модула.
То е променлив кондензатор.
Развиваш по малко .докато стигнеш желаната честота
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 11:35:41
:) Уууу голяма играчка си намерих, хаха. Ок. Тези бели пръчки, на които са ядрата май, какво ще стане ако ги врътна? Освен болтчето има и едни други две врътки. Те за какво са? Развъртях това онова и сега започнах да хващам съвсем други станции :) Не е лошо. 

 :wizz:

Хванах някъф рокенрол, което е по важното. \m/
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 29 Декември, 2017, 11:54:05
По принцип, "болтчето" на УКВ-модула с алуминиевата капачка, не го върти. Само на конверторната платка ще въртиш сърцевината на едната бобина, пробвай, не помня коя беше. Така ще изместваш обхвата, примерно от 98 до 108 МХц, или 92-102 МХц и т.н., т.е. 10 МХц честотна лента.
Успех и направи едно клипче.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 11:57:11
Кофтито е че вече развъртях всичко що може да се върти :D В крайна сметка като съм доволен от всичко ще направя едно клипче на целия шкаф. Да не си мисли някой че продължавам да се шегувам с форума :) Радио Пловдив го хващам брилянтно.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 29 Декември, 2017, 12:13:22
Е, то така се учи, няма проблем щом работи  :) . Ако не си въртял и сърцевините на трите МЧУ-та, тези отгоре които са на шасито, с трите големи алуминиеви капачки, може да опиташ, значително е възможно да се подобри качеството.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 13:08:25
Абе много хубаво не е на хубаво :) скъса се конеца на кинематиката. Пак съм в изходна позиция, демек всичко вън. Много ме дразни тоя конец. Като гледам схемата долу на колелото на УКВ-то са две намотки. Има и някаква пружинка и т.н. Някой пробвал ли е да го направи без завъртане а само премятане през врътката на УКВ-то. Пробвах и си върти.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 29 Декември, 2017, 13:14:31
Някои колеги ползват рибарска корда, други хирургичен конец, аз ползвам обикновен кафяв капрон, много съм доволен. Пружинката е за да не се отпуска кордата, хубаво е да я има. Иначе, на валчето на копчето, трябва да има една-две навивки, на самия УКВ блок на колелото, може да не вкарваш в засечката кордата, само две-три навивки около колелото.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 13:21:30
На колелото на УКВ блока ако вкарам 2-3 навивки и почва да се застъпва конеца много яко. На валчето съм направил една навивка а на колелото на УКВ-то само една. Пружинка има и съм поопънал конеца. Ползвал съм обущарски конец.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 29 Декември, 2017, 13:39:56
Самото колело, няма ли на него навивки-каналчета? Трябва в тях да влиза конеца!
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 13:51:22
Да има каналчета, но около него съм обиколил само без да увивам и върви най гладко. Ако наравя един оборот и става ужас.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 29 Декември, 2017, 13:58:10
Явно нещо не е в ред. Мисля, че кинематичната схема на Хармонията, е същата както на шаситата Акорд. Ето разгледай тази схема:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 14:18:07
По различна е схемата при мен. За сега мисля да го оставя без навивки на колелото на УКВ-то. Ще го разцъкам няколко дена без да сглобявам да видя как се държи. Опънал съм конеца с пружинката и върви гладко.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: радиото в 29 Декември, 2017, 14:55:26
Абе много хубаво не е на хубаво :) скъса се конеца на кинематиката. Пак съм в изходна позиция, демек всичко вън. Много ме дразни тоя конец. Като гледам схемата долу на колелото на УКВ-то са две намотки. Има и някаква пружинка и т.н. Някой пробвал ли е да го направи без завъртане а само премятане през врътката на УКВ-то. Пробвах и си върти.
Ами то връзването на конеца си е нелека задача . Точката за труд , беше 2,80лв.   :D , голяма сума за 70 - те.  Ама ще го направиш , щом до тук го докара. Тоя конец си е шега , спрямо руски лампов апарат . " Даугава " примерно .  Успех ти желая .  :alko:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 16:22:23
Значи след дълго въртене на туй онуй успях да хвана Z rock (rock them all) :) Ще разцъкам още малко да видя какво се случва. Качвам и малко снимки на конеца. За сега по този начин работи добре. Ще помъча и радио 1 рок да хвана на 104.30.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 29 Декември, 2017, 17:13:39
Значи, кинематиката трябва да бъде по схемата която съм приложил по-горе.  За УКВ, не трябва да е на тази макаричка, трябва да се надене една пластмасова, като тръбичка, и на нея се захваща за УКВ-обхвата кордата. На тази която използваш сега, е за СВ, ДВ и КВ, затова не става  :empathy2: .
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 29 Декември, 2017, 19:57:44
Тази пластмасовата тръбичка ми се разпадна в ръцете и това беше единствение вариант. За сега май ще го отсвиря радиото. Скъса ми нервичките. Одеве го настроих за Zrock и като го мушнах в шкафа се развали настройката. Сега хваща разни други станции. Може и така да го оставя ще видим. Ше си сипа едно коняче и да видим какъв акъл ще ми дойде :)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 29 Декември, 2017, 20:02:00
 :drinks:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 30 Декември, 2017, 11:06:02
Днес последно ще мъча конеца и после каквото хващам с платката такова. Направил съм си кабел да си пускам от телефона в магнетофонния вход и като ми се слуша рок...


(https://media.giphy.com/media/dM2xuxnJCg4H6/giphy.gif)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 30 Декември, 2017, 21:32:06
Валери, мерси за схемата на кинематиката. Конеца стана като фабричен :D с по две навивки там където е показано, че даже и стрелка му сложих поне да се ориентирам къде горе долу се намирам. Хващам 5-6 станции с много добро качество. Грамофона свири, мп3-ки бичат и рокинрол :) Утре ще направя едно клипче за финал ако не е гръмнало нещо.   8)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 30 Декември, 2017, 21:35:33
 :drinks:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 31 Декември, 2017, 14:01:04
Още веднъж благодаря на замесените. Весело посрещане на Новата Година.   :master2:

Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 03 Януари, 2018, 09:02:00
Май май ще преправям УКВ блока както го е направил styrshel.  :---
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: origo в 03 Януари, 2018, 10:13:08
И накрая в кофата. Не мисли че това което е направил Стършел е лесна работа!
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 03 Януари, 2018, 10:42:36
Не съм си го и помислил :)
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 03 Януари, 2018, 10:58:40
И аз не препоръчвам да се пипа УКВ-блока. Добре де, нали си работи с конверторната приставка?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 03 Януари, 2018, 11:07:54
Работи, но е много тясна честотната лента. Даже и половината обхват не лови.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 03 Януари, 2018, 11:55:56
Моят съвет: остави го така, иначе ще се съсипе УКВ-блока  :master2: .
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 06 Януари, 2018, 17:54:17
Оставих го блока. :) Хиляди благодарности на колегата Стършел! Изпрати ми подарък преправен УКВ блок. Току що го монтирах и съм набримчил ZRock. \m/ Много се кефя :) Поздрави, успешни и много бъдещи реставрации!  :drinks:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: Валери в 06 Януари, 2018, 21:55:08
Целия УКВ обхват покрива ли го  :) ?
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: lz2xl в 06 Януари, 2018, 22:40:51
Иван стършела в тая посока е перфекционист.Познавам го лично :drinks:
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 07 Януари, 2018, 17:34:19
Ами ще проверя дали покрива целия обхват. Покрива това което слушам най-много. Радио 1 рок и Z Rock. След тях хваща Дарик и една чалгия, което предполагам е Веселина. В долния край не съм се ослушвал.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 05 Февруари, 2018, 10:24:17
Аз малко ще повдигна теммата с още някой и друг въпрос. Значи нещо спря да работи бутона "концерт" (май така беше). Преди работеше и като го включа повдигаше високите и като цяло честотната лента. Даже пукаше при влючване, а сега нищо. Не че ми пречи много но ако е нещо дребно мога да го оправя. Другия ми въпрос е свързан с грамофона. Кефи ме обаче всичките ми плочи са стерео, а хайвана свири моно. Знам че усилвателя е моно, но е по добре поне да сваля цялата информация от плочата. Мисля си за някакъв непретенциозен ъпгрейд със стерео грамофон. Може ли нещо да ми препоръчате. Гледам из продавалника и из един английски сайт gumtree се казва. Има стока колкото щеш, но нищо не разбирам от грамофони. Тенкю!
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: origo в 05 Февруари, 2018, 11:07:55
Превключвателя - провери първо дали нещо механично не е станало, нататък вече нещо да се е откачило или и аз не знам. Така дистанционно без никаква информация едва ли може да се даде смислен съвет.
За грамофоните - темата е широка и дълга и много противоречива и ... скъпа. Ако става въпрос за дигитализиране на плочи защо трябва да се вгражда в радиото (или нямаш намерение да вграждаш?). Но щом е за дигитализиране ти трябва хубав грамофон. Приличен и евтин грамофон който можеш да намериш у нас е Unitra G-601 или G-602. Тежък платер, ремъчно задвижване, стандартен монтаж на дозата 1/2 инч и S-образно рамо. Ако случиш на екземпляр лагерите на диска и рамото са стегнати и грамофона е супер. НО, не става да го купиш и да го ползваш. Този грамофон с прилична механика след тези години има проблеми в регулатора на обороти. Той е електронен, има няколко места на които се получават проблемите, и не знам дали ще се справиш с ремонта. Може да се наложи и модификация на окабеляването на рамото, освен това за да се ракрие потенциала на грамофона ще ти трябва нова доза или поне нова игла. Всичко това както струва пари, така и изисква прецизни центровки с които не знам дали ще си в състояние да се справиш. После идва момента с друг вид грамофон, неизискващ толкова намеса. Такъв не мога да те посъветвам какъв да вземеш. Мога само да ти дам насоки. Ориентирай се към грамофоните с ремъчно задвижване и Direct Drive. Избягвай грамофоните с фрикционна ролка за предаване на въртенето. Не заради друго, а защото ролката най-лесно предава вибрациите от мотора на диска и предизвиква т.нар. румпел или иначе казано нискочестотен тътен който е неприятен. Ремъчните са най-качествени, особено когато са комплектовани със синхронен мотор и тежък платер. Избягвай ремъчни с постояннотоков мотор (какъвто е унитрата между другото) защото там те са склонни към проблеми със стабилността на оборотите и скоростта. Проблем при ремъчните е ремъка - понякога вече трудно се намира, но все се намира де. Не е безплатен обаче :).
Direct Drive нямат ремък, мотора върти директно платера. Би трябвало да създават най-малко проблеми. Очаква се най-висока дългосрочна стабилност на скоростта. Проблема при тях е възможността за предаване на шум от мотора, и най-вече бързи промени (пулсации) в скоростта, които не се чуват като виене, но се отразяват неблагоприятно върху чистотата на тона.
Както разбираш грамофона който ще избереш е компромис тъй като всяка от концепциите си има предимства и недостатъци. Цената също не е за пренебрегване, а за малко пари (под 200 лв) трудно ще намериш качествен грамофон изобщо (освен ако не е неработещ който да си оправяш).
Следва дозата. Гледай шасито да има рамо с хедшел със стандартен монтаж на дозата 1/2 инч. Тъй като това е най-широко разпространения начин на монтаж на дозите. Разни специфични P-mount и други ще ограничат драстично избора ти на дози.
Относно дозите - можеш лесно да намериш хубава магнитна доза на цена между 60 и 100 лв. Това обаче е най-ниския клас, но вероятно за твоите плочи ще е съвсем добре. Избягвай пиезокристални и керамични дози. Не че няма екземпляри от тях които свирят прекрасно, обаче в повечето случаи страдат от деградация на материала след годините, а и изискват специален предусилвател.
Като заговорихме за предусилвател - и такъв ще ти трябва. Защото в повечето стари грамофони няма вграден такъв. Намират се тук там по E-bay и други сайтове нови платки предусилватели на добри цени, така че това не трябва да е проблем.
Като стигнем обаче до плочите идва истинският проблем. Повечето плочи, особено балкантон свирят зле, особено ако са въртяни преди това на стари грамофони като този на Хармонията защото той ги „оре“ и съсипва. Истината е обаче че и понякога още от завода са ги пресовали с износена матрица и звука е МНОГО кофти особено към края на страната. Сигурен съм че няма да останеш доволен от звученето на плочите и ще си кажеш - мамка му защо се набутах с толкова пари за грамофон. Та това са моите съвети. Дано ти помогнат.
Титла: Re: Хармония 103
Публикувано от: bluelemon в 05 Февруари, 2018, 11:35:37
Благодаря за изчерпателния отговор :) явно няма да я бъде. Имам доста други занимания, а тук като гледам положението е сериозно. За сега май така ще карам. :)